Restaurang Heat – hetast i Uppsala | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Restaurang Heat – hetast i Uppsala

Med närmare 1 000 lunchgäster om dagen är Restaurang Heat i Boländerna en av Uppsalas största lunchrestauranger. ”Jag tror faktiskt att vi är störst”, säger krögaren och VM-domaren Daniel Wärnmark som driver restaurangen.

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:51, 9 februari, 2017

4 bilder
 • Krögaren Daniel Wärnmark framför lunchbuffén. Foto: Magnus Jansson Klarin.
  Krögaren Daniel Wärnmark framför lunchbuffén. Foto: Magnus Jansson Klarin.
 • Restaurang Heat. Foto: Magnus Jansson Klarin.
  Restaurang Heat. Foto: Magnus Jansson Klarin.
 • Restaurang Heat. Foto: Magnus Jansson Klarin.
  Restaurang Heat. Foto: Magnus Jansson Klarin.
 • Restaurang Heat. Foto: Magnus Jansson Klarin.
  Restaurang Heat. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Han har dömt flera stora matcher i fotbollsallsvenskan, VM i Brasilien, Champions League och nu senast fotbolls-EM i Frankrike. Men Knivstabon Daniel Wärnmark driver också en av Uppsalas största lunchrestauranger. Restaurang Heat i Boländerna som varje dag lockar nästan 1 000 lunchgäster.

– När det är som bäst har vi 1 000 gäster, det brukar ligga mellan 600 och 1 000 ungefär. Med vi är faktiskt större än IKEA på luncher, säger krögaren Daniel Wärnmark

Är ni störst i Uppsala?
– Jag tror faktiskt att vi är störst i Uppsala, säger jag lite ödmjukt. Jag är inte helt säker, men jag tror det i alla fall.

Daniel Wärnmark tog över restaurangen, som länge var en stängd lunchrestaurang för bara Vattenfalls anställda, 2008, och sedan dess har resultatsiffrorna skjutit i höjden.

– Det har stadigt gått uppåt sedan jag tog över, vilket är otroligt kul. För tre-fyra år sedan började vi också med catering, något vi satsade extra på från julen 2015 och även där har vi börjat bli stora, fortsätter Wärnmark.

Hur många av gästerna kommer fortfarande från Vattenfall?
– Vi har väl en stadig bas därifrån i alla fall på kanske 100 lunchgäster.

Varför tror du att ni har lyckats så bra?
– Vi är bra förberedda, tar ofta rätt beslut. Vi har bra råvaror som vi själva förädlar, aldrig några halvfabrikat, det är grundtanken. Det verkar uppskattas av gästerna också.

När det gäller maträtterna så är det svenska klassiker som går bäst.

– Pannkakor på torsdagar, då blir alla som små barn. Det är för övrigt vår bästa dag på hela veckan. Sedan är det många som gillar bearnaisesås. Jag upplever också att gamla klassiska rätter går hem som dillkött, stekt fläsk och liknande som folk kanske inte äter så mycket hemma längre.

Vem ligger bakom recepten?
– Alla grundrecept som finns är faktiskt från min mamma, så det är smaker som jag har växt upp med.

Även när det kommer till religioner och allergier ligger krögaren Daniel Wärnmark långt framme.

– Om vi serverar fläsk till exempel så ser vi numera till att alltid ha något annat alternativ. När det gäller gluten så reder vi till exempel alla våra såser med maizena, och det finns alltid laktosfri mjölk som alternativ. Men viktigast av allt så har vi kunnig personal, och så märker vi alltid upp alla maträtter.

Hur går det att kombinera ett familjeliv med en internationell karriär som fotbollsdomare och driva restaurang?
– Det går faktiskt riktigt bra. Som tur är har jag också en förstående fru och familj som dessutom tycker att det jag gör är roligt. Under 2014 hade jag ungefär 140 resdagar med fotbollen, 2015 var det 100 och under förra året när det var fotbolls-EM i Frankrike blev det 120. Men det går bra, jag brukar använda flygresorna till budgetarbete, svara på mejl och annat som jag inte behöver göra på plats. Med bra planering så flyter verksamheten på bra utan mig också.

Är det till och med så att företagandet är bra för domarkarriären?
– Så är det också. Man kan inte sitta och tänka på en match i tre dagar, då blir man knäpp till slut. Så visst är det bra att ha något annat att tänka på. Men när jag väl kommer till arenan så är det fullt fokus på matchen.

Hur långt innan en match i Champions League vet du i vilket land och vilka lag du ska döma?
– Två dagar innan får vi veta vilken match vi har fått, men redan en vecka innan vet vi under vilken period vi kommer att vara borta.

Hur många av gästerna har koll på att du är fotbollsdomare på hög nivå?
– Det är väl inte så ofta någon kommer fram och pratar direkt, men det händer. Jag märker dock att det är ganska många som vet att jag är fotbollsdomaren Daniel Wärnmark, och det är alltid kul.

Kommer du att få döma någon match i Uppsala nu när Sirius är i allsvenskan?
– Jag hoppas det i alla fall, det hade varit kul. Framförallt lagom avstånd till matchen.

De lunchgäster som besöker Restaurang Heatfredagen kommer också att bjudas på en rejäl överraskning.

– Ja, nu på eftermiddagen (läs torsdag) har alla bord och stolar bytts ut i hela restaurangen, så det kommer att bli nytt och fräscht. De som har sina favoritplatser kommer kanske att undra lite, men jag tror inte att någon kommer att bli besviken. Det ökar också kapaciteten från 200 till ungefär 230 sittplatser. Dessutom har vi ju en uteservering som faktiskt bara har varit stängd två gånger under vintern.

Menar du att vissa gäster väljer att sitta ute i minusgrader?
– Ja, ha ha, oftast är det gäster som redan jobbar ute och är fullt påklädda, då är det kanske inte så skönt att sitta inne. Men visst är det lite unikt.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hundratals små lägenheter ska byggas

Detaljplan klar för 190 lägenheter norr om centrala Uppsala.

Robin Östberg

Kl.16:49, 23 april, 2018

Hundratals små lägenheter ska byggas
Illustration: Andreas Martin-Löf arkitekter/Bildbyrån (kranen).

Uppsala kommun har fattat beslut om en detaljplan för att bygga 190 lägenheter i Gamla Uppsala. Området sträcker sig mellan Iduns väg och Gamla Uppsalagatan. Bostäderna ska ses som ett tillskott av små och prisvärda lägenheter på marknaden.

I fastigheternas bottenvåningar planeras butiker och annan samhällsservice.

– Uppsala behöver flera lägenheter som folk med vanlig plånbok har råd med. Gamla Uppsala är fantastiskt med sin tillgång till natur, kulturhistoriskt viktiga platser och idrottsanläggningar. Det känns bra att göra det möjligt för flera att bo i området, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

De åtta hus som planeras får vara mellan tre och sex våningar höga. Gamla Uppsalagatan som omvandlas till en stadsgata med trädalléer och kantstensparkeringar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man får fängelse – försökte våldta kvinna i centrala Uppsala

Det var tidigare i mars som en kvinna blev angripen på vägen hem från en utekväll.

Mia Martelleur

Kl.15:03, 23 april, 2018

Man får fängelse – försökte våldta kvinna i centrala Uppsala
Foto: Bildbyrån / Pixabay.

Det var den 3 mars i år som en kvinna var på väg hem från en utekväll. Vid Drottninggatan kände hon plötsligt ett obehag och vände sig om. Där stod en man som tog tag i henne och hon föll ner på marken.

Mannen höll fast hennes och la sig över henne. Han pussade på henne och hon började skrika åt honom att släppa henne och sluta. Men mannne började istället slita i hennes kläder samtidigt som hon försökte slå sig loss.

Kvinnan var i telefon med sin pojkvän när mannen attackerade henne. Hon började därför skrika var hon befann sig i hopp om att han skulle höra var hon var.

Plötsligt släppte mannen henne och sprang iväg. Hon fick syn på en förbipasserande kvinna och ropade på hjälp. Det visade sig att kvinnans pojkvän hade hunnit ringa ambulans och polisen och kort därefter fick kvinnan följa med ambulansen till sjukhuset.

Hon topsades av polisen där mannen hade pussat henne. I samband med DNA-analysen fick polisen en träff på en 30-årig man. Mannen greps och häktades, misstänkt för försök till våldtäkt.

Enligt tingsrätten är det utom rimligt tvivel att mannen har angripit kvinnan vid det aktuella tillfället. Han döms därför för försök till våldtäkt. Påföljden blir fängelse i ett år och tre månader. Han ska även betala skadestånd på nästan 35 000 kronor till kvinnan.

 

Mannen är sedan tidigare misstänkt för flera andra överfall och våldtäktsförsök på kvinnor i centrala Uppsala under vintern. Men där har tingsrätten slagit fast att det saknas tillräckliga bevis för häktning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Alliansen kritisk till ny stadsdelsindelning

Centerpartiet kräver att förslaget om nya stadsdelsindelningar i Uppsala tas om.

Robin Östberg

Kl.15:57, 23 april, 2018

Alliansen kritisk till ny stadsdelsindelning
Foto: Uppsala kommun.

Under måndagskvällen ska Uppsala kommunfullmäktige fatta beslut om förslag till ny stadsdelsindelning av Uppsala. Nu kommer Alliansen att begära att ärendet tas om, då de menar att förslaget bör beredas på ett bättre sätt.

Kommunalrådet, Steffan Hanna (C), uppger att det är rimligt att den nuvarande stadsdelsinledningen från 1982 bör uppdateras, då Uppsala vuxit med tiotusentals invånare sedan dess.

LÄS MER: Uppsala får nya stadsdelar: ”Bidrar till stadens identitet”

– Många stadsdelars namn och gränser har dock tillkommit av historiska och kulturella skäl och det vore olyckligt att riva upp dem utan goda skäl, säger han.

Centerpartiet menar även att somliga av de nya stadsdelarna är svåra att motivera i praktiken. Ett exempel som de lyfter fram är den föreslagna stadsdelen ”Slottet-sjukhuset”, som bara har en invånare, landshövdingen. Partiet menar att förslaget inte drivs av ambitionen att dela in staden i administrativt jämbördiga områden.

– Uppsala kommun har en namngivningsnämnd för att hantera just den här typen av frågor. Den har emellertid inte fått yttra sig om förslaget till beslut. Förslaget har heller inte varit utställt på remiss så att Uppsalaborna kunnat inkomma med synpunkter. Därför vill vi att ärendet återremitteras och bereds bättre inför beslut, säger Stefan Hanna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ynglingar utsattes för rånargäng – tumult utbröt

Stort slagsmål utbröt efter att grupperingen försökte råna två tonårskillar.

Robin Östberg

Kl.13:50, 23 april, 2018

Ynglingar utsattes för rånargäng – tumult utbröt
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN.

Det var vid midnatt i fredags som ett slagsmål utbröt på Vaksala torg efter att flera gärningsmän försökte råna två pojkar i 17-årsåldern, skriver UNT.

– Det är en större gruppering som har försökt råna två pojkar på kläder och mobiltelefoner. Vi har gripit en misstänkt gärningsman men de andra kom undan, sade Daniel Ågren, befäl vid polisens regionledningscentral, till tidningen.

LÄS MER: Skottlossning i Uppsala – avlossade skott mot bil

Polisen uppger att gärningsmännen ska ha varit i runt samma ålder som brottsoffren. Ingen ska ha blivit allvarligt skadad i samband med bråket.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FN-höjdare och Kronprinsessan gästade Uppsala

FN:s generalsekreterare hyllade Sveriges klimatarbete vid sitt besök i Uppsala.

Robin Östberg

Kl.12:06, 23 april, 2018

FN-höjdare och Kronprinsessan gästade Uppsala
Foto: Bildbyrån/Pressbild Uppsala universitet.

Under söndagen gästade FN:s generalsekreterare António Guterres Uppsala för att hålla föredrag och hedra minnet av Dag Hammarskjöld. På plats fanns bland andra Kronprinsessan Victoria och utrikesminister Margot Wallström.

Årligen arrangerar Dag Hammarskjölds fond och Uppsala universitet en föreläsning till minne av Hammarskjöld, som var FN:s generalsekreterare mellan 1953 och 1961. I år hölls föreläsningen av FN:s nuvarande generalsekreterare António Guterres föreläsningen, rapporterar samhällsmagasinet Effekt.

I talet tog Guterres bland annat upp klimatfrågan och menade att världens nationer inte gör tillräckligt för att minska utsläppen av växthusgaser. Dock lyfte han fram Sverige som ett fantastiskt land gällande klimatarbete, som fler länder kunde lära sig av, menade han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng