IRLÄNDSKA ASFALTSLÄGGARNA

TV: Här går de utländska asfaltsläggarna till attack

De har blivit ett återkommande problem i Uppsala, och tidigt i morse slog några utländska asfaltsläggare åter upp ett illegalt läger på en gräsplätt utanför Allianshallen. När 24Uppsala besökte platsen fick vi ett hotfullt bemötande.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:02, 18 maj, 2017

Varje år vid ungefär samma tidpunkt, lagom till sommaren, återkommer de till Uppsala. Tidigt på torsdagsmorgonen var de utländska asfaltsläggarna, ofta Irländska, tillbaka med sina husvagnar, bilar och arbetsfordon som olagligt har ställts upp på en gräsplätt precis intill Allianshallen. Allt som oftast lämnar de berg av sopor efter sig som kostar kommunen och privata markägare hundratusentals kronor att städa upp.

När 24Uppsala besöker den illegala campingplatsen vid Allianshallen på förmiddagen har sex husvagnar ställts upp. Vi ser en del barn, någon kommer ut och häller ut innehållet ur en hink direkt gräsmattan. Plötsligt börjar det skrikas och sväras åt oss. ”Gå och dö”, ”Dra åt helvete” skriker några män och  pekar finger.

Efter en stund hoppar någon in i en bil, varvar upp och kör rakt emot undertecknad. Han vevar ned rutan och frågar vad jag gör. Jag berättar att jag är journalist, han ber mig dra åt helvete och slänger ur sig ännu mera svordomar innan han kör ett varv runt och sedan parkerar vid sin husvagn igen.

En annan man kommer fram och fortsätter fråga vad vi gör här. Jag frågar varför de har ställt sina husvagnar på platsen trots att det är olagligt. ”Det är inte olagligt, polisen bryr sig inte”, svarar han och står fast vid att de har sin fulla rätt att campa på privat mark.

LÄS MER: Polisen om asfaltsläggarna: ”Kan finnas kriminella kopplingar”

Men Andreas Agerson, drifttekniker för fastighetsägaren Corem Property Group som äger både Allianshallen och marken där de utländska asfaltsläggarna har slagit läger, är av en helt annan uppfattning.

– De har absolut inte rätt att vara där, och det är inte alls bra. Det kostar en massa pengar, säger Andreas Agerson som också har kontaktat polisen.

– Polisen är kontaktad och de har redan varit där och tittat, men jag har fortfarande inte fått någon återkoppling från dem. Så mer än så vet jag inte i dagsläget.

Det har blivit ett återkommande problem just vid Allianshallen där de brukar slå läger?
– Ja, nu har vi bara haft fastigheten i snart ett år, vi är relativt nya ägare, men jag vet att det har varit problem tidigare.

Strax efter att vi lämnar platsen meddelar polisen att husvagnarna har blivit flyttade från platsen.

– Vi var där och körde bort dem, säger polischefen Jale Poljarevius.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

NYA STUDENTERNAS

Prislappen för nya Studenternas: 100 miljoner dyrare

På en pressträff på måndagen lämnade kommunen besked att tidsplanen för nya Studenternas kommer att hålla. Prislappen blir dock 100 miljoner kronor dyrare – varav 40 miljoner för att Sirius ska kunna spela allsvensk fotboll under hela byggtiden.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.14:58, 18 september, 2017

måndagen presenterades det nya uppdaterade förslaget på nya Studenternas som beräknas bli 100 miljoner kronor dyrare än förslaget som presenterades och klubbades igenom i kommunfullmäktige redan 2015.

Av de 100 miljonerna är 40 miljoner kronor budgeterade för att Sirius ska kunna fortsätta att spela allsvensk fotboll på Studenternas även under ombyggnaden som kommer att göras i etapper innan det slutligen ska stå klart 2020.

Läs också: Kommunens besked om nya Studenternas

En som var nöjd när det nya förslaget presenterades på en presskonferens var Sirius ordförande Ove Sjöblom.

– Jätteskönt att få beslutet, det är en stor lättnad för oss i Sirius fotboll att det kom ett klargörande beslut, säger Ove Sjöblom som medgav att det har funnits viss oro med tanke på alla turer och skriverier.

– Ja, det kan jag säga att både jag och föreningen har känt en stor oro – under hösten inte minst. Olika uppgifter i media och inget klargörande besked har kommit förrän nu. Men just nu känns bra.

Vad säger du om utmaningen att spela flera, förhoppningsvis allsvenska, säsonger samtidigt som det byggs om?
– Det kommer att bli oerhört tufft – och det är en utmaning. Men gemensamt tycker vi att det här är den bästa lösningen, så jag utgår från att Uppsala komun, Sportfastigheter och alla inblandade kommer att hjälpa till för att det här ska gå att genomföra.

Läs också: Kräver haverikommission efter oroande uppgifterna om Studenternas

Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande, såg lättad ut när det omarbetade förslaget äntligen presenterades inför den samlade mediakåren i Studenternas VIP-tält.

– Jag är jätteglad och bolaget har fattat ett beslut i full enighet och nu tar vi det här till kommunfullmäktige den 9 oktober, och jag tycker det känns jättebra. Förslaget nu är verkligen den arena vi har väntat på. Mitt i Uppsala hjärta och det kommer att vara den naturliga hemmaarenan under byggtiden, säger Marlene Burwick som, också berättar att det aldrig varit aktuellt att bygga arenan på någon annan plats.

– Nej det har det inte.

Enligt förslaget kommer den nya arenan att kunna ta 10 000 åskådare vid fotbollsevenemang, men arenan ska också kunna användas vid till exempel större konserter. Själva investeringskostnaden för arenan hamnar på 488 miljoner kronor, en ökning med 60 miljoner för kostnadsökning och 40 miljoner för fortsatt spel under byggtiden.

FaktaTidsplanen för beslutet av nya Studenternas:
15 september: Sportfastigheters bolagsstyrelse tog beslut i enighet.
19 september: Beslut i Uppsala Stadshus AB.
20 september: Beslut i kommunstyrelsen.
9 oktober: Beslut i kommunfullmäktige.

Det här har hänt sedan 2015:
– Fotbollsarenan byggs i etapper, längre byggtid, ökad kostnad
– Komprimerat byggtiden med nio månader utan att evakuera fotbollen
– Öppen foajé bakom huvudläktaren i stället för uppvärmd yta
– De tre låga läktarna utförs med trästomme i tak och gradäng
– Kostnadseffektiva val av fasadkonstruktion och material i F-huset med bibehållen prestanda för fotbollens verksamhet

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Veckans drinktips: ”En variant på en klassiker”

I den elfte delen av ”Veckans drinktips” bjuds vi på en ny exklusiv drink - den här kallar Sebastian Jofré Armijo för ”Rossini”.

Johan Häll

Kl.19:00, 15 september, 2017

– Det här är ytterligare en variant på en klassiker. Här har Bellinin istället för persikor fått en smak av jordgubbar. Somrigt värre, säger Sebastian Jofré Armijo.

Gör så här:
1. Se klippet ovan
2. Rör ut jordgubbspure (mixa jordgubbar och florsocker efter smak)
3. Häll upp och rosébubbel
4. Tillsätt is.
5. Sila upp i champagneglas.
6. Drick och njut.
7. Se övriga drinktips nedan.

SE OCKSÅ: Sebastian tipsar om alkoholfritt alternativ

SE OCKSÅ: ”Strawberry colada”

SE OCKSÅ: ”Sommarens enklaste drink”

SE OCKSÅ: ”Frisk och fräsch asien-inspirerad cocktail”

SE OCKSÅ:  ”Syrlig och frisk med läcker färg”

SE OCKSÅ: Snickers: ”Smarrig glassdrink”

SE OCKSÅ: Galician Sour: ”En fräsch balanserad cocktail”

SE OCKSÅ: Apricots from Kentucky: ”Härligt fruktig drink”

SE OCKSÅ: Espresso Martini: ”Perfekt för kaffeälskaren”

SE OCKSÅ: Gik n Tonic: ”Fruktig, fräsch och svalkande vindrink”

SE OCKSÅ: Passionsmojito: ”Superfräsch och somrig variant på drinkfavoriten Mojito”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjefys med Emelie

TV: Så får du tid till träningen: ”Sätt inte ribban så högt”

24Sveriges nya träningsskribent Emelie Elmes tipsar om hur du hinner med träningen i din vardag. Hon visar även upp ett kort och effektivt träningspass.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.20:00, 14 september, 2017

Att träning är bra, det vet vi. Att det gör oss piggare, friskare, gladare och att det förmodligen kommer leda till ett längre liv, det vet vi också. Trots detta är det många som har svårt att få in träning som en naturlig del av vardagen.

En av de vanligaste förklaringarna jag hör är bristen på tid. Tid har vi alla. Det är däremot i slutändan vi själva som väljer hur vi ska prioritera den.

Användare av sociala medier sitter i genomsnitt och scrollar i över en timme om dagen. (!?)

Sätt inte ribban så högt. Tränar du nio minuter idag så är det mer än vad de som inte tränar alls gör. Här kommer fyra övningar du kan köra precis vart som helst. För DU har väl nio minuter över till träning idag? Idag kan vara dagen du tar tag i det!

Jobba 30 sek per övning, vila 15 sek. 3 varv!

Knäböj/squats

Här tränar du främst: framsida lår, baksida lår och rumpa

Så gör du: Stå höftbrett isär, pressa knäna lite utåt så att de inte faller inåt. Brösta upp dig och håll ryggen rak med lätt svank. Tighta till mage och bål och håll den spänningen hela tiden. Håll tyngden på hälarna och sätt dig så djupt som din rörlighet tillåter. Krummar du ryggen har du gått för djupt.

Dips

Här tränar du främst: triceps, baksidan av armen (Eller gäddhänget, kärt barn har många namn)

Så gör du: Dra bak och ned axlarna, se till att armbågarna går rakt bakåt genom hela övningen. Sträva efter att ha rumpan så nära stolen som möjligt. Böj armarna och sträck ut dem igen, Vill du ha det tuffare? Sträck på benen!

Superman

Här tränar du främst: rygg och balans

Så gör du: Stå på alla fyra. Fokus genom hela övningen på att ha höften stilla och höftbenen lika långt från golvet så att du inte tippar höften. Blicken i golvet och håll spänningen i bålen. Sträck diagonal arm och ben, håll kvar ett par sekunder innan du byter.

Plankan

Här tränar du främst: mage och core men precis hela kroppen är med och jobbar

Så gör du: Armbågarna under axlarna. Håll en naturlig svank, du känner direkt när du börjar tappa position. Det vanligaste misstaget är att hamna i  ”hängbron”. Kör bara så länge du orkar hålla en rak och fin planka.

Här hittar Emelies Instragramkonto ”Familjefys”.

Emelie Elmes

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Veckans drinktips #10

TV: Veckans drinktips: ”Strawberry colada”

I den tionde delen av ”Veckans drinktips” kommer vi få lära oss en drink som Sebastian Jofré Armijo kallar för Strawberry colada.

Johan Häll

Kl.18:02, 8 september, 2017

– En variant på klassikern Piña Colada med härliga solmogna jordgubbar. Ett tips är att byta ut frukten eller blanda olika frukter och bär. Varför inte testa en på banan och choklad?, säger Sebastian Jofré Armijo.

Gör så här:
1. Titta på klippet ovan
2. Häll upp 5 cl Havana Club 3 años (SB art nr 526)
3. Häll i 3 cl limejuice
4. Tillsätt 2 cl sockerlag
5. Häll i kokosgrädde efter smak
6. Häll i jordgubbar/puré efter smak
7. Kör allt i en blender tillsammans med krossad is
8. Garnera med färska jordgubbar

SE OCKSÅ: Sebastian tipsar om alkoholfritt alternativ

SE OCKSÅ: ”Sommarens enklaste drink”

SE OCKSÅ: ”Frisk och fräsch asien-inspirerad cocktail”

SE OCKSÅ:  ”Syrlig och frisk med läcker färg”

SE OCKSÅ: Snickers: ”Smarrig glassdrink”

SE OCKSÅ: Galician Sour: ”En fräsch balanserad cocktail”

SE OCKSÅ: Apricots from Kentucky: ”Härligt fruktig drink”

SE OCKSÅ: Espresso Martini: ”Perfekt för kaffeälskaren”

SE OCKSÅ: Gik n Tonic: ”Fruktig, fräsch och svalkande vindrink”

SE OCKSÅ: Passionsmojito: ”Superfräsch och somrig variant på drinkfavoriten Mojito”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Se när Uppsalabon skrapar fram storvinsten på Triss

Det blev en rejäl skrattfest när Uppsalabon skrapade fram storvinsten i TV4:s Nyhetsmorgon tidigare under morgonen. Se skrapet här.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:07, 6 september, 2017

TV: Se när Uppsalabon skrapar fram storvinsten på Triss
Urban Wikström från Uppsala vann stort när han skrapade Triss i TV4:s Nyhetsmorgon. Foto: Pressbild/Svenska Spel

Det var i början av juni som Urban Wikström, i vanlig ordning på lördagarna, spelade på hästar och köpte Triss. Precis som vanligt blev det ingen större vinst på hästarna, men när han väl skrapade lotten kom den stora överraskningen i form av tre tv-apparater.

– Jag hade spruckit på travet, naturligtvis, och hade glömt bort lotterna jag hade köpt. Men sen såg jag dem på bordet, och klockan var säkert elva på kvällen när jag skrapade, säger Urban Wikström till Svenska Spel.

På onsdagsmorgonen var det dags, i TV4:s Nyhetsmorgon skulle han skrapa en lott som skulle ge honom som minst 100 000 kronor – men med chansen på hela fem miljoner.

Någon miljonvinst blev det inte för den 52-åriga Uppsalabon som dock kunde glädja sig åt 100 000 kronor, pengar som han redan vet hur de ska användas.

– En golfresa till Skottland blir det nog. Vi har spanat lite på det. Sen ska vi till Sydafrika i vinter också, men det har vi planerat sedan tidigare, säger Urban Wikström till Svenska Spel som även fick programledarna att brista ut i skratt när han först avslöjade van han skulle göra med pengarna.

– Det blir nog en ny brödrost, en dyr en.

Själva vinstlotten då? Jo, den hade han köpt på ICA Kvantum i Gränbystadens galleria – och det var tjejen i kassan som hade valt lotten.

Se när urban Wikström från Uppsala skrapar fram storvinsten här nedan.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng