Han är Sirius senaste nyförvärv

Sirius Bandy fortsätter att förstärka truppen inför nästa säsong i elitserien. På söndagen presenterades nästa pusselbit i lagbygget. ”Jag är otroligt nöjd”, säger tränaren Olle Gabrielsson.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.22:19, 23 april, 2017

Han är Sirius senaste nyförvärv
Siriustränaren Olle Gabrielsson med senaste nyförvärvet Kalle Mårtensson från Hammarby. Foto: Anna Westin.

Pusselbitarna börjar falla på plats för Sirius Bandy som efter en spännande värvning av den finländska landslagsspelaren Jimi Heinonen nu har gjort klart med ännu ett intressant nyförvärv inför kommande säsong i elitserien.

Läs också: Poängkung klar för Sirius: ”Utvecklingsbar spelare”

Kalle Mårtensson spelade förra säsongen för seriekonkurrenten Hammarby. I Stockholmsklubben fick han en ny roll, som spjutspets istället för yttervinge. Under debutsäsongen stod han för 16 mål på 26 matcher och under fjolsäsongen blev det tolv mål på 25 matcher.

– Det kändes rätt just nu att ta det här steget för min utveckling. Det känns riktigt bra och jag ser fram emot säsongen. Sirius är ett bra lag redan innan och jag hoppas jag kan gå in och ta en plats och förstärka laget ytterligare. Det känns som ett spännande lag och de gjorde en bra säsong som var nu, säger Kalle Mårtensson i ett pressmeddelande.

Läs också: Så ska Sirius lyfta från botten till toppen

Kalle Mårtenssokommer ursprungligen från Ljusdal och var med och tog upp klubben till elitserien 2012. Efter fem säsonger valde Mårtensson att lämna laget, och den avslutande säsongen blev något av en personlig succésäsong även om Ljusdal då fick lämna den högsta ligan. Han sköt då 35 mål och spelade fram till ytterligare fem.

– Jag är otroligt nöjd över att vi rott den här värvningen i hamn. Det är en väldigt viktigt spelare för oss utifrån vad behovet är. Jag vill ha spelare som gör poäng framåt och Kalle har bevisligen gjort poäng, framförallt i Ljusdal och det ska vi ta tillvara på i vinter, säger Sirius tränare Olle Gabrielsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Uppsalabo riskerar fängelse för grova barnvåldtäkter: ”Han styr offren”

Han har fått återfall i 20 år – nu riskerar 41-åringen ett nytt fängelsestraff för grova sexuella brott.

Johan Häll

Kl.15:37, 25 september, 2017

EXTRA: Uppsalabo riskerar fängelse för grova barnvåldtäkter: ”Han styr offren”
Foto: Johan Häll/Montage.

Idag väcktes åtal mot en 41-årig Uppsalabo som bland annat står misstänkt för grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott.

Den misstänkte mannen har via sin dator haft kontakt och hotat unga flickor från USA, Kanada och Skottland att utföra sexuella handlingar som han samtidigt har spelat in.

Totalt finns 27 målsägare och av den 18 som är identifierade var de flesta under 15 år när brotten begicks. Han har hittat de flickor som nu har identifierats via en sajt där det finns utländska barn.

– Det är så här det ser ut idag med internet där gärningsmän kan begå många brott på kort tid. Det finns många saker som är intressanta med det här. En av dessa är att vi har valt att rubricera gärningarna som att de var fysiska övergrepp. Lagtexten ser likadan ut idag som för tio år sedan. De senaste året har man tänkt att man ska tänka hur allvarligt man ska se på de här sexövergreppen. Det är en handfull åtal som har rubricerats för våldtäkt där man inte varit i fysisk kontakt, men då har domstolen inte medtagit rubriceringen, säger kammaråklagare Emelie Källfelt till 24Uppsala.se.

– Gärningarna här är grövre för det första och för det andra sker övergreppen i realtid. Mannen styr offren och det är via en livestream så att han sitter och regisserar det som händer i cam. Det är också de omständigheterna som är unika i det här fallet.

– Han har fått
barnen att göra det som han vill genom att använda sig av grova hot och dödshot, även mot familjemedlemmar. De omständigheterna gör att man bör se på det här som fysiska övergrepp, även om de inte vistats i samma rum.

– Gärningsmannen bryr sig inte om att de är i flickrummet i Malmö eller befinner sig i Ohio. Det är skitsamma för honom för han vill se vad som händer i cam.

Mannen som straffat första gången redan 1996 för sexualbrott och har fått återfall under 20 års tid. Han dömdes senast 2009 av Uppsala tingsrätt till åtta års fängelse för våldtäkt mot en 14-årig flicka. Ett straff som sänktes till sex år i hovrätten.

Hur länge har ni jobbat med förundersökningen?
– Vi har hållit på i över ett år. Han häktades i juni förra året.

Hur har arbetet fungerat med de utländska myndigheterna?
– Vi har haft ett jättegott samarbete. Både svenska polisen och vi som har samarbetat med FBI. Och det kan vi tacka tekniken för också. Man kan maila och skypa, den biten har varit bra.

Hur lyckades ni identifiera mannen?
– Det är intressant. Han var till en början frihetsberövad för att han var dömd för ett annat brott mot svenska unga kvinnor där han också hotat på olika sätt. Det gjordes ett tillslag då hemma hos honom där man beslagtog hans dator där man hittade filmer. Och med olika omständigheter upptäckte vi snabbt att det är han som har producerat filmerna.

Vad kommer ni att yrka på för straff?
– Ja, vilket straffvärde ska han ha? Vi vet inte hur många offer han har givit sig på sammanlagt. Påföljden är det sista vi kommer ta ställning när vi pläderar. Men om inget anmärkningsvärt händer så är ett långt fängelsestraff det enda tänkbara och grov våldtäkt mot barn har ett straffminimum på fyra års fängelse.

Hur ser bevisläget ut?
– Det här är rätt intressant också med skuldrågan. Här kan vi se vad som händer och under förundersökningen har mannen erkänt väldigt mycket. Det här handlar mycket om ”Hur allvarligt samhället ser på det här”?

Rättegången inleds i Uppsala tingsrätt på torsdag och kommer att pågå under 20 dagar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Summering av den lokala fotbollen

Kolla in segerjublet: Så gick det i helgens lokala fotboll

Det jublades på flera håll i fotbollsuppland den gångna helgen. Bland annat på Fanna IP där Bälinge IF dam säkrade avancemanget till damettan. Här är också alla seriesegrare i de lägre serierna.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.14:02, 25 september, 2017

Kolla in segerjublet: Så gick det i helgens lokala fotboll
Bälinge IF jublar efter seriesegern och avancemanget till damettan. Foto: Kenth Lindeberg.

Helgens kanske största segerjubel utbröt på Fanna IP efter att Bälinge IF damer säkrat en plats i damettan. Stor matchvinnare i bortamatchen mot Fanna blev Alexandra Annerklev Fahlström som gjorde båda målen i 2–0 segern.

Därmed fortsätter ex-allsvenska Bälinge sin resa mot fotbollstoppen i och med avancemanget till damettan där man nästa år gör Gusk sällskap.

Läs också: SEGERFESTEN: Här firar Bälinge seriesegern och avancemanget

Ett annat ex-allsvenskt lag som kan ta ytterligare ett kliv upp i seriesystemet är ESK som gjorde sitt när man bortaslog IFK Österåker med klara 3–0. Även serieledande Täby vann, med samma siffror dessutom, och inför den avslutande omgången skiljer det en poäng och tre plusmål mellan lagen.

I den avslutande omgången ställs ESK mot Heby på hemmaplan, medan Täby tar emot nästjumbon Österåker.

I den för flera Uppsalalag så viktiga bottenstriden tog IFK Uppsala tre oerhört viktiga poäng efter 2–0 borta mot nykomlingen Vaksala. Tack vare poängen tog IFK Uppsala klivet upp över nedflyttningsstrecket och placerar sig på en kvalplats inför den avslutande omgången.

I herrfyran är det fortsatt helt jämn i tabelltoppen där Arlanda toppar serien på 40 poäng och 38 plusmål. Även GoIF Kåre har 40 poäng, men hela 18 plusmål sämre – och har man spelat klart i den haltande tabellen.

Helt klart är det dock inte för Arlanda, men för att missa seriesegern krävs det att Märstalaget förlorar med mins 19 mål i den avslutande matchen mot Tärnsjö på bortaplan.

I damtrean hade Vaksala redan firat klart efter förra helgens avgörande. I bottenstriden fanns fortfarande spänningen kvar, men det blir Rimbo 2 som ramlar ur serien efter lagets förlust hemma mot Månkarbo. Samtidigt gick Östervåla på knock efter 11–0 Rosersberg i den avslutande omgången.

I norra herrfemman är det redan klart att Rasbo vinner serien. I bottenstriden fortsatte dock kampen mellan Hinden och Östervåla, där det sistnämnda laget just nu blir kvar i femman med en poäng till godo inför den avslutande omgången. Detta trots förlust (1–7) hemma mot Vattholma. Hinden pressade samtidigt Månkarbo på hemmaplan, men föll med 3–4 efter ett sent mål av Månkarbo. I den avslutande omgången möter Hinden Harg-Östhammar på bortaplan, samtidigt som Östervåla möter Börje – också det på bortaplan.

I södra herrfemman tog Brottby ett jättekliv mot seriesegern efter 6–0 borta mot Danmark. Laget toppar därmed serien fem poäng före Håbo 2 som dock spelar sin match först i kväll. Även i södra serien lever bottenstriden där EIS, just nu ovanför strecket, bara har en poäng till godo på jagande Danmark – och två till Riala 2. Snacka om rysare.

I damfyran fick vi, efter stor dramatik, till slut en seriesegrare. Tack vare 3–0 borta mot Vaksala 2 tar Söderfors klivet upp i damtrean. Jagande Upplands-Ekeby, som slutade på samma poäng men med sju plusmål sämre, vann också med 5–4 borta mot trean Håbo. Men det räckte alltså inte för att passera Söderfors i tabellen.

Slutligen har det blivit dags att redovisa lite andra seriesegrare i de lägre serierna. I samtliga fyra division 6-serier är det nu färdigspelat, och seriesegrarna heter Gräsö Norrskedika IF (norra), Syrianska FF (södra), FC Bälinge City (västra), Väddö IF (östra).

Även i damfemman är det färdigspelat, och här blev det Östhammars SK som tar klivet upp i damfyran efter att laget vunnit den norra serien. I västra serien hittar vi ännu en serieseger för Bälinge IF som tar klivet upp i damfyran med sitt andralag. Och slutligen den östra serien som vanns av Märsta IK.

Också herrsjuan är helt färdigspelad. vann gjorde Storvreta IK (norra serien), IK Nordia (södra serien), Palestinska FF (västra serien) och SK Wigör (östra serien).

Vi kan väl ta division 8 herrar när vi ändå är igång? Så här gick det i seriesystemets tre lägsta serier där Olands FF, Persien FC och Rö IK 2 tog hem seriesegern i sina respektive serier.

Det var allt för den här gången.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fester, middagar och representation – så dyr är Uppsalas landshövding

Bland annat höll man en stor fest på slottet. Notan? 234 000 kronor.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.10:02, 25 september, 2017

Fester, middagar och representation – så dyr är Uppsalas landshövding
Nye landshövdingen Göran Enander efterträdde Peter Egardt vars avtackningsfest kostade hela 234 000 kronor. Foto: Montage/Wikimedia/Sandika678

35 miljoner kronor. Så stor är den totala kostnaden för landshövdingarna i landets 21 län. Det visar siffror från finansdepartementet som Mittmedia redovisar i en granskning.

Enligt granskningen visar det sig att Uppsalas landshövding är dyrast i landet.

Under 2016 spenderade Uppsalas landshövding hela 716 000 kronor på extern representation. Representation är en utgiftspost där bland annat middagar, luncher, gåvor och uppvaktningar faller under.

I november 2016 blev Göran Enander ny landshövding och när Peter Egardt tackades av genom en fest på Uppsala Slott, gjorde man det till en kostnad av hela 234 000 kronor.

Avtackningsfesten på slottet var stor. 350 inbjudna gäster, däribland moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Landshövdingens representation kostade skattebetalarna i Uppsala län 716 000 kronor under 2016.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Maskerade tjuvar stal varor för tusentals kronor

En 21-åring misstänks för stor cigarettstöld. Tillsammans med sina kumpaner ska mannen ha stulit cigaretter för tusentals kronor.

Mia Martelleur

Kl.09:32, 25 september, 2017

Maskerade tjuvar stal varor för tusentals kronor
Foto: Pixabay

En 21-årig man åtalas för stöld vid Uppsala tingsrätt. Mannen ska, tillsammans med minst två andra gärningsmän, ha stulit cigaretter till ett värde av cirka 10 000 kronor.

Gärningsmännen ska ha anlänt till Gottsunda centrum den 22 juli 2015 i en stulen bil. Där ska de ha tillgripit varor från en cigarettleverans. Enligt åtalet ska personerna ha fått med sig en kartong innehållande 10 600 cigaretter ur transportbilen.

Den 21-åriga mannen, som vid brottstillfället var 19 år gammal, har erkänt sin inblandning i stölden. Men de andra gärningsmännen är enligt åtalet okända för polis och åklagare.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så blir vädret i Uppsala

Förra veckan kändes det som att vinterkläderna skulle vara nära till hands – men du kommer kunna behålla vårkläderna på dig ett tag till.

Johan Häll

Kl.12:57, 25 september, 2017

SMHI: Så blir vädret i Uppsala
Foto: Pixabay.

Efter förra veckans något gråa väder ser det ut att bli en ljusning den här.
Söndagens soliga väder ser ut att få en fortsättning under veckan, åtminstone om man ser på antalet grader.

Idag måndag, fram till onsdag, ska det enligt SMHI blir 17-18 grader varmt och en del moln, men på torsdag bjuder Uppsala på en solig historia och 17 grader.

Fredagen blir soligt med växlande molnighet och 15 grader varmt.

”Mulet väder men molntäcket kan spricka upp dagtid både idag och på tisdag med chans till sol, då 15-17 grader. I natt lokal dimma och omkring 10 grader. Ostlig eller nordostlig vind”, kommenterar meterologen det kommande dygnet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng