Skypegrundaren Niklas Zennströms nya jättefond

Förre Uppsalabon, Skypegrundaren Niklas Zennström, startar en rekordfond. Nu ska 6,5 miljarder kronor investeras i nästa generations techjättar.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.14:54, 17 februari, 2017

Skypegrundaren Niklas Zennströms nya jättefond
Foto: Atomico.

2006 startade Mattias Ljungman tillsammans med Skypegrundaren och Uppsalabon, Niklas Zennström, riskkapitalbolaget Atomico. Sedan starten har företaget investerats åtskilliga miljoner i techbolag runt om i hela Europa.

Men nu ska investeringstakten ökas ytterligare. Det har ryktats en tid, men nu är det helt klart att man startar en ny jättefond. Enligt uppgift en av de största enskilda techfonderna i Europa som ska investera hela 6,6 miljarder kronor i nästa generations techjättar. Det skriver tech-nyhetssajten Breakit.

– Vi kanske är lite försiktiga. Vi lämnade in vår ansökan förra året, men nu har vi stängt fonden och ska börja investera, säger Mattias Ljungman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu har klassiska butiken haft nypremiär

På måndagen var det stor nypremiär för den klassiska butiken som lever vidare med en ny ägare.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.16:57, 12 september, 2017

Nu har klassiska butiken haft nypremiär
Stor nypremiär för Mäster Arnes klädbutik och skrädderi. Foto: Thomas Sonesson.

Mäster Arnes klädbutik och skrädderi startades för drygt 30 år sedan, men när den klassiska butiken på Drottninggatan lades ut till försäljning i slutet på mars  befarade många att det skulle vara slutet.

Läs också: Slutet för den klassiska butiken?

– Det är verkligen en anrik butik i Uppsala som ska säljas, och anledningen är att ägarna inte själva är verksamma i företaget och heller inte har tiden att lägga på att driva den vidare, berättade mäklaren Solweig Lindéll-SohlbergMäklarbyrån till 24Uppsala.se i samband med försäljningen.

Men butiken fortsätter att leva vidare och på måndagen var det stor nypremiär för butiken som fortsätter med samma namn även med nya ägaren Joumana Sassine som tidigare har drivit sin butik på Stora Torget.

Måndagens premiärmingel var minst sagt välbesökt och med bland gästerna fanns bland annat Per Holknekt, grundare av klädesmärket Odd Molly, och gästerna fick bland annat fick njuta av libanesisk plockmat.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Jättekedjorna konkurrerar ut butiken – tvingas sälja

Efter många år tvingas de sälja den centrala butiken. "Det är inte som det var förut".

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.17:05, 9 september, 2017

3 bilder
  • Genrebild: Pexels
    Genrebild: Pexels
  • Jättekedjorna gör att MT Cykel tvingas sälja butiken. Foto: Privat
    Jättekedjorna gör att MT Cykel tvingas sälja butiken. Foto: Privat
  • Foto: Privat
    Foto: Privat

Efter sju år med att sälja och reparera cyklar har MT Cykel nu lagt ut sin 110 kvadratmeter stora butik till salu. Mycket på grund av konkurrenssituationen.

– Försäljningen har sänkts lite, det är inte som det var förut. Det största problemet är att stora kedjor som till exempel XXL och Biltema importerat in cyklar med priser vi inte kan konkurrera med, säger Amir Tavakolizadeh, som jobbar med det administrativa inom företaget.

Att cyklarna är billigare hos de stora kedjorna gör också att reparationskostnaderna blir lägre när de går sönder. Vilket gör att en företaget inte får ut samma pengar för att reparera cyklar som tidigare.

– Folk tänker mycket på priset och där har hänt mycket på bara några år. För två år sedan köpte vi in cyklar för 450 000 kronor, i år har vi köpt in för 150 000 kronor, säger Amir Tavakolizadeh.

Nu är butikslokalen till salu, men det går även att ta över verksamheten om intresse finns.

Hur ser framtidsplanerna ut för er?
– Det beror på om vi får sålt butiken. Nu har vi jobbat i cykelbranschen mer än sex år, så vi får se vad som händer i framtiden, säger Amir.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här ska det bryggas öl – i Uppsalas nyaste bryggeri

I Slottskällans gamla lokaler på Märstagatan i Boländerna bryggs det åter öl, och efter sommarens finslipning av recepten finns snart de nya lokala ölsorterna på marknaden.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:18, 8 september, 2017

Här ska det bryggas öl – i Uppsalas nyaste bryggeri
Fem av delägarna: Stefan Öström, Anders Jönsson, Conor Freeney, Maarten Vanwildemeersch och Nicklas Pihl. Foto: Pressbild.

Klassiska Slottskällans bryggeri har dragit vidare till Västerås, men i de numera klassiska öl-lokalerna på Märstagatan i Boländerna bryggs det åter öl. Och snart finns också Uppsala Brygghus nybryggda ölsorter ute på marknaden.

Läs också: Nu ska de bryggas öl i de klassiska lokalerna igen 

Bakom den nya satsningen står elva delägare som mellan sig har erfarenhet av ölbranschen, ölbryggning, företagsledning, sälj och mycket annat som kommer till pass i Uppsala Brygghus.

Det är också en av delägarna, Maarten Vanwildemeersch, som blir huvudbryggare. Med hjälp av Maartens stora bryggerfarenhet och expertis i jästhantering kommer Uppsala Brygghus kunna producera öl av högsta kvalitet redan från start. Och under sommaren har recepten finslipats och nu är de nya lokala ölsorterna redo att komma ut på marknaden.

– Det här ska bli fantastiskt roligt, vi har tagit fram riktigt bra produkter, säger delägaren Conor Freeney som kommer ta rollen som säljare för det nya bryggeriet som med sin storlek ska bli det största av de numera fem bryggerierna i Uppsala.

I den 600 m2 stora industrilokalen huserar det nya bryggeriet med ett bryggverk på 2 000 liter och 15 lagringstankar4 000 liter vardera kommer man ha en initial maxkapacitet på ungefär 800 000 liter öl om året.

Ölsorterna då? Jo, till en början blir de fyra, och mer information om dem hittar du i vår faktaruta.

Efter en liten smygstart med två öl på Taps Beer Bar tidigare i veckan kommer de första tillfällena att få smaka på samtliga fyra öl från det nya bryggeriet redan på torsdag och fredag då de presenteras på Meet The Brewer-event som kommer att hållas på flera Uppsalakrogar. Lagom till Kulturnatten i dag finns de alltså på flera krogar i staden.

FaktaFyrisch Ale
Lätt, ljus ale med örtiga humletoner, inspirerad av den tyska stilen Kölsch men med uppskruvad humlearom. 4,5 %

Hopsession APA
Amerikansk pale ale bryggd med omältat vete och havre för att ge en mjukare munkänsla och humlad med sorterna Mosaic, Citra och Amarillo för att ge en stor fruktig smak. 4,5 %

Snakehead IPA
Döpt efter Upplands landskapsblomma, Kungsängsliljan, vars ursprungliga engelska namn är snake’s head. Kraftigt humlad med sorterna Simcoe, Mosaic och Citra som ger en blandning av tropisk frukt, citrus och tallbarr i smakerna. 6,6 %

Berry Berry
Mjukt syrlig och mycket uppfriskande öl som liksom namnet antyder är fullproppad med bär – bokstavlig talat. Ölet är nämligen bryggt med både hallon- och blåbärspuré. 3,8 %

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Utsågs till Uppsalas bästa – nu flyttar restaurangen

Efter två år i Librobäck, och framröstade som en av Uppsalas absolut bästa restauranger, väljer de nu att flytta. Här hittar du Dylan's Grill från och med i morgon torsdag.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.19:02, 6 september, 2017

Utsågs till Uppsalas bästa – nu flyttar restaurangen
Dylan's Grill och ägaren Dylan Frantz flyttar den populära food trucken från Librobäck.

24Uppsala har vid flera tillfällen rapporterat om framgångarna, och nu senast även franchise-planerna, för Dylan’s Grill som gjorde dundersuccé när man öppnade sin food truck i Librobäck för två år sedan.

Läs också: AVSLÖJAR: Dylan’s Grill satsar på franchise

Men efter två år i Librobäck har man nu serverat den sista ”lyx-burgaren” i industriområdet i Uppsalas norra utkanter. Från och med torsdag kommer vagnen i stället att vara uppställd på Willys parkering intill Gränbystaden.

Läs också: Populära hamburgerkedjan utesluter inte expansion i Uppsala

– Hej kära kunder! Vi har haft två bra år i Librobäck men nu är det dags att flytta, vi kommer att ställa upp foodtrucken vid Willys Gränby. Den kommer stå nära infarten vid parkeringsplatsen. Imorgon är den sista dagen vid Librobäck och vi kommer öppna upp på torsdag i Gränby! Välkomna, skriver Dylan’s Grill på sin facebooksida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter satsningen på restaurangen – nu ska den säljas

Därför vill ägaren sälja restaurangen.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.17:54, 3 september, 2017

Efter satsningen på restaurangen – nu ska den säljas
Nu ska Granebergsgrillen säljas. Foto: Andreas Thorzelius.

I natursköna villaområdet i Sunnersta finner man sedan några månader tillbaka Granebergsgrillen. Restaurangen är belägen intill Granebergs Idrottsplats och bara ett hundratal meter ifrån Lyssnarängens badplats.

I våras gjorde ägaren Yazer Mohammed en stor satsning på att renovera restaurangens lokaler och kunde efter detta slå upp dörrarna i maj. Men nu, bara efter några månader har Yazer bestämt sig för att sälja.

– Samtidigt som jag drivit grillen så har jag arbetat som undersköterska på akademiska. Sedan är jag även tolk. Jag kommer satsa vidare på de uppdragen som jag trivs väldigt bra med, säger Mohammed.

Har Yazer inte funnit någon köpare i slutet av september kommer Granebergsgrillen att stänga.

– Jag hade tänkt att driva det sommartid. Därför kör jag september ut och sen får vi se vad som händer. Hittar jag ingen köpare kanske jag driver det nästa sommar också, vi får se, säger Yazer som samtidigt drivit en liten kiosk i samma byggnad.

Innan Yazer Mohammeds tog över lokalerna var det en restaurang på platsen som serverade thaimat. Vad som kommer serveras i framtiden återstår att se.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng