One Way blir Uppsalas modernaste gym

Fem våningar. Över 700 kvadratmeter varav en takterass på 320 kvadrat med en 250 meter stor löparbana, en streetbasket-plan och en soltrappa.
Det blir verklighet när Uppsalabon Narbeh Sarkasian öppnar One Way Gym i Rosendal Inspiration till försommaren.

Johan Häll

Kl.20:14, 22 januari, 2017

– Det kommer att bli Uppsalas modernaste gym.  One Way är en helhetsupplevelse. Gymet är till för alla som har en stor passion för träning och hälsa. Min stora ambition är att skapa en anläggning värd att spendera tid i. Vi har varit noga med att bygga ett utrymme som inte bara tillåter maximal träningsnivå, utan också maximal återhämtning med loungeytor på två olika våningsplan. Våra medlemmar kommer dessutom ha fri tillgång till taket. Med en fantastisk vy över Uppsala kommer medlemmarna även kunna träna på streetbasket-planen eller utnyttja löparbanan, säger grundaren Narbeh Sarkisian.

Narbeh har själv tränat på gym sedan 2003 och bortsett från några uppehåll har han snittat upp emot fem träningspass i veckan de senaste 13 åren. Han har under långt tid sett vad som funkar bra och vad som kan göras bättre på en gymanläggning.

– Det finns många människor ute i samhället som är rädda för att gå till gymet, man känner sig uttittad, man är osäker på hur maskinerna fungerar och vågar inte göra fel. Därför har varje våningsplan på One Way ett tydligt syfte.

Idén med att starta ett eget gym kom för några år sedan i samband med att EFCT (tidigare Sats),  la ner sin verksamhet på Väderkvarnsgatan.

– Det har alltid funnits i bakhuvudet att öppna eget, det har varit en dröm sedan länge. Men när gymet som jag tränade på väldigt länge plötsligt la ner var det som att luften gick ur mig och väldigt många andra som tränade där. Gymet var som en samlingsplats för många som dessutom blivit vänner med varandra. Jag tror många skulle hålla med mig om att man tappade lite av sin identitet när det stängdes. Det var en plats där man kunde hänga efter jobbet, träna och nätverka med vänner. Efter stängningen har den där identitetskänslan försvunnit, säger Narbeh Sarkisian.

– Det är just den känslan med samhörighet som jag vill återskapa på One Way, att det ska vara mer än ett gym. Det ska vara ett ställe där man kan träna, hänga och nätverka och att bygga upp en sammanhållning och frodas.

David Jurio, ägare av Radar Kommunikation, sköter marknadsföringen för One Way.

– Vi har pratat med seriösa personer som tränar och folk springer runt från det ena gymet till det andra och undrar vart man ska vara någonstans. Det finns en jättestor skara människor som vill komma på morgonen, träna och sedan stanna kvar och nätverka med varandra. One Way är en helhetsupplevelse, säger David Jurio.

Det finns mycket att nämna här. En detalj av många är PT-rummet som är ett högt inglasat rum där man kan ta sig ut och direkt upp till den mäktiga terassen.
Under vår- och sommardagarna kan PT-pass hållas till just där, på taket.
Att anställa personliga tränare är något som det läggs ner mycket tid på.

– Jag rekryterar just nu. Vi siktar på sex stycken personliga tränare som är inriktade på ett specifikt område. Jag efterlyser just nu några riktigt duktiga och utbildade grupptränings-instruktörer, säger Narbeh Sarkisian.

Varför är det så viktigt att det blir rätt personer ?
– Gymet ska leverera en förstklassig service. Det är därför viktigt att anställa utbildade PT:s som brinner för hälsa, träning och utveckling. Mina PT:s måste våga svettas och bland annat vara bron från fördomarna till träningslivet.

– De som jag har rekryterat så här långt är otroligt engagerade och brinner också för det här projektet. Man måste verkligen förstå vad träning innebär och det är vi mycket noggranna med. Det är lite av konceptet med One Way-

Till vardags jobbar Narbeh Sarkissian som lärare på Fredrika Bremerskolan och han har haft det här projektet i rullning under sin fritid. Det har, och är fortfarande förstås, ett oerhört tufft projekt som kräver mycket tid, ansträngning och en hel del huvudvärk.

– När jag har tvivlat som mest på projektet och känt att jag inte orkar, det är då jag tänker tillbaka på varför jag började med det här. I slutändan är bedriften att ha skapat någonting som många andra kan ta del av, större än utmaningen i sig.

One Way beräknas ha plats med 250 personer samtidigt. Redan dagen före premiären slås portarna upp för invigning med ett stort event, och från den dagen och en vecka framåt kommer One Way att hålla Öppet hus, men inget datum är ännu fastställt.

– Det kommer bli riktigt bra, alla är varmt välkomna, hälsar Narbeh Sarkisian.

FaktaOne Way
Plats för:
Cirka 250 personer 
Preliminära öppettider:
06-22
Våningar: 6 inklusive takterass
Antal PT: 6
Öppnar: Försommaren 2017 (invigning dagen före)
Läs mer på: www.onewaygym.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De expanderar – öppnar nytt i Uppsala: ”Blir helt unikt”

En dansstudio i Rosendal – med takterass, löparbana och streetbasket, samt en anläggning i Sala backe. Uppsala Danscenter står inför en häftig expansion.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.21:27, 12 maj, 2017

De expanderar – öppnar nytt i Uppsala: ”Blir helt unikt”
Carlos Lopez, vd, Uppsala Danscenter. Foto: Pressbild

De har över 3 000 elever varje år i sin verksamhet i S:t Per Gallerian. Nu bekräftar Carlos Lopez, vd på Uppsala Danscenter, att man öppnar nya anläggningar i Uppsala – i Rosendal och Sala backe.

– Det är jättekul. Vi har redan en stor verksamhet i S:t Per Gallerian och har varit i stan i 10 år, men nu fick vi möjligheten att komma ut till två områden där det bor mycket folk – och det kommer inte att konkurrera med vår nuvarande verksamhet. Det känns otroligt kul och inspirerande, säger Carlos Lopez, vd och en av dansskolans ägare, till 24Uppsala.se.

Dansskolan kommer bland annat att öppna en studio högst upp i Rosendal Inspiration, med takterass där det finns tillgång till löparbana och streetbasket.

– Den blir väldigt unik. Vi ä högst upp och den kommer att användas som pole dance-verksamhet, på top floor. Det blir en dans- och fitnesstudio i en fantastisk miljö. Det finns redan mycket träningsmänniskor i området, och vi vill förstärka det och nischa med vår verksamhet, säger Carlos Lopez.

2

Och Sala Backe?
– Skillnaden där blir att vi får tillgång till en festvåning. Så den kommer bedrivas som en dansskola, men under helgerna blir det även en festlokal.

När öppnar ni?
– Den 4 september drar vi igång. Vi tror stenhårt på det här, och att många i Uppsala kommer bli glada, avslutar Carlos Lopez.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så ofta äter svenskarna värktabletter

Många svenskar äter värktabletter dagligen. Ett alltför regelbundet användande av värktabletter kan öka risken för magkatarr och magsår. Därför är det viktigt att inte överskrida gränsen för antalet dagar du tar tabletter.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.16:00, 23 april, 2017

Så ofta äter svenskarna värktabletter
Många svenskar äter värktabletter dagligen. Foto: Pixabay

En ny undersökning från Yougov, gjord på uppdrag av Metro, visar hur ofta svenskar äter värktabletter. Resultatet som framkom är att sex procent av svenskarna uppger att de äter värktabletter i form av Alvedon, Ipren och liknande varje dag.

Åtta procent av de tillfrågade säger att de äter värktabletter flera gånger i veckan, 24 procent någon gång i månaden och sex procent svarade att de aldrig äter värktabletter.

Ett regelbundet ätande av värktabletter är någonting som bör ses över. Vissa tabletter är gjorda för att bara ätas ett par dagar i sträck medan andra kan ätas under en längre tid. Det viktigaste är att läsa bipacksedeln.

– På bipacksedeln står det under hur lång tid du kan ta tabletten utan att söka läkare, säger Susan Erichsen, läkare och medicinsk utredare på Läkemedelsverket till Metro.

Äter du andra mediciner eller har en diagnos bör du vara extra försiktig eftersom sjukdomar och andra mediciner kan påverka hur din kropp tar emot värktabletterna. Även om du i övrigt är frisk bör du inte äta tabletter som Ibuprofen och Ipren mer än de antal dagar som står angivet. Gör du det ökar risken för magkatarr och magsår.

– En annan anledning till att söka läkarvård när du tagit tabletterna så länge som du får enligt bipacksedeln är att det kan finnas en allvarlig sjukdom bakom dina besvär. Det är viktigt att inte bara ta värktabletter och riskera att missa att du har en allvarlig sjukdom bakom, säger Susan Erichsen till Metro.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så påverkas ditt humör av att äta p-piller

P-piller kan påverka kvinnor på flera olika plan, bland annat kan energinivån bli lägre och humöret pendla. Det fastställs i en ny studie från Karolinska Institutet.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.09:49, 22 april, 2017

Så påverkas ditt humör av att äta p-piller
Många kvinnor världen över äter p-piller. Foto: Arkiv

Forskare vid Karolinska Institutet har i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm gjort en studie kring hur kvinnor påverkas av att äta p-piller. Studien, som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Fertility and Sterility, pekar på att  pillren har en negativ inverkan på kvinnor.

Studien gick ut på att kvinnor i åldrarna 18-35 under tre månader fick äta antingen piller utan verkan eller den vanligaste formen av p-piller (innehållandes etinylöstradiol och levonorgestrel). Försökspersonerna visste under behandlingen inte vilken sort de åt.

Resultatet av studien visar att kvinnorna som åt p-piller hade en lägre livskvalité än de som åt ”placebo-pillren”. Skillnader syntes i kvinnornas humör, energinivå och självkontroll. Dock pekar studien inte på att det fanns någon ökning av depressiva symptom för de kvinnor som åt p-piller.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Handlaren hälsar välkommen till nya matbutiken

I onsdags slogs portarna upp för nya ICA Nära Rosendal som bland annat lockar med en manuell deli-disk. ”Det är hjärtat i butiken”, säger handlaren Johan Schartau.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.13:16, 8 april, 2017

Så har den då äntligen öppnat, nya ICA Nära Rosendal. I onsdags slog man upp portarna för den lilla, men överraskande stora, butiken som lockar med en manuell deli-disk.

– Folk är så glada, överlyckliga skulle jag säga, och det största intrycket verkar vara att vi är en så stor butik ändå, säger handlaren Johan Schartau som skiner i kapp med solen när 24Uppsala gör ett litet besök på fredagsförmiddagen.

Är ICA Nära, med lite mindre men mer lokala butiker i området, ett koncept som verkar fungera bäst just nu?
– Nära är den profil som växer snabbast, och gjorde det redan förra året. Det verkar som att man hellre handlar där man bor, eller jobbar, och det tycker vi är jättekul, fortsätter Johan Schartau som har en stor favorit i den nya butiken.

– Vår manuella deli-disk. Det är hjärtat i butiken – och just Fredrik, som har jobbat på Kvantum i Gränby under 17 år med deras chark, han ÄR mat. Han kan inte säga en mening utan att prata om mat.

Har du någon egen favorit i butiken?
– Jag gillar ju chark, framförallt tryffelsalami älskar jag, och det gör alla andra också. Fredrik hatar den, för det är så jobbigt att skiva den. Så beställ mycket tryffelsalami så får ni se hur han reagerar – och tunna skivor ska det vara, lövtunna, fortsätter Schartau som även berättar att man är noga med köttet som beställs in till butiken.

– Vi satsar mycket tillsammans med Almunge kött. De har en filosofi att djuren, som de slaktar, ska åka max fem-sex mil, och de tror jag de är ganska ensamma om i det här området i alla fall. Så vi har valt att köra vårt manuella kött från dem, vilket jag tycker är viktigt som själv är bodson från början.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Instagram-profilen öppnar gym i Uppsala

Hon har över 60 000 följare på Instagram och driver Gymmet som snart kommer till Uppsala.

Johan Häll

Kl.20:57, 31 mars, 2017

2 bilder
  • Anna Stålnacke öppnar Gymmet i Uppsala. Foto: Privat.
    Anna Stålnacke öppnar Gymmet i Uppsala. Foto: Privat.
  • Ritning över Gymmet.
    Ritning över Gymmet.

Instagram-profilen Anna Stålnacke har över 60 000 följare, och driver Gymmet i Kiruna, Luleå och Stockholm – och i september öppnar man även i Uppsala.

– Vi kände att det fattas ett gym som nischar sig som vi gör och vi hoppas självklart på bra respons där, säger Anna Stålnacke.

Det är tillsammans med sin sambo Fredrik Gunnelbrand som Anna driver företagen med.

Gymmet kommer ligga i Boländerna och ytan blir 1 300 kvadratmeter, och på sommaren kommer det även att finnas möjlighet att träna utomhus.

LÄS OCKSÅ: One Way blir Uppsalas modernaste gym

Nischen, berättar Anna Stålnacke, är kvalitet och ingen speciell målgrupp. Allt från nybörjare till en bodybuilder. Här är tanken att alla ska kunna samlas under samma tak.

Hur ser dina dagar ut nu?
– Alla dagar ser olika ut. Vissa dagar är jag i Stockholm, andra i Norrland. Ibland jobbar med pappersjobb, andra städar jag eller planerar framåt.

Går allt enligt planerna?
– Ja, det gör det.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel