Trebarnsmamman fick svåra brännskador av palsternacka

Emelie Nikell skulle bara skala några palsternackor innan hon sköjde av sig för att åka till solariet. Dagen efter hade hon fått svåra brännskador. ”Jag vill varna andra, framförallt barnfamiljer”.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:18, 17 maj, 2017

2 bilder
  • Trebarnsmamman fick svåra brännskador efter att ha skalat palsternackor. Foto: Privat.
    Trebarnsmamman fick svåra brännskador efter att ha skalat palsternackor. Foto: Privat.
  • Foto: Privat / Wikimedia Commons (Jonathunder)
    Foto: Privat / Wikimedia Commons (Jonathunder)

När Emelie Nikell besökte vårdcentralen med svåra brännskador hade läkarna aldrig sett något liknande.

– De försökte behandla mig med antihistamin först då de trodde på en allergisk reaktion, men det blev inte bättre. Andra gången fick jag kortison, men inte heller det hjälpte, säger Emelie Nikell.

Emelie Nikell hade skalat ett par palsternackor och skulle bara skölja av händerna innan hon åkte till solariet. Det skulle visa sig bli ödestigert.

– Jag skulle på en större fest helgen efter, så jag tänkte försöka få lite färg på kroppen, men jag solade bara i tio minuter. Dagen efter började de dyka upp rodnader som bara blev större, och till slut började det komma en massa vätskefyllda blåsor på huden. Jag fick blåsor i händerna, på en arm och på ett ben och det gjorde fruktansvärt ont. Det kändes som att armen skulle brinna upp.

En vecka efter att brännskadorna uppkom började läkarna behandla Emelie Nikell som en brännskadad patient, och det började ge resultat.

– De gjorde en omläggning, precis som på brännskadade med en form av gelé, och då blev det mycket bättre.

Kände inte läkarna till det här?
– Nej, men när läkarna och sjuksköterskorna började googla på det här så började de förstå bättra vad som hade hänt.

Fortfarande två veckor efter den där dagen lider hon av brännskadorna, och nu vill Emelie Nikell varna andra.

– Jag hade ingen aning om att palsternacka kunde skapa sådana skador. Men tydligen finns det ett ämne i palsternacka som vid solljus blir giftig. Det är jätteläskigt, vi äter ofta palsternacka hemma och barnen är med och både planterar och tar upp dem. Jag hoppas att många läser det här och tar det försiktigt, framförallt barnfamiljer.

Håkan Thunon, doktor för farmakognosis, förklarar varför Emelie Nikell drabbades av den här reaktionen.

– Jag hade faktiskt inte hört just om palsternacka, men den ligger väldigt nära till hands för den här typen av problematik, säger Håkan Thunon som jobbar på Centrum för biologisk mångfald SLU.

Vad beror det på?
– Det innebär att det finns kemiska ämnen i palsternacka som i kombination med solljuset skapar en reaktion som heter fytofotodermatits, en farmakologisk effekt. Det är precis som i fallet med Jättebjörnlokan som de flesta känner till är ett problem.

Finns det andra växer och livsmedel som kan skapa den här typen av brännskador?
– Det finns väl en del. Framförallt växter som har något släktskap med hundkex. Selleri till exempel, fortsätter Thunon som dock menar att alla inte behöver drabbas.

– Det behöver inte vara så att alla drabbas, vissa är mer känsliga än andra, och för olika typer av ämnen. Det skulle också kunna vara så att hon hade otur i detta fall, att det inte hade hänt med en annan omgång av palsternackor som kanske inte hade haft samma mängd av kemiska kemikalier.

Men det är kanske värt en liten varning till allmänheten?
– Det kan det absolut vara.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Åldersgräns införs på solarium

Är du under 18 år och solar solarium? Snart blir det olagligt för omyndiga personer att bättra på brännan i solariebåsen.

Anton Unosson

Anton Unosson

Kl.10:13, 19 mars, 2017

Åldersgräns införs på solarium
Foto: Pixabay

Det är riksdagen som har beslutat om den nya lag som gör det olagligt för personer under 18 år att sola solarium. Lagen lägger ansvaret på den som driver solarium att endast sälja tjänsten till myndiga personer. Det skriver Nyheter24.

Det är farorna med UV-strålning som är anledningen till den nya lagen från regeringen. Lagen börjar gälla den 1 september 2018 och då kommer det krävas legitimering vid solarie-solande.

Böter eller ett års fängelse kan bli straffet om man driver solarieverksamhet och låter omyndiga sola.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel