TV: Här övar Team 60 flyguppvisning över Uppsala

Det var säkert många som hörde bullret av de vem flygplanen på torsdagseftermiddagen. Flygplanen tillhörde Team 60 som just nu över på sin flyguppvisning över Uppsala.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.23:00, 18 maj, 2017

Team 60 har inte varit verksamma som uppvisningsgrupp officiellt sedan 2009, men nu har Försvarsmakten beslutat att uppvisningsgruppen succesivt ska återta förmåga att genomföra flyguppvisning med gruppen.

Läs också: TV: Här flyger JAS-planen över Uppsala

Den gångna veckan har de fem flygplanen av modellen SK 60 övat över Uppsala. 24Uppsala besökte en av torsdagens två flyguppvisningar som avslutas på fredagen.

Se flygplanens avancerade uppvisning i videospelaren här ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

Polisens personalkris total: ”Det här tar hårt på dem”

Beslag till ett värde på drygt en och en halv miljon – bara senaste veckan. Men trots polisens imponerande resultat är krisen total. ”Vi kan inte fortsätta att tappa folk längre”.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:26, 19 oktober, 2017

Polisens personalkris total: ”Det här tar hårt på dem”
Jale Poljarevius, polischef för Uppsala och Knivsta. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Polisens insatser mot de kriminella gängen i Uppsala fortsätter. Så sent som på måndagen beslagtog polisen flera vapen och grep dessutom två personer.

Läs också: Nytt tillslag i Uppsala – två personer gripna

Bara den senaste veckan har polisen beslagtagit skarpa vapen, ammunition, droger och kontanter för ett värde över en och en halv miljon kronor i framförallt Gottsunda och Valsätra.

– Det har genomförts ett antal stora insatser den här senaste veckan. Både i Gottsunda och Valsätra, men även i Sävja. Där har vi hittat flera skarpa vapen, narkotika och stora mängder kontanter, säger polischefen Jale Poljarevius som ser gängens logistik som den svagaste punkten.

– Den svagaste punkten är den logiska kapaciteten, grejerna måste ju förvaras någonstans, och där slår vi till just nu.

Antalet ingripanden i Gottsunda och Valsätra har ökat med 12.8 procent, likaså har andel frihetsberövade ökat med 17 procent jämfört med samma period förra året.

– Med anledning av att Gottsunda är klassat som ett särskilt utsatt område har vi gjort en mätning där och fått fram dessa siffror. Trots att vi minskar resurserna så har vi alltså ökat antalet ingripanden och frihetsberövanden, fortsätter Jale Poljarevius som trots att området klassas som ett särskilt utsatt område inte har sett skymten av några extra resurser från staten.

– Nej, nej, ingenting. Vi får hela tiden förhandla och se vad vi kan få loss, men vi kan inte lägga ned arbetet under tiden. Just nu är det anställningsstopp.

Poliser försvinner, men ingen ersätts alltså?
– Nej, precis, så är det.

Finns det någon gräns där ni når botten – när resurserna blir för svaga?
– Botten har vi nått för länge sedan. Det läskiga med det här är att arbetsmiljön påverkas. Jag ser på min personal att det här tar hårt på dem. Någonstans måste de kunna ge oss ekonomi att börja anställa, vi kan inte fortsätta att tappa folk längre, fortsätter Poljarevius.

Hur länge till kan ni fortsätta innan personalbristen blir så pass allvarlig att det kan få allvarliga konsekvenser?
– Den frågan kan jag faktiskt inte svara på.  Det jag måste göra är att se till att alla enheter fortsätter att hjälpa varandra operativt. Läget är så att alla måste hjälpas åt, och så har det varit både 2015 och 2016. Men framförallt i år.

Läs också: Person knivhuggen i centrala Uppsala – det här vet vi

Samtidigt som polisens resurser fortsätter att minska ökar antalet våldsbrott. Natten till torsdagen knivskars en man svårt efter en gängrelaterad uppgörelse vid Påvel Snickares Gränd, ett område som just nu är extra utsatt enligt Jale Poljarevius.

– Det pågår just nu ett regelrätt slag bland gängen om vem som ska äga det här territoriet just nu. Det är ett väldigt tacksamt område för de kriminella gängen, och både allmänheten och näringsidkarna i området uttrycker att de är oroliga när de kriminella är på platsen. Vi försöker med våra resurser att få bort dem därifrån.

Var den här mannen som blev knivhuggen känd av polisen sedan tidigare?
– Ja, han har figurerat hos oss tidigare. Den här gången blev han dock ett offer, och vi kan verkligen tacka vår fantastiska sjukvård att det här inte har blivit ännu ett mord. Utan den avancerade sjukvården vi har så hade vi haft betydligt flera mord i Uppsala. Många pratar om skjutningar, men knivdåden är minst lika allvarliga.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu ska den centrala restaurangen säljas

Den centralt belägna restaurangen har blivit populär för sin lunch- och middagsbuffé med fokus på asiatisk mat, men nu ska den säljas.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:20, 19 oktober, 2017

Nu ska den centrala restaurangen säljas
Nu ska den asiatiska restaurangen Thai Villigage på Smedsgränd säljas. Foto: Andreas Thorszelius.

”Med förstaklassiga råvaror lagar vi asiatisk mat av högsta kvalitet – till ett överkomligt pris. Rätterna har sitt ursprung i Thailand, Kina och Japan. Här kan du avnjuta en god sushi såväl som kyckling med röd curry eller den kinesiska specialiteten Dim sum.”

Så skriver restaurangen Thai Village på sin hemsida som har blivit populär för lunch- och middagsbuffé med fokus på asiatisk mat.

Nu ska dock restaurangen säljas, och om lokalen på drygt 440 kvadratmeter och med sina 114 sittplatser kommer att fortsätta servera asiatisk mat återstår att se.

Enligt annonsen har omsättningen ökat stadigt de senaste åren och restaurangen visar en mycket bra lönsamhet. Området kring restaurangen har också rustats upp och möjligheterna till en mysig uteservering finns.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu släpper omtyckta Uppsalatrion sina debutlåtar

De har tagit Uppsala med storm – nu ska bandet släppa sina första låtar.

Johan Häll

Kl.18:58, 19 oktober, 2017

Nu släpper omtyckta Uppsalatrion sina debutlåtar
Foto: Press.

Den 26 oktober släpper Uppsalabandet Blood Red Oranges sin debut-EP som består av fem låtar inom genren rock och pop.

De beskriver också musiken som ”tydliga inslag av nostalgisk grunge”.

Bandet består av Yvonne Dahlbom (gitarr och sång), Emma Hedermo (bas och sång) och Saga Hävermark (trummor och sång).

Bandet grundades så sent som i början av 2016 och har sedan dess intagit såväl Katalin, Fyristorg och UKK och de har även hunnit med att vara på turné i Visby.

”En tydlig live-känsla genomsyrar hela produktionen, helt enkelt eftersom Blood Red Oranges är ett lysande liveband och vill förmedla det även på EP:n. Nu är de mer hungriga än någonsin, så se till att ta del av deras apelsindriv direkt”, står det i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisinsats i centrala Uppsala – en gripen

(Uppdaterad 17.54) En man greps efter en polisinsats i Uppsala på torsdagen.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.16:13, 19 oktober, 2017

Polisinsats i centrala Uppsala – en gripen
Foto: Andreas Thorszelius

På torsdagen gjordes en polisinsats på Bangårdsgatan i Uppsala. Flera polispatruller ska ha befunnit sig på platsen och enligt uppgift ska man ha sökt igenom en bil.

– Det är en yngre man som har gripits för stöld och i ett fordon, kopplat till den här mannen, så hittade man stöldgods, säger Johan Thalberg, presstalesperson vid polisen i Uppsala.

Hur mycket stöldgods det rör sig om är i nuläget oklart.

– Det är något som patrullen jobbar på nu för att kunna bedöma hur grovt brottet är, säger Johan Thalberg.

Mannen har förts till polishuset i Uppsala där han ska förhöras.

Vid 17.45-tiden hade patrullerna lämnat platsen.

 

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

Vittne om dramat vid skolan: ”Jag är skärrad”

Tungt beväpnad polis stod för en större polisinsats vid en skola i Knutby på torsdagsförmiddagen. Ett vittne, med barn på skolan, berättar om vad hon såg.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.12:47, 19 oktober, 2017

Vittne om dramat vid skolan: ”Jag är skärrad”
En större polisinsats pågick under torsdagsförmiddagen i Knutby. Arkivfoto: Bildbyrån

Det var strax före lunch på torsdagen som polisen stod för en större insats mot en adress beläget nära skolan i Knutby. Tungt beväpnade med automatvapen slog man till mot bostaden där man fått uppgifter om att vapen kunde finnas.

– Det fanns inga vapen på adressen men vi tog uppgifterna vi fått på stort allvar. Det kan då innebära att vi bär förstärkningsvapen, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen i Uppsala.

Nu har 24Uppsala.se pratat med ett vittne, en kvinna, som väljer att vara anonym.

– Jag kom körandes på vägen och såg flera polisbilar och en ambulans. Jag blev givetvis orolig eftersom jag har barn på skolan.

– Jag är skärrad, fortsätter hon.

LÄS MER: Tungt beväpnad polis i stor insats vid skola

Vittnet berättar vidare att hon snabbt kollade på en gemensam grupp i sociala medier som delas mellan de som bor i Knutby – en grannsamverkansgrupp.

– Det stod så mycket där men man vet inte riktigt vad som är sant. Jag såg som sagt flera polisbilar och ambulansen. Jag såg också att polisen förde iväg en person över gatan.

Som 24Uppsala.se skrev vid lunchtid på torsdagen avbröts insatsen. Polisen fann inga vapen och man ingen på platsen frihetsberövades.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng