TV: Owe Thörnqvist skänker ”Mello-munspelet” till Uppsala Basket

Direkt efter Melodifestivalens final i Friends Arena i lördags valde Owe Thörnqvist att skänka det munspel han framförde bidraget Boogieman Blues med till Uppsala Basket. Nu ska det kända munspelet auktioneras ut på den kommande basketgalan.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.12:07, 14 mars, 2017

Uppsalas egen Owe Thörnqvist gjorde succé i Melodifestivalen med sitt bidrag Boogieman Blues och gick direkt till finalen i Friends Arena. Nu skänker han sitt munspel som han använde när han framförde bidraget till Uppsala Basket, som nu kommer att auktioneras ut på den kommande basketgalan.

– Visst är det häftigt, säger Viktor Petrovski som är en av projektledarna bakom basketgalan som går av stapeln på Sven Dufva den 31 mars.

Hur lyckades ni lösa detta?
– Jag resonerade så här att ska vi ändå ställa frågan, varför inte börja högst upp? Det måste vara det första steget man tar, och svaret var ”självklart”. Owe är inte den enda vi har frågat, så det kommer att presenteras mera spännande saker framöver.

Läs också: Galan som ska rädda säsongen för Uppsala Basket

Vad har ni fått för reaktioner?
– Gensvaret har varit helt fantastiskt. Detta handlar ju på ett sätt om klubbens existens, men oavsett utfallet eller syftet med galan så är det viktigt att det blir en rolig grej, fortsätter Petrovski som hoppas fylla lokalen.

– Sven Dufva ska fyllas, det är målet, och vi siktar på att få ihop kanske ett hundratal olika prylar, resor och så vidare som ska auktioneras ut. Det kommer att bli en gala på riktigt hög nivå, och en ganska unik gala skulle jag säga, inte bara för Uppsala.

Vad tror du Owe Thörnqvist kommer att innebära för galan?
– Jag tror framförallt att det kommer att inspirera många andra att både skänka saker och att komma på basketgalan.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då kommer mellostjärnan till Uppsala

Till hösten kommer artisten till stan med en föreställningen som ska ge motivation och drivkraft.

Mia Martelleur

Kl.16:32, 23 maj, 2017

Då kommer mellostjärnan till Uppsala
Foto: Pressbild/United Stage

I våras tävlade han i Melodifestivalen för andra gången och tog sig vidare till finalen i Friends Arena med låten ”Her kiss”. Nu väntar sommarturné med låten och mellostjärnan gör bland annat ett stopp i Märsta.

Men till hösten tar Boris René plats på föreställningen ”Möjligheter Tour” i Uppsala tillsammans med Aron Anderson.

Aron Anderson var bara nio år när han hamnade i rullstol och därifrån ska hans livsmotto komma: ”Att se möjligheter istället för begränsningar och att motivera såväl sig själv som andra.”

– Så länge man har roligt, så löser det mesta sig, säger Boris René i ett pressmeddelande.

Under föreställningen ska Aron Anderson lära publiken att skapa målbilder och hitta sin inre motivation/drivkraft, samt ge nya perspektiv på tillvaron och tips på hur man kan hantera hinder i vardagen. Boris René står för musiken.

Biljetter till ”Möjligheter Tour” släpps idag den 23 maj.

 

FaktaBoris Renés sommarturné:

 • 25/5 Malmö, Jägersro

 • 27/5 Märsta, Nymärsta centrum

 • 5/6 Mölndal, Stadshusparken

 • 6/6 Kungälv, Fästningsparken

 • 6/6 Sundbyberg, Golfängarna

 • 9/7 Stockholm, Barnens Allsång på Skansen

 • 10/7 Växjö, Linnéparken

 • 14/7 Borgholm, Victoriadagen

 • 26/7 Umeå, Umeå Live

 • 12/8 Klöverträsk, Sensommarfestivalen

 • 13/8 Eskilstuna, Parken Zoo

 • 26/8 Laholm, Laholmsfesten

 • 26/8 Vaggeryd, Vaggerydsdagen


 

 

Schemat för ”Möjligheter Tour”:

 • 29/8 Stockholm, Ericsson Globe

 • 25/9 Kalmar, Kalmarsalen

 • 26/9 Linköping, Crusellhallen

 • 2/10 Göteborg, Lorensbergsteatern

 • 3/10 Helsingborg, Helsingborgs Konserthus

 • 9/10 Uppsala, UKK 

 • 10/10 Sundsvall, Tonhallen

 • 16/10 Vara, Vara Konserthus

 • 17/10 Örebro, Örebro Konserthus

 • 23/10 Halmstad, Halmstad Teater

 • 24/10 Malmö, Nöjesteatern

 • 30/10 Luleå, Kulturens Hus

 • 31/10 Umeå, Folkets Hus6/11 Jönköping, Jönköping Konserthus

 • 7/11 Växjö, Växjö Konserthus

 • 13/11 Östersund, Storsjöteatern

 • 14/11 Stockholm, Rival

 • 20/11 Karlstad, Scalateatern

 • 21/11 Nyköping, Culturum

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KRÖNIKA

KRÖNIKA: Förbundet dödar intresset för basketligan

Uppsala Basket spelar i basketligan även nästa säsong, detta trots över två miljoner i skulder. Varken AIK eller Djurgården, som båda ansökte om spel i högsta serien och som kvalificerade sig sportsligt, får dock göra det.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.09:00, 14 maj, 2017

KRÖNIKA: Förbundet dödar intresset för basketligan
Magnus Jansson Klarin. Foto: Bildbyrån / Bildmontage.

Uppsala Basket fick ett glädjande besked på lördagen. Trots dryga 2,3 miljoner kronor i skulder får klubben spela vidare i basketligan även nästa säsong. Detta Uppsala Basket som har spelat de senaste 45 åren i högsta serien, vilket är längre än någon annan av Sveriges basketföreningar.

Det är ett glädjande besked, inte bara för Uppsala, utan även för svensk basket som verkligen behöver Uppsala Basket. Just nu mer än någonsin. Nästa säsong kommer nämligen att bli en av de märkligaste säsongerna någonsin.

Läs också: KLART: Uppsala Basket kvar i ligan

Basketligan 2017/2018 hade potentialen att bli den häftigaste någonsin. Både AIK och Djurgården ansökte om spel i ligan och båda lagen lyckades dessutom kvalificera sig för spel i den högsta serien. Men båda lagen fick ett negativt besked av Svenska Basketbollförbundet som förmodligen har stått för historiens mest avgörande självmål.

Med tanke på att även Malbas får lämna basketligan innebär det att vi nästa säsong kommer att ha åtta lag i basketligan herr. Åtta ynka lag alltså, och samtliga kommer att vara kvalificerade för slutspelet redan innan den första matchen är spelad. Där försvann den spänningen och anledningen för publiken att komma för att se en match i grundserien.

Att förbundet tar det här med ekonomi på allvar är ju bra, men faktum är att man har plumpat rejält tidigare säsonger. Sundsvall Dragons spelade många säsonger trots att man borde ha kastats ur ligan för länge sedan. Svenska Basketbollförbundet har gjort självmål tidigare, men frågan är om inte detta var det mest avgörande.

Läs också: Då avgörs Uppsala Baskets öde

Tiden får utvisa om förbundets beslut var rätt, men klart är i alla fall att intresset för basketligan inte lär öka som det hade gjort med både AIK och Djurgården i serien.

För Uppsala Basket innebär det förmodligen att man går miste om minst två utsålda arenor, för svensk basket betyder det att man går miste om det massiva mediala intresset som de båda jätteklubbarna hade burit med sig. För Uppsala Basket innebär det förmodligen sportsligt ett bättre lag då spelarna får färre alternativ, men det känns ändå som en klen tröst när man tänker efter hur kul det hade varit att få se klubben försvara de röda färgerna mot AIK och Djurgården i IFU Arena.

Självmål, som sagt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Uppsala Basket kvar i ligan

På lördagen kom beslutet som innebär att Uppsala Basket spelar i basketligan även nästa säsong.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:56, 13 maj, 2017

KLART: Uppsala Basket kvar i ligan
Uppsala Basket får spela kvar i basketligan även kommande säsong. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån.

Uppsala Basket har spelat i den svenska högstaserien i 45 raka år, längre än någon annan förening i hela Sverige. Och det kommer att bli ett 46:e raka år också, på lördagen fick klubben klartecken om spel i basketligan även nästa säsong.

Läs också: Då avgörs Uppsala Baskets öde

Klart blev det också att Malmöklubben Malbas inte blir kvar i basketligan. Det blev också negativa besked för både AIK och Djurgården som, trots att lagen sportsligt kvalificerat sig för spel, får spela vidare i superettan nästa säsong. Därmed kommer alltså basketligan herr att bestå av endast åtta klubbar nästa säsong.

– Både vi och föreningarna själva kom till slutsatsen att de behöver bygga organisation och ekonomi innan de kliver upp, säger Mats Carlson.

När det gäller basketligan dam blir det dock ett nytt lag i form av AIK som är en av tio föreningar som har fått klartecken för spel i landets högsta damserie. Där kommer också Uppsala Basket att spela som, efter ett dramatiskt kval, lyckades säkra nytt kontrakt.

FaktaLagen i basketligan herr 2017/2018
BC Luleå, Borås Basket, Jämtland Basket, Nässjö Basket, Norrköping Dolphins, Södertälje Kings, Umeå BSKT och Uppsala Basket.

Lagen i basketligan dam 2017/18
Alvik Basket, IK Eos, Luleå Basket, Mark Basket, Norrköping Dolphins, AIK Basket, Uppsala Basket, Udominate Basket, Telge Basket och Visby Ladies.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LULEÅ–UPPSALA 86–73

Luleå slog in matchbollen – slutspelat för Uppsala

Säsongen är över för Uppsala Basket som inte lyckades vinna måstematchen borta mot Luleå. Därmed blir det Luleå som får möta antingen Norrköping eller Södertälje i SM-finalen.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.22:12, 25 april, 2017

Luleå slog in matchbollen – slutspelat för Uppsala
Yannick Anzuluni i nŠärkamp med Uppsalas Axel Nordströšm. Foto: Tobias Sterner / Bildbyrån.

Det blir ingen match sex i Uppsala och IFU Arena på torsdag, redan på tisdagskvällen tog säsongen slut för Uppsala basket som förlorade måstematchen borta mot Luleå efter klara 86–73 till hemmalaget.

Luleås segerryck kom redan i den första perioden där laget gick fram till en ledning med nio poäng. Uppsala försökte, men 19 turnovers var alldeles för mycket och slarvet gav aldrig gästerna en chans att knappa in på hemmalaget som i stället drog ifrån.

Luleå var i ledningen med 20 poäng och såg ut att ha dödat alla former av spänning. Men en bättre avslutning av den tredje och en bra fjärde period gjorde ändå att Uppsala Basket kröp närmare. Men någon riktig spänning blev det aldrig i Luleå Energi Arena.

Luleå kommer att få spela SM-final, lagets första på många år, och där väntar vinnaren i semifinalen mellan Norrköping Dolphins och Södertälje Kings som just nu står 3–2 i matcher till Södertälje efter kvällens skrällseger på bortaplan i Stadium Arena.

FaktaSemifinal 5:7
BC Luleå–Uppsala Basket 86–73
(21–12, 28–20, 13–15, 24–26)
Poäng, Uppsala: Alexander Lindqvist 21, Jonathan Person 17, Andreas Person 11, Axel Nordström 8, Lukas Friberg 7, Carl Engström 6, Anes Zekovic 3.
Publik: 1 682 (Luleå Energi Arena)

(Luleå klara för SM-final efter totalt 4–1 i matcher)

Full statistik (extern länk)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

UPPKAST 19.04: LULEÅ–UPPSALA

Carl Engström: ”Vi borde ha vunnit de andra matcherna”

Efter tre raka förluster vaknade Uppsala Basket i den fjärde hemma mot BC Luleå. Och som man vann, laget utklassade seriesegrarna och såg till att skaka fram en femte semifinal som spelas i Luleå i kväll.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.12:43, 25 april, 2017

Carl Engström: ”Vi borde ha vunnit de andra matcherna”
Carl Engström har blivit en nyckelspelare för Uppsala Basket i slutspelet. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Precis som i semifinal fyra är det vinna eller försvinna som gäller för Uppsala Basket som var ytterst nära att vinna senast lagen möttes i Luleå. Efter storsegern hemma i IFU Arena i söndags hoppas center-jätten Carl Engström på en bortaseger.

– Jag tycker att vi borde ha vunnit de andra matcherna också. Det känns som att vi tabbade oss lite. Men jag tror på oss, säger Carl Engström.

Läs också: KRÖNIKA: Det blir sju matcher i den här semifinalen

Det känns som att du verkligen har fått en stor roll i den här semifinalserien?
– Jag har nog samma roll som alltid. Jag har bara blivit lite bättre och känner grabbarna lite bättre. Ju längre man spelar med lagkamraterna, ju enklare blir det.

Det var många som var irriterade över domarnivån i tredje matchen, hur mycket påverkade det er inställning till match nummer fyra?
– Jag kan inte tala för de andra, men jag har samma inställning till alla matcher.

Få lag, om ens något, har vänt ett 0–3 underläge till seger med 4–3. Kan ni lyckas?
– Jag tror det. Men de gäller att vi alla spelar vårt bästa. Det är inte som att vi förlorat de andra tre matcherna på blowout.

Matcherna mot Luleå har bjudit på stundtals tufft spel, är Luleå ett fysiskt lag att möta?
– Nja jag tänker inte på det direkt. För mig är det inget speciellt. Men jag har storlek och vikt på de flesta i ligan. Men du får fråga någon av guardsen. Men jag tycker inte att de har spelat fult.

Läs också: Efter utklassningen: ”Vi vill bli först att vinna där uppe”

Vad har ni sagt till varandra inför match fem i Luleå?
– Samma som tidigare, typ. Vara med på tå från start och dela bollen och spela tufft försvar och ta våra öppna skott. Sedan har vi ju specifika taktik-grejer, så klart, men det är inget jag kan prata om.

Jag råkar veta att du fortfarande följer handbollen och hemstaden Ystad. Vad säger du om Ystad IF som spelar en femte och avgörande kvartsfinal mot Lugi på fredag?
– Hoppas att de tar den sista matchen också. Det vore kul för Ystad. Jag har inte superkoll på matcherna, men det är klart att jag hejar på dem.

FaktaSemifinal 5:7
BC Luleå–Uppsala Basket
Tisdag 24 april
19.04
Luleå Energi Arena
24Uppsala tippar: 72–78

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel