Restaurang Heat – hetast i Uppsala

Med närmare 1 000 lunchgäster om dagen är Restaurang Heat i Boländerna en av Uppsalas största lunchrestauranger. ”Jag tror faktiskt att vi är störst”, säger krögaren och VM-domaren Daniel Wärnmark som driver restaurangen.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:51, 9 februari, 2017

4 bilder
 • Krögaren Daniel Wärnmark framför lunchbuffén. Foto: Magnus Jansson Klarin.
  Krögaren Daniel Wärnmark framför lunchbuffén. Foto: Magnus Jansson Klarin.
 • Restaurang Heat. Foto: Magnus Jansson Klarin.
  Restaurang Heat. Foto: Magnus Jansson Klarin.
 • Restaurang Heat. Foto: Magnus Jansson Klarin.
  Restaurang Heat. Foto: Magnus Jansson Klarin.
 • Restaurang Heat. Foto: Magnus Jansson Klarin.
  Restaurang Heat. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Han har dömt flera stora matcher i fotbollsallsvenskan, VM i Brasilien, Champions League och nu senast fotbolls-EM i Frankrike. Men Knivstabon Daniel Wärnmark driver också en av Uppsalas största lunchrestauranger. Restaurang Heat i Boländerna som varje dag lockar nästan 1 000 lunchgäster.

– När det är som bäst har vi 1 000 gäster, det brukar ligga mellan 600 och 1 000 ungefär. Med vi är faktiskt större än IKEA på luncher, säger krögaren Daniel Wärnmark

Är ni störst i Uppsala?
– Jag tror faktiskt att vi är störst i Uppsala, säger jag lite ödmjukt. Jag är inte helt säker, men jag tror det i alla fall.

Daniel Wärnmark tog över restaurangen, som länge var en stängd lunchrestaurang för bara Vattenfalls anställda, 2008, och sedan dess har resultatsiffrorna skjutit i höjden.

– Det har stadigt gått uppåt sedan jag tog över, vilket är otroligt kul. För tre-fyra år sedan började vi också med catering, något vi satsade extra på från julen 2015 och även där har vi börjat bli stora, fortsätter Wärnmark.

Hur många av gästerna kommer fortfarande från Vattenfall?
– Vi har väl en stadig bas därifrån i alla fall på kanske 100 lunchgäster.

Varför tror du att ni har lyckats så bra?
– Vi är bra förberedda, tar ofta rätt beslut. Vi har bra råvaror som vi själva förädlar, aldrig några halvfabrikat, det är grundtanken. Det verkar uppskattas av gästerna också.

När det gäller maträtterna så är det svenska klassiker som går bäst.

– Pannkakor på torsdagar, då blir alla som små barn. Det är för övrigt vår bästa dag på hela veckan. Sedan är det många som gillar bearnaisesås. Jag upplever också att gamla klassiska rätter går hem som dillkött, stekt fläsk och liknande som folk kanske inte äter så mycket hemma längre.

Vem ligger bakom recepten?
– Alla grundrecept som finns är faktiskt från min mamma, så det är smaker som jag har växt upp med.

Även när det kommer till religioner och allergier ligger krögaren Daniel Wärnmark långt framme.

– Om vi serverar fläsk till exempel så ser vi numera till att alltid ha något annat alternativ. När det gäller gluten så reder vi till exempel alla våra såser med maizena, och det finns alltid laktosfri mjölk som alternativ. Men viktigast av allt så har vi kunnig personal, och så märker vi alltid upp alla maträtter.

Hur går det att kombinera ett familjeliv med en internationell karriär som fotbollsdomare och driva restaurang?
– Det går faktiskt riktigt bra. Som tur är har jag också en förstående fru och familj som dessutom tycker att det jag gör är roligt. Under 2014 hade jag ungefär 140 resdagar med fotbollen, 2015 var det 100 och under förra året när det var fotbolls-EM i Frankrike blev det 120. Men det går bra, jag brukar använda flygresorna till budgetarbete, svara på mejl och annat som jag inte behöver göra på plats. Med bra planering så flyter verksamheten på bra utan mig också.

Är det till och med så att företagandet är bra för domarkarriären?
– Så är det också. Man kan inte sitta och tänka på en match i tre dagar, då blir man knäpp till slut. Så visst är det bra att ha något annat att tänka på. Men när jag väl kommer till arenan så är det fullt fokus på matchen.

Hur långt innan en match i Champions League vet du i vilket land och vilka lag du ska döma?
– Två dagar innan får vi veta vilken match vi har fått, men redan en vecka innan vet vi under vilken period vi kommer att vara borta.

Hur många av gästerna har koll på att du är fotbollsdomare på hög nivå?
– Det är väl inte så ofta någon kommer fram och pratar direkt, men det händer. Jag märker dock att det är ganska många som vet att jag är fotbollsdomaren Daniel Wärnmark, och det är alltid kul.

Kommer du att få döma någon match i Uppsala nu när Sirius är i allsvenskan?
– Jag hoppas det i alla fall, det hade varit kul. Framförallt lagom avstånd till matchen.

De lunchgäster som besöker Restaurang Heatfredagen kommer också att bjudas på en rejäl överraskning.

– Ja, nu på eftermiddagen (läs torsdag) har alla bord och stolar bytts ut i hela restaurangen, så det kommer att bli nytt och fräscht. De som har sina favoritplatser kommer kanske att undra lite, men jag tror inte att någon kommer att bli besviken. Det ökar också kapaciteten från 200 till ungefär 230 sittplatser. Dessutom har vi ju en uteservering som faktiskt bara har varit stängd två gånger under vintern.

Menar du att vissa gäster väljer att sitta ute i minusgrader?
– Ja, ha ha, oftast är det gäster som redan jobbar ute och är fullt påklädda, då är det kanske inte så skönt att sitta inne. Men visst är det lite unikt.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skatteverkets nya satsning – kan hjälpa hundratusentals

Nya tjänster ska underlätta för svenskarna.

Matilda Larsson

Kl.12:03, 23 januari, 2018

Skatteverkets nya satsning – kan hjälpa hundratusentals
Foto: Småföretagarnas Riksförbund.

Mellan den 15 januari 2017 och tolv månader framåt, såldes 106 151 bostadsrätter och 52 368 villor i Sverige, enligt Svensk Mäklarstatistik. 

Samtidigt är det snart dags att deklarera och den som har sålt sin bostad under 2017, måste deklarera för detta.

Reglerna för att deklarera vid bostadsförsäljning är komplicerade och är ett av de områden där det ofta görs mest fel, enligt Skatteverkets deklarationsexpert Johan Schauman som Dina Pengar först rapporterade.

Därför lanserar Skatteverket nu tre tjänster för att underlätta deklarationen vid bostadsköp: Beräkningshjälp för bostadsförsäljning, beräkning av avdrag för förbättringsutgifter samt en uppskovsguide.

Skatteverkets nya tjänster:

Räkna ut din skatt
Räkna ut vinst eller förlust på din bostadsförsäljning. Du kan också ta reda på hur mycket skatt du behöver betala och möjligt uppskovsbelopp.

Förbättringsutgifter
Om du har renoverat din bostad så kan du räkna ut hur stort avdrag du kan göra för förbättringsutgifter.

Uppskov
Här kan du ta reda på om du uppfyller förutsättningarna för uppskov.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hur ska framtidens kulturverksamhet se ut?

Kommunen efterlyser svar från ungdomar för att utveckla kulturen för unga.

Johan Häll

Kl.10:48, 23 januari, 2018

Hur ska framtidens kulturverksamhet se ut?
Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Uppsala kommun

Just nu utreder Uppsala kommun hur kulturverksamheten för unga i centrala Uppsala ska se ut i framtiden, där målsättningen är att alla som är unga ska ha förutsättningar att växa som människa och utveckla sina kreativa sidor och bidra till samhällsutvecklingen.

Detta sker via möten och en webbenkät.

– Jag ser fram emot att ta del av utredningen som underlag för beslut om hur kulturnämnden ska kunna fortsätta bidra till att stärka ungas möjligheter att skapa och ta del av vad andra skapar, säger Peter Gustavsson (S), ordförande i kulturnämnden.

Kulturnämnden ska se över de verksamheter och lokaler som finns och vad som eventuellt saknas. Föreningen Ungdomens hus, Café genomfarten, Grand och Leoparden är involverad utredningen

Det är viktigt att veta vad alla unga i åldern 13-25 år tycker om kulturutbudet, vad man saknar och hur framtidens verksamhet ska se ut.

 

Senast fredag 26 januari måste man ha angett sina svar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

Släpptes i väntan på dom – dömdes till sex års fängelse

En man dömdes nyligen till sex års fängelse för försök till mord, men då Tingsrätten hade valt att släppa mannen på fri fot i avvaktan på domen fick polisen gripa honom på nytt. ”Aldrig varit med om något liknande”.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.08:04, 23 januari, 2018

Släpptes i väntan på dom – dömdes till sex års fängelse
Foto: Johan Häll / Montage

Det var vid en rutinkontroll som polisen kunde gripa en man i lördags kväll. Mannen visade sig då vara dömd till sex års fängelse för försök till mord. Men då Tingsrätten, i väntan på dom, hade valt att släppa mannen var han alltså på fri fot.

– Att han hade släppts var riktigt märkligt, jag har aldrig varit med om något liknande, säger polischefen Jale Poljarevius.

Hur är det möjligt?
– Bra fråga. Den frågan får du nog ställa till Tingsrätten.

Det var den 13 augusti förra året som mannen knivskar en annan i samband med en fest. Mannen åtalades för försök till mord, men efter att rättegången avslutats valde Tingsrätten att släppa mannen i väntan på dom.

– Det är ett mysterium hur han kunde släppas, säger åklagaren Maja Kullinger som överklagade beslutet om att släppa mannen till Hovrätten.

Har du fått någon förklaring om varför mannen släpptes?
– Om man ska spekulera så kan det ha varit så att Tingsrätten tänkte frikänna honom, men att man sedan ändrat sig. Jag tycker att det är otroligt märkligt, jag hade yrkat på sex års fängelse.

Senare under dagen kommer en häktningsförhandling att genomföras med Hovrätten, och den här gången lär inte mannen släppas.

– Nej, nu lär han nog bli kvar, fortsätter Maja Kullinger.

Mannen, som fyller 26 år, är tidigare dömd för ett liknande brott.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Många förstagångsväljare i Uppsala

Förstagångsväljarna kan ha en avgörande roll.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.09:32, 23 januari, 2018

Många förstagångsväljare i Uppsala
Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Statistiska centralbyrån, SCB, har fått fram preliminära siffror över antalet röstberättigade per kommun. Antalet förstagångsväljare i Sverige är runt 383 000 personer vid höstens val.

– I valet 2018 är det första gången som personer födda på 2000-talet får rösta, säger Jonas Olofsson, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Störst andel förstagångsväljare finns i Salem och Danderyd med drygt sju procent, lägst är siffran i Solna på 3,3.

I Uppsala kommun är det 156 432 personer som får rösta. Av dem är 8 307 personer förstagångsväljare, alltså 5,3 procent.

– Det är relativt få förstagångsväljare i 2018 års val jämfört med 2014 och framförallt 2010. Det ser ut att bli 5,3 procent förstagångsväljare i 2018 års val, vilket kan jämföras med 7,1 procent 2010. Det hänger ihop med hur stora barnkullarna var i slutet av 80-talet och början av 90-talet jämfört med i slutet av 90-talet, säger Jonas Olofsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bil stoppad – 20-åring misstänks för flera brott

Händelsen utspelade sig natten mot tisdag.

Magnus Jansson

Magnus Jansson

Kl.06:23, 23 januari, 2018

Bil stoppad – 20-åring misstänks för flera brott
Foto: Arkiv/Casper Johansson

Natten mot tisdag blev en man i 20-årsåldern misstänkt för drograttfylleri och olovlig körning. Detta efter att polisen stoppat en personbil i Gottsunda centrum.

– Det var en rutinkontroll och man stannade en bil där föraren visade tecken på narkotikapåverkan, säger Matilda Isaksson, RLC-befäl på polisen.

Mannen fick följa med för provtagning samt förhör och släpptes sedan. Han ska också ha saknat körkort.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng