Populära hamburgerkedjan utesluter inte expansion i Uppsala | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Populära hamburgerkedjan utesluter inte expansion i Uppsala

Dylan´s, Phil's Burger och nu senast Bastard Burgers. Uppsala fullkomligt översvämmas av nya hamburgerrestauranger. Men på Phil's Burger ser man konkurrensen som en fördel. ”Jag tycker bara att det är jättebra”, säger restaurangchefen Madelene Järpenge.

Magnus Jansson Klarin

Kl.19:54, 11 mars, 2017

2 bilder
  • Phil's Burger i Uppsala. Foto: Magnus Jansson Klarin.
    Phil's Burger i Uppsala. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Sugen på hamburgare? Då är du knappast ensam. I Uppsala, och övriga landet också för den delen, har intresset för hamburgare ökat explosionsartat. Dylan´s food truck i Librobäck har hyllats sedan den slog upp luckan för första gången och sedan dess har konkurrensen för ”lyx-burgare” ökat i Uppsala, nu senast med Bastard Burgers som öppnade upp på Dragarbrunnsgatan.

För snart ett år sedan var det också premiär för Phil’s Burger i Kvarnen-gallerian, och succén blev total redan från start.

LÄS MER: Dylan’s Grill expanderar – ny restaurang

– Vi hade lite angenäma problem till en början med extrem tillströmning. Men det var också extremt roligt. Nu har det jämnat ut sig något, och nu börjar man också kunna se lite trender på vilka dagar som fungerar bäst också, säger restaurangchefen Madelene Järpenge.

Vilka dagar fungerar bäst?
– Fredagar skulle jag säga, då har vi ”all time high”. Jag tror det ser ganska lika ut på andra restauranger också. Helger är bäst överlag. Men sedan hänger det också lite på vilka matcher som spelas och så vidare. Vi försöker utveckla vår sportbar också, som just nu är ungefär halva restaurangen.

Hur ser du på att konkurrensen med allt fler restauranger som satsar på just hamburgare?
– Jag tycker bara att det är jättebra, det är bara roligt att det poppar upp flera. Konkurrens är bra, speciellt när det handlar om bra ställen.

Varför är det bra?
– Det skapar en större medvetenhet hos Uppsalaborna att det är skillnad på vanlig snabbmat och att vi använder mer kvalitetsvaror.

Hur länge tror du den här ”Burgar-trenden” håller i sig?
– Jag tror faktiskt att det är en ihållande trend, fortsätter Järpenge som också lägger mycket fokus på frågor om allergi.

– Alla våra restauranger är till exempel helt nötfria. Sedan har vi alltid allergilistor framme och utbildning av personalen är något vi är väldigt noga med. I och med att vi inte använder oss av varken ströbröd eller ägg i vårt kött, som för övrigt bara består av högrev och lite kryddor, så blir oftast inga problem. Då ska du i så fall vara allergisk med köttet i sig, men då finns det även vegetariska alternativ.

Läs också: Dylan´s Grill expanderar – ny restaurang

Kan det bli aktuellt med ytterligare någon restaurang i Uppsala?
– Man vet aldrig. Vi expanderar mycket, men lite försiktig och hemlig kommer jag att vara angående nya etableraringar, men man vet aldrig vad som kan hända. Vi får väl se.

Vad är populärast på menyn?
– Oj, det var svårt. Men jag skulle nog säga tryffelburgaren, som har funnits i lite olika varianter, och sedan våra ”limited editions” som kommer ungefär var tredje månad. De brukar många vilja testa.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

INTERVJU

Hon utmanar med ovanlig barndeckare

Christina Wahldén tog med sig erfarenheterna som kriminaljournalist i sin nya bok "Falafelflickorna"
Boken kan nu få pris på Bokmässan.

Robin Östberg

Kl.19:55, 26 maj, 2018

Hon utmanar med ovanlig barndeckare
Foto: Pressbild.

Under tio år arbetade Uppsalabon Christina Wahldén som kriminaljournalist på Svenska Dagbladet. Hennes nya bok ”Falafelflickorna” som riktar sig till barn och unga, präglas av de erfarenheter hon fått efter möten skolelever i så kallade utsatta områden.

– Där har jag träffat coola och smarta tjejer som fått spela olika roller i boken, säger hon.

LÄS MER: Uppsalabo nominerad till deckarpris

När hon träffat poliser i rollen som journalist har hon fått höra att de har svårt att rekrytera personal som representerar den blandning av befolkningen som finns i Sverige i dag.

I korthet handlar ”Falafelflickorna” om privatdetektiven Hawa som precis slutat årskurs sex och drömmer om att bli polis. Det ska visa sig bli ännu mer spännande än huvudpersonen tänkt sig när en klasskamrat hotas att bli bortgift…

Boken har nominerats i kategorin Årets barndeckare vid Sveriges största deckarfestival Crime. Där tävlar Whaldén mot tre andra starka bidrag, däribland Martin Widmark och Helena Willis serie om LassaMaja Detektivbyrå.

– Det känns jättekul! Jag är såklart otroligt glad och hedrad över nomineringen. Det finns inte så många böcker med en beslöjad tjej som huvudperson, säger hon.

Även om Christina Wahldén betraktas som ungdomsförfattare har hon också skrivit böcker för vuxna. När det gäller deckare behöver man enligt henne anpassa innehållet till läsaren.

– När man skriver till unga får det inte var hur hemskt som helst. Det måste finnas ett hopp och någonstans att vända sig för att få hjälp. I vuxenböcker kan det vara mer hårdkokt och där kan man lämna läsarna lite mer i sticket, säger hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Problem för swish – betalfunktionen fungerade inte

Under lördagen har funktionen att betala med appen Swish slutat fungera.

Mattis Andersson

Kl.14:34, 26 maj, 2018

Problem för swish – betalfunktionen fungerade inte
Foto: Arkiv

Betalningsappen Swish fungerar för tillfället inte.

Appen slutade fungera kring 13.00 på lördagen. Att betala med appen fungerar bara för vissa, skriver Aftonbladet.

– Betalningarna går igenom för vissa användare men det är ingen idé att sitta och försöka och försöka, då är det bättre att vänta tills systemet är i gång igen, uppger Per Ekwall på Swish till Aftonbladet.

 

Klockan 16:30 ska Swish fungera som vanligt igen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Experten: Tio av sommarens värsta faror för hundägare

Se upp – här är är de otäcka sakerna som din hund kan råka ut för.

Matilda Larsson

Kl.18:45, 26 maj, 2018

Experten: Tio av sommarens värsta faror för hundägare
Genrefoton: Flickr/Martin Cathrae, Pixabay.

Sommaren är här och med årstiden kommer också saker att tänka på för dig som djurägare. Enligt Agria Djurförsäkrings skadestatistik är det tydligt att sommar och sol inte bara är härliga dagar.

För hunden lurar till exempel många faror i gräset, på stranden och vid grillen.

LÄS MER: Polisens vädjan: Lämna aldrig barn och djur i bilen

Veterinär Lotta Möller tipsar om de tio vanligaste farorna, hur du undviker dem och behandlar din fyrfota vän om olyckan är framme:

1. Värmeslag
Lämna aldrig hunden i bilen. Inte ens i skuggan med öppna fönster då temperaturen stiger snabbt. Det är livsfarligt för en hund att bli överhettad.  Lägg våta handdukar på hunden, inte iskallt vatten, eller ställ ner den i ljummet vatten. Symtom kan vara vinglighet, hög kroppstemperatur, påverkan på andningen och förvirring. Kontakta veterinären.

2. Huggormar
Ormbett kan vara mycket farligt för hunden. Ormens gift angriper blodkroppar och vävnader, påverkar hjärtat, kan skada njurar och lever. Symtomen är svullnad, hunden blir trött och har ont. Håll en biten hund i stillhet, bär den helst och åk direkt till veterinär. Under 2017 blev runt 1 000 hundar i Agrias bestånd så sjuka att de uppsökte veterinär för behandling.

3. Getingstick
Ett getingstick är oftast ofarligt. Hunden kan få en rodnad, blir svullen och lite öm. Ta bort gadden om den är kvar, men kläm inte. Smärtlindra med en kylklamp inlindad i en handduk. Angrepp från aggressiva jordgetingar kan bli allvarliga och medföra en allergisk reaktion.

4. Skärsår
Sönderslagna flaskor eller andra vassa kanter som döljs på stranden eller i gräset kan ge hunden otäcka sår. Glipande sårskador ska helst sys inom 6-8 timmar och senast inom ett dygn. Rengör genom att spola med koksalt så fort som möjligt, sätt på bandage och gärna en krage för att undvika att hunden slickar på såret.

5. Grill- och picknickrester
Ge inte hunden överblivna grillrester, särskilt inte majskolvar. Symtom på att hunden har fått i sig något olämpligt är att den börjar kräkas, får diarré, dricker och äter dåligt.

6. Fukteksem
Glöm inte att torka hunden torr efter bad eller regn för att undvika hudproblem som fukteksem – en röd, varig, ömmande fläck på huden. Behandla genom att raka rent kring infektionen, tvätta med klorhexidin och badda med ett desinficerande medel ett par gånger om dagen.

7. Vattensvans
Vattensvans, även kallad retrieversvans, kan uppstå när hunden blir kall om bakdelen. Det är en inflammation i svansen som går över med värme, vila och antiinflammatorisk behandling. Torka hunden torr efter bad eller regn.

8. Algförgiftning
Är hunden orolig, darrar, kräks och vinglar efter strandutflykten? Om den har druckit eller badat kan den drabbas av algförgiftning. Algblommande vatten är mycket farligt för hunden och får den i sig algtoxiner kan det leda till döden eller inom en timme. Kontakta omedelbart veterinär om du misstänker algförgiftning.

9. Solbränna
Hundar kan också bränna sig och behöver skydd mot UV-strålning. Se till att hunden alltid har möjlighet att dra sig undan i skugga. Hundar med gles eller vit päls blir lättare solbrända, huden blir röd och svider. Använda solkräm på särskilt utsatta ställen, till exempel öron, nos, mage och pung.

10. Fästingar
Fästingar kan smitta hunden med borrelia och anaplasma. Sök igenom hundens päls dagligen och ta bort fästingen direkt. Symtom på fästingöverförda sjukdomar kan vara hälta, feber, trötthet, nedsatt aptit och ovillighet att röra sig. Köp fästingmedel på apoteket – halsband eller spot-on preparat. Veterinären kan även skriva ut tabletter som fästingprofylax.

Källa: Lotta Möller/Agria.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många vapen lämnades in: ”Vi är nöjda”

Nu är resultaten från vapenamnestin klara.

Axel Brantemo

Kl.13:38, 26 maj, 2018

Så många vapen lämnades in: ”Vi är nöjda”
Foto: Arkiv.

Nu är resultaten för den vapenamnesti som rådde under våren 2018 klar. Sammanlagt lämnades 12 000 vapen in till polisen, varav enstaka vapen kan kopplas till den kriminella miljön.

– Vi är nöjda. Vi har fått in vapen som vi tidigare inte visste var de fanns, vem som hade dem, hur de förvarades eller att de över huvud taget existerade. Det är positivt att de nu är borta från samhället, säger Joakim Norenhag, projektledare vid polisen i ett pressmeddelande.

Den största kategorin vapen som lämnats in är typiska jaktvapen. Men även 3 500 enhandsvapen har lämnats in.

– Pistoler och revolvrar är betydligt vanligare än typiska jaktvapen i kriminella sammanhang och samtidigt inte lika vanligt att beviljas tillstånd för, säger Joakim Norenhag.

Enstaka vapen kan med säkerhet kopplats till den kriminella miljön.

– Det kan bli fler när den tekniska undersökningen blir klar. Nationellt forensiskt centrum, NFC, ska så småningom titta närmare på de vapen som de bedömer intressanta, säger Joakim Norenhag.

Flest vapen har lämnats in i storstadsregionerna, ett mönster som känns igen från den förra amnestin 2013. Polisregion Syd toppar statistiken följt av region Väst och på tredje plats landar Stockholm.

– Det kan vara så att de föregående amnestierna har rensat upp bland de vapen som i störst utsträckning lämnas in under en amnesti, det vill säga gamla jaktvapen som dyker upp i dödsbon säger Joakim Norenhag.

Nu är drygt 12 000 vapen och 28 ton ammunition borta från samhället. Men det behöver inte betyda att det kommer bli färre skjutningar och färre brott som begås med skjutvapen.

– En vapenamnesti löser inte den här problematiken. Däremot utgör den ett komplement till det övriga arbetet som polisen, andra myndighet och övriga delar av samhället gör för att komma till rätta med skjutningarna, säger Joakim Norenhag och konstaterar att amnestin har bidragit som en del till detta större arbete genom att minska antalet vapen där ute.

FaktaStatistik

Region          Vapen/delar    Ammunition (kg)

Nord              1521                 2880

Bergslagen   1170                 2671

Mitt                1236                 3147

Stockholm    1990                3950

Öst                 1268                4213

Väst               2380                 6387

Syd                2568                 5000

Källa: Polisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hotade personal – polis fick ingripa

Polisen skickades på lördagsmorgonen till platsen där två män uppträdde hotfullt mot personal.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.13:57, 26 maj, 2018

Hotade personal – polis fick ingripa
Foto: Arkiv

Ett larm om olaga hot inkom till polisen vid 09.47 under lördagsmorgonen. Två män i 20-årsåldern ska ha hotat personalen i en kiosk på Stora torget i centrala Uppsala.

När polisen kom till platsen fortsatte de båda männen att agera hotfullt och gjorde våldsamt motstånd. Männen greps för olaga hot, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd vid gripandet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng