Chockhöjningen: Miljontals drabbadas av höjda priserna

Under förra året höjdes priserna på elnät rejält i hela landet. Det skriver Nils Holgerssongruppen, en organisation som finansieras av Riksbyggen, HSB hyresgästföreningen och SABO, i en ny rapport som SVT Nyheter har publicerat.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.17:04, 19 maj, 2017

Chockhöjningen: Miljontals drabbadas av höjda priserna
Foto: creative commons.

Under förra året höjdes priserna på elnät i hela landet. I snitt ökade priserna med 7,5 procent, men på bland annat Gotland var höjningen så stor som 12,3 procent.

Enligt statistiken, som SVT Nyheter har publicerat, är det Vattenfall som står för den största höjningen under förra året med 11,2 procent, följt av Ellevio9,5 procent och Eon med 9,3 procent.

– Vi tycker inte det är bra. Det drabbar miljontals konsumenter där ute som inte har möjlighet att välja något annat. Vi ser att den elnätsreglering vi har i dag inte fungerar och vi vill att regeringen ser över det. Vi vill att avkastningskraven blir lägre”, säger Mari-Louise Persson, energistrateg för Nils Holgerssongruppen till SVT.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Då kommer Sommarlov tillbaka

Sommaren närmar sig med stormsteg, och med den kommer också ännu en säsong av SVT:s populära Sommarlov som sänds på Barnkanalen med start den 12:e juni från Malmö. Så här blir årets säsong som bjuder på lek, bus, tv-serier och en viss "Sommarskuggan".

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.18:00, 20 maj, 2017

2 bilder
  • Vi hoppas att vi alla ska bli bättre på att ta hand om vår planet, säger Alex och Angelika som är programledare för Sommarlov i år. Foto: Janne Danielsson / SVT.
    Vi hoppas att vi alla ska bli bättre på att ta hand om vår planet, säger Alex och Angelika som är programledare för Sommarlov i år. Foto: Janne Danielsson / SVT.
  • Sommarskuggan kommer tillbaka när SVT kör vidare med Sommarlov från Malmö i sommarn. Foto: Niklas Forshell / SVT.
    Sommarskuggan kommer tillbaka när SVT kör vidare med Sommarlov från Malmö i sommarn. Foto: Niklas Forshell / SVT.

Här kommer en glädjande nyhet för alla sommarlovslediga barn. Mellan den 12:e juni och 18:e augusti sänder SVT Sommarlov i Barnkanalen. Precis som de senaste åren sänds programmet från den gröna dubbeldäckaren (sommarlovsbussen) som kommer att vara uppställd vid Scaniabadet i Malmö.

Alexander Hermansson och Angelika Prick, som också var med i förra säsongen, är programledare för programmet som i år kommer att slå ett extra slag för klimaten och vår planet.

– Det känns så bra att vi i sommar ska bli planetskötare, vi måste bli bättre på att sköta om vår jord och miljön! Vi älskar vår planet, och jag är övertygad om att vi tillsammans kan göra mycket gott, säger Alexander Hermansson.

Precis som tidigare säsonger bjuds tv-tittarna på både lek, bus och tv-serier. Men också en viss ”Sommarskuggan” som på nytt kommer att ställa till med hyss. Men vem är det som gömmer sig i dräkten den här gången?

Direktsändningarna kommer att äga rum inför publik och precis som vanligt gästas Sommarlov av sommar-aktuella gäster och välkända artister. För den som vill vara publik i programmet är det vardagar (måndag till fredag) som gäller, och det kommer att vara fortsatt fritt inträde.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Eurovision Song Contest 2017

Så gick det för Robin Bengtsson

Det blev Portugal som tog hem segern i Eurovision Song Contest som bjöd på flera skrällar. Så här gick det för Sverige och Robin Bengtsson länge var med och slogs om slutsegern. ”En seger för folk som gör musik”, säger vinnaren Salvador Sobrals.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.00:51, 14 maj, 2017

Så gick det för Robin Bengtsson
Portugals Salvador Sobrals vann Eurovision Song Contest. Foto: Thomas Hanses.

Portugal och Salvador Sobrals, 27, fick jubla högst när Eurovision Song Contest avgjordes efter stor dramatik i Ukrainska Kiev.

– Det här kan vara en seger för folk som gör musik som faktiskt betyder något. Låt oss ta tillbaka musiken för det är det som verkligen räknas, säger Salvador Sobrals som vann knappt före Bulgarien.

Robin Bengtsson, som startade som 24:e av totalt 26 bidrag, stod för ett närmast perfekt nummer och rev ned stora applåder av publiken på plats i International Exhibition Centre.

Det verkade dock inte imponerat helt på jury-grupperna runt om i Europa som placerade Sverige och Robin Bengtsson på en tredje plats med total 218 poäng efter bland annat tre tolvpoängare. Långt efter Portugal som toppade på överlägsna 382 poäng och tvåan Bulgarien som fick 278 poäng.

Läs också: Bra startnummer för Robin Bengtsson

När det kom till telefonrösterna så fick Robin Bengtsson de åttonde högsta poängen och slutade på totalt 344 poäng, vilket var tio poäng före jättefavoriten Italien. Men det räckte alltså inte mot segrande Portugal som vann före Bulgarien och superskrällen Moldavien.

En stor snackis under SVT:s sändning från Eurovision Song Contest var programledaren Edward af Silléns kommentar i samband med att Dihaj från Azerbadjan skulle framföra sitt bidrag.

Läs också: Nu gäller det, Robin Bengtsson

”Låten framförs av Diana Hajiyeva. Hon kallas för Dihaj. Om ni känner igen henne som en av körtjejerna från förra årets azerbadjnska artsist, ja, då är ni gravt homosexuella” utropade Edward af Sillén i SVT, ett uttalande som väckte stora reaktioner och ilska på sociala medier.

Måns Zelmerlöw, som kommenterade sändningen tillsammans med just Edward af Sillén, fick dock beröm och var också en del i Ukrainas arrangemang på plats i Kiev där Måns Zelmerlöw höll ett ”träningsläger” för programledartrion Timur Miroshnychenko, Oleksandr Skichko och Volodymyr Ostapchuk. En trio som för övrigt sågades redan tidigt under sändningen.

FaktaTopp fem:
1. Portugal
2. Bulgarien
3. Moldavien
4. Belgien
5. Sverige

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Public service sjunker i förtroende

Även polis, sjukvård och svenska kyrkan tappar i förtroende.

Mia Martelleur

Kl.14:13, 6 april, 2017

Public service sjunker i förtroende
Foto: Bildbyrån

Allmänhetens förtroende för Sveriges television och Sveriges radio har sjunkit, rapporterar Sveriges radio på torsdagen.

De har tagit del av MedieAkademins årliga förtroendebarometer.

1 200 personer har svarat på hur mycket de litar på olika företag, medier, institutioner, partier och organisationer. Sveriges radio har tidigare haft delad förstaplats med Systembolaget. Men i år har de halkat ned till en tredjeplats på listan, och lämnat Systembolaget ensam i topp.

64 procent uppger att de har ganska stort förtroende för Sveriges radio, jämfört med 2016 då 70 procent uppgav detsamma. Sveriges television tappar också i förstorande från 66 till 60 procent.

Undersökningen visar även att polisen, sjukvården och Svenska kyrkan har rasat i förtroende, liksom Moderaterna som rasar från 34 till 22 procent. Centerpartiet däremot har ökat.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LEDARE

Sakine Madon: Att slira med fakta är att skjuta sig i foten

Medier och politiker ska sköta sig

Ledare Mittmedia

Ledare Mittmedia

Kl.10:07, 30 mars, 2017

Sakine Madon: Att slira med fakta är att skjuta sig i foten
Sveriges television har fått kritik. Foto: Bildbyrån

I vår iver att bemöta ”fake news” får vi – vi i meningen invandringspositiva debattörer, journalister eller politiker – passa oss från att själva slira med fakta eller vinkla nyhetsrapportering.

I veckan fick Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi, rycka ut och skriva en artikel på debattsajten SVT Opinion (27/3). Anledningen var ett missvisande nyhetsinslag i SVT i måndags. SVT lyfte fram att sysselsättningen bland utrikes födda ökat med omkring 244 000 personer från 2008 till i dag, och att sysselsättningen bland inrikes födda inte ökat. Arbetsförmedlingens prognoschef hävdar att antalet arbetare inte skulle räcka till utan invandrare. Det låter onekligen som positiva nyheter. Och visst behövs det även optimism bland alla rubriker om bilbränder, sjunkande betyg och kriminalitet.

Så vad är bekymret? Det är, som Hammarstedt förklarar, att SVT:s rapportering är missvisande. Om antalet utlandsfödda i befolkningen ökar, är det inte konstigt att fler i den gruppen – i absoluta tal – arbetar. Konstigt vore annars. Men det relevanta är: hur stor andel får jobb, och hur ser det ut i jämförelse med infödda?

För att kunna säga något om integrationen på arbetsmarknaden behöver sysselsättning mätas i procent. Då blir bilden en hel annan än den som SVT valde att förmedla; andelen sysselsatta bland utrikes födda har inte ökat mellan åren 2008 och 2015. Ökningen är liten bland inrikesfödda, men siffrorna är för den gruppen något bättre. Procentuellt har gapet i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda ökat något. Med andra ord går det, tyvärr, inte i rätt riktning.

Nu visar det sig att det saknas belägg för att det ska ha förekommit dödshot i samband med att bibliotek inte velat ta in Sanandajis bok ”Massutmaning”.

Ett annat knepigt exempel är en text som publicerades på Dagens Nyheters kultursida häromdagen. Där skriver Jenny Lindh att invandringsdebattören Tino Sanandaji, aktuell med boken ”Massutmaning”, har så hängivna läsare att de ”dödshotar om deras älsklingsbok nobbas” (27/3).

Nu visar det sig att det saknas belägg för att det ska ha förekommit dödshot i samband med att bibliotek inte velat ta in Sanandajis bok ”Massutmaning”. Både DN, men även Medierna i Sveriges Radio, har trots det valt att bunta ihop personer som önskat låna ”Massutmaning” med extremister som hotar. Så blir plötsligt något som saknar belägg en ”sanning””

Nyligen kritiserades arbetsmarknadsminister Ylva Johansson för att i BBC ha hävdat att sexbrotten mot kvinnor går ner. Efter kritik backade Johansson och sa att det är viktigt att ”det blir korrekt”. Ovan nämnda medieredaktioner kan med fördel se och lära. Att själv slira med fakta är inte att bemöta fake news, det är att skjuta sig i foten.

*Uppdatering: Det framgick varken av artiklarna i DN eller i inslaget i Sveriges Radios Medierna att det hade förekommit konkreta hot i samband med att bibliotek inte ville ta in ”Massutmaning”. Men nu har Medierna svarat och nämnt en hotfull tweet om att bibliotikarie ska få ”ett besök”, som även om det togs tillbaks funnits. Inget dödshot, men likväl hotfullt. Jag tackar Medierna för svaret.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Finaldags: Hon vinner Melodifestivalen

Nu ska det avgöras. Vem eller vilka tar hem slutsegern i Melodifestivalen och får representera Sverige i Eurovision Song Contest senare i vår? Här är favoriten att vinna hela musikfesten.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.14:58, 11 mars, 2017

Finaldags: Hon vinner Melodifestivalen

Med start klockan 20.00 i kväll ska allt avgöras. Då får vi äntligen veta vem eller vilka vinner finalen av Melodifestivalen som avgörs i Friends Arena i Solna. Vi tog en koll med experterna som tror så här om kvällens musikfest.

Stor favorit är Wiktoria som vinner hela Melodifestivalen enligt spelbolaget Unibet som ger dig 2.50 gånger pengarna om du spelar på hennes låt ”As I Lay Me Down”. Även Robin Bengtsson tippas bland favoriterna och har det näst lägsta oddset med 3.75 gånger pengarna, samma som Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia.

Bland de med sämst chans att vinna tror Unibet på Lisa Ajax och Boris Réne som båda ger 101.0 gånger pengarna för en seger.

24Uppsalas spelexpert, Mats Forslund, som tidigare var Svenska Spels expert i drygt åtta år, tror att spelbolaget har tippat rätt på vem som tar hem slutsegern.

– Det blir Wiktoria som vinner före Nano. På tredje plats tror jag på Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia, och sedan Robin på en fjärde plats, säger Mats Forslund.

Kvällens finalister i Melodifestivalen
• Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – En värld full av strider
(Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)
(Jon Henrik Fjällgren, Sara Biglert, Christian Schneider, Andreas Hedlund)
• Wiktoria – As I Lay Me Down
(Justin Forrest, Jonas Wallin, Lauren Dyson)
• Owe Thörnqvist – Boogieman Blues
(Owe Thörnqvist)
• Robin Bengtsson – I Can’t Go On
(David Kreuger, Hamed ”K-One” Pirouzpanah, Robin Stjernberg)
• Benjamin Ingrosso – Good Lovin’
(Benjamin Ingrosso, Louis Schoorl, Matt Parad, MAG)
• Mariette – A Million Years
(Thomas G:son, Johanna Jansson, Peter Boström, Mariette Hansson, Jenny Hansson)
• Ace Wilder – Wild Child
(Peter Boström, Thomas G:son, Ace Wilder)
• Nano – Hold On
(Nano Omar, Gino Yonan, Ayak, Carl Rydén, Christoffer Belaieff, Rikard de Bruin, David Francis Jackson)
• FO&O – Gotta Thing About You
(Robert John ”Mutt” Lange, Tony Nilsson)
• Lisa Ajax – I Don’t Give A
(Ola Svensson, Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad)
• Boris René – Her Kiss
(Tim Larsson, Tobias Lundgren)
• Anton Hagman – Kiss You Goodbye
(Christian Fast, Tim Schou, Henrik Nordenback)

FaktaSå här tror Unibet
Wiktoria 2.50
Robin Bengtsson 3.75
Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia 3.75
Mariette Hansson 16.00
Benjamin Ingrosso 28.00
Owe Thörnqvist 31.00
Ace Wilder 36.00
Anton Hagman 36.00
FO&O 76.00
Boris Réne 101.0
Lisa Ajax 101.0

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel