IRLÄNDSKA ASFALTSLÄGGARNA

TV: Här går de utländska asfaltsläggarna till attack

De har blivit ett återkommande problem i Uppsala, och tidigt i morse slog några utländska asfaltsläggare åter upp ett illegalt läger på en gräsplätt utanför Allianshallen. När 24Uppsala besökte platsen fick vi ett hotfullt bemötande.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:02, 18 maj, 2017

Varje år vid ungefär samma tidpunkt, lagom till sommaren, återkommer de till Uppsala. Tidigt på torsdagsmorgonen var de utländska asfaltsläggarna, ofta Irländska, tillbaka med sina husvagnar, bilar och arbetsfordon som olagligt har ställts upp på en gräsplätt precis intill Allianshallen. Allt som oftast lämnar de berg av sopor efter sig som kostar kommunen och privata markägare hundratusentals kronor att städa upp.

När 24Uppsala besöker den illegala campingplatsen vid Allianshallen på förmiddagen har sex husvagnar ställts upp. Vi ser en del barn, någon kommer ut och häller ut innehållet ur en hink direkt gräsmattan. Plötsligt börjar det skrikas och sväras åt oss. ”Gå och dö”, ”Dra åt helvete” skriker några män och  pekar finger.

Efter en stund hoppar någon in i en bil, varvar upp och kör rakt emot undertecknad. Han vevar ned rutan och frågar vad jag gör. Jag berättar att jag är journalist, han ber mig dra åt helvete och slänger ur sig ännu mera svordomar innan han kör ett varv runt och sedan parkerar vid sin husvagn igen.

En annan man kommer fram och fortsätter fråga vad vi gör här. Jag frågar varför de har ställt sina husvagnar på platsen trots att det är olagligt. ”Det är inte olagligt, polisen bryr sig inte”, svarar han och står fast vid att de har sin fulla rätt att campa på privat mark.

LÄS MER: Polisen om asfaltsläggarna: ”Kan finnas kriminella kopplingar”

Men Andreas Agerson, drifttekniker för fastighetsägaren Corem Property Group som äger både Allianshallen och marken där de utländska asfaltsläggarna har slagit läger, är av en helt annan uppfattning.

– De har absolut inte rätt att vara där, och det är inte alls bra. Det kostar en massa pengar, säger Andreas Agerson som också har kontaktat polisen.

– Polisen är kontaktad och de har redan varit där och tittat, men jag har fortfarande inte fått någon återkoppling från dem. Så mer än så vet jag inte i dagsläget.

Det har blivit ett återkommande problem just vid Allianshallen där de brukar slå läger?
– Ja, nu har vi bara haft fastigheten i snart ett år, vi är relativt nya ägare, men jag vet att det har varit problem tidigare.

Strax efter att vi lämnar platsen meddelar polisen att husvagnarna har blivit flyttade från platsen.

– Vi var där och körde bort dem, säger polischefen Jale Poljarevius.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Folkfesten i Stavby lockade tusentals

Stavby traktorrace arrangerades på söndagen – för 14:e gången i ordningen. Och precis som sig bör blev det en folkfest när traktens skickligaste och snabbaste traktorförare korades.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.12:09, 24 juli, 2017

Solen strålade i kapp med de tusentals besökarna som hade letat sig till det stora gräsfältet i närheten av Stavby kyrka. För 14:e gången i ordningen arrangerades Stavby traktorrace som år efter år lockar storpublik till det lilla samhället utanför Uppsala.

Förutom själva huvudtävlingen arrangerades också ett traktorrace för de yngre besökarna. Och snabbast i mål blev Juni Eklund från Bålsta som tog hem förstapriset i form av en tramptraktor.

Foto: Ida Ek.

Foto: Ida Ek.

I själva huvudracet blev det till slut seger för David Johansson med sin Valmet 505 då han vann efter stor dramatik före fjolårets vinnare Erik Haddleton (BM 400). Men hur det gick i tävlingen verkade dock mindre viktigt. Under en efterföljande segerintervjun var det nämligen två minst sagt blygsamma förare.

– Jag var väl inte snabbast, svarade tvåan Erik Haddleton på frågan om varför inte han vann.

Och vinnaren David Johansson var inte sämre på frågan om varför just han vann årets race.

– Jag var väl snabbast.

I videoklippet ovan kan du se åttondelsfinalen mellan Andreas Hagman och Henning Enlund, ett lopp som Andreas Hagman till slut gick vinnande ur. Video: Ida Ek.

Foto: Ida Ek.

Foto: Ida Ek.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Skrattfesten: Här går precis allt fel under fotbollsgolfen

När Oskar Vallin från Uppsala skulle fira 40-år med lite fotbollsgolf tillsammans med vännerna gick det inte riktigt som han hade hoppats på. Se skrattfesten här.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.14:26, 22 juli, 2017

När Oskar Vallin från Uppsala nyligen fyllde 40 firades han på Uppsala fotbollsgolf tillsammans med sina vänner. Men golfrundan blev nog inte riktigt som huvudpersonen själv hade hoppats på.

Det var på hål nummer 14 som det gick minst sagt snett, eller rakt ned i dyn, skulle man nog kunna säga.

– Jag misstänkte och hoppades att något liknande skulle hända, så jag tog upp telefonen och började filma. Och ja, du såg ju själv vad som hände sen, säger vännen Michael Kardan Kardell som filmade och hade väldigt svårt att hålla sig för skratt under Oskar Vallins kamp att ta sig upp på banan igen.

Hur kom det sig att det blev just fotbollsgolf?
– Vi hade fått instruktioner av Oskars sambo att vi skulle kidnappa honom hemma vid 10-tiden på morgonen, då det skulle ordnas en överraskningsfest för honom. Gänget tänkte att fotbollsgolf är en lättsam och passande aktivitet, fortsätter Kardell.

Hade ni koll på vattenhindren innan ni började spela?
– Ja, vi välkomnades av Joakim Wiberg och fick lite instruktioner och regler. Joakim berättade att några banor hade vattenhinder, men de var grunda och vadbara om man ville man spela bollen utan att plikta en spark. (Men jag tror dock inte att han menade Björklingeån, ha ha.

Vad hände egentligen på bana 14?
– Oskar fick till en riktig rackare från tee som rulland ner i ån. Väl där stod han och funderade på om han skulle fiska upp bollen med en pinne och plikta en spark. Jag var dock inte sen att påpeka att ”den där är ju spelbar”. Oskar lät sig övertalas och började ta av sig skor och strumpor. Resten är bara historia.

 

Se skrattfesten i videospelaren här ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Veckans drinktips – Snickers: ”Smarrig glassdrink”

Det är dags för drinktips nummer sex - och den här veckan ger Sebastian Jofré Armijo oss en Snickers.

Johan Häll

Kl.15:34, 21 juli, 2017

I sjätte delen av  ”Veckans drinktips” kommer dryckesentreprenören Sebastian Jofré Armijo från Colorful Brands att ge dig en Snickers.

– En smarrig glassdrink på favoriten Snickers. Serveras med fördel som drinkdessert efter sommarens middagar, säger Sebastian Jofré Armijo.

Gör så här:
1. Titta på klippet ovan
2. 2 cl Four Roses Bourbon (SB art nr 502
3. 3 cl vit kakaolikör
4. 1 rejäl skopa vaniljglass
5. 1 rejäl matsked jordnötssmör (gärna med bitar)
6. kolasås efter smak
7. Mixa i en kanmixer eller med stavmixer
8. Häll upp i svängare/cocktailglas
9. Garnera med krossad choklad & jordnötter

SE OCKSÅ: Sebastian tipsar om alkoholfritt alternativ

SE OCKSÅ: Galician Sour: ”En fräsch balanserad cocktail”

SE OCKSÅ: Apricots from Kentucky: ”Härligt fruktig drink”

SE OCKSÅ: Espresso Martini: ”Perfekt för kaffeälskaren”

SE OCKSÅ: Gik n Tonic: ”Fruktig, fräsch och svalkande vindrink”

SE OCKSÅ: Passionsmojito: ”Superfräsch och somrig variant på drinkfavoriten Mojito”

Tack till Radisson Blu Hotel i Uppsala och Colorful Brands.

Picnic har ett annat sortiment av drinkar än vad som visas i ”Veckans drinktips”.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SIRIUS–Häcken: 2 dagar kvar

TV: Här dyker schlagerstjärnan plötsligt upp i Sirius reklamfilm

Sirius reklamfilmer med Jacke Sjödin har blivit en viral succé, inte bara i Uppsala, utan runt om i hela Fotbollssverige. I den senaste reklamfilmen inför matchen mot Häcken dyker det dock upp en oväntad schlagerstjärna. Se filmen här.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.22:03, 20 juli, 2017

Sirius reklamfilmer ”Välkommen till Uppsala” med Jacke Sjödin har blivit en viral succé och redan bjudit på gästspel av diverse kända personer som bland andra Owe Thörnqvist.

Läs också: Hollandsproffset blir Sirius tredje nyförvärv

I den senaste filmen som släpptes i veckan dök ett annat välkänt ansikte upp – bakom häcken. I reklamfilmen inför lördagens match mot just BK Häcken tar självaste Jan Johansen ton.

Se videoklippet med schlagerstjärnan i videospelaren här ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Veckans drinktips: ”En fräsch balanserad cocktail”

Det är dags för drinktips nummer fem - och den här veckan ger Sebastian Jofré Armijo oss en Galician Sour.

Johan Häll

Kl.19:58, 14 juli, 2017

I femte delen av  ”Veckans drinktips” kommer dryckesentreprenören Sebastian Jofré Armijo från Colorful Brands att ge dig en Galician Sour.

– En personlig favorit. Kryddigheten från Gin Nordés & sockerlagen går utmärkt ihop med syran och sötman. Äggvita ger drinken en härligt krämig textur. En fräsch balanserad cocktail att avnjuta en varm sommarkväll, säger Sebastian Jofré Armijo.

Gör så här:
1. Titta på klippet ovan
2. 5 cl Nordés Atlantic Galician Gin (SB art nr 80421-01)
3. 3 cl citronjuice
4. 2 cl sockerlag med lagerblad & salvia
5. Äggvita
6. Skaka kraftigt utan is
7. Skak sedan med is och sila upp i svänga /cocktailglas.

SE OCKSÅ: Sebastian tipsar om alkoholfritt alternativ

SE OCKSÅ: Apricots from Kentucky: ”Härligt fruktig drink”

SE OCKSÅ: Espresso Martini: ”Perfekt för kaffeälskaren”

SE OCKSÅ: Gik n Tonic: ”Fruktig, fräsch och svalkande vindrink”

SE OCKSÅ: Passionsmojito: ”Superfräsch och somrig variant på drinkfavoriten Mojito”

Tack till Radisson Blu Hotel i Uppsala och Colorful Brands.

Picnic har ett annat sortiment av drinkar än vad som visas i ”Veckans drinktips”. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng