Så ska Sirius Bandy lyfta från botten till toppen

Klubben har ledsnat på ekonomiska problem och hot om kvalspel säsong efter säsong, nu ska Sirius Bandy åter bli ett topplag i elitserien – och på sikt även vinna guld.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.13:38, 10 februari, 2017

Så ska Sirius Bandy lyfta från botten till toppen
Erik Weiman, ordförande i Sirius Bandy, med SM-pokalen från 1968. Foto: Magnus Jansson Klarin

Sirius Bandy kallade tidigare under dagen till presskonferens på Studenternas där klubben presenterade en satsning som förhoppningsvis ska lyfta klubbens elitlag från botten i elitserien till toppen och slutligen ett SM-guld – på hemmaplan dessutom.

– För några år sedan var vi faktiskt där och krigade i toppen, och många pratar fortfarande om den där semifinalen 2009 mot Edsbyn (9 000 i publiken), säger ordföranden Erik Weiman med SM-pokalen från 1968, som var Uppsalaklubbens senaste, vid sin sida.

– Nu har vi några tunga år bakom oss sedan dess, och de två sista åren har varit extremt tunga, det är ingenting vi hymlar om, fortsätter Weiman som först och främst hoppas att laget ska slippa ännu ett kval för att få behålla elitserieplatsen.

– Förhoppningsvis klarar vi det utan kval. Sedan är vi just nu under den här prövningen av att få elitlicensen förnyad, och vi kände väl att vi kan inte fortsätta att hålla på så här och kanske klara oss utan kval. Vi måste sätta upp högre mål.

Och satsningen som ska ge Sirius resurser är en riktad kampanj mot Uppsalaborna, en satsning som Edsbyn tidigare har gjort och som klubben nu hoppas ska fungera även i Uppsala.

– Vi kallar satsningen för Framtidslaget, och vi kommer att öppna en hemsida senare i eftermiddag där man kan gå in och betala en tusenlapp till klubben som sedan kommer att användas dels till elitlaget, men även på andra sätt. Vi kommer löpande att redovisa hur mycket pengar vi får in och vad pengarna går till. Skulle vi få 1 000 personer som betalar 1 000 kronor så hade det gett oss en miljon kronor, fortsätter Weiman som dock tror att mer pengar behövs.

Läs också: Här är Framtidslagets hemsida

– Vi har i dag en omsättning på ungefär tio miljoner, men det är hela föreningen. Vi skulle kanske behöva ligga på 15 miljoner om det ska bli riktigt br.

I Sirius planer finns också att få tillbaka SM-finalen till Studenternas, något som ordföranden Erik Weiman tror skulle kunna bli aktuellt inom fem år.

– Vi tycker att finalen hör hemma i Uppsala och på Studenternas, och vi har tagit beslutet att vi i Sirius ska göra det vi kan och dra vårt strå till stacken för att finalen ska spelas på Studenternas igen, fortsätter Weiman och drömmer sig bort.

– Drömmen är ju att Lars Fall ska stå där och lyfta pokalen om några år, och då helst på Studenternas. Då har vi verkligen lyckats.

Närmast, för Sirius del, väntar en svår hemmamatch mot Bollnäs senare i kväll. Sirius, som med tre omgångar kvar att spela ligger på rätt sida om kvalstrecket, lär behöva minst ett par poäng i de avslutande omgångarna om laget ska undvika ännu ett kval.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sirius utan chans mot Sandviken

Planen att försöka störa Sandviken på bortaplan misslyckades för Sirius som fick notera säsongens första förlust i elitserien.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.17:53, 4 november, 2017

Sirius utan chans mot Sandviken
Sandvikens Christoffer Edlund var på målhumör mot Sirius. Foto: Kenta Jšönsson /Bildbyrån.

Efter två raka oavgjorda matcher, mot Tellus och Bollnäs, fick Sirius notera sin första förlust på bortaplan mot Sandviken.

Hemmalaget satte högsta fart från början och redan efter den första halvleken var det avgjort efter Sandvikens 5–0. Bland annat efter tre mål av Christoffer Edlund som verkligen var på målhumör den här kvällen.

Samme Christoffer Edlund inledde även andra halvleken med att skjuta 6–0 som blev förkrossande 10–0 till slut efter ytterligare mål av Edlund som till slut blev sexmålsskytt i Göransson Arena inför blott 647 åskådare.

FaktaElitserien, bandy
Sandvikens AIK–IK Sirius 9–0
(5–0)
Målen: 1–0 (18) Christoffer Edlund, 2–0 (21) Daniel Berlin, 3–0 (25) Albin Thomsén, 4–0 (31) Christoffer Edlund, 5–0 (41) Christoffer Edlund, 6–0 (58) Christoffer Edlund, 7–0 (70) Rasmus Forslund, 8–0 (74) Albin Thomsén, 9–0 (78) Christoffer Edlund, 10–0 (87) Christoffer Edlund.
Publik: – (Göransson Arena).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sirius en minut från full pott ”Det är ganska tomt”

En sen kvittering gav en poäng, och inte tre, men Sirius gjorde en bra premiär på Zinkensdamm mot Tellus i en match som slutade 5–5.

Johan Häll

Kl.22:01, 27 oktober, 2017

Sirius en minut från full pott ”Det är ganska tomt”
Markus Kumpuoja gjorde mål direkt. Foto: Bildbyrån.

Sirius elitseriepremiär är avklarad – och det blev en klart godkänd sådan, även om man så klart hade velat hålla tätt sista minuten när Tellus kvitterade (5–5).

– När slutsignalen går så är det ganska tomt, säger Sirius Oscar Rönnqvist, som för kvällen var back då han ersatte febersjuke Stefan Tranblom.

Sirius fick också bästa tänkbara start. När klockan stod på 53 sekunder slog finländske landslagsmanen Markus Kumpuoja in ledningsbollen på ZInkensdamm.

Och drygt tre minuter senare sköt landsmannen Janne Rintala in en retur till 2–0. Drömstarten var redan där ett faktum och när Teemu Määttä ordnade 3–0 efter 20 minuter var det trippelt finskt i målkolumnen.

Men det var mycket tid kvar för hemmalaget att jaga ikapp. Och det gav till slut också effekt. I slutet av första halvlek satte Tellus både 1–3 och 2–3-skottet signerat Joel Pettersson var en riktig kanon, och nu var det match igen.

Sirius var ändå i förarsätet matchen igenom, och Kumpuoja gjorde sitt andra mål för kvällen när han fyra minuter in på andra halvlek utökade Sirius ledning. Men Tellus jakt fortsatte med reducering i 69:e och en kvittering i 76:e minuten.

När Sirius Oscar Rönnqvist skottade in 5–4 till gästerna sju minuter från slutet lutade det trots allt åt tre premiärpoäng för Uppsalalaget. Men bara en minut från slutet kom kvitteringen genom Lucas Blom.

– Absolut känns det bittert men det är den tappade poängen som svider. Det är väldigt roligt att få göra mål men glädjen försvinner lite när matchen slutar som den gör, säger Oscar Rönnqvist.

Matchen slutade 5–5 men det efter en premiär bortais, som man bör vara nöjd med.

– Det känns som att vi låter de komma ikapp i och med att vi inte spelar som vi kommit överens om. Vi har för mycket bolltapp som gör att de får målchanser från i princip ingenting, säger Oscar Rönnqvist.

– Men nu är första matchen avklarad och vi vet vad vi behöver jobba på för att göra en bättre match på onsdag (mot Bollnäs). Nu är det full fokus på nästa match.

FaktaTellus–Sirius 5–5 (2–3)
 0–1 (1) Markus Kumpuoja, 0–2 (4) Janne Rintala, 0–3 (20) Teemu Määttä, 1–3 (38) Filip Skoglund, 2–3 (41) Joel Pettersson, 2–4 (50) Teemu Määttä, 3–4 (69) Elias Engholm, 4–4 (76) Joel Pettersson, 4–5 (83) Oscar Rönnqvist, 5–5 (89) Lucas Blom.
Utvisningar, Tellus: 3x10 min. Sirius: 2x10 min.
Hörnor: 5–4 (1–2)
Publik: 327

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sirius drömstart räckte inte

Redan efter tre minuter kom drömmålet för Sirius. Men sedan tog det roliga slut för Uppsalalaget.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.14:48, 14 oktober, 2017

Sirius drömstart räckte inte
Markus Kumpuojas ledningsmål räckte inför för Sirius mot Sandviken. Foto: Sebastian Lamotte / Bildbyrån.

En seger och två förluster blev Sirius facit i när World Cup-gruppspelet avgjordes på lördagen med Sirius match mot Sandviken.

Markus Kumpuoja ordnade Sirius en riktig drömstart då han gav gästerna ledningen med 1–0 efter bara tre minuter. Men glädjen blev kortvarig och i paus hade hemmalaget vänt till ledning med 3–1 efter bland annat två mål av Daniel Mossberg.

Matchen mellan Sandviken slutade till slut 5–1 och innebär att Sandviken tog hem gruppsegern före Neftyanik från Ryssland.

FaktaWorld Cup, gruppspel
Sandvikens AIK–IK Sirius 5–1
(3–1)
Målen: 0–1 (4) Markus Kumpuoja, 1–1 (11) Christoffer Edlund, 2–1 (19) Daniel Mossberg, 3–1 (28) Daniel Mossberg, 4–1 (48) Daniel Berlin, 5–1 (52) Rasmus Forslund.
Publik: 890

Sirius matcher i World Cup:
Vänersborg–Sirius 2–3
Sirius–Neftyanik 1–4
Sandviken–Sirius 5–1

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mål på första skottet i Sirius premiär

Just nu pågår World Cup i Sandviken – så gick det för Sirius i premiären.

Johan Häll

Kl.15:29, 12 oktober, 2017

Mål på första skottet i Sirius premiär
Foto: Markus Kumpuoja jublar. Foto: Sebastian Lamotte/Bildbyrån.

Sirius bandyherrar fick en smakstart på World Cup, VM för klubblag, i Sandviken. Det blev seger i premiären mot Vänersborg med en 3–2-seger.

Markus Kumpuoja gav Uppsalalaget en drömstart när han sköt mål på lagets första skott efter bara 54 sekunders spel. Och det var ett riktigt läckert mål. Janne Rintala lyfte bollen till Kumpuoja som tog emot bollen på volley och sköt sköt in ledningsbollen på halvvolley i nät.

Vänersborg kom tillbaka och vände sedan till ledning. Men det blev till slut Sirius-seger sedan Kumpuoja slagit till igen och kvitterat – och Lars Fall avgjort med sitt 3–2-skott.

Imorgon spelar Sirius mot ryska Neftyanik.

FaktaSirius–Vänersborg 3–2
1–0 (1) Markus Kumpuoja
1–1 (12) Robin Öhrlund
1–2 (28) Robin Lundqvist
2–2 (29) Markus Kumpuoj
3–2 (47) Lars Fall

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skyttekungen förlänger: ”Framtiden ser väldigt bra ut”

Skyttekungen förlänger till och med säsongen 2019, ett kontrakt som skulle omförhandlats efter kommande säsong.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.15:58, 11 augusti, 2017

Skyttekungen förlänger: ”Framtiden ser väldigt bra ut”
Markus Kumpuoja. Foto: Bildbyrån.

Sirius Bandy förlänger med sin skyttekung, Markus Kumpuoja. Egentligen går hans kontrakt ut efter den kommande säsongen men den finländske landslagsspelaren väljer redan nu att förlänga sitt kontrakt.

– Det kändes som ett väldigt lätt beslut. Sirius har gjort det fantastiskt bra som förening efter det som hände för två år sedan med klubbens ekonomi. Nu gör föreningen det otroligt bra och framtiden ser väldigt bra ut just nu. Sedan har vi ett lag också som har tagit kliv framåt varje år och det ska vi fortsätta med i år. Jag är stolt över att få vara en Siriusspelare minst två säsonger till, säger Markus Kumpuoja i ett pressmeddelande.

Elitseriepremiären är två månader bort och finländaren menar att Sirius har det som krävs för att vara med och slåss om en slutspelsplats.

– Vi har blivit starkare med några bra nyförvärv. Viktigaste är såklart att vi kan utveckla vårt spel och ta ytterligare ett steg framåt för då kan vi vara med och slåss om en slutspelsplats, inga konstigheter. Jag litar till 100% på Olle (Gabrielsson) och killarna att vi kan göra det redan i år och vara med bland de åtta bästa, säger Markus Kumpuoja.

Kumpuoja spelade i Hammarby innan han anlände till Sirius inför säsongen 2015/16.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng