Uppsalaspelaren uttagen i EM-truppen

Lovisa Kardell, Uppsala HK, har blivit uttagen till damlandslagets trupp som ska spela EM-slutspel i beachhandboll i Kroatien. ”Det känns helt sjukt”, säger Lovisa Kardell.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.13:52, 17 februari, 2017

Uppsalaspelaren uttagen i EM-truppen
Lovisa Kardell. Foto: Tobbe Bengtsson.

Uppsala har fått en ny landslagsspelare. Lovisa Kardell, till vardags i Uppsala HK och norra damettan, har blivit uttagen att representera Sverige i sommarens EM-slutspel i beachhandboll som avgörs i Kroatien under midsommarveckan.

– Det känns helt sjukt, jättekul så klart, jag ser verkligen fram emot det, säger Lovisa Kardell som inte riktigt hade räknat med att bli uttagen.

– Jag blev faktiskt chockad när jag ens fick frågan att få vara med på första uttagningslägret, men det gick bättre än vad jag hade vågat tro. Framförallt med tanke på att jag bara har spelat beachhandboll sedan förra sommaren.

Uppsala HK slutade fyra i sommarens SM-tävlingar som var klubbens första, och Lovisa Kardell var inte den enda Uppsalaspelaren som hade en chans på EM-slutspelet.

– Maja (Björklin) skulle väl också ha varit med, men hon är skadad, sedan har även Isabelle (Karlsson) varit med på uttagningarna, vi får se när truppen spikas hur många vi blir från Uppsala.

När blir landslagstruppen helt klar?
– Efter den 20:e februari ska truppen vara klar. De som har fått frågan har fram tills dess att bestämma sig om de ska vara med, och jag har redan tackat ja, fortsätter Kardell.

Första landslagslägret inför EM-slutspelet blir i mars, men Lovisa Kardell hoppas på flera möjligheter för laget att hinna spela ihop sig.

– Jag tror Sverige föll mycket på att man inte var riktigt samspelta förra gången, så inför årets EM tror jag att vi kommer att bli mer tid ihop.

Vad tror du om era chanser?
– Jag tror chanserna är goda, faktiskt.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppsala fick en segrare i Gothia Cup – till slut

I helgen avslutades Gothia Cup och en av segrarna kom till slut från Uppsala.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.19:00, 24 juli, 2017

Uppsala fick en segrare i Gothia Cup – till slut
Foto: Wilhelm Widerholm

Gothia Cup är världens största ungdomstunering, som avslutade i helgen med finalerna. Tyvärr tog sig inte något lag från Uppsala sig till final i A-slutspelet. Däremot gick det bättre i B-slutspelet där Sunnersta AIF F14 tog hem pokalen.

– En fantastisk vecka avslutades på absolut bästa sätt, Vi tog guld i Gothia Cup, i B-slutspelet, säger klubben på sin hemsida.

Av de 28 lagen från Uppsala tog fem sig till A-slutspel. Tre av dem blev gruppvinnare, SK Iron F16 och Vaksala SK P16, samt Vaksala SK F16. De som tog sig längst i slutspelet var Vaksala SK F16 som tog sig till åttondelsfinal men där tog det slut mot Gasteizko Neskak från Spanien. IFK Uppsala P18 tog sig till 16-delsfinal när de blev utslagna, detsamma gällde likaså SK Iron F16. Vaksala P16 slogs ut i 32-delsfinal och även Bälinge IF F15 slogs ut i detta skede av A-slutspelet.

Sunnersta var inte de enda som fick pris, Vaksala P15 fick Fair Play-priset från Gothia Cup.

– Vi lämnar i alla fall Gothia Cup med ett fint pris i bagaget, Fair Play Trophy. Ett finare pris kan man faktiskt inte få.  Vill att alla berörda i laget ska ta åt sig av priset, någon har nominerat oss och vi vann, alltså förtjänar vi det, skriver klubben på sin hemsida.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

GULDEXTRA

GULDJUBLET: Uppsala vände omöjliga underläget till seger

Det såg mer eller mindre omöjligt ut. Men Uppsala Bangolf lyckades vända och vinna SM-guld efter ett sent avgörande i den sista matchen. ”Helt sjukt hur det gick att vända”, säger lagkaptenen Carl-Johan Ryner.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:38, 23 juli, 2017

GULDJUBLET: Uppsala vände omöjliga underläget till seger
Uppsala Bangolfs guldjubel efter oväntade vändningen. Foto: Arne Olofsson.

Det såg minst sagt mörkt ut för Uppsala Bangolf inför den avslutande omgången som spelades på Jönköpings nylagda betongbana under den gångna helgen.

Läs också: Guldet långt borta efter snöpliga förlusten

Uppsala Bangolf behövde gå fullt, samtidigt behövde serieledande Skoghall förlora minst en match till. Men efter segrar mot både Tantogården och hemmalaget Jönköping verkade hoppet ute för Uppsala Bangolf att ta igen de fyra poäng man låg efter inför den avslutande omgången.

– Hoppet låg väl i att Skoghall skulle förlora mot antingen Tanto eller Jönköping, och länge såg det ut som att Jönköping skulle vinna. De hade en ledning med nio slag, och det ska man inte kunna förlora, men de gjorde det, säger lagkaptenen Carl-Johan Ryner.

Läs också: Uppsaladominans i VM-laget – och en comeback

Men i näst sista omgången slog plötsligt Tyresö till med en riktig knall när laget skrällvann mot Skoghall med fyra slag, och därmed blev det avslutande mötet mellan just Skoghall och Uppsala helt avgörande.

– När jag såg på vilket sätt Skoghall förlorade mot Tyresö kände jag att vi inte skulle kunna förlora guldet, men det blev en jämn match, fortsätter Ryner som dock fick jubla tillsammans med de andra Uppsalaspelarna och var också den som sänkte helgens sista slag – en spik på 18:e hålet.

– Helt sjukt hur det gick att vända, jag förstår ingenting. Ska man jämföra det här får vi nog börja prata fotboll och Sirius. Philip Haglunds tre mål på stopptid, det är nog det närmaste man kan komma att jämföra med den här vändningen.

Både Skoghall och Uppsala bangolf slutade på 36 poäng vardera efter Uppsalas avslutande seger, men Uppsala vann SM-guldet med totalt 100 slag bättre.

– Häftig och fin siffra med exakt 100 slag bättre, det ser bra ut, fortsätter Ryner som nu kan börja ladda upp för Europacupen och säsongens stora mål att vinna de tionde guldet.

– Det har varit målet hela säsongen, att vinna vårt tionde Europacup-guld.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ensam spelare med kontrakt – men Nordström har ingen panik

Ny styrelse och bara en enda kontrakterad spelare i slutet på juli. Men Uppsala Baskets Axel Nordström har ingen panik, och han hyllar samtidigt den nya styrelsen. ”Jag tror att det kommer att bli jättebra”.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.17:10, 23 juli, 2017

Ensam spelare med kontrakt – men Nordström har ingen panik
Axel Nordström är just nu enda kontrakterade spelaren i Uppsala Basket. Foto: Tobias Sterner / Bildbyrån.

I skrivande stund har det hunnit bli den 21 juli och Uppsala Basket har fortfarande bara en enda kontrakterad spelare inför kommande säsong i Basketligan. Men Axel Nordström har ingen panik över läget.

– Jag tycker att det känns bra. Vi har ett fått in en ny styrelse, och jag tror att det kommer att bli riktigt bra. Dessutom känns det jättebra att Kevin (Gaines, red anmärkning) blir kvar som coach. Jag har haft honom egentligen hela min karriär, säger Axel Nordström.

Läs också: KLART: Uppsala basket förlänger med tränaren

Att det inte kommer att bli någon påkostad trupp full med stjärnor förstår Axel Nordström som ändå köper läget.

– Jag har förstått att det kommer att bli lite av ett budgetår, och jag förstår klubbens upplägg där man vill rensa bort alla skulder. Sedan måste det så klart också finnas en produkt som går att sälja, men jag är övertygad om att vi kommer att ha ett slagkraftigt lag.

Känns det inte lite ensamt just nu dock?
– Jag vet att det finns lite kontraktsförslag ute, så det står inte helt stilla i alla fall. Jag har ganska tät kontakt med Kevin Gaines som håller mig informerad om läget och han bollar också lite med mig, jag tror säkert att det kommer att hända en del under de närmaste veckorna.

Vad tror du att det blir för lag?
– Som jag har förstått det så vill man i grunden satsa mer på våra unga spelare, och verkligen ge dem chansen. Sedan kommer det säkert att plockas in lite spets också, men förmodligen i form av utländska spelare då. Kanske ett åar amerikener.

Strax innan sommaren valde också Axel Nordström att tacka nej till landslaget som just nu förbereder sig inför VM-kvalet som avgörs just i Uppsala och IFU Arena.

– Jag kände att jag ville vara hemma med familjen och vara med mina pojkar.

Läs också: Nya ordföranden: ”Jag brinner för basket, föreningen och Uppsala”

Var det ett svårt beslut att ta?
– Det är klart att det satt djupt inne, jag kände ändå att jag hade kunnat ta en plats och få minuter. Men det kändes ändå som ett klokt beslut att vara hemma med barnen och i stället förbereda mig för nästa säsong. Jag ändå bara 25, så det kommer att komma flera chanser om jag bara jobbar på.

Hur ser sommaren ut?
– Jag kommer att hålla igång en del på egen hand. Sedan har vi tillgängliga tider i hallen också, så det känns som vi har ett bra upplägg och bra förutsättningar.

När det gäller kontraktet så finns det faktiskt en chans att Uppsala Basket får klara sig utan även Axel Nordström, men den risken ser han som liten.

– Jag har en klausul i mitt kontrakt som gör att jag kan bryta avtalet innan sista augusti, men då ska det dyka upp något väldigt bra erbjudande. Allt mitt fokus ligger på Uppsala Basket.

Har du fått något erbjudande?
– Det har kommit en del, men ingenting som är aktuellt. Det mesta talar för att jag spelar i Uppsala Basket när säsongen börjar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nära att lägga av – nu leker fotbollslivet för Malin Winberg

Tvåmålskytt i vårsäsongens sista match och en fjärde plats i damallsvenskan med LB07. Fotbollslivet leker just nu för Uppsalaspelaren Malin Winberg. ”Det känns väldigt bra”, säger Malin Winberg.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.14:09, 23 juli, 2017

Nära att lägga av – nu leker fotbollslivet för Malin Winberg
LB07:s Malin Winberg i kamp med RosengŒårds landslagsstjärna Lotta Schelinš i säsongens första Malmöderby i damallsvenskan. Foto: Mathilda Ahlberg / Bildbyrån.

Den damallsvenska sejouren i Hammarby blev bara en säsong och efter begränsad speltid valde Malin Winberg i stället att skriva på för hårdsatsande  elitettan-klubben Östersund.

Men även med Östersund blev det bara en säsong, och efter säsongen gick det rykten att Malin Winberg var på väg att skriva på för nystartade Uppsala Fotboll och därmed flytta hem.

– Det var väl aldrig riktigt aktuellt för mig, jag vet inte om Uppsala uppfattade det på något annat sätt, men allsvenskan har varit prio för mig hela tiden. Det passade dock väldigt bra att kombinera gymmet med att få träna med Uppsala, säger Malin Winberg som i stället valde att skriva på för damallsvenska nykomlingen LB07 och tog flyttlasset vidare till Malmö.

– Jag hade lite kontakt med andra klubbar också, bland annat Hammarby, men det kändes som att det fortfarande var något som gnagde inom mig med just Hammarby.

Var det nära att du slutade någon gång?
– Efter säsongen med Hammarby funderade jag faktiskt på att sluta, eller i alla fall ta en paus, just då var jag väldigt nere. Men tiden i Östersund fick mig att vilja satsa igen, men på en högre nivå.

Förväntningarna på den allsvenska nykomlingen var inte speciellt höga, och laget fick också en tuff start på säsongen.

– Vi började med en svår match mot Linköping, Kristianstad, och så tappade vi onödiga poäng mot Piteå efter matchens sista spark. Så visst hade vi det tufft i början, fortsätter Winberg.

Men sedan lossnade det, både för laget och för mittbacken Malin Winberg som i den avslutande matchen borta mot Kopparberg/Göteborg dessutom fick göra sitt livs första mål i damallsvenskan – och andra.

– Jag hade ett mål som jag fick bortdömt mot Vittsjö, så det kändes skönt att få göra två. Med bara tio minuters mellanrum dessutom.

Hur gick målen till?
– Det första målet kom efter en lång hörna på bortre som nickades tillbaka in framför målet där jag stod och kunde nicka in det. Det andra kom efter en miss av målvakten och på returen kunde jag rulla in tvåan med bara Göteborgsspelare runt om mig.

Vårsäsongens framgångar visade sig också i tabellen där LB07, efter den avslutande 5–2 segern, tog klivet upp på en fjärde plats i tabellen.

– Det är väl synd att klaga, ha ha, det känns väldigt bra.

Synd att målen kom precis innan ett långt sommaruppehåll?
– Jo, så är det väl. Men samtidigt så kom uppehållet lägligt. Vi hade en tuff avslutningen med matchen mot Göteborg och strax innan även derbyt mot Rosengård.

Apropå derbyt, hur var det att spela ditt livs första Malmöderby mot ett stjärnspäckat Rosengård dessutom?
– Jättekul. Sedan tror jag nog att det känns mer som ett derby för de som är från Malmö och Skåne, men det var en häftig upplevelse att få möta så många bra spelare.

Du hade några duster med en viss Lotta Schelin också, som just nu spelar EM-slutspel med Sverige?
– Ja, det var häftigt.

Kontraktet med LB07 är skrivet på ett år, men Malin Winberg utesluter inte en fortsättning i klubben och planerar också för att börja studera efter sommaren.

– Jag har bestämt mig för att läsa vidare. Jag har en påbörjad utbildning där jag har kommit halvvägs.

Så du kan bli kvar i Malmö och LB07?
– Det är inte alls omöjligt. Vi får se hur det blir, on laget blir kvar i allsvenskan och hur truppen ser ut inför nästa säsong. Jag har spelat i tre olika klubbar och flyttat till tre olika städer de senaste tre åren, det hade varit skönt att slippa det.

Det kanske rent av kan bli spel i Rosengård?
– Vem vet, ha ha.

För närvarande är det dock semester som gäller för Malin Winberg som också gör ett stopp på hemmaplan i Uppsala.

– Jag har haft en vecka i Smögen. Just nu är jag med familjen i sommarstugan i Nyköping, sedan blir det nog en vecka i Uppsala också innan jag åker tillbaka ned till Malmö.

Trivs du bra i Malmö?
– Jättebra. Klubben har hjälpt mig otroligt mycket med både lägenhet och jobb, så jag är mer än nöjd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Siriusstjärnan missar resten av säsongen

Sirius Moses Ogbu missar resten av säsongen efter tacklingen av Nasiru Mohammed i lördagens match mot BK Häcken.

Sebastian Ahokas

Sebastian Ahokas

Kl.10:34, 23 juli, 2017

Siriusstjärnan missar resten av säsongen
Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrŒn

Ett tungt slag för Sirius och anfallsstjärnan Moses Ogbu. Under lördagens match mot BK Häcken gick gästernas Nasiru Mohammed fult in mot Ogbu som blev liggande.

Mohammed visades ut. Ogbd fördes direkt till aktien på akademiska sjukhuset med uppenbara smärtor i foten.

Sent i natt efter en röntgen kom domen. Siriusstjärnan Ogbu har en fraktur på fotleden och missar preliminärt resten av årets säsong. Operation och en lång tid av rehabilitering väntar nu för 26-åriga Ogbu, berättade Sirius lagläkare Jakob Johansson för UNT i natt.

Ogbu leder lagets interna skytteliga med sex mål och totalt åtta poäng. Han har spelat 15 matcher.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng