Almtunas senaste tillskott: ”Ansvarsfull tvåvägscenter”

Almtuna rustar inför en ny säsong i Hockeyallsvenskan. Under torsdagen kontrakterade man en egen produkt.

Johan Häll

Kl.15:33, 30 mars, 2017

Almtunas senaste tillskott: ”Ansvarsfull tvåvägscenter”
Tobias Pehrsson värvar. Foto: Johan Löf / Bildbyrån.

Almtuna har spelat klart för säsongen – men arbetet inför nästa säsongs trupp i Hockeyallsvenskan planeras för fullt.

Nu har klubben skrivit ett tvåårskontrakt med egna produkten Jacob Svensson, född 1998. Han kommer senast från ishockeygymnasiet och juniorverksamheten där han fostrats de tre senaste säsongerna.

Han svarade för 20 mål och 13 assist på 21 matcher i J20.
Den här säsongen har ha n registrerats för 14 matcher och en assist i A-laget.

Jacob är en ansvarsfull tvåvägscenter som har en bra spelförståelse och en smartness ute på isen. En spelare som är orädd i spelet och vågar ta initiativ. En spelare som vi i Almtuna IS tror kommer ha stor nytta av kommande två säsongerna”, säger Almtunas sportchef Tobias Pehrsson.

Jacob Svensson har Tierp som moderklubb.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Från division 4 via Almtuna – nu draftad av Detroit: ”Gått snabbt”

För några år sedan spelade han i division 4. Förra året fick han A-lagskontrakt med Almtuna. I lördags draftades Gustav Lindström av NHL-klubben Detroit Red Wing.
– Sedan jag gick till Almtuna så har det gått ganska snabbt, säger 18-åringen.

Sport Desken

Sport Desken

Kl.10:35, 27 juni, 2017

Från division 4 via Almtuna – nu draftad av Detroit: ”Gått snabbt”
Foto: Bildbyrån.

Vi möts utanför Scandic i centrala Uppsala, Lindström har precis varit och golfat och ser ut att ha njutit av solen, som märkbart har lämnat spår i hans ansikte. Men det är förmodligen inte det enda han njuter av, för i lördags hände det som Lindström tänkte var otänkbart för tre år sedan.

Det var då som NHL-laget Detroit Red Wings draftade Östervålasonen som 38:e man. En dröm – som förmodligen alla unga hockeyspelare någon gång har – gick därmed i uppfyllelse för 18-åringen.

– Jag följde det på TV med kompisar, så var det en svensk som kom upp som 36:a och en till svensk som 37:a och då sa jag ”fan två svenskar i rad”. Då sa min kompis Joel Lundin ”det blir tre nu då”. Tio sekunder senare ringde det i min telefon och det var från Detroit och de sa att de skulle drafta mig, säger Lindström och lägger sedan till:

– Sedan kom mitt namn upp på TV:n.

Samtidigt, inte många hus bort, sitter hans mamma – Johanna Boman (före detta Ragnarsson) – och tittar på samma sändning med sina föräldrar. Gustav Lindströms mormor och morfar och före detta NHL-proffset Markus Ragnarssons mamma och pappa.

– De ringde mig en halvtimme efter ungefär, sedan träffade jag dem lite senare. De hade nog grinat lite där hemma tror jag, säger 18-åringen med ett litet leende som avslöjar att händelsen kan ha varit något känslosam för honom också.

Hur var samtalet med Detroit?

– Jag pratade med tre stycken amerikanare, som hälsade mig välkommen. Alltså, man var beredd ändå på att man kanske skulle bli draftad, men när de ringde och namnet kom upp så vart det en liten chock. Jag fick inte fram så mycket ord och vart lite skakis i kroppen kanske. Det var coolt.

Men Lindström är inte den enda i familjen som har blivit draftad till NHL. För 27 år sedan satt samma familj och väntade på samma besked, fast då åt hans morbror Markus Ragnarsson. Ragnarsson blev draftad av San Jose Sharks och spelade därefter i NHL fram till säsongen 2003-2004.

Men trots att ha följt sin morbror på nära håll så trodde inte riktigt Gustav Lindström på att hans chans fanns där. För bara något år sedan spelade han divison 4-hockey i Östervåla och då var tanken på NHL väldigt långt borta.

Men sedan flyttade han till Uppsala.

– Ja, sedan jag gick till Almtuna så har det gått ganska snabbt. Eller egentligen från förra året. Och nu med draften kanske man fattar att man är en bra bit på vägen. Det kanske man inte riktigt trodde på innan.

Talangen har dock alltid funnits där. Redan när han var 13-åring var han uppe och nosade i A-laget i Östervåla. Dessutom var det uttagningar till TV-pucken som gällde i ung ålder.

Men det var inte förrän flytten till Almtuna som allting började rulla på riktigt ordentligt.

– Jag fick A-lagskontrakt förra året och runt jul så bytte vi tränare och då kände jag att jag fick mer självförtroende och då fick jag även spela mer.

Markus Ragnarsson är en av Gustav Lindströms tränare i A-laget i Almtuna, där han kommer att vara kvar i alla fall en säsong till. Det finns ett kontrakt skrivet så långt, men sedan är framtiden lite oklar för Östervålasonen.

– Jag blir kvar ett år till, så får vi se hur det går nästa säsong och om det blir en säsong till. Annars kanske det blir SHL eller åka över till Detroit. Jag tillhör deras organisation nu och de äger mig de kommande fyra åren.

Och om de ringer och säger att nu är det dags?

– Då lyssnar jag och åker förhoppningsvis dit. NHL är ju drömmen sedan man var liten.

Är det svårt att greppa?

– Ja, det är det. Sedan att det blev just Detroit också. Just deras historik med svenska spelare, det blev lite extra speciellt då.

Framtiden ser onekligen ljus ut för Östervålasonen Gustav Lindström. Med en fot i USA och en i A-laget i Almtuna verkar det bli hockey för hela slanten för honom.

Dessutom väntar en turnering med juniorkronorna i juli – i Detroit.

Sofia Fors

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Almtunaspelaren gick högt i NHL-draften

I den andra rundan av årets NHL-draft valdes Östervålasonen Gustav Lindström. Som nummer 38 hamnade han i det lag som varit känd för sina svenskar – Detroit Red Wings.

Sport Desken

Sport Desken

Kl.18:00, 24 juni, 2017

Almtunaspelaren gick högt i NHL-draften

Under den andra draftdagen väljs rundorna två till sju i ett lite raskare tempo än under den första rundans ceremoniella tillställning.

Nu går en 18-åring från Östervåla samma väg som Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall och Jonathan Ericsson.

Gustav Lindström, uppväxt i Östervåla och som den senaste säsongen spelat för Almtuna IS i Hockeyallsvenskan, valdes som 38:e totalt av Detroit Red Wings under lördagseftermiddagen.

Under förra säsongen gjorde han 9 poäng på 48 matcher för Almtuna. Nästa säsong väntar ytterligare spel i Almtuna för backen, men nog har han planer på att sig till NHL och Detroit trots allt, av hans tweet att döma.

Text: Camilla Westin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Almtuna tappar ytterligare en spelare till SHL

Almtuna tappar ytterligare en spelare till SHL. Men inte till Malmö Redhawks som det tidigare ryktades om, utan till Karlskrona.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.22:28, 19 juni, 2017

Almtuna tappar ytterligare en spelare till SHL
Ludwig Blomstrand, här i kamp med Panterns Kim Rosdahl, lämnar Almtuna för spel i SHL med Karlskrona. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån.

Almtuna tappar ytterligare en spelare till SHL. Ludwig Blomstrand har tidigare ryktas vara på väg till SHL-klubben Malmö Redhawks. Men när det nu är klart att det blir spel i högsta serien så blir det i stället med Karlskrona.

– Ludwig är en kille som jobbar hårt och vill framåt. Han är i en bra ålder, har bra skott och han passar bra in i laget. Jag tror att han kan ta nästa steg hos oss. Jag kan också nämna att vi ha en överenskommelse där vi inte har någon kostnad för Ludwig över sommaren, säger Karlskronas sportchef Patric Larsson.

Ludwig Blomstrand, som ansluter till laget på måndag inför den sista veckan av träning innan sommaruppehållet, gjorde 28 poäng43 matcher den gångna säsongen i Almtuna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så ska Almtuna ta sig hela vägen till SHL

På onsdagen var det dags för Almtunas årsmöte där bland annat en ny ordförande valdes in för avgående Niklas Sjölund. Klubben presenterade också ett nytt aktiebolag som ska hjälpa klubben att nå SHL.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:27, 15 juni, 2017

Så ska Almtuna ta sig hela vägen till SHL
Almtunas klubbdirektör Andreas Klingberg. Foto: Pressbild.

Målsättningen på sikt är solklar, Almtuna ska spela i SHL. På onsdagens årsmöte presenterade klubben ett nytt bolag, Almtuna Invest AB, som registrerades redan i februari och som ska hjälpa den hockeyallsvenska klubben att nå det högt uppsatta målet.

Tanken med det nya bolaget är att locka investerare till klubben, och redan har man sålt aktier för närmare 1,4 miljoner kronor. Under augusti och september ska A-lagsverksamheten placeras i det nya bolaget, och Almtuna utesluter inte att även damlaget och delar av juniorlagen också kan placeras i det nya bolaget som man hoppas ska få in mellan fyra och sex miljoner.

– Detta är en väldigt intressant lösning som vi tror mycket på. Ett bolag som förhoppningsvis ska hitta projekt som ska finansieras av de som väljer att kliva in, säger klubbdirektören Andreas Klingberg.

På onsdagens årsmöte redovisade klubben en minst sagt blygsam vinst på 2 134 kronor för förra räkenskapsåret. En ny ordförande valdes också efter avgående Niklas Sjölund som lämnar sin post efter bara ett år. Niclas Fröberg, som tidigare bland annat har suttit med i styrelsen för konkurrenten AIK, valdes som ny ordförande.

– Det känns jättekul att få in hans kunskaper i föreningen. Han har gjort mycket i sitt liv, både när det kommer till företag och föreningar, så han blir en viktig pusselbit för oss, fortsätter Klingberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trotjänaren förlänger – skriver långkontrakt: ”Fanns aldrig någon tvekan”

I fem år har han spelat med Almtuna. Nu har Per Svensson bestämt sig för att stanna i Uppsalalaget i tre säsonger till.
– Det fanns aldrig någon tvekan att skriva på ett nytt kontrakt, säger 28-åringen till klubbens hemsida.

Sport Desken

Sport Desken

Kl.15:44, 14 juni, 2017

Trotjänaren förlänger – skriver långkontrakt: ”Fanns aldrig någon tvekan”
Per Svensson förlänger. Foto: Bildbyrån.

Per Svensson kom till Almtuna inför säsongen 2012/13. Sedan dess har han varit Uppsalaklubben trogen, med undantag för de tio matcher han spelade med AIK i SHL och kvalserien året efter.

Nu har den 28-årige backen bestämt sig för att stanna i Almtuna i tre år till.

– Jag är otroligt glad över att få stanna och förlänga mitt avtal med Almtuna, det har hänt mycket i klubben och det känns som att resan vi är inne på är spännande och på väg åt rätt håll. Jag ser fram emot nya säsongen och truppen känns stark och motiverad, säger han till klubbens hemsida.

– Jag gillar verkligen hur Per påverkat laget på ett positivt sätt och han står för ett uppoffrande defensivt spel där han är grymt viktig i boxplay, säger tränare Marcus Ragnarsson och fortsätter:

– Hans karaktär och vinnarmentalitet där han gör jobbet varje kväll sätter prägel på övriga spelare i truppen, precis en sådan spelare som Almtuna behöver.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng