TV: Här övar Team 60 flyguppvisning över Uppsala

Det var säkert många som hörde bullret av de vem flygplanen på torsdagseftermiddagen. Flygplanen tillhörde Team 60 som just nu över på sin flyguppvisning över Uppsala.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.23:00, 18 maj, 2017

Team 60 har inte varit verksamma som uppvisningsgrupp officiellt sedan 2009, men nu har Försvarsmakten beslutat att uppvisningsgruppen succesivt ska återta förmåga att genomföra flyguppvisning med gruppen.

Läs också: TV: Här flyger JAS-planen över Uppsala

Den gångna veckan har de fem flygplanen av modellen SK 60 övat över Uppsala. 24Uppsala besökte en av torsdagens två flyguppvisningar som avslutas på fredagen.

Se flygplanens avancerade uppvisning i videospelaren här ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Försvarsmakten: ”Vi hade helikoptrar i beredskap under terrorattentatet”

På torsdagen fick Uppsala garnison besök av överbefälhavaren Micael Bydén som bland annat berättade om de helikoptrar med förband som finns redo att hjälpa polisen vid större händelser.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.10:47, 5 maj, 2017

Uppsala garnison fick fint besök på torsdagen i form av överbefälhavaren Michael Bydén som besökte både luftstridsskolan och försvarsmaktens underrättelsecenter på Ärna.

– Det vi har gjort i dag är alltså en del i min vardag, att få komma ut och träffa personal och de förband som finns på våra olika garnisonsorter runt om i landet. Jag var i Eksjö tidigare i veckan och träffade två förband. Den här dagen har jag ägnat åt Ärna, och Uppsala garnison, med allt som händer här inne. Framförallt har det varit tonvikt på två förband som finns här. Luftstridsskolan och försvarsmaktens och underrättelsecenter, säger Michael Bydén som inledde dagen med att tala inför hela garnisonens personal.

– Vi började med en personalsamling för hela garnisionen där jag fick berätta om min uppfattning om världsläget och försvarsmakten. Sedan hade jag också förmånen att få lämna över förbandsfanan. Det här är ett förband som startade för snart 20 år sedan, 1998, och som traditionen bjuder ska ett förband också få en förbandsfana, fortsätter Bydén.

Under besöket diskuterades också den nyligen återupprättade militärplikten och hur försvaret nu ska rusta efter tidigare nedrustningar.

– Det är klart att jag hade önskat att det hade funnits mycket kvar sedan tidigare. Men för oss handlar det om att göra det vi kan med det som finns. Det vi inte vet att vi kan få fastnar vi heller inte vid. Vi tar initiativ och levererar ändå.

Kommer militärutbildningarna att se annorlunda ut med tanke på att hotet ser annorlunda ut i dagens läge?
– Vi har nu en grundutbildning, kallad GU, som är nio till elva månader. Innehållet i den här utbildningen justeras givetvis efterhand där man tar hänsyn till omvärldens förändring. Så visst ser dagens utbildningar annorlunda ut nu än när flera av oss andra gjorde får militärtjänstgöring en gång i tiden.

Hur mycket har det stora informationsflödet och digitaliseringen påverkat utbildningen?
– Det är uppoenbart med de hot och risker som vi ser, inte minst med olika kampanjer att påverka befolkningen, att kompetensen kring IT blir allt viktigare. När det gäller cyber-området så läggs det stora resurser, och där ser vi ingen minskning. Och här pratar vi inte bara om försvaret, det här är ett problem på alla områden, även inom myndighetsvärlden och näringslivet.

Även när det gäller terrorism kommer försvarsmakten att bli en allt viktigare resurs, och när den tragiska terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm inträffade för snart en månad sedan var försvaret redo att hjälpa till.

– Försvarsmaketen har alltid helikoptrar med besättning i beredskap att lösa uppgifter och hjälpa polisen vid behov.Om Stockholmsattacken hade blivit något mer, det vill säga parallella attacker och på flera platser, hade polisens resurser ganska snart tagit slut. Då hade vi varit redo.

Tidigare har det varit ett problem att ta hjälp av militär vid större händelser, har det skett någon förändring i det regelverket?
– Från att ha varit i en situation där det var svårt, och där det fanns tydliga rågångar, så har vi nu med ny lagstiftning i grund. Och då pratar vi om stöd mot terrorism. Det gör att vi kan jobba nära polisen och hjälpa till vid behov.

Vad krävs för att kalla in militären vid en större händelse?
– När rikspolischefen anser att han behöver stöd kan han, på egen hand och med den nya lagstiftning som finns, fatta beslut på egen hand. Om behovet är större krävs det dock ett regeringsbeslut, fortsätter Micael Bydén som är övertygad om att samarbetet mellan polis och försvarsmakten kommer att bli allt vanligare.

– Jag och rikspolischefen för hela tiden samtal kring hur det här samarbetet kan utvecklas i förlängningen, så det här kommer vi definitivt se mer av, och det här samarbetet pågår daglig dags. Inte bara när det sker större händelser.

I videospelaren här ovan kan du se en intervju med Luftstridsskolans chef Anders Persson om vad han tyckte om överbefälhavarens besök på torsdagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Högt uppsatt officer misshandlade kvinna

En högt uppsatt officer vid Luftstridsskolan i Uppsala dömdes den 16 mars för misshandel mot en kvinna. Dessutom har mannen uttryckt rasistiska åsikter på sociala medier. Nu utreds han av Försvarsmakten.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.15:28, 19 april, 2017

Högt uppsatt officer misshandlade kvinna
Foto: Mostphotos

Den 16 mars dömdes en högt uppsatt officer vid Luftstridsskolan i Uppsala för misshandel. Mannen misshandlade en närstående kvinna och fick som straff villkorlig dom och samhällstjänst. Dessutom har mannen på sin blogg och på sina sociala medier, uttryckt flera rasistiska åsikter. Något Försvarsmakten ser allvarligt på.

Officeren erkände att han utdelat flera slag mot kvinnan i en lägenhet i Uppsala, men förnekade till brott. Om han får fortsatt förtroende från sin arbetsgivare vill förbandschefen Anders Persson inte gå in på.

– Vi upplåter helt åt nämnden att fatta beslut om en lämplig disciplinpåföljd, säger Anders Persson till Nyhetsbyrån Siren.

Den dömde har sedan tidigare fått uppmärksamhet i media efter att han uttryckt rasistiska åsikter på nätet. Bland annat har han skrivit åsikter om en så kallad ”khazarmaffia” bestående av ”falska judar” som styr amerikanska banksystemet och vill förslava stora delar av jordens befolkning.

Nu har mannens arbetsplats i Uppsala börjat granska bloggen.

– Vad han skrivit tidigare, när han inte arbetat hos oss, är inget som vi haft något med att göra. Det handlar om en balans mellan yttrandefriheten och att respektera Försvarsmaktens värdegrund. Vi anser att han passerat gränsen, säger Anders Persson till Nyhetsbyrån Siren.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel