Gruppvåldtäkten som sändes live

Misstänkt för Facebook-våldtäkt släppt: ”Jag är inte nöjd med beslutet”

En av de män som misstänkts för den uppmärksammade våldtäkten som sändes live på Facebook är släppt på fri fot.

Johan Häll

Kl.14:43, 21 april, 2017

Misstänkt för Facebook-våldtäkt släppt: ”Jag är inte nöjd med beslutet”
En av männen är släppt på fri fot. Foto: Johan Häll.

Tre män har suttit häktade sedan januari misstänkta för delaktighet i en våldtäkt som skedde i en lägenhet i Uppsala och som sändes live på Facebook.

Rättegångens sista dag var 11 april och misstankarna stärktes dessutom mot männen under pågående förhandlingar då Facebook levererat, via amerikanska myndigheter, den tre timmar långa videon som sändes direkt i den sociala mediekanalen.

Den som är släppt är mannen som är 18 år och yngst av de tre misstänkta.

– Jag är inte nöjd med det beslutet. Bevisningen är minst lika stark mot 18-åringen, så min slutsats är att det inte har något med skuldfrågan att göra utan att Tingsrätten måste ha funderat över åldern, att han är 18 år. Något annat skäl kan jag inte tänka mig, säger chefsåklagare Magnus Berggren.

LÄS MER: Åklagaren bestrider yrkandet om utvisning: ”Ett klokt beslut”

18-åringen är misstänkt för våldtäkt och Magnus Berggren menar att straffvärdet för en våldtäkt är minst tre års fängelse, sedan har man en så kallad ungdomsrabatt om man är under 21 år.

Bevisen är starka mot 18-åringen.

Händer det att man blir släppt från häktet när man är misstänkt och har starka bevis efter en avslutad rättegång i väntan på domen?
– Det är inte vanligt men det händer, det gör det. Det man ska veta är att häktningen inte är en del av straffet, utan det finns olika skäl varför man är häktad, bland annat för att det finns risk för fortsatt för brottslighet och en risk att försvåra sakens utredning.

– Jag tror inte man ska ta Tingsrättens beslut som att den här personen ska frikännas. Min uppfattning är att han kommer bli dömd.

De två övriga som sitter fortsatt häktade är en 23-åring misstänkt för våldtäkt och en 25-åring misstänkt för grovt förtal (minst 1 år) för att ha filmat och spridit händelserna, och han är även åtalad misstänkt för medhjälp till våldtäkt alternativt underlåtenhet till att avslöja våldtäkt, som ger minst två års fängelse.

– Men det kan ligga högre än så också.

Domen kommer 25 april.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Snapchat-våldtäkten

Kvinnan om Snapchatvåldtäkten: ”Jag var helt medvetslös”

Idag avslutades rättegången mot den man som står åtalad misstänkt för våldtäkt på ett hotell i Uppsala och nu berättar kvinnan om händelsen.

Johan Häll

Kl.20:01, 22 maj, 2017

Kvinnan om Snapchatvåldtäkten: ”Jag var helt medvetslös”
Kvinnan pratar ut. Foto: Johan Häll.

En 46-årig Uppsalabo står åtalad misstänkt för den våldtäkt som skedde på ett hotellrum i januari, och under måndagen avslutades rättegången.

Den målsägande kvinnan har i en intervju med P4 Uppland pratat om den tragiska händelsen, där hon vaknade upp på hotellrummet med stora minnesluckor och med en känsla av att hon kan ha blivit våldtagen.

– Mitt rum var länsat på grejer. Jag hade ont. Jag mindes inte vad som hade hänt men jag visste att det hade hänt, säger hon till P4 Uppland.

– Jag var inte full, det var inte det. Jag kommer inte ihåg om jag tog något eller om någon gav mig något, säger hon.

LÄS MER: Åtalas för Snapchat-våldtäkten: Så är bevisläget

Även en 21-årig man står åtalad, men för anstiftan, alternativt medhjälp, till våldtäkt. Personen är också misstänkt för andra brott, i Göteborg, och ska vara den person som har filmat händelserna.

Delar av övergreppet spreds snabbt i sociala medier. Ett vittne i Göteborg tog del av inspelningen och gjorde en polisanmälan, som sedan kunde kopplas till målsägandes polisanmälan.

LÄS MER: Åtal väntas för Snapchatvåldtäkten: ”Finns god bevisning”

Den äldre mannen förnekade först att det är han som syns på filmen men har senare medgett detta. Dock har han nekat till våldtäkt.

Kvinnan har träffat 21-åringen några gånger tidigare.

– De frågade vad vi skulle göra. Vi sa att vi skulle gå på Etage där vi skulle se Labyrint. Han tog fram ett kvitto med ett pulver och piller i. Pulvret var kokain, men tabletterna vet jag inte vad det var. Han har till och med sagt att vi hade sex. Och med tanke på hur jag var så kan det enligt mig inte vara något annat än en våldtäkt, säger kvinnan.

LÄS MER: Ny filmad gruppvåldtäkt i Uppsala

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Blev kidnappad och våldtagen av sex män

EXTRA: Kidnappades under pistolhot före gruppvåldtäkten

Nya uppgifter kring den misstänkta våldtäkten som skedde under Valborg har kommit fram.

Johan Häll

Kl.19:58, 18 maj, 2017

EXTRA: Kidnappades under pistolhot före gruppvåldtäkten
Nya uppgifter kring våldtäkten: Foto: Magnus Jansson Klarin.

Det var under Valborgsmässoaftons tidiga morgon som en person misstänks ha blivit bortförd från centrala Uppsala och sedan våldtagits i flera timmar.

Ärendet utreds av Demokrati- och hatbrottsgruppenStockholmspolisen på grund av att man misstänker att det är ett hatbrottsmotiv som ligger bakom gärningen

P4 Uppland har tagit del av polisanmälan – och där framkommer mer uppgifter om vad som kan ha hänt. Sajten skriver att den person som misstänks ha våldtagits ska före övergreppet ha tvingats in i en skåpbil under pistolhot och sedan fått en huva över ansiktet.

LÄS MER: Misstänkt gruppvåldtäkt i centrala Uppsala

Den utsatta personen som anmälde händelsen ska ha ätit på Burger KingDragarbrunnsgatan vid halv fyra på morgonen och när personen lämnade restaurangen ska denne ha blivit bortrövad. Man skriver också att minst en person till som var i sällskap med den person som anmälde ska ha tvingats in i bilen.

Sedan ska man alltså ha blivit körda till en lägenhet där anmälaren ska ha våldtagits av sex män under två till tre timmar.

LÄS MER: Polisen: Ett hatbrottsmotiv bakom gruppvåldtäkten

Polisen har tagit del av material från övervakningskamerorna från Burger King där man hoppas kunna se och identifiera gärningsmännen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Fem ungdomar utvisas efter gruppvåldtäkt – fruktar halshuggning

Utvisningen fastslås för fem personer som dömdes för en uppmärksammad våldtäkt i Gottsunda.

Johan Häll

Kl.16:37, 11 maj, 2017

KLART: Fem ungdomar utvisas efter gruppvåldtäkt – fruktar halshuggning
Fem personer utvisas trots det oroande läget i landet.

I slutet av oktober gav sig fem ungdomar i 17-årsåldern sig på en pojke under 15 år i Gottsunda. De slog honom, drog in honom i ett skogsparti, höll för hans mun och under knivhot turades de om att våldta honom.

De fem pojkarna dömdes för den uppmärksammade gruppvåldtäkten men åklagarens yrkade om utvisning avvisades med tanke på oroligheterna i Afghanistan. Beslutet överklagades av åklagaren och i hovrätten ändrades domen och utvisning fastställdes.

Då det allvarliga brottet även fått internationell spridning kan nyheten ha tagit sig till deras hemland där detta brott anses som skamligt och straffet för våldtäkt i Afghanistan är stening eller halshuggning.
Hovrätten skriver att det finns en betydande risk att dödas eller utsättas för kroppsbestraffning på grund av brottet. Det finns också en hotbild från målsägandens släkt i Afghanistan. Men att det också i Migrationsverkets rapporter inte finns något generellt hinder för att utvisa personer till Afghanistan även om det rådande säkerhetsläget i landet är mycket allvarligt.

Gärningsmännen överklagade med hänvisning till osäkra läget i hemlandet, men får inte sitt fall prövat i Högsta domstolen. Detta innebär att hovrättens tidigare beslut om utvisning står fast och samtliga fem personer ska utvisas ur landet.

Straffet blev drygt ett års sluten ungdomsvård för samtliga – sedan utvisas männen och får inte återvända till Sverige förrän tidigast 8 mars 2027.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

Facebook-våldtäkten: Domarna överklagas

Domarna i det uppmärksammade målet kring våldtäkten som filmats på Facebook har överklagats. Anledningen är att åklagarna vill se ett hårdare straff.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.21:14, 10 maj, 2017

Facebook-våldtäkten: Domarna överklagas

Åklagarna vill att straffet ska vara hårdare för de tre män som dömts i det uppmärksammade målet. Även en av de tre dömda männens försvarare ska ha överklagat, något UNT var först att rapportera.

När domen föll den 25 april blev det fängelsestraff för de tre åtalade männen. 21-åringen fick två och fyra månader för bland annat våldtäkt, en 18-åring fick ett års fängelse för bland annat våldtäkt och 24-åringen fick sex månaders fängelse för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

LÄS MER: Så föll domen för Facebook-våldtäkten

Men nu vill åklagarna att ett hårdare straff ska utdelas. Och även att 24-åringen ska dömas för medhjälp istället för underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

Alla männen har nekat till brott.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

EXTRA: Misstänkt gruppvåldtäkt i centrala Uppsala

Polisen har inlett en förundersökning angående en misstänkt gruppvåldtäkt - där målsägande blivit bortrövad på en restaurang i centrala Uppsala och sedan blivit våldtagen i en lägenhet.

Johan Häll

Kl.08:27, 10 maj, 2017

EXTRA: Misstänkt gruppvåldtäkt i centrala Uppsala
En förundersökning är inledd. Foto: Johan Häll.

En person bosatt i Stockholm misstänks ha kidnappats av sex män på en restaurang på Dragarbrunnsgatan i centrala Uppsala och sedan blivit gruppvåldtagen i en lägenhet.

Enligt polisens framställan om förordnande av målsägandebiträde är brottsmisstankarna oral och anal våldtäkt av sex personer samt människorov.

– Det här fallet finns faktiskt inte hos oss här i Uppsala. Det jag vet är att det här är en händelse som ska ha inträffat tidigt på morgonen på Valborgsmässoafton, men som anmäldes först den andra maj till polisen i Stockholm, säger Christer Nordström som är polisens presstalesperson i Uppsala.

Varför anmäldes den i Stockholm?
– Det vet jag inte.

Nya uppgifter: Tidigare skrev vi att övergreppet skedde på en restaurang, det är felaktigt. Målsägande har blivit bortrövad från restaurangen och övergreppet har skett i en lägenhet. Vi beklagar missförståndet. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel