Trebarnsmamman fick svåra brännskador av palsternacka | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Trebarnsmamman fick svåra brännskador av palsternacka

Emelie Nikell skulle bara skala några palsternackor innan hon sköjde av sig för att åka till solariet. Dagen efter hade hon fått svåra brännskador. ”Jag vill varna andra, framförallt barnfamiljer”.

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:18, 17 maj, 2017

2 bilder
  • Trebarnsmamman fick svåra brännskador efter att ha skalat palsternackor. Foto: Privat.
    Trebarnsmamman fick svåra brännskador efter att ha skalat palsternackor. Foto: Privat.
  • Foto: Privat / Wikimedia Commons (Jonathunder)
    Foto: Privat / Wikimedia Commons (Jonathunder)

När Emelie Nikell besökte vårdcentralen med svåra brännskador hade läkarna aldrig sett något liknande.

– De försökte behandla mig med antihistamin först då de trodde på en allergisk reaktion, men det blev inte bättre. Andra gången fick jag kortison, men inte heller det hjälpte, säger Emelie Nikell.

Emelie Nikell hade skalat ett par palsternackor och skulle bara skölja av händerna innan hon åkte till solariet. Det skulle visa sig bli ödestigert.

– Jag skulle på en större fest helgen efter, så jag tänkte försöka få lite färg på kroppen, men jag solade bara i tio minuter. Dagen efter började de dyka upp rodnader som bara blev större, och till slut började det komma en massa vätskefyllda blåsor på huden. Jag fick blåsor i händerna, på en arm och på ett ben och det gjorde fruktansvärt ont. Det kändes som att armen skulle brinna upp.

En vecka efter att brännskadorna uppkom började läkarna behandla Emelie Nikell som en brännskadad patient, och det började ge resultat.

– De gjorde en omläggning, precis som på brännskadade med en form av gelé, och då blev det mycket bättre.

Kände inte läkarna till det här?
– Nej, men när läkarna och sjuksköterskorna började googla på det här så började de förstå bättra vad som hade hänt.

Fortfarande två veckor efter den där dagen lider hon av brännskadorna, och nu vill Emelie Nikell varna andra.

– Jag hade ingen aning om att palsternacka kunde skapa sådana skador. Men tydligen finns det ett ämne i palsternacka som vid solljus blir giftig. Det är jätteläskigt, vi äter ofta palsternacka hemma och barnen är med och både planterar och tar upp dem. Jag hoppas att många läser det här och tar det försiktigt, framförallt barnfamiljer.

Håkan Thunon, doktor för farmakognosis, förklarar varför Emelie Nikell drabbades av den här reaktionen.

– Jag hade faktiskt inte hört just om palsternacka, men den ligger väldigt nära till hands för den här typen av problematik, säger Håkan Thunon som jobbar på Centrum för biologisk mångfald SLU.

Vad beror det på?
– Det innebär att det finns kemiska ämnen i palsternacka som i kombination med solljuset skapar en reaktion som heter fytofotodermatits, en farmakologisk effekt. Det är precis som i fallet med Jättebjörnlokan som de flesta känner till är ett problem.

Finns det andra växer och livsmedel som kan skapa den här typen av brännskador?
– Det finns väl en del. Framförallt växter som har något släktskap med hundkex. Selleri till exempel, fortsätter Thunon som dock menar att alla inte behöver drabbas.

– Det behöver inte vara så att alla drabbas, vissa är mer känsliga än andra, och för olika typer av ämnen. Det skulle också kunna vara så att hon hade otur i detta fall, att det inte hade hänt med en annan omgång av palsternackor som kanske inte hade haft samma mängd av kemiska kemikalier.

Men det är kanske värt en liten varning till allmänheten?
– Det kan det absolut vara.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tandläkarborr fastnade i käke – fick bestående skador

En kvinna i 65-årsåldern fick bestående men efter ett tandläkarbesök.

Michaela Ekström

Kl.08:05, 18 april, 2018

Tandläkarborr fastnade i käke – fick bestående skador
Foto: Pexels

En kvinna i 65-årsåldern sökte vård hos en tandläkare i Uppsala för att åtgärda en skadad tandrot. Men när tandläkaren borrade gick borrhuvudet sönder och fastnade i patientens käke.

En dag efter händelsen kunde borren avlägsnas av käkkirurger på Akademiska sjukhuset. Händelsen inträffade i maj förra året och kvinnan har fortfarande problem efter händelsen. Bland annat har hon känselbortfall, smärtor i underkäken och en ”durrande” känsla i käken.

Händelsen har anmälts enligt lex Maria.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Pistolman åtalas misstänkt för grovt vapenbrott

Hade skarpladdat vapen på allmän plats.

Michaela Ekström

Kl.14:35, 17 april, 2018

Pistolman åtalas misstänkt för grovt vapenbrott
Johan Häll

En 28-årig man åtalas vid Uppsala tingsrätt misstänkt för bland annat grovt vapenbrott.

Det var den 6 december år 2016 som mannen ertappades med en skarpladdad pistol på Gimogatan i stadsdelen Luthagen. Åklagaren yrkar på att han ska dömas för grovt vapenbrott.

Åklagaren menar att brottet bör bedömas som grovt eftersom pistolen varit skarpladdad och innehafts på allmän plats. Samma datum hittades också två skarpladdade patroner på en bostadsadress. Mannen är därför även misstänkt för brott mot vapenlagen.

Utöver brotten ovan är mannen också misstänkt för brott mot trafikförordningen då han i juli förra året ska ha kört så nära bilen framför att det förelåg risk för olycka.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fick epilepsianfall – två dagar efter att läkemedel dragits in

Upptäcktes av en slump på sitt rum.

Linus Vedmar

Kl.22:38, 16 april, 2018

Fick epilepsianfall – två dagar efter att läkemedel dragits in
Foto: Pixabay

Av en ren slump upptäckte personal på ett behandlingshem att en boende fått ett epilepsianfall. Enligt den Lex Sarah-anmälan som skrivits efter händelsen var personen ”okontaktbar” när denne upptäcktes och efter anfallet behövde personen akutsjukvård.

Bara två dagar tidigare hade personens antiepileptika läkemedel tagits bort, enligt anmälan. Beslutet att ta ifrån personen dennes läkemedel ifrågasattes av personal på behandlingshemmet.

Den drabbade personen upptäcktes strax efter klockan tre på sitt boenderum.

”Hade inte jag av en slump påträffat klienten på boenderummet klockan 15:05 så hade personen inte påträffats förrän vid middagens närvarokontroll vid 16:30 – 17:00”, står det i Lex Sarah-anmälan.

Rapporten är skriven som en Lex Sarah-anmälan, men det är i nuläget oklart om någon sådan anmälan kommer att göras, meddelar Statens institutionsstyrelse (Sis), enligt nyhetsbyrån Sirén.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

EXTRA: Gängledare gripen i Uppsala

Misstänks för inblandning i de stora gängbråken som ägt rum den sista tiden.

Linus Vedmar

Kl.20:33, 16 april, 2018

EXTRA: Gängledare gripen i Uppsala
Foto: Arkivbild.

Strax innan klockan halv åtta på måndagskvällen meddelade polisen via Twitter att en gängledare gripits i en stadsdel i Uppsala. Mannen var tidigare anhållen i sin frånvaro, misstänkt för grov misshandel.

Polisen misstänker att gängledaren har en koppling till de stora gängbråk som ägt rum i Uppsala de senaste två veckorna.

LÄS MER: Insatserna mot gängbråk intensifieras: ”Ska lagföra så många vi kan”

Enligt polisens områdeschef i Uppsala och Knivsta, Jale Poljarevius, är gängledaren den andra personen att gripas efter de stora gängbråken.

– Vi har haft stora sammandrabbningar i Uppsala i två veckors tid och vid ett av dessa tillfällen har vi lyckats gripa en person och nu har vi lyckats gripa nummer två, som är misstänkt för grov misshandel. Den här individen visar sig även vara en nyckelperson som vi gör bedömningen är en ledare för en av de här grupperingarna, säger han till 24Uppsala.

Under den gångna helgen uppstod inga nya sammandrabbningar mellan de olika gängen. Polisens hoppas nu att dagens gripande ska bidra till att inga nya stora slagsmål uppstår.

– Min förhoppning är att de här gängen blir försvagade när ledargestalten plockas bort och att det blir svårare för dem nu när den som styr försvinner. Sen blir det kanske inte så, men det är vår förhoppning i alla fall, säger Jale Poljarevius.

Polisen kommer att hålla förhör med den gripne gängledaren och därefter är det upp till åklagare att avgöra om mannen ska anhållas eller släppas på fri fot.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Personbil började brinna i Uppsala

Räddningstjänsten skickades till platsen.

Viktor Jerner

Kl.16:12, 16 april, 2018

Personbil började brinna i Uppsala
Foto: Arkiv/Bildbyrån

Strax efter 16 på måndagen larmades räddningstjänsten till Verkmästargatan i Uppsala efter att rapporter om en bilbrand inkommit.

– Det var en bilbrand utan spridningsrisk, säger Fredrik Olsson vid Storstockholms räddningscentral.

Räddningstjänsten var klara på platsen strax efter klockan fyra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng