Värnplikten återinförs i Sverige

Sedan 2010 har värnplikten i Sverige legat vilande, men inte längre. I dag röstar regeringen igenom beslutet att återaktivera värnplikten.

Camilla Segerberg

Camilla Segerberg

Kl.07:44, 2 mars, 2017

Värnplikten återinförs i Sverige
Foto: Stefan Persson/Bildbyrån

Efter att ha haft en vilande värnplikt sedan 2010 kommer nu regeringen besluta att återaktivera den, enligt SVT Nyheter.

Den frivilliga rekryteringen till försvarsmakten har inte gett tillräckligt många intresserade och det säkerhetspolitiska läget runtom Sverige har försämrats, vilket är två anledningar till att värnplikten återinförs.

– Ska vi ha fulla och övade krigsförband så måste det frivilliga systemet kompletteras med värnplikt, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT Nyheter.

Män och kvinnor födda 1999 och 2000 påverkas i år av den återinförda värnplikten och de kommer att få information om vad beslutet betyder för dem.

– Intresse, motivation och vilja är en grundbit i rekryteringen och jag tror att det kommer att vara väldigt avgörande, säger Peter Hultqvist.

För Försvarsmakten innebär regeringsbeslutet att de ska ha minst 4 000 personer per år som genomför grundutbildningen med värnplikt under 2018 och 2019. Om världsläget försämras kan det siffran komma att höjas.

– Är det så att man ska höja andelen så krävs ekonomiska tillskott. Att gå upp med 1.000 soldater kommer att kosta 600 miljoner kronor som det ser ut nu, säger Peter Hultqvist.

Både frivilliga och de som är uttagna med plikt kommer att kallas till mönstring, totalt runt 13 000 personer. Av dem kommer cirka 4 000  gå vidare från mönstringen för att utföra den militära grundutbildningen med värnplikt.

Från och med 1 juli 2017 börjar skyldigheten att genomgå mönstring. Skyldigheten att genomföra grundutbildningen med värnplikt börjar nästa år, 1 januari 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Högt uppsatt officer misshandlade kvinna

En högt uppsatt officer vid Luftstridsskolan i Uppsala dömdes den 16 mars för misshandel mot en kvinna. Dessutom har mannen uttryckt rasistiska åsikter på sociala medier. Nu utreds han av Försvarsmakten.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.15:28, 19 april, 2017

Högt uppsatt officer misshandlade kvinna
Foto: Mostphotos

Den 16 mars dömdes en högt uppsatt officer vid Luftstridsskolan i Uppsala för misshandel. Mannen misshandlade en närstående kvinna och fick som straff villkorlig dom och samhällstjänst. Dessutom har mannen på sin blogg och på sina sociala medier, uttryckt flera rasistiska åsikter. Något Försvarsmakten ser allvarligt på.

Officeren erkände att han utdelat flera slag mot kvinnan i en lägenhet i Uppsala, men förnekade till brott. Om han får fortsatt förtroende från sin arbetsgivare vill förbandschefen Anders Persson inte gå in på.

– Vi upplåter helt åt nämnden att fatta beslut om en lämplig disciplinpåföljd, säger Anders Persson till Nyhetsbyrån Siren.

Den dömde har sedan tidigare fått uppmärksamhet i media efter att han uttryckt rasistiska åsikter på nätet. Bland annat har han skrivit åsikter om en så kallad ”khazarmaffia” bestående av ”falska judar” som styr amerikanska banksystemet och vill förslava stora delar av jordens befolkning.

Nu har mannens arbetsplats i Uppsala börjat granska bloggen.

– Vad han skrivit tidigare, när han inte arbetat hos oss, är inget som vi haft något med att göra. Det handlar om en balans mellan yttrandefriheten och att respektera Försvarsmaktens värdegrund. Vi anser att han passerat gränsen, säger Anders Persson till Nyhetsbyrån Siren.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel