Bandyförbundets ordförande stänger inte dörren för Uppsala

För tredje året i rad spelas bandyfinalen på Tele2 Arena. Hur det blir sedan är inte klart ännu – samtidigt som bandyförbundet förhandlar med den stora arenan söder om söder så går bandystaden Uppsala på offensiven.

Sport Desken

Sport Desken

Kl.16:55, 15 februari, 2017

Bandyförbundets ordförande stänger inte dörren för Uppsala
Studenternas under SM-finalen 2003. Foto: Bildbyrån.

Bandyfinalen har en historia av långa traditioner; mellan 1967 och 1989 spelades den på Söderstadion – 23 år i rad. Efter ett mellanspel på Rocklunda i Västerås, 1990, kom den till Uppsala. Bandyfinalen hölls sedan på Studenternas i 22 år – 1991–2012.

Under uppmärksammade former flyttades den sedan till Stockholm. Först på gigantiska Friends Arena under två år, och sedan till Tele2 Arena. Där spelas den också i mars 2017.

– Vi vet var vi ska vara i år, sedan finns det förhandlingar om 2018 och 2019. Jag kan inte säga mer i dag, säger bandyförbundets ordförande Stig Bertilsson, som fram tills Peter Hodor tillträder som generalsekreterare i början av mars även är tillförordnad på den stolen.

– Vi har ett optionsavtal för 2018 och 2019 med Tele2, alltså Stockholm Live, som vi diskuterar för närvarande, säger Stig Bertilsson.

Alltså lutar det åt att finalen spelas där även då?
– Jag kan inte… Om jag säger så här: jag vill inte ge Tele2 något bättre förhandlingsläge. Så jag vill inte kommentera det mer. Vi för diskussioner.

Samtidigt har Uppsala seglat upp på bandyhimlen igen – man vill ha tillbaka bandyfinalen till staden. Och även IK Sirius har gått ut med att man ska satsa rejält på sitt lag i elitserien.

– För det första är det positivt att Sirius satsar och vill ha en starkare position. Det känns som att de har något på gång i den delen. Det ska väl inte jag recensera, men jag tycker det, säger Stig Bertilsson, som faktiskt var på Studenternas på söndagen, när laget föll tungt mot VSK.

– Det var väl lite dystert just i söndags, kan man säga, säger han.

Men hur ser du på Uppsala som finalstad igen?
– Jag vet inte vad det här kommer att innebära ännu. Men det är väl positivt att det finns ett intresse. Vi (Svenska bandyförbundet) har fått uppvaktningar från både det ena och det andra stället, där man kommer med speciella lösningar.

Erik Weiman är ordförande i Sirius bandy. Tidigare har han sagt så här till 24Uppsala:

– Vi tycker att finalen hör hemma i Uppsala och på Studenternas, och vi har tagit beslutet att vi i Sirius ska göra det vi kan och dra vårt strå till stacken för att finalen ska spelas på Studenternas igen.

Bandypuls når Weiman så han kan utveckla planerna.

– Vi från bandyn i Uppsalas sida tycker att vi levererade ett bra evenemang när finalen låg i Uppsala. Vi skulle kunna bidra till att göra ett bra evenemang igen. När finalen kommer till Uppsala, när eller om, så vågar jag lova att det finns en bred bandyrörelse som kan ställa upp så att det blir ett bra evenemang.

Det är ju dock så att det inte är IK Sirius som äger frågan – utan Svenska bandyförbundet och Uppsala Kommun.

– Så det får ju dom svara på. Förbundet äger finalen, och Uppsala kommun är deras motpart om finalen ska hamna i Uppsala. Så det är svårt för mig att svara på, men vi vill och hoppas att det blir aktuellt, säger Erik Weiman.

Hur tycker du att arrangemanget har skötts i Stockholm sedan det försvann från Uppsala?
– Alltså, jag har inget att säga om evenemanget i Stockholm. De gjorde ett bra jobb under omständigheterna, och jag förstår ambitionerna. Men min personliga åsikt är att den folkfest vi hade, som ställde hela Uppsala på fötter, är bra för Uppsala och bra för bandyn.

Rikard Bäckman
Mittmedia

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Sirius nästa stjärnvärvning

Sirius Bandy har gjort klart med en finsk landslagsman.

Johan Häll

Kl.17:51, 9 maj, 2017

KLART: Sirius nästa stjärnvärvning
Finländske landslagsspelaren Janne Rintala, förra säsongen i Västerås, förstärker Sirius nästa säsong. Foto: Sebastian LaMotte / Bildbyrån.

Sirius Bandy fortsätter att rusta upp sitt lag inför kommande säsong.
Efter senaste värvningarna av Kalle Mårtensson och Finlands landslagsspelare Jimi Heinonen – är nästa landslagsman nu klar för klubben.

LÄS MER: Så ska Sirius lyfta från botten till toppen

Under tisdagen presenterade Sirius Janne Rintala, som senast kommer från Västerås SK.

Den finländske landslagsspelaren är född 1990 i Kalix och har just Kalix Bandy som moderklubb.

LÄS MER: Han är Sirius senaste nyförvärv

LÄS MER: Poängkung klar för Sirius

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rickard Malmström: ”Vi är trygga med vad vi kan erbjuda”

På måndagen kom beskedet att bandyfinalen kommer att spelas på Studenternas igen. Men redan förra året kontaktades kommunen av förbundet. ”Vi blev uppvaktade i december”, säger Rickard Malmström ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.17:54, 8 maj, 2017

Rickard Malmström: ”Vi är trygga med vad vi kan erbjuda”
Rickard Malmström var med på förbundets presskonferens i Stockholm. Foto: Bildbyrån / Uppsala Kommun.

Tidigt på måndagsmorgonen kunde Radiosporten avslöja att bandyfinalen flyttas från Stockholm tillbaka till Uppsala och Studenterna, något som 24Uppsala också kunde rapportera om.

På en presskonferens tidigare under dagen bekräftade bandyförbundet nyheten att bandyfinalen, från och med nästa säsong, kommer att spelas på Studenternas. Ett avtal som sträcker sig de kommande tre åren med option om ytterligare två år.

Läs också: KLART: Bandyfinalen spelas på Studenternas

En av de som fanns på plats när nyheten släpptes av Rickard Malmström (Mp), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden, som tror att Uppsala Kommuns tidigare erfarenheter av arrangemanget och den historia som finns spelade in i förbundets beslut.

– Vi har en stark grundkunskap och kompetens inom kommunen när det gäller att arrangera bandyfinalen, och vi har bevarat mycket av den kompetensen som vi redan har haft nytta av i kontakten med förbundet, säger Rickard Malmström.

Hur nöjd är du över att Uppsala får tillbaka bandyfinalen?
– Det är jätteroligt både för Uppsala och för Bandysverige.

Är du själv en bandymänniska?
– Nej, inte nödvändigtvis som besökare, men som Uppsalabo har jag upplevt festen från sidan om och sett vilken otrolig fest det har inneburit för hela staden. Och den känslan tror jag att jag delar med ganska många i Uppsala, oavsett om man gillar idrott eller inte. Det är i Uppsala som bandyfinalen hör hemma.

När fick ni reda på att det kunde bli Uppsala?
– Vi blev uppvaktade av förbundet i december någon gång, sedan dess har vi haft diskussioner med förbundet som har haft ungefär samma syn på det här som oss. Vi är ganska överens om vad bandyfinalen står för och vad den mår bra av.

Något nytt publikrekord på Studenternas kommer det inte att bli, i alla fall inte under de inledande tre åren då publikkapaciteten är satt till 22 000 åskådare, och heller inga större ombyggnationer av arenan.

– Vi har redan en arena som är godkänd för spel av förbundet, och precis som tidigare finalår kommer den att anpassas med tillfälliga läktare, fortsätter Malmström som ser fram emot bandyfesten nästa vår.

– Det ska bli riktigt spännande. Några detaljer finns det inte ännu, utan arbetet med konceptet börjar först nu. Men klart är i alla fall att man kommer att få uppleva gamla fina traditioner blandat med lite nya fräscha inslag. Det ska bli en fest för hela staden.

Har Sirius varit involverade något i det här arbetet?
– Det här har varit en sak mellan kommunen och förbundet i första hand, men visst har vi haft kontakt även med både Sirius och Unik, och den kontakten kommer att fortsätta.

Hur är känslan efter att det här blev klart?
– Den är bra. Vi är trygga med vad vi kan erbjuda.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KRÖNIKA

KRÖNIKA: ”Helt rätt, bandyförbundet”

Tidigare i dag kom beskedet som innebär att bandyfinalen flyttar från Stockholm till Uppsala. Därmed flyttar den också från en uppvärmd inomhusarena till utomhus på Studenterna. Ett bra val av förbundet.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.15:00, 8 maj, 2017

KRÖNIKA: ”Helt rätt, bandyförbundet”
Magnus Jansson Klarin tycker till om bandyförbundets val att flytta finalen tillbaka till Studenternas. Foto: Linnea Rheborg / Bildbyrån.

Ett nederlag för bandyförbundet, tycker vissa, tvärtom tycker jag. Äntligen kommer bandyn, efter fem år i förskingringen och på historielösa och tråkiga inomhusarenor, att spelas där den hör hemma – på Studenternas under öppen himmel.

Jag är uppvuxen med att gå på bandy. Min pappa och farfar tog mig med till Studenternas redan i tidig ålder och lät mig få njuta av Sirius och framförallt Sergei Lomanov trollkonster. Jag fascinerades över det snabba spelet, snygga genomåkningarna – och det ovissa vädret.

En match kunde det vara strålande sol, minusgrader och fantastiskt bandyväder. Nästa match kunde det vara snöstorm, 3×30 minuter, och spelare som nästan fick jonglera sig fram med bollen. För mig var det hela tjusningen med sporten, jag tycker att bandy ska spelas utomhus.

Läs också: KLART: Bandyfinalen spelas på Studenternas

Tidigare under våren kallade Sirius till en presskonferens där man presenterade en satsning som ska göra klubben till ett topplag i elitserien och med en dröm att få spela en SM-final i Uppsala på Studenternas.

Strax efter den presskonferensen knockade Sirius Hammarby på bortaplan och avslutade klubbens bästa säsong på många år. Nu står det också klart att bandyfinalen åter kommer till Uppsala och Studenternas, plötsligt finns det en rimlig chans att Sirius drömmar faktiskt blir till verklighet.

Då krävs dock fortsatt hårt arbete av klubben, att närlingslivet och publiken ställer upp – och att Uppsala Kommun förstår att man inte bara ska lägga alla resurser på själva bandyfinalen. En final med Sirius som ett av lagen hade skapat en historisk bandyfest.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BANDYFINALEN ÄR TILLBAKA

KLART: Bandyfinalen spelas på Studenternas

Precis som 24Uppsala har rapporterat om på förmiddagen så är det nu klart att bandyfinalen åter spelas på Studenternas med start redan i mars nästa år.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:05, 8 maj, 2017

KLART: Bandyfinalen spelas på Studenternas
Hammarby-jubel under bandyfinalen 2000. Nu kommer bandyfesten tillbaka till Uppsala. Foto: Bildbyrån.

24Uppsala rapporterade direkt från bandyförbundets presskonferens i Stockholm där nyheten om att bandyfinalen flyttar från Stockholm tillbaka till Uppsala. Avtalet med Uppsala Kommun är skrivet på 3+2 år och den första finalen på Studenternas spelas redan i mars nästa år.

– Bandyfinalen ska spelas som en enda match, och den ska spelas i Uppsala, säger bandyförbundets ordförande Stig Bertilsson som berättade att beslutet var enhälligt från såväl förbundet som elitserieföreningen och den 14 elitserieklubbarna.

Läs också: Bandyfinalen tillbaka på Studenternas 

Kommunstyrelsens ordförande, Marlene Burwick, var med på presskonferensen och sa så här om att bandyfinalen nu kommer tillbaka till Uppsala och Studenternas.

– Det är jättekul att få vara här i dag. Uppsala Kommun är en kommun som växer väldigt snabbt och det händer mycket. Idrotten är väldigt viktig del med vår historia och de traditioner vi har. Det har alltid funnits en längtan att få tillbaka bandyfinalen, säger Marlene Burwick och fortsätter.

– Nu får vi vara med och starta en ny resa. Vi vill skapa ett event som sätter avtryck i Idrottssverige, och i Uppsala. Vi vill vara med och skapa den folkfest som bandyn förtjänar. Det ska märkas från att man anäder till Uppsala, till bandyfrukosten och allt runt omkring. Det är jag övertygad om att vi kan vara med och göra tillsamans med bandyförbundet.

Marlene Burwick betonar också att bandyfinalens återkomst till Uppsala ska bli något helt nytt.

– Vi ska skapa något nytt, inte gå tillbaka till det som varit, och så vill jag säga välkommen till uppsala, välkommen hem bandyfinalen.

Lite korta fakta om bandyfinalen på Studenternas:
Publikkapacitet: 22 000 personer
Speldag för herrfinalen: Lördag 17 mars
Avtalets längd: 3+2 år

Texten uppdateras.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

EXTRA: Bandyfinalen tillbaka på Studenternas

Enligt Radiosporten har bandyförbundets styrelse, redan på fredagen, skrivit på ett flerårigt avtal som innebär att bandyfinalen åter kommer att spelas på Studenternas i Uppsala.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.08:07, 8 maj, 2017

EXTRA: Bandyfinalen tillbaka på Studenternas
Bandyfinalen tillbaka på Studenternas. Foto: Bildbyrån.

Bandyfinalen kommer att spelas utomhus på Studenternas i Uppsala. Det har bandyförbundet beslutat i ett möte redan på fredagen. Det skriver Radiosporten på sin hemsida.

Enligt Radiosporten löper avtalet mellan kommunen och bandyförbundet på flera år och kommer att presenteras på måndagen.

Klockan 11.00 har bandyförbundet kallat till en presskonferens angående planerna för finalen. 24Uppsala kommer att rapportera så snart vi vet mer vad som sägs på den.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Han är Sirius senaste nyförvärv

Sirius Bandy fortsätter att förstärka truppen inför nästa säsong i elitserien. På söndagen presenterades nästa pusselbit i lagbygget. ”Jag är otroligt nöjd”, säger tränaren Olle Gabrielsson.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.22:19, 23 april, 2017

Han är Sirius senaste nyförvärv
Siriustränaren Olle Gabrielsson med senaste nyförvärvet Kalle Mårtensson från Hammarby. Foto: Anna Westin.

Pusselbitarna börjar falla på plats för Sirius Bandy som efter en spännande värvning av den finländska landslagsspelaren Jimi Heinonen nu har gjort klart med ännu ett intressant nyförvärv inför kommande säsong i elitserien.

Läs också: Poängkung klar för Sirius: ”Utvecklingsbar spelare”

Kalle Mårtensson spelade förra säsongen för seriekonkurrenten Hammarby. I Stockholmsklubben fick han en ny roll, som spjutspets istället för yttervinge. Under debutsäsongen stod han för 16 mål på 26 matcher och under fjolsäsongen blev det tolv mål på 25 matcher.

– Det kändes rätt just nu att ta det här steget för min utveckling. Det känns riktigt bra och jag ser fram emot säsongen. Sirius är ett bra lag redan innan och jag hoppas jag kan gå in och ta en plats och förstärka laget ytterligare. Det känns som ett spännande lag och de gjorde en bra säsong som var nu, säger Kalle Mårtensson i ett pressmeddelande.

Läs också: Så ska Sirius lyfta från botten till toppen

Kalle Mårtenssokommer ursprungligen från Ljusdal och var med och tog upp klubben till elitserien 2012. Efter fem säsonger valde Mårtensson att lämna laget, och den avslutande säsongen blev något av en personlig succésäsong även om Ljusdal då fick lämna den högsta ligan. Han sköt då 35 mål och spelade fram till ytterligare fem.

– Jag är otroligt nöjd över att vi rott den här värvningen i hamn. Det är en väldigt viktigt spelare för oss utifrån vad behovet är. Jag vill ha spelare som gör poäng framåt och Kalle har bevisligen gjort poäng, framförallt i Ljusdal och det ska vi ta tillvara på i vinter, säger Sirius tränare Olle Gabrielsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.