Vasaloppet 2017

Bälingeåkarens stora revansch – vann Vasaloppet

Britta Johansson Norgren, född i Bälinge utanför Uppsala, vann Vasaloppet efter ett imponerande lopp som avgjordes tidigt.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.12:31, 5 mars, 2017

3 bilder
  • Britta Johansson-Norgren, Sverige, jublar efter att ha vunnit damklassen i Vasaloppet. Foto: Nisse Schmidt / BildbyrŒån.
    Britta Johansson-Norgren, Sverige, jublar efter att ha vunnit damklassen i Vasaloppet. Foto: Nisse Schmidt / BildbyrΌn.
  • Britta Johansson Norgren på väg mot första segern.  Foto: Nisse Schmidt / BildbyrŒån.
    Britta Johansson Norgren på väg mot första segern. Foto: Nisse Schmidt / BildbyrŒån.
  • John Kristian Dahl i spurten som gav honom segern på herrsidan. Foto: Nisse Schmidt / BildbyrŒån.
    John Kristian Dahl i spurten som gav honom segern på herrsidan. Foto: Nisse Schmidt / BildbyrŒån.

Efter flera andra platser fick till slut Bälingeåkaren Britta Johansson Norgren vinna Vasaloppet för första gången. Det var aldrig något snack på damsidan där Britta Johansson Norgren tidigt hängde av Astrid Slind, som var det enda hotet till segern.

– Framförallt en enorm trötthet, men samtidigt en lättnad, det går inte riktigt att beskriva känslan, säger en sliten Britta Johansson Norgren till SVT.

– Jag hade en fin resa fram till Oxberg, men sedan har det gått tungt. Stundtals ville jag bara gråta av smärtan. Det var otroligt slitsamt, men det här betyder otroligt mycket.

På herrsidan blev det desto större dramatik och avgörandet kom först på mållinjen där norrmannen Jon Kristian Dahl fick ena skidan först i mål och därmed tog hem sin tredje seger i Vasaloppet. även på andra och tredje plats blev det norskt i form av Andreas Nygaard som passerade mållinjen precis före Stian Hoelgaard. Bästa svensk blev Markus Ottosson som körde in i mål någon halvsekund efter den norska trion.

– Det är ett mirakel. Fruktansvärt tungt, jag hade ont i ryggen. Jag var stum långt före Evertsberg och tappade massor. Fick en sån second wind, det bara svartnade helt på slutet. Det är ett mirakel, säger Jon Kristian Dahl till SVT.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Från Internationalen till näringslivstoppen

Maria Mattsson Mähl, grundare och VD för AlphaCE Coachning & Education, blev i veckan invald i Svenskt Näringslivs styrelse. ”En absurd händelse i mitt liv”, säger Maria Mattsson Mähl.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:32, 19 maj, 2017

Från Internationalen till näringslivstoppen
Maria Mattsson Mähl, VD för AlphaCE, har blivit invald invald i Svenskt Näringslivs styrelse. Foto: Jenni Anna Gustafsson.

Entreprenören och företagsängeln Maria Mattsson Mähl har gjort ett stort avtryck på svenskt näringsliv med sitt företag AlphaCE Coachning & Education och fick nyligen ta emot priset som årets grundare syd.

I veckan blev det också klart att Bälingebon Maria Mattsson Mähl tar plats i styrelsen för Svenskt Närlingsliv.

– Jag växte upp till tonerna av Internationalen och berättelser om arbetarnas kamp och livets orättvisor i början av 1900-talet. I dag när jag blev invald i Svenskt Näringslivs styrelse känns det som en absurd händelse i mitt liv, med tanke på min bakgrund. Gårdagens arbetarunge har lyckats ta sig hela vägen till toppen av svenskt näringsliv, säger Maria Mattsson Mähl och fortsätter:

Läs också: Årets grundare: ”Uppsala är en bortglömd företagarstad”

– Den svenska välfärden hjälpte min pappa att göra klassresan. Tack vare möjligheten för privata alternativ i välfärden hjälper jag och mina fantastiska kollegor idag arbetssökande och nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Visst är Sverige fantastiskt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tjuvar slog till mot en ny lanthandel: ”Några snorungar”

I helgen slog tjuvar till mot Handlarn i Oxsätra, natten till tisdagen upptäcktes nästa inbrott mot en lanthandel strax utanför Uppsala.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:38, 31 januari, 2017

Tjuvar slog till mot en ny lanthandel: ”Några snorungar”
Foto: Arkiv

Under gårdagen skrev vi om inbrottet hos Handlarn i Oxsätra och Glasklart i Uppsala. Inbrottsvågen i och omkring Uppsala fortsatte även under natten till tisdagen då ännu en lanthandel drabbades av inbrott. Den här gången handlar det om Matöppet Träffköp i Bälinge som under natten fick påhälsning av tjuvar.

– Det stämmer, vi har blivit av med en del öl och cigaretter, så det verkar som att de som tog sig in hade prioriterat vad de var ute efter, säger Leif Lundeén som har drivit butiken i många år.

– Just nu är det dock min dotter Angélica som driver butiken, själv har jag börjat trappa ned lite.

Hur mycket fick de med sig?
– Det har vi faktiskt inte hunnit titta på ännu, vi ligger redan flera timmar efter ändå. Men polisen har varit här i alla fall, fortsätter Lundeén som tror att det är ungdomar som ligger bakom.

– Förmodligen är det väl några snorungar som har gjort det.

Hur tog de sig in?
– De hade brutit upp en bom på baksidan och gått in den vägen och stökat till lite i butiken. Det sitter ändå en stålbom där, men med rätt verktyg så går det så klart att ta sig in ändå. Men det är inte så mycket att göra åt det här, det är bara att bita ihop och gå vidare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel