Uppsalabo blev Årets grundare

Maria Mattsson Mähl prisades på entreprenörsgalan Syd i Malmö.

Johan Häll

Kl.15:37, 3 mars, 2017

Uppsalabo blev Årets grundare
Årets Grundare Syd utnämnd. Foto: Pressbild.

Utmärkelsen Årets Grundare Syd gick till Uppsalabon Maria Mattsson Mähl för ”sitt framgångsrika entreprenörskap och arbete med att hjälpa människor ut på arbetsmarknaden”.

Detta blev klart under entreprenörsgalan Syd i Malmö som arrangeras av Founders Alliance i samarbete med Sydsvenska Handelskammaren och Grant Thornton.

– Jag känner mig överväldigad. Tittar man på vilka tunga namn som fått priset tidigare känns det otroligt hedrande. Det är viktigt att entreprenörers slit lyfts fram. Det behövs förebilder. Att få stå här som representant för AlphaCE är förstås extra roligt eftersom jag brinner för vår vision att alla har en plats på arbetsmarknaden, säger Maria Mattsson Mähl.

AlphaCE hjälper 30-40 personer ut i jobb – varje vecka. Företaget arbetar främst med människor som står allra längst ifrån arbetsmarknaden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: 850 personer får lämna Telia

Efter Telias vinstras kommer nu sparpaketet: 850 personer får lämna företaget, varav 650 i Sverige. 

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.08:33, 20 juli, 2017

EXTRA: 850 personer får lämna Telia
Foto: Mostphotos

Bolagets personalstyrka kommer minskas i Sverige med 8 procent, skriver Dagens Industri på torsdagen. Detta efter att företaget redovisat en minskad omsättning och ett fallande resultat i sin Q2-rapport.

Telias VD Johan Dannelind skriver i kvartalsrapporten att rörelseresultatet är en besvikelse och att företaget behöver få ned sina höga rörelsekostnader. Sparpaketet som varnar om hundratals uppsägningar i Sverige – ska vara lösningen.

– Det är framför allt Sverige som är negativt. Det övriga ser rätt bra ut men i och med att Sverige ser tyngre ut i kvartalet så slår det igenom på gruppnivå, säger Johan Dennelind till TT.

Bolaget spår att effekterna av detta sparande ska synas redan under andra halvåret av 2017.

”Åtgärderna förväntas ge effekt på kostnaderna redan under andra halvåret 2017 med en minskning på omkring 5 procent i Sverige jämfört med föregående år”, står det i delårsrapporten.

 

Fakta




  • Telias omsättning uppgick till 19 801 miljoner kronor, jämfört med 21 130 miljoner kronor i fjol.

  • Under det andra kvartalet landade rörelseresultatet på 2,26 miljarder kronor jämfört med 4,1 miljarder kronor i fjol.

  • Bolagets resultat landade på 1,36 miljarder kronor före skatt och på minus 308 miljoner kronor efter skatt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De bygger nya bostäder i Uppsala

Ytterligare en hyresvärd ansluter sig till Uppsala Bostadsförmedling när Riksbyggen lämnar över 454 lägenheter i ett nybyggt område.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.15:57, 3 juli, 2017

De bygger nya bostäder i Uppsala
Foto: Press

Riksbyggen planerar att bygga Lägenheterna på Kungsgatan i Uppsala och området kommer heta Senapsfabriken då lägenheterna byggs på samma plats som den gamla Slottsfabriken. Det är Uppsala Bostadsförmedling som ska förmedla bostäderna.

– Det känns spännande att förmedla Senapsfabrikens bostäder i samarbete med Riksbyggen. Vi är glada att bostadssökande har möjlighet att söka bostäder från ännu en hyresvärd, säger Mona Lindén, VD för Uppsala Bostadsförmedling.

Inflyttnings beräknas till september 2018 och sker i etapper fram tills december 2019.

Uppsala Bostadsförmedling öppnade 1 juni 2016 och samarbetar med 19 hyresvärdar, både privata och kommunala hyresvärdar, i Uppsala, Enköping och Knivsta.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SUPERGUIDE: Så klättrar du i karriären

Det är lätt att tröttna på jobbet och ta saker för givet. Men det leder också till att du gör saker, som kan kosta dig dyrt. Undvik dessa saker så kan du komma långt.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:47, 2 juli, 2017

SUPERGUIDE: Så klättrar du i karriären
Foto: Flickr

Alla som kommit till ett nytt jobb känner igen känslan av att vilja imponera i början och komma in rätt. Men när du väl kommit in i jobbet och varit där en längre tid är det lätt att börja tröttna och bli fast i dagliga rutiner.

Veckans Affärer listar sju saker som många gör på jobbet enligt entreprenören Sujan Patel, som bromsar karriären och stoppar dig från att klättra.

Undvik dessa sju grejer så kan du klättra högt:

Du gör inget onödigt arbete
Vissa gör bara saker de får betalt för och lyfter inte en tum i onödan. Det ger inga bra signaler till chefen om du har högre ambitioner.

Du är för avvaktande
Säg vad du tycker och visa vad du lyckats åstadkomma på jobbet. Om du inte visar det kanske chefen aldrig lägger märke till ditt arbete.

Du socialiserar bara inom ditt företag
Du kanske är på ett bra jobb. Men det finns väldigt många arbetsgivare där ute, som kanske söker någon till en position du drömt om. Pratar du bara med folk inom företaget du jobbar på får du aldrig veta.

Du väntar på att få chansen
Ska du avancera inom ett företag går det inte att vänta. Sök upp möjligheter istället för att vänta på att de kommer.

Du tror att din utbildning räcker
En utbildning är viktig och troligtvis vad som gett dig ditt jobb. Men det går inte att bli bekväm och luta sig mot den. Det är viktigt att hela tiden utvecklas och lära sig nya saker.

Du tar aldrig hjälp utan jobbar bara självständigt
Du kanske är väldigt duktig på det du gör. Men alla kan behöva hjälp, och dessutom kan andra se saker du inte ser, vilket kan förbättra arbetet.

Du vågar inte testa på nya saker
Många gör sitt jobb väldigt bra. Men hade kunnat bli bättre om de vågat mer. Att ta på sig uppgifter som är utanför sin ”comfort zone” kan utveckla dig enormt, och väcka uppmärksamhet från chefen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Årets största husköp i Uppsala

Nästan 91 miljoner kronor kostade det dyraste husköpet i Uppsala län i år.

Camilla Segerberg

Camilla Segerberg

Kl.20:59, 30 juni, 2017

LISTA: Årets största husköp i Uppsala
Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

Landets dyraste husköp i år skedde i Stockholm. Där köpte förre Ericsson-chefen Carl-Henric Svenberg ett radhus på Östermalm för 120 miljoner kronor, skriver Expressen.

Riktigt samma summor kommer husköpen i Uppsala inte upp till, men även här säljs villorna för många miljoner.

 

Årets hittills dyraste husköp:

90 895 000 kronor. Råby, Hagviksvägen, 73 kvadratmeter.

13 350 000 kronor. Enköping, Hammarsgårdsvägen, 440 kvadratmeter.

12 020 000 kronor. Uppsala, Norbyvägen, 314 kvadratmeter.

10 500 000 kronor. Uppsala, Sunnerstavägen, 150 kvadratmeter.

10 100 000 kronor. Uppsala, Villinge, 157 kvadratmeter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kändiskocken om nya restaurangen

24Uppsala.se var på plats när Melker Andersson öppnade sin nya restaurang ”Bojabäs”.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.19:46, 28 juni, 2017

9 bilder
  • Melker Andersson. Foto: Anders Nilsson
    Melker Andersson. Foto: Anders Nilsson
  • Melker Andersson. Foto: Anders Nilsson
    Melker Andersson. Foto: Anders Nilsson
  • Bojabäs. Foto: Mariann Keserü
    Bojabäs. Foto: Mariann Keserü
  • Melker Andersson. Foto: Anders Nilsson
    Melker Andersson. Foto: Anders Nilsson
  • Bojabäs. Foto: Anders Nilsson
    Bojabäs. Foto: Anders Nilsson
  • Foto: Anders Nilsson
    Foto: Anders Nilsson
  • Bouillabaisse. Foto: Anders Nilsson
    Bouillabaisse. Foto: Anders Nilsson
  • Bojabäs. Foto: Anders Nilsson
    Bojabäs. Foto: Anders Nilsson
  • Foto: Anders Nilsson
    Foto: Anders Nilsson

Doften av tång och salt ligger tung i Öregrund när jag besöker den nyöppnade restaurangen Bojabäs. Det är Melker Andersson, delägare till restaurangen Miss Voon i Uppsala, som ligger bakom projektet. Restaurangen ligger i en av de gamla sjöbodarna i hamnen, själva boden är röd med vita husknutar. Flera andra restauranger ligger bredvid, men just ikväll är det full fokus på Bojbäs och Melker Andersson.

Upplägget på restaurangen är annorlunda jämfört med många av hans restauranger, det ska vara enkelt och småskaligt, samtidigt datoriserat. När man kliver in i lokalen känns det inte som att kliva in på en ”riktig” restaurang, mer av en cafékänsla infinner sig. Serveringen har självfallet servering inomhus men även på framsidan och baksidan. Baksidan har en liten träterrass med utsikt ut över hamnen.

Vill man beställa mat finns det ingen kypare, utan alla beställningar sker via en dator intill ingången från Strandgatan. När beställningen är klar går man till disken bredvid, visar upp kvittot och får sin dricka serverad. Därefter kommer personalen ut med den beställda maten.

TV: Rundvandring hos omtalade restaurangen.

I köket har Melker Andersson fullt upp, bland annat rensar han och filear färsk fisk, steker mat, och häller upp bouillabaisse i mängder. När han kommer ut från köket för en pratstund är han trött men ser glad ut.

– Det är var mycket folk, men det är en bra genomkörare, då vet man hur man ska jobba och hur man lägger upp jobbet, säger Melker Andersson.

Först och främst, hur känns det?
– Det känns ju fantastiskt att vara i Öregrund. Det är första dagen sen jag kom hit i torsdag som det är sol, förutom midsommar. Det var lite tunt i service eftersom att halva Öregrund hängde på låset när vi öppnade men nu känns det fantastiskt att titta ut över hamnen och sitta på terrassen på den här sjöboden, säger Melker Andersson.

Hur har alla förberedelser gått?
– Det har gått bra, vi har varit här och byggt i fem dagar, så jag har varit snickare och använt andra muskler än vad jag brukar göra. Det var hela idén med det här, att det skulle vara ett småskaligt projekt och inte som stora krogar i Stockholm, utan en liten hemsnickrad så kallad restaurang/bar/café, säger Melker Andersson.

Varför valde du just Öregrund?
– Jag har kopplingar hit och hade tänkt vara här på sommaren, så att det blev ganska naturligt.  Jag hade inga planer på att öppna någon restaurang här men jag blev så sugen på sjöbodarna och närheten till havet, fiskare och färsk fisk. Jag blev sugen som jag brukar bli, säger Melker Andersson.

Restaurangen kommer var öppen under sommarsäsongen fram tills i slutet av augusti, eftersom Öregrund är en sommarstad med mycket gäster.

Melker Andersson driver många krogar men Bojabäs har ett annorlunda fokus jämfört med de andra.  

– Det är småskaligt och enkelt och sommar, så det är inga bordsbokningar utan man droppar in, kanske äter vår fantastiska bouillabaisse som är hela grunden till konceptet. Dessutom så finns det alltid ”dagens fångst” också, så att det finns annat, och lite små och gott. Det är fisk och skaldjur som gäller, inge annat, säger Melker Andersson.

Han är övertygad att rutinerna för de sju personerna i personalen sitter efter en utmanande premiärdag.

– Nu var det första kvällen, det finns begränsningar i kök och så. Nu kom alla gäster klockan fem och det blev lång kö, då är det svårt även om man är en stor restaurang att klara av det, men det är bra, det är så man lär sig. Då gör man inte om felen, då vet man vad som gäller nästa dag, i morgon kommer det gå bättre, avslutar Melker Andersson.

Fakta



Faktaruta: Bojabäs serverar lunch och middag, sju dagar i veckan.

Öppettider: mån – tors. sön. 11.30 – 22.00, fre. - lör. 11.30 – 00.00.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng