Gruppvåldtäkten som sändes live

Åklagaren bestrider yrkandet om utvisning: ”Ett klokt beslut”

Idag avslutas rättegången angående de misstänkta våldtäkterna som sändes live på Facebook, som på den allra sista dagen tog en rejäl vändning.

Johan Häll

Kl.11:25, 11 april, 2017

Åklagaren bestrider yrkandet om utvisning: ”Ett klokt beslut”
Idag avslutas rättegången i Uppsala Tingsrätt. På bild Pontus Melander. Foto: Johan Häll

Under tisdagen avslutas rättegången mot de tre män som är misstänkta för inblandning i den våldtäkt som har sänds live i en sluten grupp på Facebook.

En  25-årig man är på sannolika skäl misstänkt för underlåtenhet att avslöja våldtäkt, och två män, en 21-åring och en 18-åring, är på sannolika skäl misstänkta för våldtäkt.

Chefsåklagare Magnus Berggren säger att man är öppen för att ändra rubriceringar.

LÄS MER: Rättegången förlängs

De tre åtalade männen satt sjunkna på sina stolar och förhandlingen inleddes med ett antal åtalspunkter mot två av männen, där den ena erkände samtliga sju punkter för bland annat innehav och bruk av narkotika samt olovlig körning och rattfylla.

Den äldre mannen sade sig inte minnas det han var åtalad för. Även där var rubriceringen ringa narkotikabrott.

Det mest anmärkningsvärda var att kammaråklagare Magnus Berggren bestred sitt och åklagare Pontus Melanders tidigare yrkanden på utvisning för två av männen (18-åringen och 21-åringen) som inte är födda i Sverige. Så sent som igår berättade han att ingenting är ändrat gällande det yrkandet.

– Åklagaren har tagit ett klokt beslut. Det är emot utlänningslagen, vilket jag påpekade här innan. Man får inte utvisa någon som var under 15 år när man kom hit och sedan haft uppehållstillstånd i fem år,  säger 21-åringens försvarare Stefan Wallin i den första pausen.

– Jag är fortsatt förhoppningsfull att min klient inte ska dömas för just våldtäkt.

Däremot kan 21-åringen istället att dömas för underlåtenhet att avslöja våldtäkt eller för medhjälp till våldtäkt, vilket Stefan Wallin medger.

25-åringen är misstänkt för medhjälp till våldtäkt alternativt underlåtenhet att avslöja våldtäkt, och även för grovt förtal för att ha spridit filmen.

– Det här var ett väldigt hastigt förlopp. Min klient har ett konstaterat begåvningshandikapp. Han har inte hängt med eller förstått innebörden av vad som händer. Man kan inte ha uppsåt till en brottslig gärning om man inte förstår vad som sker. Har det hänt någonting som han skulle främjat genom sitt agerande eller låtit bli att avslöja så har han ändå inte förstått det, säger 25-åringens försvarare Andreas Welin.

Resten av dagen fortsattes bakom stängda dörrar.

– Vi har pläderat, lämnat våra synpunkter på utredningen och vi på åklagarsidan har så klart yrkat på fällande dom för samtliga. Och vi bedömer att den bevisningen vi har är tillräcklig. Nu är det upp till tingsrätten att bedöma helt enkelt, säger kammaråklagare Pontus Melander.

Vad ligger straffvärdet på?
– Vi har sagt att straffvärdet ligger på tre år minst.

Det här med sociala medier och att det spridits material även utomlands. Är det något som påverkar längden på straffet?
– Ja, framförallt på det grova förtalet. Där har vi argumenterat för att straffvärdet enkom på bara den åtalspunkten är på ett år. Just för att det har fått så stor spridning. Och den kvinnan som är drabbad, det vill säga målsägande, kommer att få leva med det i resten av hennes liv. Det är inget som försvinner, utan det ligger kvar.

Vad tror du själv att domen blir?
Vi har en otroligt bra bevisning i form av filmmaterialet, men det är alltid upp till tingsrätten, säger Pontus Melander.

De tre männen nekar till brottet och efter beslut från domaren ska man fortsätta häktas fram till 25 april i väntan på beslut när domen ska fastställas.

LÄS MER: Åklagaren yrkar utvisning

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Orädda Uppsalabor sökes till actionfylld TV-serie

Har du vad som krävs för att axla huvudrollen i en actionfylld tv-serie?

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.18:55, 17 oktober, 2017

Orädda Uppsalabor sökes till actionfylld TV-serie
Bild från filmen "Hanna".

Filmen ”Hanna”, som handlar om en ung kvinna som är uppfostrad i den finska vildmarken till den perfekta lönnmördaren, hade premiär 2011. Huvudrollerna gjordes av stjärnor som Cate Blanchett, Eric Bana och Saoirse Ronan. Nu är det dags för en ny adaption i tv-serie-format.

Till huvudrollen sökes nu en svensk tjej.

”Vi söker orädda tjejer från Karesuando i norr till Ystad i söder med spelålder 16-18 år till huvudrollen för TV-serien ”Hanna”. Tänk er Bourne-filmerna fast med en 18-årig tjej i huvudrollen. Du MÅSTE vara 18 år fyllda i februari 2018, inga undantag”, skriver sajten Filmcafé i sin annons.

Och nog borde det finnas en passande kandidat i Uppsala?

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fortsatt storsatsning på psykisk ohälsa för unga

Så mycket pengar ska satsas.

Johan Häll

Kl.17:02, 17 oktober, 2017

Fortsatt storsatsning på psykisk ohälsa för unga

Uppsala kommun och Region Uppsala kommer att stärka arbetet mot psykisk ohälsa bland unga i Uppsala och lägger två miljoner kronor extra för den satsningen. 

Den kommunala gymnasieskolan kommer att förstärkas med ytterligare två skolpsykologer utöver den tjänst som finns idag. 

– Många unga mår psykiskt dåligt och vi behöver vända den utvecklingen. Genom att vi nu anställer fler psykologer i den kommunala gymnasieskolan kan vi bättre främja elevers psykiska hälsa, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Genom satsningen räknar man med att kunna främja psykisk hälsa i skolan och därmed det sättet minska väntetiderna till vård och samtal.

Åtgärderna träder i kraft 1 januari 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter upptäckten – Uppsalabon prisas

En forskare vid Uppsala universitet har tilldelats det prestigefulla pris för sin forskning. 

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.16:01, 17 oktober, 2017

Efter upptäckten – Uppsalabon prisas
Foto: Sanna Hellgren Nilsson.

Oskar Skog vid Uppsala universitet har tilldelats Barndiabetesfondens Johnny Ludvigssons-pris till yngre barndiabetesforskare i Sverige.

Oskar Skog är forskare vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi, Klinisk immunologi vid Uppsala universitet. Inom sin forskning fokuserar han på orsakssambandet med Diabetes typ 1.

– Det känns jätteroligt, både för mig och att forskningen uppmärksammas, det är ett kvitto på att man gör något bra, säger Oskar Skog.

Vad betyder priset för dig?
– Priset är en hedersbetygelse, en uppmuntran. Det visar att det vi gör är viktigt. Det är viktigt att ta reda på vad diabetes beror på, en sjukdom som drabbar många unga och vuxna, säger Oskar Skog.

Skog menar att förståelsen av sjukdomens underliggande mekanismer är en förutsättning för att kunna utvecklas metoder för att förebygga den.

– Vi försöker ta reda på vad som orsakar diabetes typ 1. När man har diabetes typ 1 slås insulincellerna ut och man behöver ta extra insulin. Insulincellerna sitter i Bukspottkörteln, det organet kan man inte ta prover på utan vi får ta provet på organdonatorer så vi kan se sjukdomsförloppet. Det är viktigt att studera hur det ser ut hos människan, avslutar Oskar Skog.

FaktaBarndiabetesfondens motivering

"Oskar Skog försvarade sin doktorsavhandling 2012 och har sedan dess etablerat sig som självständig forskare vid Uppsala Universitet. Han har fokuserat sin forskning på typ 1 diabetes etiologi sedan sina tidiga doktorandstudier, i övertygelsen att en förståelse för sjukdomens underliggande mekanismer är en förutsättning för att vi ska kunna utveckla metoder för att förebygga den.

Genom ett unikt användande av ett flertal olika samlingar av humana ö-cellprover har Oskar gjort viktiga upptäckter under de senaste åren, som har informerat de patogeniska mekanismer som leder till typ 1 diabetes, och vilka samtliga har publicerats i välrenommerade facktidningar. På senare tid har Oskar etablerat sin egen forskningslinje och bekräftat sin självständighet i och med de forskningsanslag han erhållit som huvudsökande, och genom att få sina artiklar publicerade utan handledares medförfattande.

Oskars forskning kring typ 1 diabetes etiologi är en fantastiskt viktig del av att försöka förstå och så småningom kunna förebygga denna sjukdom som drabbar så många barn."

Källa. Barndiabetesfonden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Körkortslös misstänks ha kört bil narkotikapåverkad

Mannen misstänks för flera brott.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.15:46, 17 oktober, 2017

Körkortslös misstänks ha kört bil narkotikapåverkad
Foto: Nate Steiner/Flickr

En man i 55-årsåldern åtalas vid Uppsala tingsrätt för ringa narkotikabrott, rattfylleri och olovlig körning. Enligt åtalet ska mannen ha kört bil med narkotika i blodet. Det hela ska ha upptäckts på Tycho Hedéns väg i Uppsala i juli i år.

Vid tillfället körde mannen dessutom bilen utan att ha rätt till det då han saknar körkort. Mannen har tidigare lagförts för olovlig körning och åklagaren anser därför att den olovliga körningen ska bedömas som grov.

Mannen har i förhör erkänt olovlig körning men nekar till de de andra brotten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu är populära mässan tillbaka i Uppsala

Efter fjolårets lyckade arrangemang – nu är mässan tillbaka.

Johan Häll

Kl.14:58, 17 oktober, 2017

Nu är populära mässan tillbaka i Uppsala
Foto: Magnus Jansson Klarin.

Mässan ”Uppsala växer” är tillbaka efter det lyckade fjolåret.

Den här gången kommer fokus att ligga på utbyggnaden av Östra Sala backe.

På fredag den 20 oktober bjuder byggindustri och företag in till en branschdag och lördagen är öppen för alla som är nyfikna på området och ett Uppsala som växer.

Allmänhetens dag bjuder på nyheter om klimatsmarta hem och inredningstrender, det blir också show med trialcyklister och en inblick i framtidens Östra Sala backe med hjälp av 3D i mobilen.

Mässan kommer pågå mellan 8.30-17.30 på fredagen och 10-16 på lördagen på Johannesbäcksgatan 25.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng