Sportchefen: ”Almtuna ska ta ytterligare ett kliv”

Säsongens sista match i Gränbyhallen blev en häftig avslutning där AIK, till slut, kunde säkra vidare kval mot SHL. För Almtuna tog dock säsongen slut där och då, och nu har arbetet inför nästa påbörjats. ”Jag tycker vi bjöd upp bra”, säger sportchefen Tobias Pehrsson.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.13:56, 15 mars, 2017

Sportchefen: ”Almtuna ska ta ytterligare ett kliv”
Almtunas sportchef Tobias Pehrsson. Foto: Johan Lšöf / bildbyrån.

Vilken avslutning på säsongen det blev för Almtuna som inte hade något att spela för mot AIK mer än sin heder. Men laget stod upp bättre än vad många säkert vågade tro, och det var faktiskt ett och annat tveksamt domslut som även hjälpte AIK att till slut ändå vinna.

– Vi hade ingenting att spela för, så för vår skull innebar väl inte domsluten så mycket. Men för trovärdigheten och för serien så borde domarna kunnat göra bättre bedömningar än vad man gjorde igår (läs tisdag). Det var stundtals pinsamt, inte minst den där straffen som gav dem 2–2, säger Tobias Pehrsson som ändå kunde glädja sig med avslutningen.

LÄS MER: Säsongen över för Almtuna

– Vilken stämning det blev,  och vilken härlig inramning, dessutom tycker jag att vi verkligen gjorde match av det. Vi bjöd verkligen upp.

Läs också: Säsongen över för Almtuna

Hur viktigt var den här matchen för spelarna, framförallt de unga?
– Det är klart att det är bra för deras utveckling, att som individ både får vara med att ta laget till playoff och sedan också få spela det. För oss var det andra året i rad som vi tar oss till playoff, och det är bra både för spelarnas utveckling med också för klubben. Vi visar verkligen att vi är där och vi kan vinna mot alla lag.

Ni gjorde en ganska tydlig satsaning den här säsongen, är du nöjd med hur det blev till slut?
– Vi satsade på det sättet att vi var lite mer offensiva i tanken, vi ville se oss själva flytta fram våra positioner och på sikt närma oss SHL. Vilket jag också tycker att vi gjorde, och just SHL är vår långsiktiga målsättning. Ser man till fjolåret så är det klart att det är enklare att prestera utan förväntningar. I år hade vi större förväntningar, kanske lite väl stora, ändå tycker jag att vi reder ut det riktigt bra, fortsätter Pehrsson och lyfter fram andra lag som inte lyckades lika bra med förväntningarna.

– Det är inte lätt att ha förväntningar på sig. Se på SSK som åkte ur när de gick för att nå SHL. Även AIK fick spela negativt kval, och nu var Björklöven på håret att få kvala. Det är tufft i allsvenskan.

Läs också: Forward lämnar Almtuna – klar för konkurrent

Mitt under säsongen kom också beslutet att tränaren Niklas Eriksson fick lämna laget. Ett inte helt lätt beslut att ta, men Tobias Pehrsson tycker att förändringarna lyckades.

– Dels blev det ju ett tränarbyte. Dela sålde vi och gjorde oss av med två spelare. Både Victor Ekarv (AIK) och Wilhelm Westlund. Sedan tog vi in Erik Flood (Mora) och Marcus Fornell (Kiruna), och summerar man våra förändringar vi gjorde så tycker jag att vi blev ett bättre lag – och det bevisade vi verkligen under den senare halvan av säsongen.

Läs också: Morastjärnan klar för Almtuna

Hur ser lagbygget ut inför kommande säsong?
– Just nu har vi 14 spelare under kontrakt till nästa säsong. Sedan är det ju möjligt att någon av dem kan bli ett fall för SHL, det är inte mycket vi kan göra åt i så fall, mer än att försöka göra det vi kan för att få dem att stanna.

Är det någon spelare som kan vara nära SHL tror du?
– Emil Larsson har en fantastisk säsong bakom sig och kan nog mycket väl vara intressant för några lag högre upp. Men vi vill så klart ha honom kvar, och vi har också en plan för honom.

Emil Larsson, som skadade sig olyckligt i slutet på säsongen, ska enligt Tobias Pehrsson inte riskera att missa kommande säsong.

– Det bör inte vara allt för farligt. Han kommer att gå med gips i sju veckor, sedan är tanken att det ska bli åtta veckors rehabilitering på det innan han sedan ska kunna vara med på fysträningen. Men vi får vänta och se tills gipset är borta, först då vet vi hur skadan har läkt, fortsätter Pehrsson.

Även tränarfrågan är ett litet frågetecken fortfarande. NHL-veteranen Marcus Ragnarsson har avtal inför kommande säsong, det har dock inte assisterande tränaren Martin Gudmundsson.

– Marcus har kontrakt även nästa säsong, men det har inte Martin. Jag kommer att sätta mig ned med båda och diskutera givetvis, men ser vi till vår sista halva på säsongen så såg det väldigt bra ut. Så något bra har de gjort.

När ska tränarfrågan vara löst?
– Så snabbt som möjligt så klart. Vi ska precis inleda screening av spelarna och ge dem bra och anpassade lågintensiva träningspass under de här kommande tre-fyra veckorna innan vi börjar träna tillsammans igen. Innan den träningen startar hoppas jag att tränarfrågan ska vara löst, men det kan gå snabbare än så..

Hur ser det ut med nyförvärv?
– Det är klart att jag tittar på spelarmarknaden, och jag har bra koll på vilka som är tillgängliga på marknaden. Vi vill så klart veta så mycket som möjligt om spelarna innan vi gör en utvärdering.

Finns det någon spelare som är nära att skriva på?
– Nja, det vet jag väl inte. Först och främst vill vi hantera de spelare vi har. Ta reda på vilka som vill förlänga och vilka som inte vill det. Sedan ska jag ha en dialog med både tränare och spelare vad vi kan behöva för att Almtuna ska ta nästa kliv och bli ytterligare lite bättre.

Hur ser det ut på målvaktssidan?
– Det är en inte helt lätt boll. Vi vet inte vad som händer med Jonas (Johansson). Han skriver förmodligen på med Buffalo snart, så vart han kan tänkas spela nästa säsong hänger helt på deras organisation. Sedan har vi George (Sörenssen) som blev lite av en andra målvakt i år. Jag måste få prata med honom och se hur han ser på det, vad som kan vara bäst för hans utveckling. Så vi får helt enkelt se vad som händer på målvaktssidan.

FaktaAlmtunas lag just nu
Målvakter: George Södernsen.
Backar: Albin Carlsson, Gustav Lindström, Marcus Oskarsson, Linus Rotbakken, Per Svensson.
Forwards: Ludwig Blomstrand, Sebastian Hartmann, Emil Larsson, Daniel Ljunggren, Oscar Milton, William Quist, Victor Rollin Carlsson, Linus Sandin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Varsågod, en juldrink på Lucia: ”Lusse Lelle”

Nu är det Lucia och då vill du inte missa den unika drinken ”Lusse Lelle" med saffran och citron.

Johan Häll

Kl.14:53, 13 december, 2017

I Lucia-avsnittet av ”Juldrinken” bjuder dryckesentreprenören Sebastian Jofré Armijo en drink som han kallar för ”Lusse Lelle”. En unik drink med bland annat gin, saffransockerlag och citronjuice.

Detta behöver du och så här ska du göra Lusse Lelle:
5 cl Nordés Gin (SB 80421)
2 cl saffransockerlag
3 cl citronjuice
1 äggvita
Skaka alla ingredienser utan is.
Skaka med is
Sila upp i glas.

LÄS MER: Juldrinken: ”Varma vinteräpplen med kardemummagrädde”

Se avsnittet i spelaren ovan.

SE: Första advent-drinken: ”Irish Coffee med peparkaksgrädde” 
SE: Andra advent-drinken: ”Varma vinteräpplen med kardemummagrädde”

Tack till Bierhuis Uppsala och Colorful Brands.

I somras hade vi 14 avsnitt av ”Veckans drinktips”. Samtliga avsnitt kan man se här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brand i Migrationsverkets lokal

Strax före klockan 16.00 på onsdagen larmades SOS om branden.

Mia Martelleur

Kl.16:03, 13 december, 2017

Brand i Migrationsverkets lokal
Foto: Arne Forsell/Bildbyrån

Det brann under onsdagseftermiddagen i Migrationsverkets lokal Gunsta, enligt ett larm till SOS alarm. Larmet kom vid 15.50-tiden på onsdagen. Räddningstjänst och polis kallades till platsen.

– Det brinner i ett rum där i deras lokaler. Vi är där med två stationer och vår yttre ledning, sa Johan Winsnes, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningscentral strax efter larmet.

Vid 16.35-tiden rapporterades att branden var släckt. Enligt uppgifter från Storstockholms räddningscentral rör det sig om en säng eller soffa som har burnnit på platsen.

I nuläget är en station kvar på plats för ventilering av rök och eftersläckning.

Enligt SVT nyheter är lokalen ett så kallat utreseboende för personer som ska lämna Sverige, antingen självmant eller efter utvisningsbeslut, efter att ha sökt asyl i Sverige. Samtliga personer utrymdes spontant när branden upptäcktes.

Inga personskador har i nuläget kommit till kännedom. Det är också okänt hur branden startat.

– Det är inget vi spekulerar i utan det lämnar vi åt polisen, säger Johan Winsnes.

Texten uppdateras. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mittfältare klar för Sirius: ”Det är mina styrkor”

IK Sirius värvar mittfältaren Charbel Georges, 24, från Syrianska.

André Eriksson

Kl.16:10, 13 december, 2017

Mittfältare klar för Sirius: ”Det är mina styrkor”

På onsdagseftermiddagen presenterade IK Sirius sitt första nyförvärv inför säsongen 2018.

Den 24-årige mittfältaren Charbel Georges har skrivit på ett treårskontrakt med Blåsvart och ansluter från Syrianska.
– Jag kände ett stort förtroende från Kim och Thomas, det kändes bra i magen, hjärtat och allt möjligt. Jag är oerhört glad och stolt att vara här. Det är kul att det är klart och jag längtar bara tills det drar igång, säger Charbel Georges och fortsätter:

– Jag är en mycket bolltrygg spelare, jag skjuter hur bra som helst med båda fötterna och har mycket fin teknik. Det är mina styrkor, säger han.

Huvudtränare Kim Bergstrand: 

– Det är en spelare som alltid haft bra kvaliteter, men som vi tycker har mognat mycket i sitt spel den här säsongen. Han är en pigg och bra kille som passar bra in framför allt i vårat anfallsspel, är bra en mot en och en duktig avslutare och målskytt. Är han beredd att jobba hårt även i defensiven så tror vi att han kommer att få en bra utveckling i Sirius, säger huvudtränaren Kim Bergstrand.

Charbel Georges kommer senast från en lång sejour i Syrianska (sex säsonger och 106 seriematcher), Södertäljelaget som 2017 åkte ur superettan.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är klasserna från Uppland som är med i Vi i femman

Åtta skolklasser från Uppland kommer att vara med i Vi i femman 2018.

Johan Häll

Kl.15:43, 13 december, 2017

Här är klasserna från Uppland som är med i Vi i femman
Mattias Persson och Thomas Artäng. Foto: Press.

Snart är det dags för en ny upplaga av Vi i femman. Frågesporttävlingen för femteklassare över hela landet, och till 2018 års upplaga kommer åtta klasser från Uppland att vara med och slåss om en tv-plats.

Vinnaren av Vi i femman i Uppland kommer nämligen att ställa upp i TV-kvalet där fyra klasser av totalt 25 kommer att nå en semifinal som kommer sändas i TV.

Kvartsfinalerna startar den 16 januari i radiohuset i Uppsala, och det är samma duo som leder programmet som i fjol,

Programledare är Mattias Persson och domare Thomas Artäng.

– Det ska bli jättekul att leda programmet igen. Förra året var ju första gången och att göra frågesportprogram med barn är otroligt lärorikt och roligt, säger Mattias Persson.

FaktaDe deltagande klasserna från Uppland:

Högåsskolan 5A (Knivsta)
Uppsala musikklasser 5B (Uppsala)
Munksundsskolan 5B (Enköping)
Östra Stenhagenskolan 5A (Uppsala)
Malmaskolan 5A (Uppsala)
Almtunaskolan 5B (Uppsala)
Domarringens skola 5B (Uppsala)
Domarringens skola 5C (Uppsala)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu ska fler få utbildning och jobb snabbare

Beslutet är fattat – här är kommunens plan.

Johan Häll

Kl.13:17, 13 december, 2017

Nu ska fler få utbildning och jobb snabbare
Foto: Bildbyrån.

Ett beslut är fattat av Uppsala kommun om ett arbetsmarknadspolitiskt program med handlingsplan. Detta ska göra att man snabbare får arbetslösa i arbete och bidra till en bättre matchning och kompetensförsörjning genom vuxenutbildningen.

Konkreta mål är att kommunens nya arbetsmarknadspolitik ska få utomeuropeiskt födda kvinnor i arbete och att påskynda etableringen på arbetsmarknaden av nyanlända.

Kommunen ska också undersöka om det går att genomföra ett traineeprogram för nyanlända akademiker.

– Vi måste se till att personer som står utanför arbetsmarknaden blir anställningsbara och kommer i arbete. I dag satsar vi bland annat på 700 extratjänster och ett lokalt kunskapslyft med fler vuxenutbildningsplatser. För att få ner arbetslösheten ytterligare behöver vi dock förstärka insatserna, särskilt mot långtidsarbetslösa och nyanlända, säger kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S).

FaktaKommunen har i en särskild handlingsplan konkretiserat vad som behöver göras, vad som ska prioriteras, hur ansvar ska fördelas och hur arbete ska följas upp. För att utveckla en hållbar och aktiv arbetsmarknadspolitik har fyra områden identifierats och lyfts:

  • stöd till egen försörjning

  • stöd utifrån individens förutsättningar och behov

  • kompetensförsörjning

  • Uppsala kommuns arbetsgivaransvar.


Det övergripande ansvaret för arbetsmarknads- och sysselsättningspolitik ligger på staten. Kommunens roll är att komplettera och att ansvara för att alla invånare har en skälig levnadsnivå.

KÄLLA: Uppsala kommun.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng