Tragiska omständigheter bakom branden i Björklinge

Utredningen om den misstänkta mordbranden i Björklinge för en dryg månad sedan ser ut att läggas ned. ”Det finns ingen som är skäligen misstänkt”, säger Lisa Sannervik som är polisens presstalesperson.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:59, 3 mars, 2017

Tragiska omständigheter bakom branden i Björklinge
Nedbrunna villan i Björklinge. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Den 30.e januari brann en villa ned till grunden i Björklinge, en brand som rubricerades som en mordbrand. Utredningen pågår fortfarande, men nu ser det ut som att utredningen kommer att läggas ned.

– Der väl inte ut att leda till något åtal, det finns ingen som är skäligen misstänkt, och det finns många tragiska omständigheter bakom den här branden i Björklinge, säger Lisa Sannervik som är polisens presstalesperson.

Vad är det som har hänt?
– Mer än så kan jag inte avslöja, mer än att det alltså finns en hel del tragiska omständigheter.

Läs också: Polisen: ”Branden kan ha varit anlagd”

Hur fortgår utredningen?
– Just nu väntar man in en teknisk analys som har gjorts på platsen, när den är klar kommer att beslut att fattas om det leder vidare till något eller om utredningen  läggs ned.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen om asfaltsläggarna: ”Kan finnas kriminella kopplingar”

De har hittills hunnit bli bortkörda av polisen från både Graneberg och nu senast också Allianshallen. Säsongen för de utländska så kallade "asfaltsläggarna" är här - och nu varnar polisen allmänheten.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:49, 18 maj, 2017

Polisen om asfaltsläggarna: ”Kan finnas kriminella kopplingar”
Polises presstalesperson, Lisa Sannervik. Foto: Sebastian Lindberg.

24Uppsala besökte tidigare i dag Allianshallen där några av de så kallade utländska asfaltsläggarna, ofta Irländare, hade slagit läger på en gräsplätt. Ganska snart blev stämningen hotfull och vi fick senare också lämna platsen.

Den illegala campingen vid Allianshallen blev dock inte långvarig, strax efter att vi lämnade platsen var polisen på plats och körde bort dem.

– Vi åkte dit och de valde faktiskt att lämna platsen, säger polischefen Jale Poljarevius som har prioriterat problemet.

– Vi har varit redo för att de skulle komma, och så fort vi har fått kontakt med markägaren slår vi till.

Läs också: TV: Här går de utländska asfaltsläggarna till attack

Hur har mottagandet varit?
– De verkar ha kommit lite senare i år än vad de brukar, och de blev knappast glada när vi var på dem direkt.

Och nu kommer de att hitta en ny plats att slå läger på?
– Ja, förmodligen. Men då kommer vi att vara där igen. Det gäller att försöka få bort dem så fort som möjligt innan de börjar dumpa en massa gammal asfalt och annat skräp som annars blir kostsamt för markägaren att rensa upp, fortsätter Poljarevius.

Lägret vid Allianshallen var inte det första den här säsongen, tidigare har de även synts till i Granberg.

– Det stämmer, vi hade några stycken i Graneberg, men de ska ha flyttats därifrån. Kanske var det samma personer som slog sig ned vi Allianshallen i morse, säger Lisa Sannervik som är polisens presstalesperson och fortsätter.

– Det här är ingen ovanligt, så här har det sett ut i flera år nu. Ofta slår de sig ned på antingen kommunal och privat mark där det ganska snabbt skapar en sanitär olägenhet.

Hur fungerar regelverket när det kommer till att köra bort dem?
– Man kan konstatera att regelverket är ganska omständigt. Dels måste markägaren vara med på det, och om de vägrar att flytta sig behöver även Kronofogdemyndigheten kontaktas för att kunna genomföra en avhysning.

Det här låter som ett stort problem?
– Det är det också, det kan finnas kriminella kopplingar också, och så länge som folk väljer att anlita dem så kommer de tillbaka, fortsätter Sannervik.

Skulle du avråda Uppsalaborna att anlita dessa utländska asfaltsläggare?
– Avråda vet jag inte om jag kan säga, det finns faktiskt de som gör ett bra jobb också. Men det gäller att vara uppmärksam, be om ordentliga referenser och be om ett skriftligt avtal. Det går också att kolla om de har någon F-skatt via Skatteverket. Det man bör tänka på att om man inte blir nöjd, vi har en ganska stor erfarenhet av, så kommer det inte att hjälpa att ringa polisen. Detta blir då ett civilrättsligt ärende där det gäller att hitta dessa människor, vilket oftast är väldigt svårt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Detta blir nästa strandområde att granskas

Nu ska Långsjön vid Björklinge granskas.

Johan Häll

Kl.16:03, 10 maj, 2017

Detta blir nästa strandområde att granskas
Vattnet vid Björklinge ska granskas. Foto: Wikimedia Commons

Kommen fortsätter i slutet av maj att följa upp hur fastighetsägarna följer strandskyddsreglerna och värnar allemansrätten. Nu vid Långsjön i Björklinge.

Tillsynen är för att allmänheten ska ha tillgång till strandområdet på lång sikt och för att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet.

– Vi vill se till att vi har ett attraktivt och tillgängligt vatten för alla genom att kontrollera strandskyddet i området. Vi går och åker båt längs sjön för att se hur reglerna följs och vad som har hänt de senaste tio åren, säger Patrik Brodd, avdelningschef på miljöförvaltningen.

Förra året inledde miljöförvaltningen sin tillsyn  i Almunge och Länna.

– Vi fokuserar på det som har stor påverkan på strandskyddets syften, saknar dispens och där det finns möjlighet att återställa platsen. Syftet är att sprida informationen och bevaka tillgängligheten längs våra stränder, säger Bengt Fladvad, ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VALBORG: 11 DAGAR KVAR

TV: Uppsalaprofilen firar sin 47:e raka Valborg i tjänst

Polisens presstalesperson Christer Nordström skyndade på en hjärtoperation för att kunna fira sin 47:e raka och sista Valborg i tjänst. ”Jag är otroligt tacksam att det gick att lösa”, säger Christer Nordström.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.14:07, 19 april, 2017

TV: Uppsalaprofilen firar sin 47:e raka Valborg i tjänst
Christer Nordström, presstalesperson för polisen i Uppsala, som firar sitt 47:e och sista år i tjänst. Foto: Magnus Jansson Klarin.

En akut hjärtoperation kunde ha hindrat honom från att fira sin 47:e raka Valborg i tjänst. Men tack vare läkarna kunde operationen skyndas på och efter en tids frånvaro var polisens presstalesperson, Christer Nordström, tillbaka i tjänst och redo för en sista insats.

– Det här blev lite akut och då gav jag klartecken direkt för att jag så gärna ville fira Valborg, vilket blir mitt sista och 47:e år i tjänst. Jag är otroligt tacksam att det gick att lösa, säger Christer Nordström.

Hur ser din dag ut på Valborg?
– Jag och min kollega, Lisa Sannervik, kommer att vara ute under hela dagen och där har vi våra mediauppdrag och allt som sker kring det. Sedan finns vi också med på sociala medier, Facebook bland annat, så det är en mycket trevlig dag.

Läs också: De står för underhållningen på Kvalborg: ”Att spela på Katalin är det största vi gjort”

Det brukar pratas mycket om fylla kring Valborg, tycker du ändå att det positiva överväger?
– Absolut, det gör det. Den här alkoholen som finns, det hanterar vi, och vi har ett nära samarbete  med krogar och Studentnationerna. De flesta människor som är ute har vi inga problem med, det är en underbar dag.

Hinner du själv fira Valborg?
– Det är firande nog att få vara ute och möta människor. Att få föra samtal med folk om det som engagerar, för det finns det tid med den här dagen.

Har du någon egen favorit under Valborg?
– Jag tycker om forsränningen, det är trevligt. Även mösspåtagningen, men den har förändrats otroligt mycket. Det är mer fokus på nationerna som öppnat tidigt just den här dagen, och inte minst runt Ekonomikumparken där det samlas mycket människor. Så just vid 15-slaget i Carolinabacken har det minskat påtagligt med besökare. Men det är ändå en otroligt viktig del – och det förknippas mycket med Uppsala, fortsätter Nordström.

Hur är det nu, får man verkligen förtära alkohol i Ekonomikumparken?
– Det finns naturligtvis mycket som man inte man får göra, och vi ingriper också en del. Men så har vi dessa områden, och vi kan inte slavisk förbjuda folk att dricka. Nu har vi möjligheten att sköta detta under ordnade former där arrangörer och polisen har ett tätt och bra samarbete som får detta att fungera.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

ALLSVENSKA PREMIÄREN: 1 DAG KVAR

Så rustar polisen inför allsvenska premiären

1 DAG KVAR. Allsvensk fotboll på Studenternas innebär också en större polisiär insats, så här rustar Uppsalapolisen inför hemmapremiären mot IFK Göteborg.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:36, 2 april, 2017

Så rustar polisen inför allsvenska premiären
Lisa Sannervik, polisens presstalesperson. Foto: Sebastian Lindberg / Bildbyrån.

Precis som Sirius laddar även polisen upp inför den allsvenska säsongen som innebär en helt annan insats än den när laget spelade i Superettan. Inför hemmapremiären den 9:e april mot IFK Göteborg, som för övrigt räknas som en högriskmatch, är det mycket som ska falla på plats.

– Vi har en planering inför den 9.e april och vi kommer även, förmodligen efter helgen, att gå ut och informera så väl media som allmänheten om vad man kan vänta sig i samband med hemmamatcherna, säger Lisa Sannervik som är polisens presstalesperson.

Läs också: Det målet är viktigast för Lukas Jonsson

Hur förbereder ni er inför säsongen?
– Rent generellt så är detta något helt nytt för oss. Jag tror det var 43 år sedan senast det spelades allsvensk fotboll i Uppsala. Men vi har haft ett nära samarbete med arrangörerna för att göra detta till ett tryggt och säkert arrangemang. Det har gjorts en del ombyggnader på arenan, och det kommer även att fortsätta under säsongen.

Har ni titta på andra regioner, med allsvenska klubbar, hur de har jobbat kring matcherna?
– Vi har absolut haft kontakt med regioner där man har haft lag i allsvenskan och där man har en större erfarenhet av den här typen av arrangemang.

Hur stor nytta kan ni dra av att det tidigare har arrangerats bandyfinaler i Uppsala?
– Visst är det ett väldigt stort arrangemang med väldigt mycket publik, nu brukar det dock inte vara lika mycket bråk mellan dessa lags supportrar. Men visst kan vi ha viss nytta av den erfarenheten, fortsätter Sannervik.

Läs också: Studenternas får utökad publikkapacitet

Förutom IFK Göteborg, som väntar i hemmapremiären den 9:e april, finns det flera så kallade högrisk-lag där det kommer att krävas extra resurser, men Lisa Sannervik känner sig trygg inför dessa matcher.

– Om man ser till fotbollförbundets lista så finns det ett antal klass-3-lag, som de kallas, och det är IFK Göteborg, Hammarby, AIK, IFK Norrköping, Djurgården och Malmö FF. Vid dessa matcher kommer vi att ha en särskild polisinsats för att både stötta arrangören vid olika ordningsfrågor och se till så att det inte uppstår något våld eller andra ordningsstörningar.

Bör Uppsalaborna vara lite vaksamma i samband med kommande hemmamatcher?
– Detta kommer att påverka Uppsala och Uppsalaborna, det är helt klart. Vissa matcher mer eller mindre. Det kan handla om trafikstörningar så till vida att det blir väldigt mycket folk som ska ta sig till och från arenan, och det kanske blir så att man får leda om biltrafik på vägar där man annars inte får köra bil och så vidare. Så detta bör Uppsalaborna vara beredda på.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bråk på skola – polis larmades

Två elever hamnade under onsdagen i bråk på en grundskola i Uppsala, och har polisanmält varandra för misshandel. Polis har inlett en förundersökning.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.11:55, 17 mars, 2017

Bråk på skola – polis larmades

Vid 12.40-tiden i onsdags tillkallades polis till en grundskola i Uppsala. En konflikt mellan två elever i 16-årsåldern urartade och slutade i misshandel.

– Man har slagit varandra med sparkar och slag, sedan ska en lärare ha gått emellan och stoppat bråket. Ingen av dem ska ha blivit allvarligt skadad, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisen i Uppsala, till UNT.

Polisen har inlett en förundersökning och skolans rektor har påbörjat ett trygghetsarbete på skolan, skriver tidningen. Föräldrar till eleverna har bjudits in för samtal, liksom elever som blev vittne till händelsen – och dessutom har skolan skickat ut ett brev till föräldrar som har barn på skolan.

– Nu måste vi se hur vi kan arbeta framöver för att undvika att sådant händer igen. Alla elever och all personal ska känna sig trygga på skolan, säger rektorn till tidningen.

Eleverna har polisanmält varandra för misshandel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel