Så ska Sirius Bandy lyfta från botten till toppen

Klubben har ledsnat på ekonomiska problem och hot om kvalspel säsong efter säsong, nu ska Sirius Bandy åter bli ett topplag i elitserien – och på sikt även vinna guld.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.13:38, 10 februari, 2017

Så ska Sirius Bandy lyfta från botten till toppen
Erik Weiman, ordförande i Sirius Bandy, med SM-pokalen från 1968. Foto: Magnus Jansson Klarin

Sirius Bandy kallade tidigare under dagen till presskonferens på Studenternas där klubben presenterade en satsning som förhoppningsvis ska lyfta klubbens elitlag från botten i elitserien till toppen och slutligen ett SM-guld – på hemmaplan dessutom.

– För några år sedan var vi faktiskt där och krigade i toppen, och många pratar fortfarande om den där semifinalen 2009 mot Edsbyn (9 000 i publiken), säger ordföranden Erik Weiman med SM-pokalen från 1968, som var Uppsalaklubbens senaste, vid sin sida.

– Nu har vi några tunga år bakom oss sedan dess, och de två sista åren har varit extremt tunga, det är ingenting vi hymlar om, fortsätter Weiman som först och främst hoppas att laget ska slippa ännu ett kval för att få behålla elitserieplatsen.

– Förhoppningsvis klarar vi det utan kval. Sedan är vi just nu under den här prövningen av att få elitlicensen förnyad, och vi kände väl att vi kan inte fortsätta att hålla på så här och kanske klara oss utan kval. Vi måste sätta upp högre mål.

Och satsningen som ska ge Sirius resurser är en riktad kampanj mot Uppsalaborna, en satsning som Edsbyn tidigare har gjort och som klubben nu hoppas ska fungera även i Uppsala.

– Vi kallar satsningen för Framtidslaget, och vi kommer att öppna en hemsida senare i eftermiddag där man kan gå in och betala en tusenlapp till klubben som sedan kommer att användas dels till elitlaget, men även på andra sätt. Vi kommer löpande att redovisa hur mycket pengar vi får in och vad pengarna går till. Skulle vi få 1 000 personer som betalar 1 000 kronor så hade det gett oss en miljon kronor, fortsätter Weiman som dock tror att mer pengar behövs.

Läs också: Här är Framtidslagets hemsida

– Vi har i dag en omsättning på ungefär tio miljoner, men det är hela föreningen. Vi skulle kanske behöva ligga på 15 miljoner om det ska bli riktigt br.

I Sirius planer finns också att få tillbaka SM-finalen till Studenternas, något som ordföranden Erik Weiman tror skulle kunna bli aktuellt inom fem år.

– Vi tycker att finalen hör hemma i Uppsala och på Studenternas, och vi har tagit beslutet att vi i Sirius ska göra det vi kan och dra vårt strå till stacken för att finalen ska spelas på Studenternas igen, fortsätter Weiman och drömmer sig bort.

– Drömmen är ju att Lars Fall ska stå där och lyfta pokalen om några år, och då helst på Studenternas. Då har vi verkligen lyckats.

Närmast, för Sirius del, väntar en svår hemmamatch mot Bollnäs senare i kväll. Sirius, som med tre omgångar kvar att spela ligger på rätt sida om kvalstrecket, lär behöva minst ett par poäng i de avslutande omgångarna om laget ska undvika ännu ett kval.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stor kris i Sirius – spelarna tvingas gå ner i lön

Det råder ekonomisk kris i Sirius Bandy. Nu tvingas spelarna gå ner i lön, rapporterar Upsala Nya Tidning.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.17:23, 15 januari, 2018

Stor kris i Sirius – spelarna tvingas gå ner i lön
Lars Fall. Arkivbild.

Kris på isen. Och nu även kris på kansliet.

Den ekonomiska situationen är så pass illa att spelarna i Sirius Bandy nu tvingas gå ner i lön under resten av säsongen, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Enligt ett pressmeddelande från Sirius Bandy kommer både spelarnas och övrig personals löner att sänkas kraftigt för att klara likviditeten och det ekonomiska resultatet.

Exakt hur mycket spelarna behöver gå ner i lön vill de inte gå in på, men medger att beskedet, så klart, var tråkigt att få.

– Vi har vetat att det varit ansträngt givetvis, som det är i många föreningar, men att det var så illa att det skulle behövas åtgärder kände vi inte till, säger Jakob Jenefeldt till UNT.se.

– Det är klart att man hade sina aningar innan mötet, men man blir ju ändå besviken på klubben. Ekonomin förväntar vi oss att andra ska ha koll på, säger Victor Lundberg till UNT.se.

Spelarna meddelar att de ska ha individuella möten med klubben inom den närmsta framtiden, där de ska få mer information om vad som händer framöver.

Sirius har tagit tolv poäng på 21 matcher i elitserien och ligger precis ovanför kvalstrecket. Det återstår fem matcher av grundserien.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SIRIUS – TILLBERGA

Sirius kämpade till sig kryss mot jumbon

Sirius Bandy spelade 3–3 hemma mot Tillberga.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.21:39, 10 januari, 2018

Sirius kämpade till sig kryss mot jumbon
Deppigt i Sirius.

Efter två raka nederlag mot Edsbyn och Hammarby bröt Sirius förlusttrenden.

Det blåsvarta laget kämpade sig till ett kryss hemma mot seriejumbon Tillberga Västerås.

Sirius hade ledningen med 2–0 i den 31:e minuten efter mål av Teemu Määttä och Kalle Mårtensson – men gästerna kom tillbaka riktigt starkt och vände matchen till 2–3-ledning.

Ett mål av Lars Fall med drygt tio minuter kvar att spela såg dock till att Sirius kom undan med blotta förskräckelsen och räddade en poäng.

Härnäst väntar tabellåttan Vänersborg på bortaplan på fredag.

FaktaElitserien
IK Sirius BK–Tillberga Västerås 3–3 (2–1)
Målen, Sirius: Teemu Määttä, Kalle Mårtensson, Lars Fall.^
Publik: 525 åskådare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter kollapsen senast – ny förlust för Sirius

Det var ett revanschsuget Sirius som tog sig an Bajen på Zinkensdamm. Men Hammarby blev för svåra och Sirius förlorade med 6–3.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.15:59, 7 januari, 2018

Efter kollapsen senast – ny förlust för Sirius
Foto: Kenta Jönsson

Inför söndagens bortamöte mot topplaget Hammarby hade Sirius med sig en 13–0-förlust i bagaget och ett sargat självförtroende. På Zinkensdamms IP gick det bättre för Uppsalagänget, trots ny förlust.

Hemmalaget inledde hetast och pressade Sirius rejält. 1–0-målet var bara en tidsfråga och efter 20 minuter kom det. Robin Sundin petade in bollen efter en fint inspel och redan då var säkert några Siriussupportrar oroliga för en ny kollaps.

Bajen dominerade första halvleken och var flera gånger nära att utöka ledningen, men fint målvaktsspel från Henrik Kjellson höll Sirius i matchen. Istället lyckades Sirius kvittera i 45:e minuten efter att Tobias Andersson blivit frispelad.

I början av den andra halvleken var Sirius med bättre i matchen. Men när laget var inne i en bra period kom 2–1 för Bajen efter knappa timmen spelad. Och tio minuter senare var ställningen 3–1. Sirius kunde reducera, men närmare än så kom inte laget.

Bajen tog över matchen och vann till slut med 6–3 mot ett tappert kämpande Sirius. Förlusten är Uppsalalagets elfte på 19 matcher och resultatet gör att man fortfarande ligger tredje sist i tabellen.

FaktaHammarby – Sirius 6–3 (1–1)

1–0, Robin Sundin (20')
1–1, Tobias Andersson (45')
2–1, Alan Dzhusoev (57')
3-1, Christoffer Fagerström (68')
3-2, Markus Kumpuoja (70')
4-2, Robin Sundin (72')
5-2, Robert Rimgård (78')
6-2, Christoffer Fagerström (82')
6-3, Teemu Määttä (90')

Plats: Zinkensdamm IP

Domare: Niclas Skog

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SIRIUS–EDSBYN

Mardrömsmatchen: Sirius förnedrades av mästarlaget

Sirius Bandy förlorade med 0–13 mot Edsbyn.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.21:12, 5 januari, 2018

Mardrömsmatchen: Sirius förnedrades av mästarlaget
Arkivbild.

Ja, ni läste rätt.

Den regerande mästaren Edsbyn åkte till Uppsala och gav Sirius en ordentlig käftsmäll med slutsiffrorna 0–13 (!).

Nye tränaren Erik Sundin – som fick ta över huvudtränarrollen efter att Olle Gabrielsson sparkats – inledde sin sejour med en viktig seger (8–6 mot Broberg/Söderhamn) i sin första match.

Men smekmånaden tog slut snabbt för Sundin. Efter storförlusten mot Edsbyn står det klart att krisen knappast är över för bottenlaget Sirius – som har en del att jobba på framöver om den negativa trenden ska vändas.

Med elva poäng på 18 matcher ligger Sirius på en negativ kvalplats i elitserien. Det återstår åtta matcher kvar av serien.

Chans till revansch kommer redan på söndag för det blåsvartrandiga laget, som då åker till Stockholm och möter Hammarby på bortais.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Islossning för Sirius – slog Broberg/Söderhamn

Sirius fick riktig islossning – och öste in mål i mötet mot Broberg/Söderhamn.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.19:00, 30 december, 2017

Islossning för Sirius – slog Broberg/Söderhamn
Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Det var en svängig historia som utspelade sig i Hälsingland på lördagskvällen. Sirius, som under hösten haft problem med målskyttet, lade i högsta växeln direkt och ledde matchen med 3–0 efter 16 minuters spel.

Hemmalaget Broberg/Söderhamn lyckades sedan få in ett reduceringsmål, innan Sirius gjorde ytterligare två mål i den första halvleken genom Jimi Heinonen och Markus Kumpuoja.

Efter paus fortsatte sedan Sirius att ösa på och gjorde omgående 6–1. Men Broberg/Söderhamn kom tillbaka – och gjorde fem mål – innan Sirius fastställde slutresultatet till 8–6 genom tremålsskytten Kalle Mårtensson.

Segern var Sirius tredje trepoängare för säsongen och tog laget upp till tionde plats i bandyns elitserie. Närmast väntar tabelltvåan Edsbyn på hemmaplan.

FaktaElitserien
Broberg/Söderhamn–IK Sirius 6–8
(1–5)
Målen: 04.55 0–1 Markus Kumpuoja, (Tobias Andersson), 11.54 0–2 Johan Jansson Hydling, 16.13 0–3 Jakob Jenefeldt, (Lars Fall), 26.01 1–3 Jonas Engström, (Vadim Arkhipkin), 29.12 1–4 Jimi Heinonen, 35.08 1–5 Markus Kumpuoja, (Teemu Määttä), 47.51 1–6 Kalle Mårtensson, (Teemu Määttä), 48.46 2–6 Jonas Nygren, (Jesper Öhrlund), 50.48 3–6 Fritiof Hagberg, (Adam Wijk), 57.21 3–7 Kalle Mårtensson, (Markus Kumpuoja), 64.16 4–7 Jesper Öhrlund, 75.21 5–7 Adam Wijk, 83.07 6–7 Martin Söderberg, (Ilari Moisala), 84.58 6–8 Kalle Mårtensson, (Jimi Heinonen).
Publik: 1 045, Helsingehus Arena.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng