Från Internationalen till näringslivstoppen

Maria Mattsson Mähl, grundare och VD för AlphaCE Coachning & Education, blev i veckan invald i Svenskt Näringslivs styrelse. ”En absurd händelse i mitt liv”, säger Maria Mattsson Mähl.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:32, 19 maj, 2017

Från Internationalen till näringslivstoppen
Maria Mattsson Mähl, VD för AlphaCE, har blivit invald invald i Svenskt Näringslivs styrelse. Foto: Jenni Anna Gustafsson.

Entreprenören och företagsängeln Maria Mattsson Mähl har gjort ett stort avtryck på svenskt näringsliv med sitt företag AlphaCE Coachning & Education och fick nyligen ta emot priset som årets grundare syd.

I veckan blev det också klart att Bälingebon Maria Mattsson Mähl tar plats i styrelsen för Svenskt Närlingsliv.

– Jag växte upp till tonerna av Internationalen och berättelser om arbetarnas kamp och livets orättvisor i början av 1900-talet. I dag när jag blev invald i Svenskt Näringslivs styrelse känns det som en absurd händelse i mitt liv, med tanke på min bakgrund. Gårdagens arbetarunge har lyckats ta sig hela vägen till toppen av svenskt näringsliv, säger Maria Mattsson Mähl och fortsätter:

Läs också: Årets grundare: ”Uppsala är en bortglömd företagarstad”

– Den svenska välfärden hjälpte min pappa att göra klassresan. Tack vare möjligheten för privata alternativ i välfärden hjälper jag och mina fantastiska kollegor idag arbetssökande och nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Visst är Sverige fantastiskt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Utbildningarna som ger dig högst ingångslön

Om du vill ha en hög ingångslön efter din utbildning ska du utbilda dig inom juridik, samhällsvetenskap och teknik. Här är listan på utbildningarna i Sverige som ger bäst ingångslön efter examen.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.07:32, 8 maj, 2017

Utbildningarna som ger dig högst ingångslön
Foto: Pixabay

En sammanställning från Svenskt näringsliv visar att Data- och systemvetenskap på Uppsala universitet är den utbildning i Sverige som i snitt ger bäst ingångslön efter examen. Där ligger medellönen nämligen på 35 000 kronor i månaden, skriver Veckans affärer.

Generellt sett ger utbildningar inom områdena juridik, samhällsvetenskap och teknik de bästa ingångslönerna efter examen i Sverige.

Sämst utbildning sett till ingångslönen är masterprogrammet Kultur- och mediegestaltning på Linköpings Universitet, där snittlönen ligger på 20 944 kronor per månad.

Topp 10 ingångslöner efter examen:

 1. Data- och systemvetenskap, Uppsala universitet: 35 000
 2. Väg- och vattenbyggnad, Kungliga tekniska högskolan: 32 939
 3. Datateknik, Kungliga tekniska högskolan: 32 548
 4. Företagsekonomi, Handelshögskolan: 32 478
 5. Riskhantering, Lunds universitet: 31 863
 6. Data- och systemvetenskap, Stockholms universitet: 31 400
 7. Industriell ekonomi, Kungliga tekniska högskolan: 31 351
 8. Statsvetenskap, Försvarshögskolan: 31 000
 9. Industriell ekonomi, Lunds universitet: 30 745
 10. Statsvetenskap, Umeå universitet: 30 500

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vasaloppet 2017

Bälingeåkarens stora revansch – vann Vasaloppet

Britta Johansson Norgren, född i Bälinge utanför Uppsala, vann Vasaloppet efter ett imponerande lopp som avgjordes tidigt.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.12:31, 5 mars, 2017

3 bilder
 • Britta Johansson-Norgren, Sverige, jublar efter att ha vunnit damklassen i Vasaloppet. Foto: Nisse Schmidt / BildbyrŒån.
  Britta Johansson-Norgren, Sverige, jublar efter att ha vunnit damklassen i Vasaloppet. Foto: Nisse Schmidt / BildbyrΌn.
 • Britta Johansson Norgren på väg mot första segern. Foto: Nisse Schmidt / BildbyrŒån.
  Britta Johansson Norgren på väg mot första segern. Foto: Nisse Schmidt / BildbyrŒån.
 • John Kristian Dahl i spurten som gav honom segern på herrsidan. Foto: Nisse Schmidt / BildbyrŒån.
  John Kristian Dahl i spurten som gav honom segern på herrsidan. Foto: Nisse Schmidt / BildbyrŒån.

Efter flera andra platser fick till slut Bälingeåkaren Britta Johansson Norgren vinna Vasaloppet för första gången. Det var aldrig något snack på damsidan där Britta Johansson Norgren tidigt hängde av Astrid Slind, som var det enda hotet till segern.

– Framförallt en enorm trötthet, men samtidigt en lättnad, det går inte riktigt att beskriva känslan, säger en sliten Britta Johansson Norgren till SVT.

– Jag hade en fin resa fram till Oxberg, men sedan har det gått tungt. Stundtals ville jag bara gråta av smärtan. Det var otroligt slitsamt, men det här betyder otroligt mycket.

På herrsidan blev det desto större dramatik och avgörandet kom först på mållinjen där norrmannen Jon Kristian Dahl fick ena skidan först i mål och därmed tog hem sin tredje seger i Vasaloppet. även på andra och tredje plats blev det norskt i form av Andreas Nygaard som passerade mållinjen precis före Stian Hoelgaard. Bästa svensk blev Markus Ottosson som körde in i mål någon halvsekund efter den norska trion.

– Det är ett mirakel. Fruktansvärt tungt, jag hade ont i ryggen. Jag var stum långt före Evertsberg och tappade massor. Fick en sån second wind, det bara svartnade helt på slutet. Det är ett mirakel, säger Jon Kristian Dahl till SVT.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lista: Här är kommunerna som rankas högst hos företagen

I Stockholm och Skåne finns de kommuner som har landets bästa näringslivsklimat. Sämre är det för Gävleborg och Gotland. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv. Här kan du se hur din kommun ligger till.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.06:48, 11 februari, 2017

Lista: Här är kommunerna som rankas högst hos företagen
Svenskt Näringsliv rankar de bästa kommunerna för företagare. Denna bild är från Profilprodukter. Foto: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

Svenskt Näringsliv sammanställer varje år en rankinglista på näringslivsklimatet i kommunerna. Den bygger på enkätsvar från 31 000 entreprenörer i hela landet samt på statistik från SCB och UC. Syftet med rapporten är att visa var det är bäst att driva företag, baserat på 18 olika faktorer. Det som mäts är allt från åsikter om infrastruktur till hur många nya företag som startats upp.

Enligt den senaste rapporten är Solna den bästa kommunen för näringslivet. De vinner för nionde året i rad, samtidigt som landets största städer får en sämre placering i rankingen. Den fråga som påverkar betyget mest är det sammanfattande omdömet. Där har Markaryd topp-placeringen, den kommun där man också anses ha minst konkurrens från kommunen och mest stöd från politikerna.

Den kommun som klättrat mest år 2016 är Vännäs i Väs­terbotten, följt av Heby i Uppsala län. Anledningen är främst att kommunens attityder till företagare har förbättrats och att man har fått bättre tillgång på kompetent personal. Den kommunen har också, enligt de tillfrågade entreprenörerna, ett av landets bästa tele- och it-nät.

Här är kommunerna som är topprankade för respektive län. Platsen anger placering på rankinglistan av totalt 290 kommuner i hela landet:

 1. Solna (Stockholms län) – plats 1
 2. Vellinge (Skåne län) – plats 4
 3. Vårgårda (Västra Götalands län) – plats 8
 4. Trosa (Södermanlands län) – plats 9
 5. Växjö (Kronobergs län) – plats 13
 6. Laholm (Hallands län) – plats 17
 7. Mullsjö (Jönköpings län) – plats 21
 8. Sunne (Värmlands län) – plats 31
 9. Mönsterås (Kalmar län) – plats 36
 10. Lekeberg (Örebro län) – plats 39
 11. Bjurholm (Västerbottens län) – plats 42
 12. Ydre (Östergötlands län) – plats 43
 13. Rättvik (Dalarnas län) – plats 45
 14. Västerås (Västmanlands län) – plats 46
 15. Timrå (Västernorrlands län) – plats 47
 16. Luleå (Norrbottens län) – plats 77
 17. Enköping (Uppsala län) – plats 88
 18. Ronneby (Blekinge län) – plats 122
 19. Krokom (Jämtlands län) – plats 129
 20. Sandviken (Gävleborgs län) – plats 226
 21. Gotland (Gotlands län) – plats 256

Här kan du söka på hur just din kommun ligger till totalt i rankingen samt i de 18 olika kategorier som presenterats i mätningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tjuvar slog till mot en ny lanthandel: ”Några snorungar”

I helgen slog tjuvar till mot Handlarn i Oxsätra, natten till tisdagen upptäcktes nästa inbrott mot en lanthandel strax utanför Uppsala.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:38, 31 januari, 2017

Tjuvar slog till mot en ny lanthandel: ”Några snorungar”
Foto: Arkiv

Under gårdagen skrev vi om inbrottet hos Handlarn i Oxsätra och Glasklart i Uppsala. Inbrottsvågen i och omkring Uppsala fortsatte även under natten till tisdagen då ännu en lanthandel drabbades av inbrott. Den här gången handlar det om Matöppet Träffköp i Bälinge som under natten fick påhälsning av tjuvar.

– Det stämmer, vi har blivit av med en del öl och cigaretter, så det verkar som att de som tog sig in hade prioriterat vad de var ute efter, säger Leif Lundeén som har drivit butiken i många år.

– Just nu är det dock min dotter Angélica som driver butiken, själv har jag börjat trappa ned lite.

Hur mycket fick de med sig?
– Det har vi faktiskt inte hunnit titta på ännu, vi ligger redan flera timmar efter ändå. Men polisen har varit här i alla fall, fortsätter Lundeén som tror att det är ungdomar som ligger bakom.

– Förmodligen är det väl några snorungar som har gjort det.

Hur tog de sig in?
– De hade brutit upp en bom på baksidan och gått in den vägen och stökat till lite i butiken. Det sitter ändå en stålbom där, men med rätt verktyg så går det så klart att ta sig in ändå. Men det är inte så mycket att göra åt det här, det är bara att bita ihop och gå vidare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel