Årets grundare: ”Uppsala är en bortglömd företagarstad”

För några veckor sedan fick hon ta emot priset som Årets Grundare Syd. Nu tycker Uppsalabon och affärsängeln, Maria Mattsson Mähl, till om Uppsalas affärsliv. ”Av tradition är det inte företagarna som är hjältarna, utan forskarna.”

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.16:03, 13 mars, 2017

Årets grundare: ”Uppsala är en bortglömd företagarstad”
Maria Mattsson Mähl, VD för AlphaCE som nyligen fick ta emot priset som årets grundare. Foto: Jenni Anna Gustafsson.

Nyligen fick hon ta emot priset som Årets Grundare Syd på entreprenörsgalan i Malmö. Maria Mattsson Mähl, som bor i Bälinge, men driver företaget AlphaCE med sitt huvudkontor i Kalmar har sett till att närmare 40 personer får jobb – varje vecka.

– Det är dessutom människor som står allra längst bort från arbetsmarknaden, människor som ingen annan har vågat anställa tidigare, men som tack vare oss har vågat ta chansen. Det är otroligt kul, säger Maria Mattsson Mähl.

Vi får börja att gratulera för utmärkelsen, hur var känslan när du fick beskedet att du hade utsetts till årets grundare?
– För det första blev jag väldigt ställd och lite tagen över hur stort den här utmärkelsen faktiskt var. Det är tunga företag som har vunnit priset tidigare. Men sedan kändes det lite svårt att stå där på barrikaderna själv och ta emot en blomsterkvast när jag vet hur många som sliter för att vi är så bra så att vi förtjänade det här, fortsätter Mattsson Mähl som ändå var glad över att få ta emot priset.

– Det är inte så många kvinnor som är grundare till stora företag. Så på det sättet kändes det så klart viktigt. Jag kan se poängen och att det var angeläget och viktigt.

Förra året var hon en av affärsänglarna i UNT:s tv-serie Affärsänglarna där nystartade företag, så kallade startups. fick visa upp sig och försöka övertyga ”änglarna” om att de var värda att satsas på. Det var också första gången på länge som Maria Mattsson Mähl visade upp sig själv i Uppsala, trots att hon alltså bor i staden.

– Jag har inte lagt så mycket energi på Uppsala, och det är av flera anledningar. Dels så handlar det om Arbetsförmedlingen i Uppsala som faktiskt är sämst i hela landet, och Arbetsförmedlingen är vår absolut viktigaste kund. Man har lägst arbetslöshet i hela landet, men det är ändå 8000 inskrivna som arbetssökande. Det är ingen bra siffra, det är lika många som bor i hela Flens kommun. Men sett till stadens storlek så ser det så klart bra ut rent statistiskt.

Varför är det så tror du?
– Uppsala som stad har traditionellt en bra arbetsmarknad och ett bra utbud, man är inte lika konjunkturkänsliga. Det är inget resultat av någon kommunal satsning. Kanske behöver man inte kavla upp armarna lika mycket som man gör i till exempel Malmö och Göteborg.

Var ditt engagemang i Affärsänglarna ett första steg i att etablera dig själv i Uppsala?
– Kanske det. När jag fick frågan att vara med så bestämde jag mig för att börja satsa lite lokalt. Just nu har jag dock ett väldigt begränsat affärsnätverk när det gäller Uppsala, men det är en intressant stad så vi får se vad som händer framöver.

Läs också: Uppsalabo blev årets grundare

AlphaCE får ut närmare 40 personer i arbete varje vecka, men det är inte alltid som det har varit guld och gröna skogar för Maria Mattsson Mähl och hennes anställda.

– Vi har varit döda och golvade 24 gånger. I bland kan något se bättre ut än vad det är. Även det går otroligt bra just nu så har jag haft många stunder där jag har legat i fosterställning hemma i duschen, men det är bara att resa sig upp och ta nya tag, fortsätter Mattsson Mähl.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Att vi inte bara får hjälpa de som behöver arbete, utan även hjälper företagarna. När ett företag, som innan inte vågat anställa en viss person, ringer tillbaka och säger att de var deras bästa rekrytering någonsin – och dessutom frågar om vi har flera. Då blir man alldeles varm inombords.

När det kommer till Uppsala ser Maria Mattsson Mähl en tröghet i att bedriva företag, men hon ser också en enorm potential och ett allt större intresse för entreprenörskap i Sveriges fjärde största stad.

– Jag tycker att Uppsala är en bortglömd företagarstad. Det är en stor svensk stad och det finns många fina och stora företag och det kommer, och det poppar upp allt fler intressanta startups. Uppsala är till exempel ett av världens centrum för dataspel, det tror jag inte många Uppsalabor går runt och tänker på.

Varför är vi trögare i Uppsala tror du?
– Kanske för att vi av tradition alltid har haft många större statliga verk, vi har inte behöv bry oss om att starta så mycket företag. Sedan har vi även Uppsala Universitet och Akademiska sjukhuset. Av tradition är det inte företagarna som är hjältarna, utan forskarna.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Storbanken har fått nog – flyr Sverige

Den 30:e maj förväntas Nordea ta beslutet som innebär att storbanken flyttar huvudkontoret från Sverige. Anledningen till ryktet sägs vara ett stort missnöje mot regeringens nya förslag som kan komma att kosta banken cirka 5 miljarder kronor.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.13:01, 22 maj, 2017

Storbanken har fått nog – flyr Sverige
Nordeas ordförande Björn Wahlroos. Foto: Nordea Press / Creative Commons.

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet har Nordea, med ordförande Björn Wahlroos i spetsen, bestämt sig för att flytta huvudkontoret från Sverige på grund av missnöjet mot regeringens förslag om höjd så kallad resolutionsavgift som kan komma att kosta banken cirka 5 miljarder kronor.

På styrelsemötet den 30:e maj förväntas det formella beslutet tas som innebär att storbanken flyttar. Enligt Svenska Dagbladet verkar Köpenhamn ligga bäst till, men även den finska huvudstaden Helsingfors diskuteras som ett alternativ.

På Nordea vägrar man dock att kommentera uppgifterna om en eventuell flytt från Sverige.

– Styrelsen har inte fattat något officiellt beslut. Framtida styrelsebeslut kan jag omöjligt kommentera, säger Rodney Alfvén till Svenska Dagbladet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sa upp sig för att satsa på sin dröm

Han sa upp sig från ett välbetalt jobb på en bingo-sajt och valde i stället att satsa på drömmen och sitt stora intresse för amerikanska fotbollsligan, NFL. ”Att jobba med NFL är något jag har drömt om länge”, säger Pär Haglund.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.10:04, 20 maj, 2017

Sa upp sig för att satsa på sin dröm
Pär Haglund följer drömmen. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Det började med en webbshop för pokerfanatiker, följt av nio år som projektledare på bingo-sajten aha Bingo. Uppsalabon Pär Haglund kan det här med tips och spel, och nyligen sa han upp sig från det välbetalda arbetet för bingo-jätten för att jobba med sitt stora intresse.

– Jag kände att det var dags. Jag har gått och stampat ett tag och kände att jag ville göra något nytt. Nu var det dags, och den här drömmen har jag haft länge, säger Pär Haglund som får kombinerat sitt stora intresse för NFL och speltips på sajten Tipsarenan.se.

– Amerikansk fotboll i allmänhet, och NFL i synnerhet, är något som växer sig allt större i Sverige. Men jag tycker att det har saknats någon aktör som skriver om det, och som vet vad det handlar om och som dessutom är på svenska. Detta kände jag att jag kunde bidra med, fortsätter Haglund som poängterar att amerikansk fotboll bara är en liten del av utbudet.

– Vi är flera skribenter som kommer att skriva, och utbudet med sporter kommer att fyllas på eftersom.

Hur får Tipsarenan intäkter?
– Framförallt genom annonser på sajten.

Kolla in Tipsarenan.se (extern länk)

Trots det stora intresset för amerikansk fotboll blir det inte allt för ofta ett besök på Studenternas för att se Uppsala 86ers matcher i Superserien. Inte längre i alla fall.

– Mitt första intryck av sporten var faktiskt Uppsala 86ers. Jag tror det var någon gång 1992 eller 1993, när 86ers hade sin storhetstid och spelade matcher mot internationellt motstånd inför fulla läkare på Studenternas, som jag förälskade mig i sporten. Men efter det har det gått tyngre, och det går inte att jämföra NFL med svenska ligor, det är två helt skilda sporter.

Har du själv idrottat?
– Ja, jag har ett förflutet inom volleybollen. Jag har bland annat spelat i elitserien med UVBS, och flyttade faktiskt till Örebro och spelade med Vingåker någon säsong. Så Volleybollen ligger mig varmt om hjärtat.

Vad är syftet med Tipsarenan.se?
– Det kan vara en djungel att hitta bra tips, men syftet är att skapa något annorlunda. Det ska bli en en samlingspunkt för alla som gillar sport och spel, en sajt där vi skribenter alltid har koll på avgörande detaljerna som vädret, hur hästarna mår och vilka underlag de gillar.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lagom till sommaren: Nu blir det prisras på flygbiljetter

Även om den svenska sommaren är fantastisk finns det många som söker sig utomlands. Här kommer en glädjande nyhet för alla som har tänkt ta flyget i sommar.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.14:33, 19 maj, 2017

Lagom till sommaren: Nu blir det prisras på flygbiljetter

Enligt Ticket Privatresor kan vi förvänta oss ett prisras på flygbiljetter lagom till sommaren och semestertider. Därmed är det upplagt för ett litet klipp för alla utlands-törstande Uppsalabor.

Researrangören skriver i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen att prisraset på flygbiljetterna kan bli upp till nio procent billigare.

Allra mest tjänar den som har tänkt ta flyget till USA, men fynd finns även på flygresor till flera europeiska storstäder som Paris, Prag och Milano. Enligt researrangören har snittpriset för alla storstadsresmål i Europa fallit med sju procent till drygt 2 400 kronor, och under samma period har bokningarna ökat med 19 procent.

– Det går att tjäna tusenlappar på att flygpriserna sjunker. Snittpriserna är anmärkningsvärt låga. Titta bara på Berlin, där snittpriset är knappt 1500 kronor i sommar, säger Karin Starkman Ahlstedt, pr- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor.

Orsaken till de fallande biljettpriserna ska, enligt sajten, bero på den allt hårdare konkurrens mellan flygbolagen och ett större utbud av flyglinjer till olika delar av världen.

FaktaDestinationer där biljettpriserna rasar mest:
1. New York, -18,8%
2. Los Angeles, -18,8%
3. San Francisco, -18,2%
4. Paris, -17,1%
5. Prag, -14,9%
6. Milano, -13,1%
7. Miami, -12,9%
8. Nice, -12,7%
9. Cypern, -12,5%
10. Berlin, -11,5%

Källa: Ticket, snittpriset på flygresor bokade till och med 3 maj, avresa 1 juni-30 augusti.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Från Internationalen till näringslivstoppen

Maria Mattsson Mähl, grundare och VD för AlphaCE Coachning & Education, blev i veckan invald i Svenskt Näringslivs styrelse. ”En absurd händelse i mitt liv”, säger Maria Mattsson Mähl.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:32, 19 maj, 2017

Från Internationalen till näringslivstoppen
Maria Mattsson Mähl, VD för AlphaCE, har blivit invald invald i Svenskt Näringslivs styrelse. Foto: Jenni Anna Gustafsson.

Entreprenören och företagsängeln Maria Mattsson Mähl har gjort ett stort avtryck på svenskt näringsliv med sitt företag AlphaCE Coachning & Education och fick nyligen ta emot priset som årets grundare syd.

I veckan blev det också klart att Bälingebon Maria Mattsson Mähl tar plats i styrelsen för Svenskt Närlingsliv.

– Jag växte upp till tonerna av Internationalen och berättelser om arbetarnas kamp och livets orättvisor i början av 1900-talet. I dag när jag blev invald i Svenskt Näringslivs styrelse känns det som en absurd händelse i mitt liv, med tanke på min bakgrund. Gårdagens arbetarunge har lyckats ta sig hela vägen till toppen av svenskt näringsliv, säger Maria Mattsson Mähl och fortsätter:

Läs också: Årets grundare: ”Uppsala är en bortglömd företagarstad”

– Den svenska välfärden hjälpte min pappa att göra klassresan. Tack vare möjligheten för privata alternativ i välfärden hjälper jag och mina fantastiska kollegor idag arbetssökande och nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Visst är Sverige fantastiskt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu måste du betala för att läsa UNT på webben

Nu är det slut med gratisnyheter på UNT.se, från och med i dag börjar tidningen ta betalt även för innehållet på webben.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:12, 17 maj, 2017

Nu måste du betala för att läsa UNT på webben
Från och med i dag börjar UNT ta betalt för sina artiklar. Foto: Skärmdump från UNT.se.

Sedan en tid tillbaka har läsarna tvingats logga in för att kunna ta del av innehållet på UNT.se, och i vissa fall har det även funnits exklusiva artiklar för de med en prenumeration.

Men från om med i dag är det slut på gratisläsning – för alla, förutsatt att du inte är medlem och har en inloggning med ett skonto kopplat till din prenumeration.

– Vi har under de senaste åren vässat vår journalistik i de digitala kanalerna. Vi håller koll på vad som händer i Uppsala län, dygnet runt, 365 dagar om året. Vi ser ett värde i den tjänsten som vi både tror och hoppas att våra läsare är villiga att betala för, säger onlinechefen Jens Pettersson till UNT.

Om man vill fortsätta att läsa UNT på webben, och inte är prenumerant, kommer det att kosta 99 kronor i månaden.

– Det är dags att ta steget, fortsätter Jens Pettersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel