Polis orsakade olycka – misstänks för grovt rattfylleri

En polis körde av E4 utanför Uppsala och kraschade in i en lyktstolpe. Nu misstänks hon för grovt rattfylleri.

Mia Martelleur

Kl.06:52, 16 maj, 2017

Polis orsakade olycka – misstänks för grovt rattfylleri
Polisen säger att någon annan satt bakom ratten – men åklagaren tror inte att så var fallet. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Det var i vintras som kvinnan tappade kontrollen över sin bil och körde av vägen. Hon krockade in i en lyktstolpe och gled sedan ned i diket.

När tjänstgörande polis kom till platsen fick kvinnan blåsa, vilket visade positivt. Vid provtagning på stationen uppmättes sedan 1,8 promille alkohol i kvinnans blod.

Kvinnan själv nekar till brott och säger sig inte ha något minne av händelsen. Hon säger att någon annan ska ha kört bilen, men åklagaren anser att polisernas uppgifter visar på att kvinnan själv framfört fordonet och åtalar kvinnan för grovt rattfylleri.

Då hon är anställd vid polismyndigheten vill åklagaren att polismyndighetens personalansvarsnämnd yttrar sig kring påföljder för kvinnans anställning, om hon skulle dömas för brottet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen om galna upploppet: “Kastade kniv”

Polisen har vid tre tillfällen misslyckats att gripa en man, nu är han anhållen i sin frånvaro. Torsdagens försök att gripa mannen slutade med upplopp där polisen attackerades och en polisbil voltade.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.09:12, 26 maj, 2017

3 bilder
 • Bild från torsdagens upplopp där en polisbil voltade. Foto: Privat
  Bild från torsdagens upplopp där en polisbil voltade. Foto: Privat
 • Polisbilen som voltade under torsdagens upplopp. Foto: Magnus Jansson Klarin
  Polisbilen som voltade under torsdagens upplopp. Foto: Magnus Jansson Klarin
 • Foto: Magnus Jansson Klarin
  Foto: Magnus Jansson Klarin

I onsdags försökte polisen gripa en man vid två tillfällen utan att lyckas. Vid 20-tiden på torsdagen gjordes ett nytt försök när de åkte till mannens hem i Boländerna. Men då stötte polisen på motstånd.

– Vi hade fyra polisen som åkte till en plats där det bor EU-migranter för att leta efter en man vi ville ha tag på, med anledning av två händelser under onsdagen, säger Christer Nordström, presstalesperson polisen i Uppsala.

På onsdagen hade mannen först anträffats till 11-tiden med bil på Kungsängsvägen.

– Bilen han körde var avställd, så han blir hotfull och våldsam. Och på något sätt lyckas han ta sig loss från polisen och försvinner, säger Christer Nordström och fortsätter:

– Samma dag på eftermiddagen får vi syn på honom igen, i en annan bil som också är avställd. Men han lyckas undkomma genom att köra igenom en grind som är nära att träffa en mc-polis.

Händelserna ledde till torsdagens försök att gripa mannen som snabbt spårade ur och tvingade polis att kalla på förstärkning.

– Han blev våldsam igen och vi fick använda pepparspray i samband med gripandet. Men då kommer några andra EU-migranter som slänger sten, stekpannor, porslin och en kniv mot polisen.

Förstärkning kom till platsen, men en av polisbilarna voltade då i korsningen Säbygatan/Bergsbrunnagatan.

– Hur olyckan gick till är inte klarlagt, men två poliser förs till Akademiska sjukhuset som de sedan kunde lämna runt midnatt.

I upploppet grips två kvinnor som nu sitter anhållna misstänkta för våldsamt upplopp. Men mannen polisen kom dit för att gripa lyckades för tredje gången undkomma polisen.

– Nu har den här killen försvunnit tre gånger. Men han är nu anhållen i sin frånvaro och vi ska nog snart ta in honom, var så säker på det, säger Christer Nordström.

Polisen har också omhändertagit ett antal bilar enligt målvaktslagen.

– De har åkt omkring med bilar som är avställda med mycket p-böter. En bil hade böter över 370 000 kronor. De här bilarna körs av andra än den som bilen är registrerad på och då parkerar de var det passar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

En gripen för dyr cykelstöld – cykeln försvunnen

Under torsdagsmorgonen fick polisen i Uppsala larm efter att vittnen sett en gärningsperson krossa ett skyltfönster till en cykelbutik.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.09:23, 25 maj, 2017

En gripen för dyr cykelstöld – cykeln försvunnen
Foto: Mostphotos

Polisen fick under torsdagsmorgonen tips om ett inbrott i Uppsala.

– Strax före klockan sex kom det in vittnesuppgifter som sett en person kasta en sten på ett skyltfönster på en cykelbutik, säger Daniel Winge, RLC-befäl vid region Mitt.

Inbrottet skedde på Vretgränd i Uppsala och polisen gav sig direkt ut på jakt efter gärningspersonen.

– Personen ska ha tillgripit en cykel som är värd 80 000 kronor från butiken och försvunnit från platsen, säger Daniel Winge.

Kort därefter, runt 06.20-tiden, kunde polisen gripa en person misstänkt för gärningen.

– Vi har gripit en som är misstänkt för brotten, men cykeln har vi inte så den letar vi efter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ströp kvinna och spottade polis i ansiktet – får fängelse

En 23-årig man från Uppsala döms till fängelse för sex olika brott, bland annat för att ha spottat en polis i ansiktet.

Johan Häll

Kl.13:44, 21 maj, 2017

Ströp kvinna och spottade polis i ansiktet – får fängelse
Foto: Johan Häll.

En 23-årig man i Uppsala har dömts till fängelse i fyra månader för sex olika brott.

Domsluten gäller misshandel vid tre tillfällen, olaga hot vid tre tillfällen, ofredande, förgripelse mot tjänsteman, våldsamt motstånd och två fall av ringa narkotikabrott.

Två vittnen hörde en kvinna ropa på hjälp och beslutade sig för att ta sig in i en lägenhet. Väl där såg de att gärningsmannen på en soffa försökte strypa en kvinna. När han blev hindrad skallade och bet gärningsmannen vittnena, och hotat dessa att han ska döda dem och att han är medlem i HA.

Vad gäller förgripelse mot tjänsteman ska 23-åringen har spottat en polis i ansiktet när denne inte ville samarbeta genom en order att avlägsna från en plats.

Den dömde 23-åringen förekommer under fem avsnitt i belastningsregistret.

Han dömdes den 3 juni 2011 för grov misshandel, falsk tillvitelse och narkotikabrott, ringa brott, till ungdomsvård.
2013 för åtalsunderlåtelse avseende två fall av snatteri. Senast han dömdes var under sommaren 2013 för grov stöld till skyddstillsyn.

Han ska också betala närmare 60 000 kronor till fyra olika målsägande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man utsatt för rånförsök – attackerades av gäng

En man i 20-årsåldern blev sent på lördagskvällen påhoppad av ett gäng i som försökte råna honom på Kvarngärdet.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.06:41, 21 maj, 2017

Man utsatt för rånförsök – attackerades av gäng
Foto: Arkiv

Under lördagskvällen blev en man i 20-årsåldern utsatt för ett rånförsök i Kvarngärdet i Uppsala. Polisen fick larm om händelsen runt 23.30-tiden, men incidenten inträffade en stund tidigare.

– När killen är på väg hem blir han påhoppad av flera personer som försöker råna honom på mobil och plånbok, säger Daniel Ågren, befäl vid polisens regionledningscentral och fortsätter:

– Han blir slagen men fredar sig och gärningsmännen lyckas inte få med sig något.

Efter att mannen tagit sig loss tog han sig hem och larmade då polisen. Men när patrullerna kom till platsen var det för sent.

– Vi skickade dit patruller, men det hade då gått 45 minuter så vi har inte hittat på några gärningsmän, säger Daniel Ågren.

Polisen har upprättat en anmälan om försök till rån.

Under fredagskvällen inträffade en liknande händelse när en man i 60-årsåldern blev påhoppad bakifrån på Svartbäcksgatan och rånades på sin mobil och plånbok.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Förfalskade ID-handlingar och uppehållstillstånd i flera år

En 24-årig och 27-årig man döms till fängelse efter flera grova brott, däribland grov urkundsförfalskning. Männen har förfalskat och sålt stora mängder ID-handlingar, uppehållstillstånd och utländska körkort.  

24-åringen döms även för grovt bidragsbrott efter att ha lurat till sig sammanlagt 170 995 kronor i studiemedel från CSN genom att skapa falska studieintyg från en engelsk högskola.  

Mia Martelleur

Kl.22:54, 19 maj, 2017

EXTRA: Förfalskade ID-handlingar och uppehållstillstånd i flera år
Automatpistolen som hittades i 24-åringens lägenhet ska enligt domen använts vid flera skjutningar i Uppsala och andra delar av landet, men mannen själv är inte kopplad till händelserna utan döms för innehav av vapnet.  Foto: Petter Arvidson / BildbyrŒån

I januari 2017 slog polisen till mot 24-åringens lägenhet och gjorde en husrannsakan. Där fann man bland annat en automatpistol och ammunition, samt en replika av ett vapen och dopningspreparat. Polisen hittade även utrusning som används vid förfalskande av ID-kort och andra handlingar.

24-åringen häktades i samband med husrannsakan och har suttit häktad sedan dess.

Under polisutredningen som sedan pågått visade det sig att 24-åringen tillsammans med en 27-årig man förfalskat och sålt en stor mängd handlingar i form av falska identitetskort, norska tillfälliga uppehållstillstånd, och utländska körkort. Några av korten ska ha använts vid polisanmälda bedrägerier.

Männen har delvis erkänt till brotten och har i förhör berättat att de började med tillverkningen av falska kort under 2014 för att tjäna pengar. De har berättat att de tjänat kring 50 000 kronor på verksamheten och att varje kort  sålts för cirka 500 kronor styck.

I mars 2017 genomsöktes även 27-åringens boende och där hittade polisen 640 paket cigaretter, en elpistol, en laserpekare, 1,04 gram cannabis och 10 kapslar tramadol, som mannen döms för att ha innehaft.  Mannen häktades i samband med tillslaget, men släpptes i maj 2017.

27-åringen döms till fängelse i två år, och 24-åringen till fängelse i tre år och sex månader.

24-åringen kommer bli kvar i häktet fram tills fängelsedomen träder kraft då risken att mannen återfaller i brottslighet bedöms som stor av tingsrätten.

 

 

Fakta24-åringen döms för:

 • Grovt vapenbrott,

 • Grov urkundsförfalskning

 • Grovt bidragsbrott

 • Rattfylleri

 • Brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål

 • Ringa narkotikabrott (2 st)

 • Dopningsbrott - ringa brott.


Mannen får fängelse i tre år och sex månader.

27 åringen döms för: 

 • Grov urkundsförfalskning.

 • Vapenbrott.

 • Olovlig befattning med punktskattepliktiga varor.

 • Ringa narkotikabrott.

 • Brott mot strålskyddslagen.


Mannen får fängelse i två år.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel