Lanserar film för nolltolerans inom idrotten

Upplands Innebandyförbund lanserar en film om nolltolerans för att ge information och skapa en trygg miljö för alla deltagare vid match.
– Det är ett pågående arbete kring och runt dessa frågor, säger Upplands Innebandyförbunds ordförande Dan Back, i ett inlägg på förbundets sida.

Camilla Segerberg

Camilla Segerberg

Kl.19:29, 26 januari, 2017

Laddar...

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Nu avvecklas den klassiska fotbollsplanen

Den har varit hemmaplan för IK Hinden. Men den numera slitna gräsplanen har även använts flitigt av flera storlag. Men nu ska den klassiska fotbollsplanen avvecklas.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:36, 29 maj, 2017

Nu ska den avvecklas. Den klassiska fotbollsplanen i Askarbäck utanför Uppsala. En arena som har varit flitigt använd sedan den kom till på 40-talet.

– Vi använder den inte längre, och det känns onödigt att det bara står här, säger Olle Persson i IK Hinden.

Innan konstgräsplanerna gjorde entré i inom den uppländska fotbollen var fotbollsplanen i Askarbäck en av traktens mest använda gräsplaner. Inte minst på försäsongen kunde planen, som oftast plogades av för att kunna sättas i drift tidigt på året, användas som ett betydligt bättre alternativ till grusplanerna.

Storlag som Sirius, Hammarby och ESK stod på kö för att spela träningsmatcher på gräsplanen som ligger i anslutning till en åker i Askarbäck. Även Upplands Fotbollförbund använde planen för olika läger där bland annat Upplandslagen höll till under flera säsonger.

– Det var många storlag som spelade här. Men på den tiden var det nog lite lägre krav på planerna, fortsätter Persson.

Innan Lännaborg byggdes och började användas fungerade också planen som hemmaplan för Åkerlännaklubben IK Hinden som säsongen 1962 slog ett präktigt publikrekord med över 1 200 personer i en avgörande match mot IK Rex där, Hindens seger med 3–2, innebar uppflyttning till dåtidens division fyra.

Men nu ska alltså den klassiska idrottsplatsen avvecklas, och redan på måndagskvällen började arbetet med att montera ned målen och göra klart så att man kan plöja ned gräsplanen som snart bara kommer att leva vidare i historieböckerna.

– Det är klart att det känns lite vemodigt. Men samtidigt, om vi inte använder anläggningen så finns det ingen anledning att den är kvar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SIRIUS–HAMMARBY 1–1

TV: ”Vi spelade det spelet som Hammarby ville”

Målskytt och knockad blodig. Lagkaptenen Niklas Busch Thor var dock inte helt nöjd trots en poäng hemma mot Hammarby.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.17:49, 21 maj, 2017

Sirius fortsätter att ta poäng i allsvenskan. Trots att det var Hammarby som inledde matchen klart bäst var det hemmalaget och Niklas Busch Thor som inledde målskyttet efter Kingsley Sarfos fina förarbete och inspel. Men precis innan pausvilan kom den logiska kvitteringen sedan Fredrik Torsteinbö nått högst på en hörna.

– Jag är besviken att vi bara fick med oss en poäng. Jag tycker vi är det bättre i 90 minuter och vi började matchen riktigt bra. Vi skapade tillräckligt med chanser för att avgöra matchen redan i första halvlek, säger Hammarbys tränare Jakob Michelsen som inte var lika nöjd med Ögmundur Kristinssons målvaktsspel.

Läs också: Så var matchen mellan Sirius och Hammarby

Sirius tränare Thomas Lagerlöf kunde bara hålla med om att Hammarby var det bättre laget i första halvlek.

– Jag håller med om att Hammarby är bättre än oss i första. Vi fick inte igång spelet även om vi gjorde ett fantastiskt mål. Kvitteringen var nog rättvis när den väl kom, säger Thomas Lagerlöf som dock fick se en betydligt bättre andra halva av matchen.

– Vi gjorde ett byte (Dragan Kapcevic ersatte Johan Andersson) och fick bättre koll centralt. Vi gör en bra andra halvlek och vi reste oss efter en jobbig vecka med tre matcher på sju dagar. Vi var dock nere och tuggade på det sista av energidepåerna och räckte inte riktigt till offensivt, men resultatet var ganska rättvist.

Läs också: BILDEXTRA: Matchen mellan Sirius och Hammarby i bilder

Lagkaptenen Niklas Busch Thor var inblandad i det mesta i matchen mot Hammarby. Målskytt och sedan knockad av en armbåge som tvingade lagkaptenen att tillfälligt lämna planen blodig.

– Jag vet inte om jag försvann, men jag såg ingenting under en stund, det var lite läskigt, säger Niklas Busch Thor som hade fyra häftstift i sitt högra ögonbryn efter matchen.

– Att bli häftad gjorde nog ondare än själva smällen, fortsätter Busch Thor som inte var så nöjd med spelet.

– Vi spelade det spelet som Hammarby ville. De låste fast oss på en kant i första halvlek. Vi sa till varandra i paus att vi skulle ha mer boll och få till mer spelvändningar, men det hände inte så mycket.

Vad säger du om armbågen du fick?
– Jag tycker det är konstigt att domaren inte såg något med tanke på att han hade en så bra placering. Men jag har ingen lust att stå och gråta om det i efterhand. Det hade inte avgjort matchen, eller det hade det kanske gjort, han hade ju åkt ut då.

Hur känns kroppen efter tre matcher på sju dagar?
– Jag har så ont. Inte efter själva smällen, utan bara ont i hela kroppen.

FaktaAllsvenskan, Omgång 10
IK Sirius–Hammarby IF 1–1
(1–1)
Målen: 1–0 (12) Niklas Busch Thor, 1–1 (45) Fredrik Torsteinbö.
Gula kort: Björn Paulsson (Hammarby), Karl Larsson (Sirius), Moses Ogbu (Sirius), Leo Bengtsson (Hammarby).
Domare: Magnus Lindgren (Göteborg). Assisterande: Patrik Eriksson (Gävle) och Tobias Wärn (Motala).
Publik: 7 124 (Studenternas).

Så ställde lagen upp
Sirius:
Joshua Wicks - Jesper Arvidsson, Oscar Pehrsson, Kim Skoglund, Karl Larson - Niklas Busch Thor, Kingsley Sarfo, Philip Haglund - Alexander Nilsson, Moses Ogbu, Johan Andersson.
Avbytare: Lukas Jonsson (MV), Jakob Bergman, Dragan Kapcevic, Oscar Kindlund, Diego Montiel.

Hammarby:
Ögmundur Kristinsson - Mats Solheim, Richard Magyar, Joseph Aidoo, Birkir Már Sævarsson - Fredrik Torsteinbø, Kennedy Bakircioglu, Serge-Junior Martinsson Ngouali, Arnór Smárason - Bjørn Paulsen, Pa Dibba.
Avbytare: Tim Markström (MV), Imad Khalili, Stefan Batan, Romulo Cabral Pereira Pinto, Marcus Degerlund, Dusan Jajic, Leo Bengtsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IRLÄNDSKA ASFALTSLÄGGARNA

TV: Här går de utländska asfaltsläggarna till attack

De har blivit ett återkommande problem i Uppsala, och tidigt i morse slog några utländska asfaltsläggare åter upp ett illegalt läger på en gräsplätt utanför Allianshallen. När 24Uppsala besökte platsen fick vi ett hotfullt bemötande.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:02, 18 maj, 2017

Varje år vid ungefär samma tidpunkt, lagom till sommaren, återkommer de till Uppsala. Tidigt på torsdagsmorgonen var de utländska asfaltsläggarna, ofta Irländska, tillbaka med sina husvagnar, bilar och arbetsfordon som olagligt har ställts upp på en gräsplätt precis intill Allianshallen. Allt som oftast lämnar de berg av sopor efter sig som kostar kommunen och privata markägare hundratusentals kronor att städa upp.

När 24Uppsala besöker den illegala campingplatsen vid Allianshallen på förmiddagen har sex husvagnar ställts upp. Vi ser en del barn, någon kommer ut och häller ut innehållet ur en hink direkt gräsmattan. Plötsligt börjar det skrikas och sväras åt oss. ”Gå och dö”, ”Dra åt helvete” skriker några män och  pekar finger.

Efter en stund hoppar någon in i en bil, varvar upp och kör rakt emot undertecknad. Han vevar ned rutan och frågar vad jag gör. Jag berättar att jag är journalist, han ber mig dra åt helvete och slänger ur sig ännu mera svordomar innan han kör ett varv runt och sedan parkerar vid sin husvagn igen.

En annan man kommer fram och fortsätter fråga vad vi gör här. Jag frågar varför de har ställt sina husvagnar på platsen trots att det är olagligt. ”Det är inte olagligt, polisen bryr sig inte”, svarar han och står fast vid att de har sin fulla rätt att campa på privat mark.

LÄS MER: Polisen om asfaltsläggarna: ”Kan finnas kriminella kopplingar”

Men Andreas Agerson, drifttekniker för fastighetsägaren Corem Property Group som äger både Allianshallen och marken där de utländska asfaltsläggarna har slagit läger, är av en helt annan uppfattning.

– De har absolut inte rätt att vara där, och det är inte alls bra. Det kostar en massa pengar, säger Andreas Agerson som också har kontaktat polisen.

– Polisen är kontaktad och de har redan varit där och tittat, men jag har fortfarande inte fått någon återkoppling från dem. Så mer än så vet jag inte i dagsläget.

Det har blivit ett återkommande problem just vid Allianshallen där de brukar slå läger?
– Ja, nu har vi bara haft fastigheten i snart ett år, vi är relativt nya ägare, men jag vet att det har varit problem tidigare.

Strax efter att vi lämnar platsen meddelar polisen att husvagnarna har blivit flyttade från platsen.

– Vi var där och körde bort dem, säger polischefen Jale Poljarevius.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Här är grisarna som har det svinbra

Syskonen Marcus Asserdal och Ulrica Widerholm valde att ta över familjegården och nu ska man, tillsammans med sina respektive familjer, satsa på närproducerat griskött.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.16:00, 15 maj, 2017

Annero Grisen strax norr om Uppsala har två syskon tagit över den gamla släktgården som nu ska börja producera närproducerat griskött.

För ett drygt år sedan bodde en av familjerna i Täby. Men nu ska syskonen Marcus Asserdal och Ulrica Widerholm, tillsammans med sina respektive familjer, se till att grisarna har det svinbra.

– När vi valde att ta över gården bodde jag och min fru i Täby, så vi flyttade tillbaka ut hit till gården för ungefär ett år sedan och startade upp det här, säger Marcus Assedal som är med och driver gården som har funnits sedan 1890-talet.

– Gården har funnits i släkten i fem generationer, och jag och min syster Ulrica tog över gråden för drygt ett år sedan när våra föräldrar ville lämna över.

För både Marcus Asserdal och Ulrica Widerholm var det ett enkelt beslut när de fick frågan om att ta över gården från föräldrarna.

– Vi kände att vi ville göra något med vår familjegård, och det är kul och stimulerade att göra ågot tillsammans. Sedan blir det så klart även lättare när det är två familjer som kan driva det, säger Ulrica Widerholm som är noga med vad grisarna äter.

– Grisarna får malt spannmål från våra egna åkrar, och det är alltid obesprutad säd. Sedan får de vitaminer och tillskott för att de ska må bra.

För syskonen är djurens välbefinnande en klar prioritet, och en förutsättning för att kunna leverera kött av högsta kvalitet.

– Att det blev just grisar är för att vi brinner för det här med djuromsorg, och att producera bra mat helt enkelt. Jag har jobbat i matbranschen i många år, fortsätter Marcus Asserdal som påpekar att gården fortfarande drivs i andra hand.

– Vi jobbar heltid allihopa nu, men tanken är att vi ska växa lite utan att bli för stora så att de gör avkall på djuromsorgen. Målet är att ha en besättning på kanske 100 grisar, och då ska vi förhoppningsvis också kunna gå ned lite i tid.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SIRIUS–ELFSBORG 4–1

TV: Sirius sköna superkross

Trots ett tidigt bortamål var det Sirius som bjöd publiken på show hemma på Studenternas när laget körde över Elfsborg. ”Jag är otroligt imponerad”, säger tränaren Thomas Lagerlöf.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:09, 14 maj, 2017

Sirius tog tillbaka andra platsen i allsvenskan efter en sanslös urladdning hemma mot Elfsborg som slutade med en 4–1 seger efter bland annat två mål av Moses Ogbu.

– Jag är otroligt imponerad, lite små-stolt faktiskt, över vad grabbarna presterar på det här underlaget, säger tränaren Thomas Lagerlöf. som rankade segern mot Elfsborg högt.

– Vi gör vi en riktigt bra match mot ett bra Elfsborg. Det är ett duktigt fotbollslag som jag har den fullaste respekten för, så den här segern rankar jag högt.

Läs också: Så var matchen mellan Sirius och Elfsborg

Sirius fick dock en riktig mardrömsstart efter Elfsborgs och Per Fricks ledningsmål som kom efter bara fyra minuter – och ett bedrövligt försvarsspel. Men sedan lossnade allt för Sirius och bara några minuter senare kunde även Christer Gustafsson ordna kvitteringen till 1–1 som också var resultatet i paus trots flera bra lägen för hemmalaget att även göra ett ledningsmål.

Sirius var det bättre laget även efter paus, men det dröjde till matchminut 61 innan Oscar Pehrsson kunde ordna ledningsmålet för Sirius med sitt första allsvenska mål.

BILDEXTRA: Sirius storseger mot Elfsborg

– Det var förlösande, så klart. Vi hade bränt några jättefina lägen, och så fick jag göra mitt första allsvenska mål – vilket var jätteskönt, säger Oscar Pehrsson.

Hur många gånger kommer du att se det målet i kväll?
– Ha ha, ja, någon gång kommer jag säkert att se det.

Och nu hänger ni fortsatt kvar i toppstriden?
– Det är jämnt i tabellen, och vi märker att vi har chans att vinna mot alla lag när vi spelar vårt spel, fortsätter Pehrsson som tycker att Sirius dominerade matchen.

– Vi var väl inte riktigt på tå där första minuterna. Men vi får en tidig kvittering och sedan tycker jag att vi är det bättre laget egentligen hela matchen. Vi borde väl kanske ha gjort 2–1 lite tidigare bara.

Tack vare Sirius nya trepoängare, och tre nya plusmål, passerade Sirius både AIK och IFK Norrköping i tabellen och placerar sig på en andra plats efter Malmö FF som såg ut att tappa poäng hemma mot Östersund. Ett sent segermål (95:e minuten) gör dock att MFF fortsatt har ett försprång på sex poäng ned till Sirius.

FaktaAllsvenskan, Omgång 8
IK Sirius–IF Elfsborg 4–1
(1–1)
Målen: 0–1 (4) Per Frick, 1–1 (12) Christer Gustafsson, 2–1 (61) Oscar Pehrsson, 3–1 (75) Moses Ogbu, 4–1 (81) Moses Ogbu.
Varningar: Kim Skoglund (Sirius), Simon Olsson (Elfsborg), Moses Ogbu (Sirius), Jon Jönsson (Elfsborg), Dragan Kapcevic (Sirius).
Rött kort: Jon Jönsson (Elfsborg).
Publik: 4 482 (Studenternas).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

TV: Bensinbilar blir allt vanligare – igen

Allt fler bilköpare väljer bort diesel mot bensin. En trend som blir allt tydligare menar Lars Pettersson, säljare på Möller Bil i Uppsala. ”Framförallt på mindre bilar”

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:47, 10 maj, 2017

Så sent som för bara ett år sedan dominerade fortfarande valet av dieselmotorer vid försäljningen av nya bilar i Sverige.

Men under 2016 började den trenden att svänga, mycket på grund av att dieselbilar inte längre klassas som miljöbilar och därmed är dyrare rent skattemässigt, och nu är bensinmotorerna åter på frammarsch. Något som även Teknikens Värld skrev om så sent som i december förra året.

– Det stämmer. Och det är väl mycket tack vare att man får ned förbrukningen och utsläppet, men samtidigt behåller effekten. Skillnaden mellan diesel och bensin är inte så stor i dag när det kommer till förbrukningen, säger Lars Pettersson som är säljare på Möller Bil i Uppsala.

 

Märker ni av den trenden?
– Ja, det gör vi. Framförallt när det kommer till, om man nu ser det från vår sida, på våra mindre bilmodeller som till exempel Golf. När det gäller större bilar är det fortfarande mest diesel.

Tror du att det bli en förändring även på stora bilar?
– Ja, det tror jag. Framförallt så ser vi allt fler hybrider i dag. Och batteri och bensin är betydligt vanligare än batteri och diesel, så det tror jag absolut.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.