Stefan Hanna: ”Bra att flera vågar öppna käften”

Centerpartiets Stefan Hanna tycker till om problemet att flera ensamkommande begår brott i Uppsala. ”Det går inte att låtsas att problemet inte finns”, säger Stefan Hanna.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.19:45, 4 mars, 2017

Stefan Hanna: ”Bra att flera vågar öppna käften”
Kommunalrådet Stefan Hanna (C). Foto: Johan Häll.

24Uppsala har tidigare skrivit om riksdagsledamoten Marta Obminska (M) som menar att situationen är allvarlig när det gäller ensamkommande som begår brott i Uppsala. På fredagen uttalade sig även polisens Daniel Larsson som bekräftade Marta Obminskas uppgifter och menade att problemet är allvarligt.

Centerpartiets Stefan Hanna, som vid flera tillfällen har riktat kritik mot regeringens arbete med flyktingpolitiken, håller med och menar att den senaste tidens öppenhet är bra.

LÄS MER: Polis: ”Det här problemet är på riktigt”

– Jag tycker det är bra att folk vågar prata om hur verkligheten ser ut. Det får inte bara handla om gnäll, utan det är otroligt viktigt att stärka möjligheter och hitta lösningar på problemen, att vara konstruktiv, säger Stefan Hanna.

Är folk i allmänhet lite rädda för att prata om invandring?
– Ja, det finns det många exempel på. Det är lätt att bli stämplad som rasist. Men problemen finns ju, det är ju bara att se på hur det fungerar i Uppsala där det både finns stora problem men också framgångssagor bland ensamkommande. Stora resurser från samhället satsas på denna grupp, resurser vi även behöver lägga på annat. Nu måste fokus vara på att bevisa att vi kan lyckas bättre med integration och matchning mot självförsörjning innan vi kan lägga resurser på annat inom migrations och integrationsområdet. Det är mycket kritiskt att vi främst inkluderar de som redan är i Sverige på ett bra sätt först.

Varför är detta så svårt att prata om?
– Jag vet inte, jag har inget problem att prata om det. Jag intervjuades av TV4 Riks för fem år sedan nu, och redan då pratade jag om att man måste driva en ansvarsfull och hållbar migrationspolitik. Riksdagens sexpartiöverenskommelse var ett kvitto på vad jag varnade för. Det är sjukt att man har låtit det gå så här långt, men det är bra att flera vågar öppna käften. Nu fokuserar vi på att vända detta till något bra.

Finns det någon risk att den här senaste debatten och mer öppna dialogen ger Sverigedemokraterna ett större inflytande och större stöd?
– De som kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna säger redan ”vad var det vi sa”, så det tror jag inte blir någon större skillnad.

Hur tycker du att man ska få ordning på det här problemen med ensamkommande som kommer till Uppsala för att begå brott?
– Utgångspunkten är att ensamkommande är en tillgång, vilket de flesta är. Samtidigt måste kommunen se till att täcka upp. Polisen är, som bekant, redan underbemannade och organisatoriskt är det mycket som inte fungerar. Då måste kommunen fördela om de resurser som finns och placera ut egna ordningsvakter på platser där problemet är som störst. Sedan bör man ta fram ett trygghetsnummer dit oroliga kan höra av sig.

Stefan Hanna är också besviken på hur Socialdemokraterna hanterar frågan om tiggeri.

– Det största underbetyget är att Socialdemokraterna först nu börjar prata om att seriöst motverka tiggeri, det har vi inom centerpartiet pratat om i flera år. Att tillåta människor att leva på tiggeri år efter år är inte att hjälpa dem som tigger. Det är sjukt att självklarheter ska vara så svårt att förstå, fortsätter Hanna.

I sociala medier har debatten varit hård och många ifrågasätter varför man inte kan använda sig av fingeravtryck för att komma runt problemet med flera identiteter, och Stefan Hanna tycker att fingeravtryck är självklart.

– Man får redan lämna fingeravtryck om man ska ha ett pass, och när vi svenskar reser till många länder måste vi även lämna fingeravtryck. Om man inte har något att dölja så ser jag inte problemet, det är klart att vi borde använda oss av bland annat fingeravtryck för att styrka identiteter, fortsätter Stefan Hanna som också menar att rättigheter och skyldigheter bättre behöver matchas även för nyanlända.

– Jag tycker verkligen att man borde överväga det här med kravet på att lära sig det svenska språket. Om du ska kunna inkluderas i samhället måste du kunna det lokala språket. Jag tycker att en utbildning i svenska ska vara obligatoriskt. Om det är det enda man får och behöver göra om dagarna så tycker jag dessutom att kraven kan vara ganska höga.

Hur stort är det här problemet med att ensamkommande begår brott i Uppsala?
– Det är bara att se på socialtjänsten. Tidigare fanns det ett lyckat samarbete mellan polisen, socialtjänsten och skolorna som hade i uppgift att arbeta förebyggande. Det samarbetet är numera i princip obefintligt, säger Stefan Hanna.

Varför är det så?
– För att det inte finns några resurser. Dessa ensamkommande som begår brott tar alla dessa resurser, i stället blir arbetet mer att lösa akuta problem. Det är inte bra, det är en farlig utveckling.

Läs också: Riksdagsledamot: ”Situationen är allvarlig”

24 Uppsala har sökt Socialdemokraternas Marlene Burwick för en kommentar, men hon har inte gått att nå.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

OROLIGHETERNA I VALSÄTRA

BILDEXTRA: Dagen efter bränderna – här fraktas bilarna bort

Dagen efter tumultet och bilbränderna i Valsätra har lugnet lagt sig och de brännskadade bilarna börjat fraktas bort.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.10:57, 23 november, 2017

Lugnet har lagt sig efter gårdagskvällens tumult och bilbränder där närmare tio bilar stod i lågor och där polisen tvingades ta in förstärkning från bland annat Stockholm innan man ens kunde släppa in räddningstjänsten i området.

Dagen efter bilbränderna är delar av parkeringsgaraget på Bandstolsvägen avspärrat. Och där inne står flera utbrända bilar. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Dagen efter bilbränderna är delar av parkeringsgaraget på Bandstolsvägen avspärrat. Och där inne står flera utbrända bilar. Foto: Magnus Jansson Klarin.

En man står utanför det eldhärjade parkeringsgaraget på Bandstolsvägen med sin telefon i handen och tittar in genom gallergrinden och polisavspärrningen. En kvinna passerar samtidigt och skakar på huvudet när våra blickar möts.

LÄS MER: Efter kvällens bränder – polisen har åter kontroll i området

”Det här är inte klokt” säger hon och berättar att hon har tagit hand om barnbarn.

Inne i garaget står flera sönderbrända bilar och fasaden på garaget har fått rejäla skador.

Bilarna på Linrepevägen börjar fraktas bort. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Bilarna på Linrepevägen börjar fraktas bort. Foto: Magnus Jansson Klarin.

En bit bort, på Linrepevägen, står ytterligare fyra bilar totalt sönderbrända. En bärgningsbil backar upp för att börja frakta bort en av bilarna, samtidigt som flera boende står och tittar på.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Omfattande företagskris: ”berör hundratusentals”

Företagsbranschen kommer att ställas inför ett dilemma. "Riskerar en utbredd företagsdöd".

Matilda Larsson

Kl.10:26, 23 november, 2017

Omfattande företagskris: ”berör hundratusentals”
Foto: Pxhere.

Nästan fyra av tio företagsledare är 55 år eller äldre och cirka en sjättedel är 65 år eller äldre.

Det innebär att inom fem till tio år kommer tiotusentals företag att ställas inför ett dilemma; överlåtelse eller avslut, enligt Företagarnas nya rapport.

Det handlar om 47 000 företag i Sverige, med totalt 310 000 anställda som kommer påverkas.

– Med en åldrande företagarbefolkning riskerar vi i värsta fall att se en utbredd företagsdöd i många kommuner. Ägarskifte är en fråga som berör tusentals företag med hundratusentals anställda, och att de underlättas kommer vara avgörande för många företags fortlevnad, säger Företagarnas skattepolitiska expert, Patrick Krassén.

Mer än var sjätte företag ser ett ägarskifte som troligt inom fem år och mer än var fjärde företag ser det som troligt inom tio år.

Var fjärde företagare uppger att de sannolikt kommer att lägga ner sitt företag snarare än att byta ägare, enligt Företagarna.

För många företag kommer det innebära en segdragen och besvärlig process att byta ägare och för vissa kommer det innebära att företaget läggs ner, enligt  Företagarna.

– I dag är det exempelvis skattemässigt missgynnat att överlåta sitt företag till en närstående jämfört med att sälja till en extern aktör. Det är ett problem eftersom många småföretagare ser familjemedlemmar som det naturliga valet för ägarskifte. Ett annat problem är kraven på att den tidigare ägaren inte får vara verksam i företaget. Det kan försvåra överlåtelse av kunder, processer och rutiner, säger Patrick Krassén.

Utmaningen med åldrande företagare skiljer sig åt i landet. I Kronoberg, Kalmar och Värmlands län är företagsledarna äldst medan Stockholms län och Norrbotten har de yngsta företagsledarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FYRBENTA POLISHJÄLTARNA

Polishunden hjälte igen – såg till att gängmedlemmar kunde gripas

Polishunden Attack fick nyligen ta emot hederspriset som "årets polishund", natten till onsdag bidrog han till att gängmedlemmar kunde gripas.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.09:35, 23 november, 2017

Polishunden hjälte igen – såg till att gängmedlemmar kunde gripas
Polishunden Attack. Foto: Polisen.

24Uppsala.se har redan berättat om polishunden Attack som blev stor hjälte i det uppmärksammade fallet med den sexåriga flickan som försvann tidigare i år och som hittades först efter 13 timmar lång sökinsats som kablades ut över hela landet.

För sina insatser blev Attack nyligen vald till årets polishund efter den imponerande hjälteinsatsen, och nu har han slagit till igen.

Det var natten till onsdag som Attack spårade och bidrog till att två gängmedlemmar kunde gripas efter en biljakt i Knivsta. De båda gripna misstänks för narkotikabrott.

polis-tweet

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Misstänkt rånare slet av kvinnans halsband

Kvinnan ska ha blivit utsatt för både rån och misshandel.

Mia Martelleur

Kl.09:24, 23 november, 2017

Misstänkt rånare slet av kvinnans halsband
ARKIVFOTO: Casper Johansson

Det var den 16 oktober 2017 som en man i 55-årsåldern ska ha misshandlat en kvinna i en bostad i Uppsala. Mannen ska ha tagit ett hårt i hennes armar vilket orsakat smärta och blånader. Han ska sedan genom våld ha stulit kvinnans halsband, som är värt cirka 2 690 kronor.

Rånvåldet ska enligt åtalat bestått i att mannen knuffat eller kastat ner kvinnan i en soffa och tryckt ner henne mot den. Efter det ska han ha slitit tag i hennes halskedja så att den gått sönder och lossnat från halsen.

Efter rånet meddelades den 19 oktober att mannen hade kontaktförbud gentemot kvinnan. Men under november månad ska han vid flera tillfällen ha brutit mot kontaktförbudet.

Vid minst sex tillfällen ska mannen på olika sätt ha kontaktat kvinnan genom att bland annat rycka i ytterdörren, ringa på ytterdörren, ropa på kvinnan, lämna kuvert med meddelanden och kassar med mat.

Nu står mannen åtalad vid Uppsala tingsrätt misstänkt för misshandel och rån samt överträdelse av kontaktförbud.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA:

Efter kvällens bränder – polisen har åter kontroll i området

Under onsdagskvällen rasade flera bränder i Uppsala. Polisen ser ett samband till veckans tillslag.

Mia Martelleur

Kl.06:49, 23 november, 2017

Efter kvällens bränder – polisen har åter kontroll i området
ARKIVFOTO: Casper Johansson

På onsdagskvällen larmades polis och räddningstjänst om flera bränder i Gottsunda och Valsätra, bland annat på Bandstoldsvägen i Valsätra.

Då det kunde finnas en hotbild mot räddningstjänsten på platsen fick de avvakta med räddningsarbetet på Bandstolsvägen tills de kunde köra in i området tillsammans med polis. Polisen fick därför tillkalla extraresurser från Stockholm.

LÄS MER: EXTRA: Tiotal bilar brinner – se filmerna från vittnen på plats

Först vid 21.34-tiden kunde släckningsarbetet påbörjas. Två timmar senare rapporterade polisen via twitter att ”kontrollen återtagits i Gottsunda/Valsätra”.

Vid kvart över tolv var även räddningstjänstens arbete klart och de kunde avsluta sina insatser. Sedan dess rapporterar både polis och räddningstjänst att det har varit lugnt i hela Uppsala.

I nuläget meddelar polisen att de inte kan utesluta att det finns ett samband mellan måndagen och tisdagens tillslag i Valsätra och Gottsunda och onsdagens bränder.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng