OROLIGHETERNA I UPPSALA

EXTRA: Här slår polisen till på Resecentrum

På måndagskvällen genomförde polisen en stor narkotikainsats på Resecentrum där flera misstänkta togs in för provtagning och där flera gripanden gjordes.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:38, 28 mars, 2017

EXTRA: Här slår polisen till på Resecentrum
Här slår narkotikaspanare till mot två misstänka på Resecentrum under gårdens stora polisinsats. Foto: Privat.

24Uppsala har tidigare skrivit om problemen med heroinmissbrukare vid Resecentrum och den stora insatsen som polisen gjorde för några veckor sedan. På måndagskvällen var det dags igen, då genomförde polisen och Socialtjänsten den andra av totalt fyra planerade insatser mot Resecentrum och andra centrala delar av staden.

Läs också: Polis: ”Det här problemet är på riktigt”

Resultatet av måndagens tillslag blev bland annat att man kunde plocka in 22 misstänkta personer för narkotikabrott (för eget bruk), och fyra personer greps också för narkotikaförsäljning. Socialtjänsten skrev samtidigt 21 orosanmälningar och kunde också hitta två fall av missförhållanden i placeringen.

– Det är samverkan som är grundbulten i att resultatet av insatsen blev så bra, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef  Uppsala/Knivsta, som på sin twitter också kunde berätta att polisen kunde beslagta 230 gram hasch i samband med tillslaget.

Läs också: TV: Så gick tillslaget vid Resecentrum

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så blev resultatet efter polisinsatserna vid Resecentrum

Johan Häll

Kl.21:57, 24 maj, 2017

Så blev resultatet efter polisinsatserna vid Resecentrum
Foto: Magnus Jansson Klarin

Fyra insatser mot narkotika har under våren genomförts av polisen vid Resecentrum. Detta i samarbete med socialtjänsten i Uppsala kommun.

24Uppsala har tidigare granskat oroligheterna där många ensamkommande ungdomar begått brott för att finansiera sitt heroinmissbruk.

EXTRA: Så gick polisens fjärde tillslag vid Resecentrum

Polisens sammanfattning säger att 80 procent av de som kontrollerades var påverkade av narkotika vid första insatsen, följt av 60-65 procent vid de resterande.

Vid 14 procent av fallen fanns det heroin med i bilden.
Totalt under de fyra insatserna har 62 orosanmälningar skrivits.
Nio beslut om LVU har fattats under perioden och två utreds fortfarande.
Fem fall av missförhållanden i individers placering har uppdagats.

Det har även gjorts flera beslag av narkotika i samband med insatserna. Ungefär en tredjedel av de som kontrollerades tillhör Uppsala kommun.

LÄS MER: Stort heroinmissbruk bland ensamkommande

– Fokus för insatserna har varit att ingripa mot det ökande narkotikamissbruket i centrala Uppsala och särskilt i området kring Resecentrum. Samverkan mellan polisen och kommunen visar på att vi ser allvarligt på missbruksproblematiken, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef i Uppsala/Knivsta.

Poliserna har tagit prover och gjort en utredning vid personer som misstänkt vara narkotikapåverkade. Socialtjänsten har sedan utrett om det finns grunder för LVU/LVM och i den kommun där individen hör hemma.

LÄS MER: Polis: Det här problemet är på riktigt

– Jag ser enorma vinster med samverkan mellan socialtjänsten och polisen. Ungdomar som i samband med insatserna har tagits in till polisen misstänkta för narkotikabrott har fått direkt kontakt med socialtjänsten på plats och har därmed fått en chans till snabbare hjälp, säger Hilde Wiberg, verksamhetschef inom Uppsala socialtjänst SSP/SIG.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Oroligheterna i Uppsala

EXTRA: Så ska brottsligheten minska vid Resecentrum: “I drift vilken dag som helst”

Polisens förhoppning är att brottsligheten ska minska med hjälp av övervakningskameror vid Resecentrum som träds i kraft snart.

Johan Häll

Kl.20:02, 19 maj, 2017

EXTRA: Så ska brottsligheten minska vid Resecentrum: “I drift vilken dag som helst”
Foto: Johan Häll.

Under en längre tid har oroligheterna i Uppsala och främst vid Resecentrum varit stora. Polisen har arbetat metodiskt mot de ensamkommande ungdomar som missbrukar heroin och begår brott, och nu kommer ytterligare en hjälpande hand för att förebygga brottsligheten.

– Kommunen har tillstånd, och har redan monterat upp kameror vid centralpassagen vid tunneln vid Resecentrum. Dessa kommer vara i drift vilken dag eller vecka som helst, säger Magnus Westergren, kanslichef på lokalpolisområdet.

LÄS MER: Polisen om nuvarande läget kring vid Resecentrum: ”Varje person har det”

Hur många kameror pratar vi om?
Det är sju kameror där och tanken är att dessa ska täcka upp alla vinklar.

Hur många kameror finns det nu?
– Det finns i Jernhusen, några i själva Resecentrum-byggnaden och Trafikverket har kameror uppe vid järnvägsplattformarna och vid spåren.

LÄS MER: EXTRA: Så gick polisens fjärde tillslag vid Resecentrum

Hur länge har ni jobbat för att få till det här vid Resecentrum?
– Kommunen har i samarbete med oss kämpat på med det här i minst två år, kanske tre år för att få till det i alla delar. Det är flera steg, först själv fatta beslut, sedan söka tillstånd, sedan genomföra en offentlig upphandling eftersom det är kommunalt projekt. Det tar sin lilla tid.

Tror du det blir positiva resultat?
– Vi får väl se men vi hoppas på goda effekter. Vi lägger redan stora personella resurser för att bryta den där kurvan. Förhoppningsvis kommer kamerorna bidra också.

LÄS MER: Ordningsvakt nersparkad vid Resecentrum

I västerort i Stockholm har det rapporterats om mycket goda resultat med övervakningskameror omgående. Vad tror du invånarna kommer tycka om det här i Uppsala?
– Jag kan inte hänvisa till någon studie med något statistiskt fastställt resultat men min känsla är att många tycker att lagstiftningen ställer väl mycket tyngd på den personliga integriteten. Många skulle gärna vilja se fler kameror, det är min bild, sedan finns det de som tycker motsatsen.

LÄS MER: Våldtäktsförsök mot flicka vid Resecentrum – mitt på dagen

Finns det några andra planer för kameror i Uppsala?
– Inga konkreta planer finns. Men vi provar kroppsburna kameror på vår personal i yttre tjänst. Det kan vara en förebyggande effekt att det minskar risken för konflikter mellan polispersonal och den man ingriper. Det har vi sett effekter på andra håll. Om det ändå uppstår någonting är det ett utmärkt kvitto på vad som egentligen hände, säger Magnus Westergren.

LÄS MER: Därför gör vi den här granskningen

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SD:s ordförande om attacken: ”Blixt från klarblå himmel”

I onsdags slogs en SD-medlem ner till marken när några medlemmar delade ut flygblad vid Resecentrum. Simon Alm, ordförande för Sverigedemokraterna i Uppsala, berättar om attacken.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.06:44, 19 maj, 2017

SD:s ordförande om attacken: ”Blixt från klarblå himmel”
Simon Alm berättar om attacken vid Resecentrum. Foto: Montage/Uppsala Kommun

I onsdags kväll samlades sex medlemmar från Sverigedemokraterna i Uppsala för att dela ut flygblad. Men det som till en början var en lugn kampanj, slutade med en våldsam attack mot en av medlemmarna.

– Vi var sex stycken medlemmar som delade ut flygblad i Uppsala vid Resecentrum, säger Simon Alm, ordförande för Sverigedemokraterna i Uppsala och fortsätter:

– Efter ungefär 50 minuter så kom en man fram till en 70-årig medlem, pekade med långfingret och drog en knytnäve i bröstet på honom så han ramlade omkull.

Gärningsmannen som attackerade den 70-åriga SD-medlemmen, gick sedan lugnt ifrån platsen som att ingenting hade hänt.

– Det gick väldigt fort. Jag såg inte vad som hände, men stod bara några meter ifrån. Det kom som en blixt från klarblå himmel, säger Simon Alm.

En SD-medlem följde sedan efter gärningsmannen och fotograferade honom. Foton som polisen nu fått ta del av. Simon Alm hoppas att attacken bara är en engångsföreteelse.

– Jag har varit med sedan förra mandatperioden och då hände det ganska mycket. Men på tre år har vi varit helt fria från den här typen av händelser, så jag hoppas det stannar som en enskild händelse, säger han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SD-medlem kampanjade – slogs ned vid Resecentrum

En SD-medlem blev under onsdagen slagen till marken vid Resecentrum när han delade ut flygblad.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.15:22, 18 maj, 2017

SD-medlem kampanjade – slogs ned vid Resecentrum
Resecentrum i Uppsala. Foto: Johan Häll

Det var under onsdagen när sex stycken SD-medlemmar delade ut flygblad vid Resecentrum i Uppsala som misshandeln inträffade, något SVT nyheter var först med att rapportera.

Delar av partiet hade samlats för att kampanja och hade på sig jackor eller banderoller med SD:s logga på.

Plötsligt attackerade en man i 70-årsåldern och logs ned till marken. Därefter gick gärningsmannen lugnt från platsen. 70-åringen hade smärtor i armen, men röntgen visade att den inte var bruten.

SD:s ordförande i Uppsala, Simon Alm, var en av personerna som samlats för att kampanja. Han uppger för SVT att händelsen r polisanmäld och att polis fått bilder av angriparen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Oroligheterna i Uppsala

Polisen om nuvarande läget kring Resecentrum: ”Varje person har det”

Polisen har gjort flera insatser vid Resecentrum för att styra upp oroligheterna och än är inte det sista jobbet klart. Men har det givit någon effekt? Kommissarie Daniel Larsson berättar.

Johan Häll

Kl.19:29, 12 maj, 2017

Polisen om nuvarande läget kring Resecentrum: ”Varje person har det”
Daniel Larsson. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Polisen har gjort flera insatser kring Resecentrum i Uppsala med tanke på de ensamkommande flyktingbarn som missbrukar heroin och begår brott i området.

LÄS MER: AVSLÖJAR: Ett stort antal personer rustar – ska rensa upp kring Reecentrum

Tre insatser är avverkade och en inplanerad återstår. En rapport kring situationen är därför inte presenterad än, men så här länge ser man en viss skillnad.

– Spontant tar vi inte lika många med heroin längre när vi gör dessa insatser men normalt sett brukar man inte sluta med heroin, för det är det mest beroendeframkallande som finns.  Å andra sidan har varje person cannabis i kroppen i stället, säger Daniel Larsson, kommissarie vid Uppsalapolisen.

LÄS MER: Polis: Det här problemet är på riktigt

– Brotten begås fortfarande och vi ser att ensamkommande drar runt vid Resecentrum, så de finns fortfarande kvar och vi ska analysera effekten kring våra insatser framöver.

LÄS MER: EXTRA: Här slår polisen till vid Resecentrum

Några av ungdomarna är omhändertagna enligt LVM (Lagen om vård av missbrukare) och LVU (Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga).

LÄS MER: Stort heroinmissbruk bland ensamkommande

– När vissa kompisar till de här ungdomarna, som inte är omhändertagna, varit borta säger deras kompisar till oss att de har slutat med heroin. Men vi vet inte om vi tror på det. Man kan röra sig till andra områden när man vet att polisen har gjort insatser där de brukar hålla hus.

LÄS MER: Uppsalaborna har ledsnat: ”Vad händer med min stad?”

När polisens nästa insats kommer ske är hemlig.

LÄS MER: Säkerhetschefens uppmaning: ”Låt polisen göra sitt jobb”

Socialtjänsten om oroligheterna: ”Ungdomarna känner sig ledsna”

LÄS MER: Därför gör vi den här granskningen

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel