Kraftig ökning av unga hemlösa i Uppsala

Unga hemlösa ökar kraftigt i Uppsala, det visar en kartläggning som Frälsningsarmén har gjort.

Anton Unosson

Anton Unosson

Kl.18:59, 17 februari, 2017

Kraftig ökning av unga hemlösa i Uppsala
Foto: Pixabay

Det är Frälsningsarméns kartläggning som visar att antalet unga hemlösa i Uppsala ökade med nästan 50 procent mellan 2015 och 2016. Statistiken säger att antalet unga som sökte hjälp hos Frälsningsarmén alltså fördubblats det senaste året.

Vi har fått betydligt yngre människor som har hamnat i hemlöshet. Med yngre menar jag sådana som är födda på 80- och 90-talet. Vi ser ingen hejd på det, utan de kommer förmodligen att fortsätta öka i antal, säger Per Lyredal, verksamhetschef för Sagahemmet, Frälsningsarméns stödboende och natthärbärge i Uppsala till P4 Uppland.

På Frälsningsarméns härbärge finns främst vuxna missbrukare, nu tvingas även de unga hemlösa hålla till där.

– Vi driver ett natthärbärge för vuxna missbrukare, där merparten är födda på 40- 50- 60 och början av 70-talet. Det är en tuff miljö att vistas i. Därför försöker vi att slussa de unga vidare så fort som möjligt, säger Per Lyredal.

En del av de yngre hemlösa blir klar upp till två veckor eftersom de inte har någonstans att ta vägen. Drogmissbruk bland de yngre är utbrett och det rör sig ofta om andra typer av droger än hos de vuxna missbrukarna.

Det är mycket nätdroger som spice och så vidare. Det ställer stora krav på oss i personalen att bemöta det här på rätt sätt.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel