Bengt Wibergs ”prilliga” idé ska göra honom snuskigt rik | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
FÖRETAGSÄNGLARNA

Bengt Wibergs ”prilliga” idé ska göra honom snuskigt rik

I lördags var det stor castingdag på V-Dala nation när den första säsongen av Företagsänglarna började spelas in. Hundratals entreprenörer hade kommit för att försöka övertyga den stenhårda juryn och vi fick en pratstund med en av dem.

Magnus Jansson Klarin

Kl.08:49, 24 april, 2017

I september börjar 24Uppsala att sända Företagsänglarna som är en ny tv-serie i sju avsnitt där både unga och gamla entreprenörer ska försöka övertyga den stenhårda juryn med Thomas Sonesson i spetsen om att få deras hjälp.

På lördagen var det dags för castingen som också innebar den första av många inspelningsdagar för tv-serien. Hundratals entreprenörer köade utanför V-Dala nation för att få ”pitcha” just deras idé och hoppas på en av de tio platserna i semifinalen.

24Uppsala fanns på plats och fick en exklusiv inblick av inspelningen som pågick under hela dagen. På plats fick vi också chansen att prata med några av alla entreprenören.

En av dessa spännande entreprenörer var Bengt Wiberg från Lidingö som, tack vare en sommarstuga i Almunge, kunde kvala in till programmet med en minst sagt ”prillig” idé som han hoppas ska göra honom snuskigt rik.

– Jag är världens enda snus-hälso-inovatör, säger Bengt Wiberg som kom på idén Sting Free Snus i tandläkarstolen.

– Jag satt i tandläkarstolen för några år sedan, och tandläkaren dömde ut min mun för att jag hade en snusgrop i slemhinnan och väldigt irriterat tandkött som sved och brände. Då gick jag upp till kontoret på Lidingö stad, där jag var ekonomichef. Där tog jag fram ett plåster ur förbandslådan, klippte bort överflödet och satte den plåstrade sidan mot mitt tandkött, och det slutade svida direkt. Det var så det började.

Bengt Wiberg, som sa upp sig från sitt jobb på Lidingö stad och lever i dag på sin pension. Nu hoppas han kunna revolutionera hela snusbranschen och ge miljarder rökare chansen att sluta.

– Min kanske största målgrupp i världen är en miljard rökare. Rökning dödar, det gör inte snus. Jag har gjort en marknadsundersökning som visar att fyra av tio snusare tycker att det är obehagligt när det svider och bränner. Många som har provat att börja snusa i stället för att röka har därför slutat och fortsatt röka i stället.

Vad innebär din idé?
– Jag har alltså revolutionerat själva snuspåsens utformning. Det är ingen ny tobaksblandning eller konstig kemikalie, det är ett nytt membran som är ultratunt och godkänt av livsmedelsvärket och som gör att man kan snusa utan att förstöra munnen, fortsätter Wiberg som hoppas att produkten snart ska finnas ute i butiken.

– Kanske får vi se Gerenal-snus med Sting Free som ett komplement inom kort. Swedish Match, som är världsledande, har skrivit ett avtal med mitt lilla enmansföretag, vilket är väldigt kul. Ännu finns inte produkten att köpa, men jag får många frågor om när man kan börja köpa den. Nästa steg hoppas jag blir att ta fram ett tusental dosor som kan säljas i en försöksbutik någonstans.

Hur det gick för Bengt Wiberg och hans Sting Free Snus får du se i september när Företagsänglarna börjar sändas.

Se hela inslaget med Bengt Wiberg och hans företagsidé i videospelaren här ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Två bilar brinner på parkeringsplats

(Uppdaterad 22:50) Spridningsrisk för fler bilar.

Mattis Andersson

Kl.22:35, 19 april, 2018

JUST NU: Två bilar brinner på parkeringsplats
Foto: Arkiv

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Siriusspelare fast i dopingkontroll

(Uppdaterad) En spelare i Sirius har testats positiv för doping – nu stängs han av och föreningen tar avstånd.

Robin Östberg

Kl.15:22, 19 april, 2018

EXTRA: Siriusspelare fast i dopingkontroll
Foto: Bildbyrån.

Efter matchen mot Hammarby den 1:a april lämnade en av Sirius Fotbolls spelare ett dopingprov som vid den efterföljande analysen visade ett positivt resultat.

Enligt uppgifter till Expressen ska det röra sig om målvakten Joshua Wicks, som kom till Sirius den gångna säsongen från AFC Eskilstuna.

– Det kan jag varken bekräfta eller dementera, säger Sirius pressansvarige Mats Karlström, till tidningen.

Den här säsongen spelade Wicks samtliga minuter i de två inledande matcherna, men inför onsdagens match mot Häcken meddelade Sirius på Twitter att ”Wicks utgår ur matchtruppen på grund av personliga skäl”.

Det var vid lunchtid på torsdagen som Riksidrottsförbundet informerade Sirius om resultatet och meddelade en interimistisk avstängning av spelaren. Klubben meddelar att de hållit samtal med den berörda spelaren och informerat honom om att han tills vidare är avstängd från träningslokaler och arenan.

Sirius Fotboll tar starkt avstånd från allt användande av droger och prestationshöjande substanser. I spelarkontrakten förbinder sig spelarna att inte använda förbjudna substanser och att i alla delar följa FIFA:s, UEFA:s, Riksidrottsförbundets och Svenska fotbollförbundets antidopingregler.

Klubben har med anledningen av det inträffade kallat till en presskonferens i dag klockan 17.00 för att informera om händelseutvecklingen i ärendet, skriver Sirius i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är Uppsalas bästa mäklare

Topp fem över de mäklare som har blivit mest rekommenderade hittills i år.

Matilda Larsson

Kl.15:21, 19 april, 2018

LISTA: Här är Uppsalas bästa mäklare
Foto: Wikimedia Commons.

Många använder sig av rekommendationer för att ta reda på vad andra tyckt om en tjänst.

Sajten Hittamäklare har ett rekommendationssystem där man kan se vilka mäklare som har fått flest rekommendationer av tidigare kunder. De nuvarande siffrorna gäller för det första kvartalet 2018.

– För den som ska sälja sin bostad kan rekommendationer hjälpa till att känna sig tryggare med valet av mäklare. En rekommendation från tidigare säljare blir lite som en kvalitetsstämpel, ett kvitto på att mäklaren presterat bra tidigare, säger Alexandra Eldin, marknadsansvarig på Hittamäklare.

Här är de mest rekommenderade mäklarna i Uppsala kommun:

1. Martin Boholm, Notar

2. Anton Winqvist, Mäklarringen

3. Staffan Fritzell, ROI FASTIGHETSMÄKLERI

4. Erik Hedlund, Notar

5. Daria Varedian, Erik Olsson

Källa: Hittamäklare.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Torg fräschas upp inför bostadsbygge

Detaljplanen ändras för kvarteret vid Sivia torg.

Robin Östberg

Kl.18:29, 19 april, 2018

Torg fräschas upp inför bostadsbygge
Pressbild: SANDELLSANDBERG.

För att 90 nya lägenheter vid Sivia torg i Uppsala ska kunna byggas har kommunen fattat ett beslut om att ändra detaljplanen för kvarteret Siv där torget ligger. De två befintliga hus som finns på platsen ska nämligen kunna få takvåningar. För att utsikten från Uppsala Konsert & Kongress inte ska påverkas är husens takhöjd begränsad.

– Upprustningen av Sivia torg är en del i arbetet att göra Uppsala till en tryggare kommun. Under lång tid har boende och företagare önskat ett lyft för torget och nu kan vi äntligen tillgodose de önskemålen, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

Förslaget innebär bland annat att det kan byggas ett nytt bostadshus ovanpå kontorsvåningen mot Storgatan och ett nytt bostadshus ovanpå butikslokalerna mot Sivia torg. Ambitionen är också att skapa en attraktiv stadsmiljö bet butiker som vänder sig ut mot gatorna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Miljonsatsning på ny bro över Fyrisån

Bron ska stå klar efter sommaren.

Robin Östberg

Kl.19:31, 19 april, 2018

EXTRA: Miljonsatsning på ny bro över Fyrisån
Foto: Arkiv.

Länge har cyklister och fotgängare saknat en bro som förbinder östra och västra sidan av Fyrisån vid Årike Fyris. Sedan slutet av 1990-talet har Vindbron varit stängd för trafik.

– Äntligen får vi tillbaka Vindbron som gör det möjligt och cykla och gå över Fyrisån i Årike Fyris. Bron är en viktig länk som förbinder den östra och västra sidan av ån i den här delen av Uppsala, där vi både bygger bostäder i nya stadsdelar och skyddar stadsnära natur, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för klimat och miljö.

Bron kommer att byggas i höjd med Vindbrovägen och ska bli en öppningsbar rullbro med en segelfri höjd på två meter. Bygget startar under våren och bron kommer att stå klar efter sommaren.

Den totala kostaden är 20 miljoner kronor och Uppsala kommun har fått närmare åtta miljoner kronor i statligt stöd. Byggnationen är ett samarbete mellan Uppsala kommun och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng