KRÖNIKA: Uppsala är blåsvart

Det är svårt att riktigt förstå. Men Sirius är ett lag för toppen i allsvenskan, det visade man med all önskad tydlighet mot Elfsborg.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.14:01, 15 maj, 2017

KRÖNIKA: Uppsala är blåsvart
Magnus Jansson Klarin. Foto: Bildbyrån.

Det tog 46 långa år för Sirius att nå allsvenskan. Men det var sannerligen värt den långa väntan. På väg till Studenternas i går passerade jag inte bara en, två eller tre uteställen med vajande Sirius-flaggor och glada människor med blåsvarta halsdukar, de fanns precis överallt.

Det var en konstig, men härlig, känsla att svänga in på parkeringen för att få se ett allsvenskt topplag i Uppsala – som dessutom var favoriter att vinna matchen mot Elfsborg, dessa gula giganter från Borås med flera SM-guld i bagaget. Jag förstår fortfarande ingenting.

Uppsala är blåsvart brukar man höra från Västra Sidan som kan vara Sveriges mest trogna supporterklubb som åker land och rike runt för att stötta Sirius, oavsett division. Och visst är Uppsala blåsvart, just nu har IK Sirius kopplat ett rejält grepp om Uppsala.

Trots underläge med 0–1 redan efter dryga tre minuter, och efter ett riktigt skitmål, så vände Sirius och fullständigt sköljde över stackars Elfsborg som aldrig ens var nära poäng trots drömstarten.

Sirius gjorde sin kanske bästa match någonsin, men det har vi sagt många gånger redan denna säsong, det verkar inte finnas något slut på framgångarna. Och då får man inte glömma att laget saknar flera tongivande spelare som är högaktuella för en startelva. Men det verkar inte spela någon roll, och Sirius verkar inte bry sig om varken underlaget eller vilket lag man ställer på planen.

Tack Sirius, och tack Västra sidan, den här sommaren kommer att bli något alldeles extra. Jag hoppas Uppsalaborna inser det också, 4 400 personer är alldeles för dåligt. Sirius förtjänar bättre än det, Sirius förtjänar mer än vad som ens går in på Studenternas.

#uppsalaärblåsvart

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppgifter: Så mycket har MFF budat på Sarfo

Kingsley Sarfo kommer allt närmare en övergång till en ny klubb. I helgen ryktades Siriusstjärnan ha besökt konkurrenten Malmö FF.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.13:30, 12 juni, 2017

Uppgifter: Så mycket har MFF budat på Sarfo
Kingsley Sarfo uppges vara nära spel med Malmö FF. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån.

Sirius storstjärna Kingsley Sarfo närmar sig spel i Malmö FF. Under helgen uppges Sarfo ha träffat Daniel Andersson – och nu berättar Upsala Nya Tidning att budet ligger på omkring tio miljoner kronor, samt en vidareförsäljningsklausul på runt 30 procent.

Läs också: Sarfo nobbar Gahna – nu kan han välja Sverige

Men den summan kommer inte nykomlingen Sirius få behålla.

– Akademin som Kingsley kommer från (Golden Boot Academy) har en vidareförsäljningsklausul som jag inte kan röja. Det innebär att Sirius kommer att få långt ifrån den ersättning som kommer att utgå för Kingsley. Vi är hans registrerade klubb, men vi är i en situation som gör att Sirius kommer att få långt ifrån den transfersumma som betalas, säger Sirius ordförande Ove Sjöblom till tidningen.

Läs också: Uppgifter: Sirius succéspelare på väg bort

Sarfo, som bott i Sverige i fyra år, kan komma att bli svensk medborgare nästa år och kan därmed bli aktuell för Janne Anderssons landslag.

Text: Jesper Hallberg

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KRÖNIKA

KRÖNIKA: Det hade kunnat se ännu bättre ut – Sirius

Lagkaptenen Niklas Busch Thor sa det själv när jag pratade med honom direkt efter segern mot Halmstad i söndags. ”Jag går runt och tänker på de matcher vi förlorade”. Jag gör det också, Sirius hade kunnat ligga ännu högre upp i tabellen.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.12:00, 6 juni, 2017

KRÖNIKA: Det hade kunnat se ännu bättre ut – Sirius
Magnus Jansson Klarin. Foto: Bildbyrån.

Det är Sveriges nationaldag och det har blivit dags för ett litet bokslut efter vårsäsongen 2017 i allsvenskan. Sirius första allsvenska säsong på 43 år. Kanske också en av de bästa någonsin – i alla fall så här långt.

Philip Haglunds magiska nickmål i matchminut 93 hemma mot Halmstad innebar 2–1 seger och tre nya poäng, Sirius 17:e, 18:e och 19:e i ordning. 19 poäng på tolv matcher, det är galet bra, men det kunde faktiskt ha varit ännu bättre.

Läs också: Sirius tillbaka i tabelltoppen efter Haglunds sena nickavgörande

Efter söndagens hemmamatch mot Halmstad fick jag en pratstund med lagkaptenen Niklas Busch Thor som, för övrigt, inte kunde vara mer värd just den kaptensbindeln. Han har startat samtliga tolv matcher och spelat samtliga minuter (om man nu räknar med de minuter han fick behandling mot Örebro).

Niklas Busch Thor var så klart väldigt glad och nöjd över segern. Men när jag bag honom att summera vårsäsongen var han ändå inte helt nöjd.

”Det är klart att det är bra. Men jag går ändå runt och tänker på de matcher vi förlorade och de poäng vi hade kunnat ta. Men vad fick vi ihop, 19 poäng va?, hade jag fått välja det innan säsongen började hade jag tagit det”

Det är lätt att få samma tankar som Busch Thor. Hade det inte varit för alla extrema skador, avstängningar och sjukdomar så tror jag att Sirius poängmässigt hade varit betydligt närmare serieledande Malmö FF i dag. Jag inte bara tror, jag är ganska övertygad.

Läs också: BILDEXTRA: Matchen mellan Sirius och Halmstad i bilder

Sirius är ett topplag, något annat kan man inte säga. Men med tanke på förutsättningarna med alla spelare som har varit borta så är det en bragd att laget ligger femma i allsvenskan med 19 poäng. Det får man inte glömma bort. Inte heller Niklas Busch Thor, och det vet jag att han inte gör, men jag älskar hans vinnarskalle.

Nu väntar tolv dagars ledighet för Siriusspelarna, tolv välförtjänta dagar, som jag hoppas ska göra gott för den sargade truppen. Nästan en månad återstår innan nästa match, borta mot GIF Sundsvall, och då borde större delen av spelarna vara tillbaka. Ja, förutom Niklas Busch Thor som med all säkerhet kommer att missa sin första match då. Han fick nämligen sitt tredje gula kort mot Halmstad och är avstängd då.

Får Sirius en höst utan större skador blir jag inte överraskad om laget kvalificerar sig för spel i Europa. Men då hänger så klart mycket på Kingsley Sarfos vara eller inte vara. Blir han proffs? Jag är inte helt säker längre.

Läs också: SLUT: Så var matchen mellan Sirius och Halmstad

Pengarna hade Sirius behövt, men om han försvinner behöver Sirius fylla på med en ny mittfältsgigant. Någon målskytt behövs egentligen inte, om Ante Björkebaum kan få bli kvitt sina problem och få målskyttet att lossna kan det bli succé. Han har allt som behövs, utom just effektiviteten, men om det lossnar kan det bli riktigt roligt.

Roligt lär det bli hur som helst, det har Sirius visat den här första tredjedelen av säsongen. Vilken fotboll vi har fått njuta av, vilka fester, det är till och med så att man glömmer bort att matcherna spelas på ett fallfärdigt Studenternas som borde ha bytts ut för tre decennier sedan (minst).

Nu får Sirius läka sina kroppar och vi njuta av midsommar och U21-EM. Glad sommar alla alla blåsvarta Siriusfans!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: SIRIUS–HALMSTAD

BILDEXTRA: Matchen mellan Sirius och Halmstad i bilder

Sirius Philip Haglund avgjorde matchen hemma mot Halmstad med en nick på stopptid. Se bilderna från matchen på Studenternas här.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:28, 4 juni, 2017

BILDEXTRA: Matchen mellan Sirius och Halmstad i bilder
Sirius spelare firar efter en ny trepoängare. Foto: Kenta Jönsson / Bildbyrån.

24Uppsala var på plats och direktrapporterade matchen mellan Sirius och Halmstad på Studenternas, en match som Sirius vann med 2–1 efter ett avgörande av Philip Haglund på stopptid.

Läs också: Sirius tillbaka i tabelltoppen efter Haglunds sena nickavgörande

Här kan du se Bildbyråns bilder från den allsvenska matchen. Fotograf: Kenta Jönsson.

Läs också: SLUT: Så var matchen mellan Sirius och Halmstad

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SIRIUS–HALMSTAD 2–1

Sirius tillbaka i tabelltoppen efter Haglunds sena nickavgörande

Underläge i paus efter säsongens sämsta halvlek. Sedan vände allt för Sirius som avgjorde på stopptid. ”Det var en blandning av eufori och känslan att vilja dämpa känslorna lite”, säger lagkaptenen Niklas Busch Thor.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:08, 4 juni, 2017

Sirius tillbaka i tabelltoppen efter Haglunds sena nickavgörande
Glädjen efter att Philip Haglund nickat in segermålet på stopptid. Foto: Kenta Jšönsson / Bildbyrån.

Låt stå! Seger efter avgörande på stopptid. Sirius fick en perfekt avslutning på vårsäsongen och får ta sommarlov efter 2–1 mot Halmstad och en femte plats i den allsvenska tabellen efter 19 poäng på tolv matcher.

– Det är klart att det är bra. Men jag går ändå runt och tänker på de matcher vi förlorade och de poäng vi hade kunnat ta. Men vad fick vi ihop, 19 poäng va?, hade jag fått välja det innan säsongen började hade jag tagit det, säger lagkaptenen Niklas Busch Thor som trotsade sin fotskada.

– Det kändes mycket bättre än jag hade vågat hoppas. Visserligen spelade jag på smärtstillande, men det känns ändå helt okej efter matchen.

Läs också: SLUT: Så var matchen mellan Sirius och Halmstad

Det började dock illa för Sirius som stundtals hade svårt att hänga med i Halmstads tempo. Efter knappa halvtimmen kom också Halmstads ledningsmål sedan Fredrik Olsson hållit sig framme på en retur och petat in 1–0 bakom en chanslös Joshua Wicks i hemmamålet.

Läs också: Lagkaptenen: ”Från rullstol till spel på tre dagar”

I den andra halvleken var det ett helt nytt Sirius som visade upp sig inför de knappt 5 000 på Studenternas. Kvitteringen kom även den efter bara fem minuters spel. Comebackande Moses Ogbu som var tillbaka efter sin avstängning lyckades få bollen i mål.

Spelmässigt var det mest Sirius i andra halvlek, och på tre minuter in på stopptiden kom också segermålet. Efter ett inlägg nådde Philip Haglund högst och nickade in segermålet som fick hela Studenternas att explodera i vild glädje.

Läs också: BILDEXTRA: Matchen mellan Sirius och Halmstad i bilder

– Fantastiskt. Det var en bra nick och jag fick en bra träff, säger matchvinnaren Philip Haglund till C More, ett mål som också fick lagkaptenen att explodera.

– Det var en blandning av eufori och känslan att vilja dämpa känslorna lite, det var ju ändå några minuter kvar att spela, fortsätter Niklas Busch Thor som nu kan ta lite sommarledigt och läka ihop kroppen igen.

– Vi tränar i morgon (läs måndag), sedan har vi tolv dagar ledighet, det ska bli riktigt skönt.

Hur kommer du att tillbringa sommaren?
– VI åker iväg. Jag säger inte vad, men det blir en vecka borta med familjen, och det ser jag fram emot.

FaktaAllsvenskan, Omgång 12
IK Sirius–Halmstads BK 2–1
(0–1)
Målen: 0–1 26() Fredrik Olsson, 1–1 (50) Moses Ogbu, 2–1 (93) Philip Haglund.
Gula kort: Marcus Johansson (Halmstad), Ivo Pekalski (Halmstad), Niklas Busch Thor (Sirius).
Publik: 4561 (Studenternas).

Så ställde lagen upp:
Sirius:

Josh Wicks - Jesper Arvidsson, Oscar Pehrsson, Jakob Bergman, Karl Larson - Niklas Busch Thor, Kingsley Sarfo, Philip Haglund - Ian Sirelius, Moses Ogbu, Alexander Nilsson.
Avbytare: Lukas Jonsson, Dragan Kapcevic, Kyria Kambusi, Johan Andersson, Diego Montiel.

Halmstad:
Isak Pettersson - Marcus Johansson, Andreas Bengtsson, Fredrik Liverstam, Adnan Kojic - Sead Haksabanovic, Ivo Pekalski, Marcus Mathisen, Nikolai Alho - Alexander Ruud Tveter, Fredrik Olsson.
Avbytare: Malkolm Nilsson, Rebin Asaad, Alexander Henningsson, Kosuke Kinoshita, Jonathan Svedberg, Alexander Berntsson, Jesper Westerberg.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SIRIUS–HALMSTAD

SLUT: Så var matchen mellan Sirius och Halmstad

Ett skadeskjutet Sirius mötte Halmstad hemma på Studenternas. Så här gick det i matchen.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.17:31, 4 juni, 2017

SLUT: Så var matchen mellan Sirius och Halmstad
Sirius möter Halmstad på hemmaplan. Foto: Kenta Jönsson / Bildbyrån.

Allsvenskan, Omgång 12
IK Sirius–Halmstads BK 2–1 (Spel i andra halvlek)
(0–1)Målen: 0–1 26() Fredrik Olsson, 1–1 (50) Moses Ogbu, 2–1 (93) Philip Haglund.Gula kort: Marcus Johansson (Halmstad), Ivo Pekalski (Halmstad), Niklas Busch Thor (Sirius).Publik: 4561 (Studenternas).

24Uppsala är på plats och rapporterar direkt från matchen på Studenternas mellan Sirius och Halmstad som är den ingår i den tolfte, och för våren, sista omgången av allsvenskan.

Läs också: Förlust – och ännu flera skador
Läs också: Lagkaptenen: ”Från rullstol till spel på tre dagar”
Läs också: Sirius tillbaka i tabelltoppen efter Haglunds sena nickavgörande
Läs också: BILDEXTRA: Matchen mellan Sirius och Halmstad i bilder

 

90+4) Matchen är slut. Sirius vinner.

*** 90+3 MÅL! 2–1 Philip Haglund på stopptid!

45) Slut på första halvleken.

43) Verkar vara högt i tak när det gäller varningar. Marcus Mathisen stämplar Ogbu, men klarar sig från gult.

37) Hörna Sirius.

35) Frisparken blev svag. Däremot Olsson nära att göra tvåan för Halmstad i anfallet efter.

33) Frispark i riktigt bra läge för Sirius.

28) Målet inte alls oförtjänt. Fredrik Olsson dundrar in en retur i nästan tomt mål.

*** 26) MÅL! 0–1. Fredrik Olsson.

25) Livsfarligt skott av Sead Haksabanovic som Wicks räddar med stora besvär.

20) Domaren i samtal med Haglund.

19) Olsson helt fri. Men vinkas av för offside. Olsson avlossade ändå skottet…och Wicks räddade!

17) Lite mer offensiv av Sirius senaste minuterna.

12) Bergman med en superbrytning! Oj!

10) Hörnan över kortlinjen och inspark för Sirius.

10) Hörna för Halmstad som har inlett matchen bäst.

7) Jätteläge för Halmstad som slutar med en frispark för Sirius.

2) Peklaski och Nilsson kolliderar och blir liggande.

1) Matchen är igång.

17.15 Ett glädjande besked för Sirius är alltså att både Niklas Busch Thor, skadad senast, och Kingsley Sarfo är tillbaka mot Halmstad. Det är även Moses Ogbu som var avstängd senast.

FaktaSirius:
Sirius: Josh Wicks - Jesper Arvidsson, Oscar Pehrsson, Jakob Bergman, Karl Larson - Niklas Busch Thor, Kingsley Sarfo, Philip Haglund - Ian Sirelius, Moses Ogbu, Alexander Nilsson.
Avbytare: Lukas Jonsson, Dragan Kapcevic, Kyria Kambusi, Johan Andersson, Diego Montiel.

Halmstad:
Isak Pettersson - Marcus Johansson, Andreas Bengtsson, Fredrik Liverstam, Adnan Kojic - Sead Haksabanovic, Ivo Pekalski, Marcus Mathisen, Nikolai Alho - Alexander Ruud Tveter, Fredrik Olsson.
Avbytare: Malkolm Nilsson, Rebin Asaad, Alexander Henningsson, Kosuke Kinoshita, Jonathan Svedberg, Alexander Berntsson, Jesper Westerberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.