Beskedet: Fler skolplatser och skolor än planerat

Under torsdagen presenterade Uppsala Kommun antal skolplatser som planeras framöver inom grundskola och förskola.

Johan Häll

Kl.19:07, 20 april, 2017

Beskedet: Fler skolplatser och skolor än planerat
Nu blir det fler platser än vad man trott. Foto: Bildbyrån

Uppsala Kommun behöver skapa 7 000 platser i grundskolan fram till 2020, istället för den tidigare bedömningen: 5 000.
Detta innebär att nio nya skolor ska byggas och nio ska byggas ut. Dessutom planeras det för 21 nya förskolor.

– Tillgång till platser i skola och förskola nära hemmet är något som engagerar många Uppsalabor och det finns mycket arbete kvar att göra. Uppsala är en kommun där många barnfamiljer vill bo och för att möta behovet genomför vi nu en historiskt stor utbyggnad och renovering av både förskolor och skolor, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Tiundaskolan är under uppbyggnad och nyöppnar hösten 2018. Det planeras även för för nya skolor i de nya stadsdelarna Rosendal och Ulleråker.

– När vi planerar för framtidens Uppsala är det ett välfungerande samhälle som ska byggas, inte bara bostäder. Då krävs det att vi prioriterar skolor och förskolor i planeringen av nya områden och kommundelar där vi förtätar, sa Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

Redan till årets hösttermin blir det 54 nya platser i och med att en ny förskola öppnar och under 2018 kommer förskolan att ha fått ytterligare platser i och med att de nya förskolorna i Jumkil, Tiunda och Lindbacken startar. Sammantaget rör det sig om 360 platser.

Även för grundskolan är målsättningen att redan under nästa år ha ytterligare 675 platser tillgängliga. Då öppnar skolorna i just Jumkil, Tiunda och Lindbacken.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Starka resultat för Uppsalas skolor: ”Positiv utveckling”

En ny enkät visar bra resultat för Uppsalas skolor och förskolor. "Vi har i flera år sett en positiv utveckling".

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.11:11, 22 maj, 2017

Starka resultat för Uppsalas skolor: ”Positiv utveckling”
Foto: Pixabay

Varje år genomför Uppsala kommun en enkät där föräldrar till förskolebarn samt föräldrar till grundskole- och gymnasieelever får tycka till om skolorna. Årets resultat är positivt.

– Vi har i flera år sett en positiv utveckling inom förskolan där 87,4 procent av föräldrarna idag är nöjda med barnens förskola – det är en förbättring med fyra procentenheter sedan 2013. Det är viktigt att barnen får en bra start på sin utbildning och allt pekar på att de får det i Uppsala kommun, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden i ett pressmeddelande.

De flesta elever känner sig trygga på skolan och anser att de blir behandlade med respekt.

– Rapporten är en hjälp för förskolecheferna och rektorerna att se vad de behöver ta tag i för att förbättra verksamheten ytterligare, säger Birgitta Pettersson, utbildningsdirektör.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kan bli bästa kommunen i landet

Uppsala är en av fem kommuner som nu har chansen att bli Sveriges digitaliseringskommun 2017.

Mia Martelleur

Kl.08:52, 22 maj, 2017

Kan bli bästa kommunen i landet
Foto: Mostphotos.

Nu gör Uppsala tillsammans med Falkenberg, Kungsbacka, Stockholm och Karlskrona upp om titeln Årets digitaliseringskommun 2017. 

– Jag är glad, men inte så överraskad, över att vi finns med bland topp fem i landet, säger Catrin Ditz, CIO i Uppsala kommun.

Tävlingen ska utmärka den kommun som lyckats bäst med att använda digitaliseringens möjligheter för att utveckla verksamheter, demokrati och kommunen som helhet. Fram till november pågår arbetet att försöka visa upp för juryn varför just Uppsala ska ta hem titeln.

– I Uppsala är digitalisering en integrerad del i verksamhetsutveckling och vi har en medveten strategi för hur kommunen ska bli enklare, öppnare och effektivare för kommuninvånarna, säger Catrin Ditz, CIO i Uppsala kommun.

Utmärkelsen delas ut på Göteborgsoperan under Kvalitetsmässan den 14 november.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter kosläppet: Nu väntar fårsläppet

Kosläppet är avklarat. På fredagen är det dags för fårsläppet i slottsbacken. I år är det gutefår som släpps ut på bete i centrala Uppsala. ”Fåren gjorde ett mer än godkänt jobb ifjol”, säger Maria Gardfjell (MP).

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.09:03, 19 maj, 2017

Efter kosläppet: Nu väntar fårsläppet
I år är det gutefår som släpps ut på bete i slottsbacken. Foto: Vilhelm Nilsson.

Fjolårets fårsläpp blev en stor succé och fåren satte i sig gräset i slottsbacken mycket snabbare än beräknat. Klockan 11.30 i dag är det dags igen, då släpps nämligen åtta tackor och lamm av rasen gutefår lösa av landshövdingen Gunnar Enander och kommunalrådet Maria Gardfjell (MP).

– Fåren gjorde ett mer än godkänt jobb ifjol. Det är oerhört miljösmart med naturbete och dessutom bra att det fungerar så väl med djur i kommunens arbete. Jag tänker inte bara på fåren utan också på hästar som klipper gräs och röjer snö åt oss, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för parker, natur och miljö.

Till att börja med betar fåren vid slottet i två veckor, därefter får de flytta till Gottsunda där de ska beta på delar av Gottsundagipen. Mot slutet av sommaren kommer de tillbaka till slottet innan det blir dags att flytta hem till fårägaren igen.

Till fårsläppet har kommunen bjudit in förskolorna och allmänheten är välkommen att delta. Klockan 11.30 börjar alltså festen i slottsbacken, och alla f-å-r komma.

Fåren hyrs från Uppsala Naturbete och kostar 35 000 kronor. Om området hade röjts manuellt skulle den kostnaden ha landat på närmare 100 000 kronor per säsong.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunen satsar: Hundratals nya förskoleplatser till Uppsala

Lokaler som annars skulle ha stått tomma kommer göras om till tillfälliga förskolor – så lyder lösningen på platsbristen bland förskolorna i Uppsala. När platser på de vanliga förskolorna blir lediga flyttas sedan barnen över.

Mia Martelleur

Kl.22:58, 16 maj, 2017

2 bilder
  • Förskolan på bilen har inget med kommunens satsning att göra. Foto: Bildbyrån
    Förskolan på bilen har inget med kommunens satsning att göra. Foto: Bildbyrån
  • Foton: Bildbyrån
    Foton: Bildbyrån

I nuläget gäller det 200 nya förskoleplatser som kommer finnas tillgängliga under vårterminerna i Uppsala. Enligt kommunen kan platsen för de nya, tillfälliga förskolorna skifta från år till år beroende på vilka tomma lokaler som kommunen har för tillfället.

Men med en investering på tre miljoner kronor om året ska de tillfälliga förskolorna bli verklighet. De första skolorna kommer öppnas våren 2018. Då görs även en investering i möbler och pedagogiskt material, som sedan kan flyttas med till nya lokaler.

– Med den här satsningen kan vi under perioder då efterfrågan är som störst erbjuda förskoleplatser mer flexibelt och lättillgängliga än idag, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden, vid en pressträff på tisdagen.

Trycket ska vara störst på förskoleplatser under vårterminerna jämfört med höstterminerna. Det ska vara upp mot 800 barn fler som söker plats, vilket gör det svårt för många att få in sina barn på de förskolor de vill. Däremot brukar det bli enklare på hösten, när sexåringarna flyttar över till förskoleklass.

– Vi har alltid kunnat lösa situationen, men vissa blir besvikna när de erbjuds förskoleplats långt från hem och arbete. Med den här modellen kan vi erbjuda tillfälliga platser mer centralt till dess att platser på permanenta förskolor blir tillgängliga, säger Birgitta Pettersson, utbildningsdirektör.

De som tackar ja till en tillfällig förskola behöver söka igen till de förskolor de önskar ha sitt barn på när de platserna blir tillgängliga.

– Förhoppningsvis kan det här förenkla vardagen för många barnfamiljer, medan våra byggarbetare jobbar på högvarv för att färdigställa de nya förskolorna, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden, vid en pressträff på tisdagen.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppsala drabbat av ovanligt många bilstölder

Betydligt fler bilstölder i Uppsala kommun har anmälts under april månad än normalt sett.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.08:27, 15 maj, 2017

Uppsala drabbat av ovanligt många bilstölder
Foto: Arkiv

I april i år anmäldes totalt 30 bilstölder i Uppsala kommun. Det är betydligt  fler anmälningar än vad det normalt sett brukar vara i kommunen. I år var antalet anmälningar av bilstölder hela 55,7 procent högre än år 2006.

Medeltalet för antalet anmälningar under april månad är 19. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet som Nyhetsbyrån Siren och Journalism++ har tagit fram.

Nedan ser du ett diagram över antalet bilstölder som har anmälts i Uppsala sedan år 2006. 

Bilstölder statistik

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel