Hunden Golle ordnade ny lyckad insats

Polishundarna i Uppsala levererar - efter våra tidigare artiklar om Qurre, Golle, Bertil och Casper var det under torsdagskvällen Golle som tog på sig en ny hjälteroll.

Johan Häll

Kl.11:55, 31 mars, 2017

Hunden Golle ordnade ny lyckad insats
Polishunden Golle. Foto: Polisen.

24Uppsala har tidigare skrivit om polishundarna QurreGolle, Bertil och Casper som svarat för fina insatser och sett till att polisen kunnat gripa personer och även räddat liv.

Senast vi skrev om Golle var när han spårade upp en förare som kunde gripas för både olovlig körning och drograttfylla.

Under torsdagskvällen stod Golle för en lyckas insats i Alsike när han snappade upp ett spår och lyckades hitta en man som gömde sig under en gran.

TV: Besök hos polishundarna

Det var en väktare som för andra natten i rad sett en bil som han upplevt ”skum” i ett villakvarter i Alsike, som gjorde att han larmade  polisen.
Bilen hittades av polispatrullerna, men den var tom.

Golle nosade då upp ett spår från bilen och drog iväg med sin förare i, som polisen beskriver det, ”en dundrande fart över villatomter och rakt in i skogen”.

LÄS OCKSÅ: Polisen: ”Vi är alltid på jakt efter nya hundar”

Efter en stund började Golle skälla mot en gran. Under granen låg alltså en man och gömde sig. Mannen greps och patrullerna kunde sedan hitta flera förråd i kvarteret där mannen med största sannolikhet stulit saker.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fortsatt storsatsning på psykisk ohälsa för unga

Så mycket pengar ska satsas.

Johan Häll

Kl.17:02, 17 oktober, 2017

Fortsatt storsatsning på psykisk ohälsa för unga

Uppsala kommun och Region Uppsala kommer att stärka arbetet mot psykisk ohälsa bland unga i Uppsala och lägger två miljoner kronor extra för den satsningen. 

Den kommunala gymnasieskolan kommer att förstärkas med ytterligare två skolpsykologer utöver den tjänst som finns idag. 

– Många unga mår psykiskt dåligt och vi behöver vända den utvecklingen. Genom att vi nu anställer fler psykologer i den kommunala gymnasieskolan kan vi bättre främja elevers psykiska hälsa, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Genom satsningen räknar man med att kunna främja psykisk hälsa i skolan och därmed det sättet minska väntetiderna till vård och samtal.

Åtgärderna träder i kraft 1 januari 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter upptäckten – Uppsalabon prisas

En forskare vid Uppsala universitet har tilldelats det prestigefulla pris för sin forskning. 

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.16:01, 17 oktober, 2017

Efter upptäckten – Uppsalabon prisas
Foto: Sanna Hellgren Nilsson.

Oskar Skog vid Uppsala universitet har tilldelats Barndiabetesfondens Johnny Ludvigssons-pris till yngre barndiabetesforskare i Sverige.

Oskar Skog är forskare vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi, Klinisk immunologi vid Uppsala universitet. Inom sin forskning fokuserar han på orsakssambandet med Diabetes typ 1.

– Det känns jätteroligt, både för mig och att forskningen uppmärksammas, det är ett kvitto på att man gör något bra, säger Oskar Skog.

Vad betyder priset för dig?
– Priset är en hedersbetygelse, en uppmuntran. Det visar att det vi gör är viktigt. Det är viktigt att ta reda på vad diabetes beror på, en sjukdom som drabbar många unga och vuxna, säger Oskar Skog.

Skog menar att förståelsen av sjukdomens underliggande mekanismer är en förutsättning för att kunna utvecklas metoder för att förebygga den.

– Vi försöker ta reda på vad som orsakar diabetes typ 1. När man har diabetes typ 1 slås insulincellerna ut och man behöver ta extra insulin. Insulincellerna sitter i Bukspottkörteln, det organet kan man inte ta prover på utan vi får ta provet på organdonatorer så vi kan se sjukdomsförloppet. Det är viktigt att studera hur det ser ut hos människan, avslutar Oskar Skog.

FaktaBarndiabetesfondens motivering

"Oskar Skog försvarade sin doktorsavhandling 2012 och har sedan dess etablerat sig som självständig forskare vid Uppsala Universitet. Han har fokuserat sin forskning på typ 1 diabetes etiologi sedan sina tidiga doktorandstudier, i övertygelsen att en förståelse för sjukdomens underliggande mekanismer är en förutsättning för att vi ska kunna utveckla metoder för att förebygga den.

Genom ett unikt användande av ett flertal olika samlingar av humana ö-cellprover har Oskar gjort viktiga upptäckter under de senaste åren, som har informerat de patogeniska mekanismer som leder till typ 1 diabetes, och vilka samtliga har publicerats i välrenommerade facktidningar. På senare tid har Oskar etablerat sin egen forskningslinje och bekräftat sin självständighet i och med de forskningsanslag han erhållit som huvudsökande, och genom att få sina artiklar publicerade utan handledares medförfattande.

Oskars forskning kring typ 1 diabetes etiologi är en fantastiskt viktig del av att försöka förstå och så småningom kunna förebygga denna sjukdom som drabbar så många barn."

Källa. Barndiabetesfonden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Körkortslös misstänks ha kört bil narkotikapåverkad

Mannen misstänks för flera brott.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.15:46, 17 oktober, 2017

Körkortslös misstänks ha kört bil narkotikapåverkad
Foto: Nate Steiner/Flickr

En man i 55-årsåldern åtalas vid Uppsala tingsrätt för ringa narkotikabrott, rattfylleri och olovlig körning. Enligt åtalet ska mannen ha kört bil med narkotika i blodet. Det hela ska ha upptäckts på Tycho Hedéns väg i Uppsala i juli i år.

Vid tillfället körde mannen dessutom bilen utan att ha rätt till det då han saknar körkort. Mannen har tidigare lagförts för olovlig körning och åklagaren anser därför att den olovliga körningen ska bedömas som grov.

Mannen har i förhör erkänt olovlig körning men nekar till de de andra brotten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu är populära mässan tillbaka i Uppsala

Efter fjolårets lyckade arrangemang – nu är mässan tillbaka.

Johan Häll

Kl.14:58, 17 oktober, 2017

Nu är populära mässan tillbaka i Uppsala
Foto: Magnus Jansson Klarin.

Mässan ”Uppsala växer” är tillbaka efter det lyckade fjolåret.

Den här gången kommer fokus att ligga på utbyggnaden av Östra Sala backe.

På fredag den 20 oktober bjuder byggindustri och företag in till en branschdag och lördagen är öppen för alla som är nyfikna på området och ett Uppsala som växer.

Allmänhetens dag bjuder på nyheter om klimatsmarta hem och inredningstrender, det blir också show med trialcyklister och en inblick i framtidens Östra Sala backe med hjälp av 3D i mobilen.

Mässan kommer pågå mellan 8.30-17.30 på fredagen och 10-16 på lördagen på Johannesbäcksgatan 25.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ossians kamp för en förskoleplats

EXTRA: Förskolan överklagar Ossians förskoleplats

Utbildningsnämnden gav Ossian rätt till den förskoleplats han tidigare blev tilldelad men som fråntogs av förskolan – nu överklagar förskolan beslutet.

Johan Häll

Kl.13:52, 17 oktober, 2017

EXTRA: Förskolan överklagar Ossians förskoleplats
Foto: Privat/Johan Häll.

Kampen om Ossians förskoleplats fortsätter.

Under måndagen skrev vi att Uppsala kommuns tillsynsärende är avslutat kring Ossians rätt eller inte till den förskoleplats han blev tilldelad på Barnhagens förskola, som är en fristående förskola, men som sedan togs tillbaka av förskolan.

LÄS OCKSÅ: Ossian, 2, inte välkommen till förskolan: ”Bryter mot lagen”

I beslutet från Utbildningsnämndens förskoleutskott står det att Ossian ska tilldelas en plats på Barnhagens förskola och att beslutet ”gäller omedelbart” – om förskolan inte följer detta beslut ska vite betalas med 100 000 kronor.

– Vi har aldrig varit med om att det finns en förskola som inte har tagit emot ett barn. Det här är en väldigt ovanlig situation, sa Linda Eskilsson, 1:e vice ordförande vid Utbildningsnämnden, till 24Uppsala.se under måndagen.

LÄS OCKSÅ: Efter kritiken mot förskolan – nu agerar Uppsala kommun

Nu kan 24Uppsala.se bekräfta att förskolan kommer att överklaga beslutet.

– Vi kan konstatera att vi fortfarande inte delar kommunens uppfattning i det här fallet. Därmed kommer vi överklaga beslutet. Det är rimligt att en domstol får pröva överklagan, säger Mimmi von Troil, vd på Fria Förskolor.

– Trots att förskolan meddelat kommunen att man inte kan ta emot fler barn har man ändå beslutat det. Det är en av anledningarna till att vi vill ha det här prövat.

LÄS OCKSÅ: Förskolans företrädare: ”Uppsala kommun har gjort fel”

Hur kommer processen se ut nu?
– Vi skickar en överklagan till Uppsala kommun som kommer pröva om den inkommit i rätt tid och det är tre veckor efter erhållit beslut. Och den här placeringen är 27 oktober,  så vi behöver gå in med det här snabbt.

– Vi får se om det är rätt eller inte. Det beror på hur vi argumenterar och vad rätten gör för bedömning. Det kommer att pågå en process kring det här. När vi får svar från domstolen kommer vi rätta oss efter det.

– Vi menar att Uppsala kommun väldigt tydligt visat att man struntat i vad förskolans huvudman säger. De lyssnar inte på att vi inte kan ta emot fler barn. Man kör över förskolan helt enkelt, säger Mimmi von Troil.

LÄS OCKSÅ: Här är kommunens besked om Ossians förskoleplats

I beslutet står det att barnet har en inskrivning på förskolan. Vad säger du om det?
– Ja, det är kommunen själva som beslutat om placering och inskrivning fast förskolan tidigare sa att man inte kan ta emot barnet. Men de sa ”ni ska ta emot”.

– Det är också intressant att det står att vårdnadshavaren erbjudits två andra förskolor som hon tackat nej till. Barnet har stått i kö i tre olika förskolor och en av dessa var Barnhagen. Efter mars 2017 är det klarlagt att rätt till förskola har erbjudits plats i april och maj, men vårdnadshavaren har tackat nej till de platserna, säger Mimmi von Troil.

FaktaBarnhagens Förskola är ett föräldrakooperativ, och därmed en fristående förskola, som varje år får bidrag från Uppsala Kommun för att bedriva verksamheten enligt kommunens regelverk. Under 2016 var det bidraget på nästan 3,7 miljoner kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng