Bandyförbundets ordförande stänger inte dörren för Uppsala

För tredje året i rad spelas bandyfinalen på Tele2 Arena. Hur det blir sedan är inte klart ännu – samtidigt som bandyförbundet förhandlar med den stora arenan söder om söder så går bandystaden Uppsala på offensiven.

Sport Desken

Sport Desken

Kl.16:55, 15 februari, 2017

Bandyförbundets ordförande stänger inte dörren för Uppsala
Studenternas under SM-finalen 2003. Foto: Bildbyrån.

Bandyfinalen har en historia av långa traditioner; mellan 1967 och 1989 spelades den på Söderstadion – 23 år i rad. Efter ett mellanspel på Rocklunda i Västerås, 1990, kom den till Uppsala. Bandyfinalen hölls sedan på Studenternas i 22 år – 1991–2012.

Under uppmärksammade former flyttades den sedan till Stockholm. Först på gigantiska Friends Arena under två år, och sedan till Tele2 Arena. Där spelas den också i mars 2017.

– Vi vet var vi ska vara i år, sedan finns det förhandlingar om 2018 och 2019. Jag kan inte säga mer i dag, säger bandyförbundets ordförande Stig Bertilsson, som fram tills Peter Hodor tillträder som generalsekreterare i början av mars även är tillförordnad på den stolen.

– Vi har ett optionsavtal för 2018 och 2019 med Tele2, alltså Stockholm Live, som vi diskuterar för närvarande, säger Stig Bertilsson.

Alltså lutar det åt att finalen spelas där även då?
– Jag kan inte… Om jag säger så här: jag vill inte ge Tele2 något bättre förhandlingsläge. Så jag vill inte kommentera det mer. Vi för diskussioner.

Samtidigt har Uppsala seglat upp på bandyhimlen igen – man vill ha tillbaka bandyfinalen till staden. Och även IK Sirius har gått ut med att man ska satsa rejält på sitt lag i elitserien.

– För det första är det positivt att Sirius satsar och vill ha en starkare position. Det känns som att de har något på gång i den delen. Det ska väl inte jag recensera, men jag tycker det, säger Stig Bertilsson, som faktiskt var på Studenternas på söndagen, när laget föll tungt mot VSK.

– Det var väl lite dystert just i söndags, kan man säga, säger han.

Men hur ser du på Uppsala som finalstad igen?
– Jag vet inte vad det här kommer att innebära ännu. Men det är väl positivt att det finns ett intresse. Vi (Svenska bandyförbundet) har fått uppvaktningar från både det ena och det andra stället, där man kommer med speciella lösningar.

Erik Weiman är ordförande i Sirius bandy. Tidigare har han sagt så här till 24Uppsala:

– Vi tycker att finalen hör hemma i Uppsala och på Studenternas, och vi har tagit beslutet att vi i Sirius ska göra det vi kan och dra vårt strå till stacken för att finalen ska spelas på Studenternas igen.

Bandypuls når Weiman så han kan utveckla planerna.

– Vi från bandyn i Uppsalas sida tycker att vi levererade ett bra evenemang när finalen låg i Uppsala. Vi skulle kunna bidra till att göra ett bra evenemang igen. När finalen kommer till Uppsala, när eller om, så vågar jag lova att det finns en bred bandyrörelse som kan ställa upp så att det blir ett bra evenemang.

Det är ju dock så att det inte är IK Sirius som äger frågan – utan Svenska bandyförbundet och Uppsala Kommun.

– Så det får ju dom svara på. Förbundet äger finalen, och Uppsala kommun är deras motpart om finalen ska hamna i Uppsala. Så det är svårt för mig att svara på, men vi vill och hoppas att det blir aktuellt, säger Erik Weiman.

Hur tycker du att arrangemanget har skötts i Stockholm sedan det försvann från Uppsala?
– Alltså, jag har inget att säga om evenemanget i Stockholm. De gjorde ett bra jobb under omständigheterna, och jag förstår ambitionerna. Men min personliga åsikt är att den folkfest vi hade, som ställde hela Uppsala på fötter, är bra för Uppsala och bra för bandyn.

Rikard Bäckman
Mittmedia

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

NATTENS HÄNDELSER

Medan du sov: Detta hände i Uppsala

Bil voltade av vägen – två till sjukhus

24sverige.se Nattwebben

24sverige.se Nattwebben

Kl.04:54, 25 juli, 2017

Medan du sov: Detta hände i Uppsala
Det här hände i Uppsala medan du sov. Foto: Arkiv

23:23. En allvarlig trafikolycka inträffade på länsväg 654 i Marielund utanför Uppsala.
– En bil har voltat av vägen 50 meter in i skogen, säger Marcus Svensson, vakthavande befäl vid polisen.

Tre ungdomar färdades i bilen. Två av dem skadades och transporterades med ambulans till Akademiska sjukhuset för vård.
– En är allvarligt skadad, säger Marcus Svensson.

Föraren, en man i 20-årsåldern, är misstänkt för rattfylleri. Han behövde inte uppsöka sjukvård.
Bilen togs i beslag för eventuell teknisk undersökning. Vad som orsakat olyckan är okänt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sommarguiden: Vågar du trots alla spöken på Wenngarns slott?

Är du rädd för spöken? Då är det möjligt att ett besök på Wenngarns slott inte är något för dig. För här finns det nämligen, enligt uppgift, flera stycken.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.22:20, 24 juli, 2017

Sommarguiden: Vågar du trots alla spöken på Wenngarns slott?
På Wenngarns slott sägs det att det spökar. Vågar du dig dit? Foto: Peter Rudin / Creative Commons.

Under hela sommaren kommer 24Uppsala att tipsa om lokala aktiviteter, sevärdheter, mysiga caféer och andra intressanta resmål i och omkring Uppsala som du och din familj kan besöka under semestern.

På Wenngarns slott är det inte fråga OM det finns några spöken, snarare hur många det finns. Det gamla slottet från 1600-talet har en egen flik på sin hemsida om spöken som härjar på både slottet och på anstalten.

Där kan man bland annat läsa att flera olika medium har varit på plats och vittnat om upplevelser, precis som flera besökare. Enligt Wenngarns ska det dock vara snälla spöken, och vill man själv ge sig ut på en liten spökjakt kan man låna utrustning i slottets café för att möta oväntad energi.

Tips på andra aktiviteter:
En tur med klassiska Lennakatten
Här kan du hälsa på skogens konung
Barnens Parksommar
Ett besök för modelljärnvägsentusiasten
Återupplev järnåldern
Återupplev dåtida dissektioner
Det barocka slottet

Har du tips på någon lokal aktivitet som vi borde ta upp i vår sommarguide, skicka oss gärna ett mejl redaktionen@24uppsala.se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Populära lunchrestaurangen expanderar – öppnar nytt

Restaurang Heat i Boländerna är en av Uppsala största lunchrestauranger med drygt 800-1000 gäster varje vardag. Nu expanderar företaget och öppnar ytterligare en lunchrestaurang.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:11, 24 juli, 2017

Populära lunchrestaurangen expanderar – öppnar nytt
Restaurang Heat slår snart upp sin andra restaurang – vid Akademiska sjukhuset. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Med nästan 1 000 lunchgäster dagligen är Heat i Boländerna en av Uppsalas absolut största lunchrestauranger. Nu är det klart att företaget expanderar och öppnar ytterligare en restaurang.

– Det blev klart för ungefär tre-fyra månader att vi skulle få den här chansen. Det känns väldigt spännande och utvecklande, både personligt och affärsmässigt, men det innebär självklart också mycket arbete, säger Daniel Wärnmark som äger och driver Heat sedan tio år tillbaka.

Läs också: Restaurang Heat – hetast i Uppsala

Den nya restaurangen kommer att ligga vid Akademiska sjukhuset och får drygt 400 sittplatser, och premiärdatumet är satt redan till 31 juli.

– Det är ett samarbete med Modis (Mat och dryck i Sverige AB) som driver restaurangen redan i dag, och det är samma personal som kommer att finnas med när restaurangen nu kommer att drivas i vår regi.

Kommer man att märka av att det är en Heat-restaurang?
– Vi kommer att ha några från vår personal på plats i början, och det kommer även att anställas en del ny personal. Vi har redan nu anställt en ny köksmästare till exempel. Det är väldigt viktigt med kvalitén, besökaren ska direkt märka att det är en Heat-restaurang.

Daniel Wärnmark, som förutom att han driver restaurang Heat även dömer fotboll på absoluta toppnivå, kommer även fortsättningsvis att synas till på fotbollsplanen – trots den nya satsningen.

– Det kommer jag att göra. Visst blir det mycket jobb, men i och med att personalen redan finns på plats så räknar jag med att det kommer att gå bra. Hittills har det faktiskt gått bättre än vad jag hade förväntat mig.

Hur mycket ser du fram emot öppningen?
– Otroligt mycket. Det här är riktigt spännande, både personligt och affärsmässigt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppsala fick en segrare i Gothia Cup – till slut

I helgen avslutades Gothia Cup och en av segrarna kom till slut från Uppsala.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.19:00, 24 juli, 2017

Uppsala fick en segrare i Gothia Cup – till slut
Foto: Wilhelm Widerholm

Gothia Cup är världens största ungdomstunering, som avslutade i helgen med finalerna. Tyvärr tog sig inte något lag från Uppsala sig till final i A-slutspelet. Däremot gick det bättre i B-slutspelet där Sunnersta AIF F14 tog hem pokalen.

– En fantastisk vecka avslutades på absolut bästa sätt, Vi tog guld i Gothia Cup, i B-slutspelet, säger klubben på sin hemsida.

Av de 28 lagen från Uppsala tog fem sig till A-slutspel. Tre av dem blev gruppvinnare, SK Iron F16 och Vaksala SK P16, samt Vaksala SK F16. De som tog sig längst i slutspelet var Vaksala SK F16 som tog sig till åttondelsfinal men där tog det slut mot Gasteizko Neskak från Spanien. IFK Uppsala P18 tog sig till 16-delsfinal när de blev utslagna, detsamma gällde likaså SK Iron F16. Vaksala P16 slogs ut i 32-delsfinal och även Bälinge IF F15 slogs ut i detta skede av A-slutspelet.

Sunnersta var inte de enda som fick pris, Vaksala P15 fick Fair Play-priset från Gothia Cup.

– Vi lämnar i alla fall Gothia Cup med ett fint pris i bagaget, Fair Play Trophy. Ett finare pris kan man faktiskt inte få.  Vill att alla berörda i laget ska ta åt sig av priset, någon har nominerat oss och vi vann, alltså förtjänar vi det, skriver klubben på sin hemsida.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man gripen för sexuellt ofredande

På måndagseftermiddagen greps en man, misstänkt för sexuellt ofredande mot en kvinna. I samband med gripandet ska mannen ha attackerat polisen. 

Mia Martelleur

Kl.18:00, 24 juli, 2017

Man gripen för sexuellt ofredande
ARKIVFOTO: Casper Johansson

Det var strax efter 13.00 på måndagen som polis grep en man i Stenhagen. Händelsen ska ha börjat med att mannen gått in på en tomt och stått och stirrat på en person.

– Anmälaren låg och solade sig på tomten och det var där det började. Sedan fick vi tag i mannen och då vart han väldigt arg på oss, säger Andrew Tomkinson, regionsvakthavande befäl vid polisen i region mitt.

Mannen ska fortfarande sitta gripen och misstänks bland annat för våld mot tjänsteman och sexuellt ofredande.

– Det kan bli fler brott, säger Andrew Tomkinson.

Mannen har vägrat uppge vem han är och därför kan polisen inte släppa honom.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng