Gruppvåldtäkten som sändes live

Facebook-våldtäkten: ”Förhoppningen är åtal”

De tre män som sitter misstänkta för den våldtäkt som sändes live på Facebook kan komma att åtalas på onsdag.

Johan Häll

Kl.21:06, 13 mars, 2017

Facebook-våldtäkten: ”Förhoppningen är åtal”
Nu kanske en rättegång kan inledas.

De tre män, 24, 20 och 18 år, som är misstänkta för den våldtäkt som sändes live på Facebook har nu suttit häktade sedan 25 januari, men på onsdag kan trion åtalas.

Tidigare har vice chefsåklagare Magnus Berggren begärt förlängd åtalstid två veckor åt gången men senast begärde man bara en vecka. Magnus Berggren berättade för en vecka sedan att man väntar svar på en DNA-analys, och att övriga besked var som förväntat.

– Allt är klart med DNA-analyserna förutom en, och den analysen hoppas jag ska vara färdig på fredag eller i början av nästa vecka, sa Magnus Berggren då.

LÄS MER: Åklagaren: ”Finns gott hopp om att Facebook levererar filmen”

24Uppsala har pratat med kammaråklagare Pontus Melander.

Blir det åtal tro om två dagar?
– Det har varit tanken men just nu kan jag inte svara mer än så, säger Pontus Melander.

Ni väntade på ett svar på en DNA-analys förra veckan, hur har det gått med det?
– Vi har inte fått svar än, och vi får se om den hinner komma i tid, vilket jag hoppas, säger Pontus Melander som inte säger så mycket mer än att det kommer information så fort man har allt klart.

LÄS MER: Har skadat kvinnan tidigare – anhörig: ”Hon mår inte alls bra”

– Förhoppningen är att det ska gå att väcka åtal men vi får se hur det blir. Det kan komma saker fram till dess och det är mycket som kan hända under tiden.

De två yngre männen misstänkts på sannolika skäl för våldtäkt och den tredje på sannolika skäl för medhjälp till våldtäkt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Snapchat-våldtäkten

Kvinnan om Snapchatvåldtäkten: ”Jag var helt medvetslös”

Idag avslutades rättegången mot den man som står åtalad misstänkt för våldtäkt på ett hotell i Uppsala och nu berättar kvinnan om händelsen.

Johan Häll

Kl.20:01, 22 maj, 2017

Kvinnan om Snapchatvåldtäkten: ”Jag var helt medvetslös”
Kvinnan pratar ut. Foto: Johan Häll.

En 46-årig Uppsalabo står åtalad misstänkt för den våldtäkt som skedde på ett hotellrum i januari, och under måndagen avslutades rättegången.

Den målsägande kvinnan har i en intervju med P4 Uppland pratat om den tragiska händelsen, där hon vaknade upp på hotellrummet med stora minnesluckor och med en känsla av att hon kan ha blivit våldtagen.

– Mitt rum var länsat på grejer. Jag hade ont. Jag mindes inte vad som hade hänt men jag visste att det hade hänt, säger hon till P4 Uppland.

– Jag var inte full, det var inte det. Jag kommer inte ihåg om jag tog något eller om någon gav mig något, säger hon.

LÄS MER: Åtalas för Snapchat-våldtäkten: Så är bevisläget

Även en 21-årig man står åtalad, men för anstiftan, alternativt medhjälp, till våldtäkt. Personen är också misstänkt för andra brott, i Göteborg, och ska vara den person som har filmat händelserna.

Delar av övergreppet spreds snabbt i sociala medier. Ett vittne i Göteborg tog del av inspelningen och gjorde en polisanmälan, som sedan kunde kopplas till målsägandes polisanmälan.

LÄS MER: Åtal väntas för Snapchatvåldtäkten: ”Finns god bevisning”

Den äldre mannen förnekade först att det är han som syns på filmen men har senare medgett detta. Dock har han nekat till våldtäkt.

Kvinnan har träffat 21-åringen några gånger tidigare.

– De frågade vad vi skulle göra. Vi sa att vi skulle gå på Etage där vi skulle se Labyrint. Han tog fram ett kvitto med ett pulver och piller i. Pulvret var kokain, men tabletterna vet jag inte vad det var. Han har till och med sagt att vi hade sex. Och med tanke på hur jag var så kan det enligt mig inte vara något annat än en våldtäkt, säger kvinnan.

LÄS MER: Ny filmad gruppvåldtäkt i Uppsala

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stora narkotikahärvan i Uppsala

EXTRA: Så många miljoner omfattar narkotikahärvan i Uppsala

En stor förundersökning är avslutad mot fyra Uppsalabor som nu är åtalade för synnerligen grovt narkotikabrott.

Johan Häll

Kl.12:08, 19 maj, 2017

EXTRA: Så många miljoner omfattar narkotikahärvan i Uppsala
Personerna har sålt för många miljoner. Foto: Johan Häll.

Åklagare Pontus Melander lämnade under fredagen in förundersökningsprotokollet till Uppsala tingsrätt angående det stora narkotikamålet där fyra personer riskerar långa fängelsestraff.

Förundersökningen är runt 2 000 sidor.

LÄS MER: Fyra Uppsalabor riskerar sex års fängelse: ”Det är minimumstraffet”

De misstänkta personerna är en kvinna och tre män och rubriceringen är synnerligen grovt narkotikabrott där straffminimum är sex års fängelse.

Försäljningen har skett via nätet, och under tiden för åtalet, från mars 2016 till 31 januari 2017, omfattar målet nästan åtta miljoner kronor.

Är det fler än dessa fyra personer som står åtalade för något?
– Ja, det kommer att vara det. Vi kommer i den här rättegången även ha två stycken köpare och sedan kan det komma ytterligare några, som är misstänkta för andra brott, bland annat för grovt penningtvättbrott, där man har tagit emot pengar i och med internethandeln av narkotika, säger Pontus Melander.

LÄS MER: Åtal i stor narkotikahärva för fyra Uppsalabor

–  Det är ingen tidsfrist på det. Jag kommer att titta igenom det i lugn och ro i eftermiddag.

Åtta dagars rättegång är utsatt i målet och den börjar 24 maj och tanken är att den ska avslutas före midsommar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Åtal i stor narkotikahärva för fyra Uppsalabor

En stor förundersökning är avslutad - nu har åtal väckts i det omfattande målet.

Johan Häll

Kl.10:30, 19 maj, 2017

Åtal i stor narkotikahärva för fyra Uppsalabor
Foto: Johan Häll.

Åklagare Pontus Melander är just nu påväg till Uppsala tingsrätt för att lämna in förundersökningsprotokollet angående det stora narkotikamålet där fyra personer riskerar minst sex års fängelse.

– Jag sitter med det här just nu, och ska lämna in materialet till tingsrätten snart. Det är för stort för att skicka digitalt, säger Pontus Melander till 24Uppsala.se.

LÄS MER: Fyra Uppsalabor riskerar sex års fängelse: ”Det är minimumstraffet”

De misstänkta är en kvinna och tre män och rubriceringen är synnerligen grovt narkotikabrott där straffminimum är just sex års fängelse.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Blev kidnappad och våldtagen av sex män

EXTRA: Kidnappades under pistolhot före gruppvåldtäkten

Nya uppgifter kring den misstänkta våldtäkten som skedde under Valborg har kommit fram.

Johan Häll

Kl.19:58, 18 maj, 2017

EXTRA: Kidnappades under pistolhot före gruppvåldtäkten
Nya uppgifter kring våldtäkten: Foto: Magnus Jansson Klarin.

Det var under Valborgsmässoaftons tidiga morgon som en person misstänks ha blivit bortförd från centrala Uppsala och sedan våldtagits i flera timmar.

Ärendet utreds av Demokrati- och hatbrottsgruppenStockholmspolisen på grund av att man misstänker att det är ett hatbrottsmotiv som ligger bakom gärningen

P4 Uppland har tagit del av polisanmälan – och där framkommer mer uppgifter om vad som kan ha hänt. Sajten skriver att den person som misstänks ha våldtagits ska före övergreppet ha tvingats in i en skåpbil under pistolhot och sedan fått en huva över ansiktet.

LÄS MER: Misstänkt gruppvåldtäkt i centrala Uppsala

Den utsatta personen som anmälde händelsen ska ha ätit på Burger KingDragarbrunnsgatan vid halv fyra på morgonen och när personen lämnade restaurangen ska denne ha blivit bortrövad. Man skriver också att minst en person till som var i sällskap med den person som anmälde ska ha tvingats in i bilen.

Sedan ska man alltså ha blivit körda till en lägenhet där anmälaren ska ha våldtagits av sex män under två till tre timmar.

LÄS MER: Polisen: Ett hatbrottsmotiv bakom gruppvåldtäkten

Polisen har tagit del av material från övervakningskamerorna från Burger King där man hoppas kunna se och identifiera gärningsmännen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu har samtliga överklagat Facebook-våldtäkten

Åklagarna var inte nöjda med straffet mot de tre män som dömdes för den våldtäkt som sändes på Facebook - nu har även de tre männens försvarare överklagat domen.

Johan Häll

Kl.14:00, 17 maj, 2017

Nu har samtliga överklagat Facebook-våldtäkten
Nu kommer ärendet hamna hos Hovrätten.

För tre veckor sedan dömdes tre män till fängelsestraff för den uppmärksammade våldtäkten som sändes i en sluten grupp på Facebook.

LÄS MER: Så föll domen för Facebook-våldtäkten

För drygt två veckor sedan överklagade åklagarna straffet då man hävdade att det var för milt. Åklagare Pontus Melander vill att den 24-årige man som filmade händelserna skulle fällas för medhjälp till våldtäkt och att straffet skärps. Mannen fick  sex månaders fängelse för grovt förtal samt underlåtenhet att avslöja våldtäkt och då han suttit häktad flera månader är det inte säkert att han ens hinner till någon anstalt före hans strafftid är över och släpps, vilket Pontus Melander bekräftade.

– Jag har lite svårt att se att Tingsrätten frångått vår argumentation som var att det här låg en bra bit över straffminimum. Tingsrätten konstaterar att straffet ska ligga på en minimumnivå. Det är jag inte helt nöjd med, sa Pontus Melander till 24Uppsala när domen kom.

LÄS MER: Åklagaren efter domen: ”Tror inte det blir någon anstalt”

Även en av de tre dömda männens försvarare överklagade domen i samband med detta men nu är det klart att även de andra två männens försvarare har överklagat domen.

Männen har hela tiden nekat till brott och vill bli frikända.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel