Skypegrundaren Niklas Zennströms nya jättefond

Förre Uppsalabon, Skypegrundaren Niklas Zennström, startar en rekordfond. Nu ska 6,5 miljarder kronor investeras i nästa generations techjättar.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.14:54, 17 februari, 2017

Skypegrundaren Niklas Zennströms nya jättefond
Foto: Atomico.

2006 startade Mattias Ljungman tillsammans med Skypegrundaren och Uppsalabon, Niklas Zennström, riskkapitalbolaget Atomico. Sedan starten har företaget investerats åtskilliga miljoner i techbolag runt om i hela Europa.

Men nu ska investeringstakten ökas ytterligare. Det har ryktats en tid, men nu är det helt klart att man startar en ny jättefond. Enligt uppgift en av de största enskilda techfonderna i Europa som ska investera hela 6,6 miljarder kronor i nästa generations techjättar. Det skriver tech-nyhetssajten Breakit.

– Vi kanske är lite försiktiga. Vi lämnade in vår ansökan förra året, men nu har vi stängt fonden och ska börja investera, säger Mattias Ljungman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ulvagubben om det kalla vädret: ”Det har varit problematiskt”

Den kalla och torra starten på våren har inneburit problem, bland annat för jordgubbsodlarna. 24Uppsala gjorde ett besök hos Ulvagubben där det just nu pågår en febril verksamhet för att hinna få "gubbarna" mogna innan midsommar.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.17:25, 27 maj, 2017

Det kalla vädret med flera minusgrader på nätterna har ställt till det ordentligt för bland annat Ulvagubben som dock lova jordgubbar till midsommar.

– Det kommer att bli jodgubbar. Annars ska det hända något riktigt tråkigt. Det finns fortfarande en risk för frosten bit in i juni, men det är vi vana med, så det är bara att dra över fiberdukarna på kvällen, säger Fredrik Hörenius som driver Ulvagubben tillsammans med sin fru Lina.

Hur mycket extra jobb har kylan inneburit för er?
– Det har varit otroligt mycket jobb. Vi har de här tunnlarna, sedan har vi fått lägga på och ta av en sådan här väv som ska hålla värmen. I år har vi även fått lägga på två stycken då det har varit så kallt, fortsätter Hörenius som har sett samma problem i övriga Europa.

– Det har varit bekymmer i hela Europa. I Tyskland har man haft stora frostskador, och även Belgien har fått ordentligt med smörj. Så just nu är jordgubbarna ganska dyra, men det kommer nog att rätta till sig.

Fredrik Hörenius, som ursprungligen kommer från Eksjö i Småland, tog över Ulvagubben 1999, och sedan dess har mycket hänt med företaget som i dag är en av Mellansveriges största leverantörer av jordgubbar med närmare 400 ton jordgubbar på en säsong.

– Det var en jordgubbsodling här då också, men den drevs på ett gammaldags sätt kan man väl säga. Så det har hänt väldigt mycket sedan dess, framförallt när det gäller odlingstekniken.

 

Hur kom det sig att du hamnade i Uppsala och blev jordgubbsodlare?
– Min pappa var jordgubbsodlare och när jag var 18 startade jag en egen odling ganska nära honom. Jag höll väl på med med den i kanske fem-tio år men märkte att jag inte kom någonstans. Jag började konkurrera med min pappa, och det var inte roligt. Sedan dök den här odlingen upp till försäljning, och jag trivs otroligt bra här.

Se hela intervjun med Fredrik Hörenius i videospelaren här ovan, där ger han också tips till dig som vill f ordning på dina egna jordgubbsplantor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TIPS: Så blir drömhuset ditt

Ser du det där speciella huset inom räckhåll – bara en budgivning bort. Men hur ska du få det?
Här är flera tips på vad du bör tänka på för att lyckas vinna drömhuset.

Mia Martelleur

Kl.13:00, 27 maj, 2017

TIPS: Så blir drömhuset ditt
Montage: Bilder från Bildbyrån

Hur fungerar en budgivning? Att försöka köpa en bostad kan orsaka oro för den bästa. Därför är det viktigt att vara förberedd och ha koll på strategierna som finns där ute. Leva & bo har listat de bästa strategierna när det är dags för budgivning.

– Är du förberedd ökar det chansen att du gör ett bra köp, säger Erik Olsson, vd för Erik Olsson Fastighetsförmedling till nyhetssajten.

Hans hetaste tips är att lägga upp en plan och förbereda köpet tidigt, så att du snabbt kan agera på vad som händer och lägga nya bud.

1. Innan budgivningen   
Var ärlig och visa mäklaren att du är intresserad så att hen vet om du vill lägga bud eller inte, annars kan det hända att du missar hela budgivningen om säljaren har bråttom. Om du ger ett bra intryck kan du även ha chansen att få hjälp av mäklaren att vinna bostaden. Var tydlig med att du har finansieringen klar på den aktuella budnivån, så att du framstår som en seriös köpare. Men avslöja inte hur mycket du är villig att betala.

2. Buda innan den publika visningen
Om du är bra insatt i prisnivån för bostaden så kan du agera snabbt och lägga ett bud. Budet du lägger bör vara tillräckligt högt för att säljaren ska ta det säkra före det osäkra och stänga affären med dig innan den aktuella visningen eller budgivningen dragit igång

3. Chockbuda
Om budgivningen drar igång kan det vara bra att chocka de andra spekulanterna genom att bjuda så mycket du kan från början. Men kom ihåg att sätta ett tydligt tak så du inte spräcker din budget. Och om du inte har säker koll på vad bostaden är värd kan detta leda till att du kanske bjuder mer än bostaden är värd.

4. Höj snabbt – men lite i taget
Att höja ditt bud så fort mäklaren meddelar en ökning är ett sätt att trötta ut motståndarna. Samtidigt betalar du inte mer än nödvändigt eftersom du gör en så liten ökning som möjligt. Till exempel om någon höjer med 100 000 kronor så höjer du omedelbart, men endast med 10 000. Förhoppningsvis tröttnar motståndarna ut och du vinner huset.

5. Höj med stora summor
Nu visar du att du minsann har bestämt dig och tänker buda så mycket det krävs. Om du verkligen vill köpa kommer du troligen lyckas på detta sätt.
Men det kan såklart leda till att du bjuder onödigt högt – så se till att ha ett maxtak på vad du ska höja.

6. Sätt ett villkor och tydligt bud
På det sättet kan du dels sätta säljaren i en svår valsituation, om budet är tillräckligt högt för att säljaren ska vara intresserad av det, och det kan även ge en överraskningseffekt på budgivarna som då inte hinner lägga ett motbud.  Den här strategin kräver att du har en god finansiering.

7. Var tillmötesgående
Säljare och mäklare brukar göra avstämningar där de går igenom hur mycket alla bjuder och vad det finns för andra villkor som kan påverka affären. Om du kan vara flexibel och tillmötesgående har du ett försprång gentemot andra budgivare, till exempel med tillträde av bostaden.

8. Om du inte kan buda vad som helst
Var förberedd innan och ha ditt maxtak klart för dig. Undvik att buda på bostäder som har egenskaper andra kanske betalar extra för. Leta efter rabatterade bostäder i stället som kanske har lite skavanker – men som du inte lider av. Det ger dig en bostad inom din budget som kan vara bättre på andra sätt.

Såklart är det bra om felen handlar om saker som du själv kan fixa. Då kan du göra en riktigt bra bostadsaffär och kanske även tjäna en slant om det blir aktuellt att sälja.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Jättekedjan öppnar butik i Uppsala

Forumgallerian får en ny hyresgäst. Den franska skönhetskedjan Sephora ska öppna en butik där

Konrad Olsson

Kl.21:05, 24 maj, 2017

Jättekedjan öppnar butik i Uppsala

I slutet av augusti kommer Sephora till Uppsala. Man öppnar en butik i Forumgallerian där man kommer att husera utmed gågatan.

– Vi är såklart väldigt nöjda och det är bra för handeln i Uppsala. Det är ett stort och uppskattat varumärke. De flyttar in i en medelstor lokal med ett stort utbud av varumärken som inte tidigare funnits i Uppsala, säger Eva Troell, marknadsområdeschef på Atrium Ljungberg som driver Forumgallerian.

Den franska kosmetikkedjan öppnade sin första svenska butik för fem år sedan och har fem butiker i landet. Dessa finns i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Vi har sedan tidigare bland andra Make Up Store, Kicks och Body Shop som säljer kosmetik i Forumgallerian. Det här blir ett bra komplement till dessa, säger Eva Troell.

Hur länge har det varit på gång med Sephora?

– Det tar som ofta en längre tid med en etablering och innan det är klart berättar vi inget. Men nu när vi gjort det är vi glada för den fina respons vi fått på sociala medier. Nu kan man stanna i Uppsala får att handla på Sephora.

Även på Sephora är man nöjd med att öppna på en ny ort.

– Vi ser fram emot att välkomna alla kunder till en ny fantastisk butik, där vi erbjuder nya varumärken och produkter som inte finns att köpa i Uppsala idag. Forumgallerian har ett centralt läge mitt i Uppsala med en ung och modemedveten målgrupp som matchar Sephora riktigt bra, säger Jenni Österlund, general manager på Sephora Scandinavia, i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Storbanken har fått nog – flyr Sverige

Den 30:e maj förväntas Nordea ta beslutet som innebär att storbanken flyttar huvudkontoret från Sverige. Anledningen till ryktet sägs vara ett stort missnöje mot regeringens nya förslag som kan komma att kosta banken cirka 5 miljarder kronor.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.13:01, 22 maj, 2017

Storbanken har fått nog – flyr Sverige
Nordeas ordförande Björn Wahlroos. Foto: Nordea Press / Creative Commons.

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet har Nordea, med ordförande Björn Wahlroos i spetsen, bestämt sig för att flytta huvudkontoret från Sverige på grund av missnöjet mot regeringens förslag om höjd så kallad resolutionsavgift som kan komma att kosta banken cirka 5 miljarder kronor.

På styrelsemötet den 30:e maj förväntas det formella beslutet tas som innebär att storbanken flyttar. Enligt Svenska Dagbladet verkar Köpenhamn ligga bäst till, men även den finska huvudstaden Helsingfors diskuteras som ett alternativ.

På Nordea vägrar man dock att kommentera uppgifterna om en eventuell flytt från Sverige.

– Styrelsen har inte fattat något officiellt beslut. Framtida styrelsebeslut kan jag omöjligt kommentera, säger Rodney Alfvén till Svenska Dagbladet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sa upp sig för att satsa på sin dröm

Han sa upp sig från ett välbetalt jobb på en bingo-sajt och valde i stället att satsa på drömmen och sitt stora intresse för amerikanska fotbollsligan, NFL. ”Att jobba med NFL är något jag har drömt om länge”, säger Pär Haglund.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.10:04, 20 maj, 2017

Sa upp sig för att satsa på sin dröm
Pär Haglund följer drömmen. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Det började med en webbshop för pokerfanatiker, följt av nio år som projektledare på bingo-sajten aha Bingo. Uppsalabon Pär Haglund kan det här med tips och spel, och nyligen sa han upp sig från det välbetalda arbetet för bingo-jätten för att jobba med sitt stora intresse.

– Jag kände att det var dags. Jag har gått och stampat ett tag och kände att jag ville göra något nytt. Nu var det dags, och den här drömmen har jag haft länge, säger Pär Haglund som får kombinerat sitt stora intresse för NFL och speltips på sajten Tipsarenan.se.

– Amerikansk fotboll i allmänhet, och NFL i synnerhet, är något som växer sig allt större i Sverige. Men jag tycker att det har saknats någon aktör som skriver om det, och som vet vad det handlar om och som dessutom är på svenska. Detta kände jag att jag kunde bidra med, fortsätter Haglund som poängterar att amerikansk fotboll bara är en liten del av utbudet.

– Vi är flera skribenter som kommer att skriva, och utbudet med sporter kommer att fyllas på eftersom.

Hur får Tipsarenan intäkter?
– Framförallt genom annonser på sajten.

Kolla in Tipsarenan.se (extern länk)

Trots det stora intresset för amerikansk fotboll blir det inte allt för ofta ett besök på Studenternas för att se Uppsala 86ers matcher i Superserien. Inte längre i alla fall.

– Mitt första intryck av sporten var faktiskt Uppsala 86ers. Jag tror det var någon gång 1992 eller 1993, när 86ers hade sin storhetstid och spelade matcher mot internationellt motstånd inför fulla läkare på Studenternas, som jag förälskade mig i sporten. Men efter det har det gått tyngre, och det går inte att jämföra NFL med svenska ligor, det är två helt skilda sporter.

Har du själv idrottat?
– Ja, jag har ett förflutet inom volleybollen. Jag har bland annat spelat i elitserien med UVBS, och flyttade faktiskt till Örebro och spelade med Vingåker någon säsong. Så Volleybollen ligger mig varmt om hjärtat.

Vad är syftet med Tipsarenan.se?
– Det kan vara en djungel att hitta bra tips, men syftet är att skapa något annorlunda. Det ska bli en en samlingspunkt för alla som gillar sport och spel, en sajt där vi skribenter alltid har koll på avgörande detaljerna som vädret, hur hästarna mår och vilka underlag de gillar.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Lagom till sommaren: Nu blir det prisras på flygbiljetter

Även om den svenska sommaren är fantastisk finns det många som söker sig utomlands. Här kommer en glädjande nyhet för alla som har tänkt ta flyget i sommar.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.14:33, 19 maj, 2017

Lagom till sommaren: Nu blir det prisras på flygbiljetter

Enligt Ticket Privatresor kan vi förvänta oss ett prisras på flygbiljetter lagom till sommaren och semestertider. Därmed är det upplagt för ett litet klipp för alla utlands-törstande Uppsalabor.

Researrangören skriver i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen att prisraset på flygbiljetterna kan bli upp till nio procent billigare.

Allra mest tjänar den som har tänkt ta flyget till USA, men fynd finns även på flygresor till flera europeiska storstäder som Paris, Prag och Milano. Enligt researrangören har snittpriset för alla storstadsresmål i Europa fallit med sju procent till drygt 2 400 kronor, och under samma period har bokningarna ökat med 19 procent.

– Det går att tjäna tusenlappar på att flygpriserna sjunker. Snittpriserna är anmärkningsvärt låga. Titta bara på Berlin, där snittpriset är knappt 1500 kronor i sommar, säger Karin Starkman Ahlstedt, pr- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor.

Orsaken till de fallande biljettpriserna ska, enligt sajten, bero på den allt hårdare konkurrens mellan flygbolagen och ett större utbud av flyglinjer till olika delar av världen.

FaktaDestinationer där biljettpriserna rasar mest:
1. New York, -18,8%
2. Los Angeles, -18,8%
3. San Francisco, -18,2%
4. Paris, -17,1%
5. Prag, -14,9%
6. Milano, -13,1%
7. Miami, -12,9%
8. Nice, -12,7%
9. Cypern, -12,5%
10. Berlin, -11,5%

Källa: Ticket, snittpriset på flygresor bokade till och med 3 maj, avresa 1 juni-30 augusti.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.