Fyra Bolandelever hamnade på pallen

I förra veckan avgjordes Yrkes-DM, och för fyra elever från Bolandsskolan blev det en hedrande pallplats. ”Vi är stolta och glada att det gick så bra för våra elever”, säger Ulla Klefbom, rektor på Bolandgymnasiet.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.13:04, 19 maj, 2017

Fyra Bolandelever hamnade på pallen
Fyra Bolandelever hamnade på pallen när Yrkes-DM avgjordes. Foto: Sofie Blomgren.

Fyra elever från Bolandsskolan i Uppsala har chansen att kvalificera sig till Yrkes–SM avgörs i Uppsala i april 2018. I torsdags gjorde elever från gymnasiets bygg- och anläggningsprogram upp i distriktsmästerskapen, och de fyra eleverna från Bolandgymnasiet hamnade på pallen i fyra av de fem tävlingskategorierna.

– Vi är stolta och glada att det gick så bra för våra elever, det visar att vi har bra utbildningar och det bådar gott för framtiden när byggbranschen är i stort behov av skickliga hantverkare, säger Ulla Klefbom, rektor på Bolandgymnasiet.

Albert Ahlenius, Fanny Larsson, Anton Renvall och Johannes Matsson heter vinnarna som har nu chansen att ta sig till Yrkes-SM som går av stapeln i Uppsala i april 2018, via en regiontävling som hålls några månader innan SM. Det finns sex platser för varje yrke i Yrkes-SM.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

NATTENS HÄNDELSER

Medan du sov: Detta hände i Uppsala

En minibuss och två bilar brann.

24sverige.se Nattwebben

24sverige.se Nattwebben

Kl.05:00, 24 juni, 2017

Medan du sov: Detta hände i Uppsala
Detta hände i Uppsala medan du sov. Foto: Arkiv.

02.56 Sent under midsommarnatten inkom ett Sos alarm om en bilbrand i Uppsala. De fordon som brunnit är en minibuss och två personbilar. En anmälan är upprättad för skadegörelse genom brand. Ingen är ännu misstänkt eller gripen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar: Så skyddar du dig mot sommarbluffarna

Du skulle bara ta ut pengar i bankomaten – men då fick bedragare kontrollen över ditt bankkonto. "Sedan tar de ut alla dina semesterpengar", säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericentrum.

Mia Martelleur

Kl.18:47, 23 juni, 2017

Polisen varnar: Så skyddar du dig mot sommarbluffarna
Foto: Ludvig Thunman / Bildbyrån

Förra sommaren ID-kapades 320 personer per dag, och det ser inte ut att bli färre i år, rapporterar polisen.

”Den vanligaste id-kapningen är kortköp med stulna kortuppgifter”, skriver de på sin Facebooksida för bedrägeri.

Men det är inte den enda typen av bedrägeri som ökar under den svenska sommaren. Med hjälp av mikrokameror och flaska nummerplattor så kan bedragare säkra din kod och kortets magnetremsa – sedan kan de få kontrollen över dina bankkonton.

– Utrustningen läser av informationen på magnetremsans spår samtidigt som en extremt liten kamera filmar koden som dina fingrar slår in. Bedragarna lägger sedan över magnetspårsinformationen på ett vanligt kort med magnetremsa. Sedan använder man din pinkod, och det gör man i bankomat i de här länderna, och sedan tar de ut alla dina semesterpengar, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter till Dina pengar.

Kort-bedrägerier är även vanlig utomlands och du bör vara försiktig om du ska ta ut pengar eller använda ditt kort i andra länder.

Under sommaren ökar även andra bluffar, när de engelsktalande asfaltsläggarna och guldskojarna (vägpirater) dyker upp på vägar och campingplatser.

–  Ibland bryter de (asfaltsläggarna) upp asfalt, eller så vaknar du av att de bryter upp panelen, och sedan ringer de på dörren och säger ”det här kan vi fixa för 10 000 spänn”. Och sedan kräver de dig på 100 000 kronor i slutändan – även om de gör ett dåligt jobb. Sedan ska vi försöka påvisa att det finns avtal, vilket är bökigt eftersom de är muntliga, säger Jan Olsson till Dina pengar.

Guldbluffarna sker ofta vid bensinstationer. Då kan du bli stoppad och bedd om hjälpa att tanka, då de inte har några kontanter. I utbyte ska du få billigare guld.

– Fast det är ju inte guld de säljer. Eller så ber de dig om samma sak eftersom automaten bara tar kort och erbjuder dig sedlar, som är falska, säger Jan Olsson.

Här nedan kan du se polisens tips på hur du skyddar dig mot bluffarna.

FaktaSå skyddar du dig mot sommarbluffarna:

ID-kapning:

 • Ha kortet spärrat för internet- och utlandsköp när du inte använder det

 • Handla på sidor med säkra betallösningar, så kallat 3D-secure

 • Ett annat vanligt sätt är att bedragarna lurar av offret bankuppgifter: Därför ska du inte klicka inte på länkar i mail eller sms och aldrig svara på frågor per telefon om vad du har för bankuppgifter


Kortbedrägeri: 

 • Känn efter så att bankomatens nummerplatta sitter fast och inte är utbytt mot en kopia.

 • Täck för med ena handen medan du slår in koden med den andra.

 • Blockera ditt kort från köp i utlandet, och öppna endast blockeringen när du själv ska använda kortet.

 • Använd ett extrakort som det inte är kredit på utan endast en mindre summa. Då kommer bedragarna inte över så mycket pengar om olyckan är framme.

 • Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.

 • Kontrollera vad som sker på dina konton emellanåt, så har du större chans att upptäcka köp eller uttag som du inte har gjort.

 • Spärra omedelbart ditt kort via banken om du blivit av med ett bankkort eller kod, och göra en polisanmälan. Alla banker har ett särskilt telefonnummer som man kan ringa dygnet runt.


Vägpirater:

 • Stanna inte bilen om du känner dig osäker kring vad det är för situation, ring istället 114 14.

 • Tänk på säkerheten vid större trafikleder och vid på- och avfarter då risken för olyckor ökar när du stannar.

 • Om du stannat och utsätts för brott ska du alltid ringa 112.


Oseriösa hantverkare: 

 • Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.

 • Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

 • Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

 • Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.

 • Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.

 • Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.


Källa: polisen.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Krönika: Befinner vi oss i masspsykos vid varje högtid?

24:ans Linda LC Berntsson går igenom svenskarnas beteenden vid högtider.

Linda LC Berntsson

Linda LC Berntsson

Kl.20:02, 23 juni, 2017

Krönika: Befinner vi oss i masspsykos vid varje högtid?
Bilden är ett montage! Foto: Pixabay/Linda LC Berntsson

Och så var det dags igen. Midsommar. Den helgen svenskarna mer verkar se som sin nationaldag än vår egentliga sådan. Midsommarstången reses upp, vi hoppar som grodor runt den, och sedan är det sill, snaps, och potatis som gäller. Och så en jordgubbstårta på det.

De allra flesta verkar fira på liknande sätt, precis som vid många andra av våra högtider. Den insikten fick mig att fundera. En snabb sökning på Wikipedia gav mig frasen ”Masspsykos, även kallat masshysteri, innebär att en grupp människor låter sig påverkas av propaganda eller på annat sätt ett budskap vars syfte är att få dessa människor att ryckas med i en viss riktning och agera på ett visst sätt. Orden psykos och hysteri till trots, är människorna för övrigt psykiskt friska.” Kan det alltså vara så att vi befinner oss i masspsykos vid varje högtid?

Jag har samlat ihop några punkter där vårt beteende vid högtider skulle kunna jämföras med en masspsykos (med mindre allvarliga konsekvenser än många kända fall, tack och lov) och tänkte att vi kunde ta en närmare titt på dem.

1. Trafiken.
Precis före och efter högtider är våra vägar fulla av bilar, innehållandes folk på väg till och från firande. Så även under midsommar. Midsommar är den mest trafiktäta helgen på hela året (mer om det här). Men varför detta behov av att åka någonstans? Ja, många vill träffa släkt de annars inte träffar, men det finns ju också mängder av exempel på folk som bor i samma hushåll som ändå envisas med att en lång bilresa krävs för att dansa runt en midsommarstång eller julgran. Kan viljan att fly egentligen bero på något annat? Kan det röra sig om en masspsykos?

2. Snapsen (och sången).
Brukar du sjunga för dina dryckesglas? Inte? Var finns då rimligheten i att du ska sjunga sånger som är specifikt textade för dina små dryckesglas? Kan det vara en masspsykos som ger dig dessa idéer?

3. Potatisen och sillen.
Det kanske mest vardagliga livsmedlet vi har i det här landet är också ett av de vanligaste livsmedlen på ett festbord. Potatisen. Hur den blev en festmat är för mig en evig gåta. Men även den ständiga kompanjonen sillen omges av frågetecken. Vi skaffar oss alltså en speciell fisksort, filéar den och lägger den i gegg. Sedan äter vi den rå. Det konstigaste är ju ändå att kombinationen potatis + sill = komplett måltid. Så otillfredsställande! Varifrån kommer ens de här tankarna? Masspsykos?

4. Huvudbonader.
Nu när det är midsommar är det många som klär sina hjässor i blomsterkransar. Senare i sommar, när det är dags för kräftskiva, är det istället diverse varianter av partyhattar som gäller. Och till jul är det stjärngossestrutar, tomteluvor eller glitter som är grejen. Vad sysslar vi med egentligen? Solklar masspsykos!

Oavsett om du är en av de svenskarna som är drabbade av masspsykos, eller om du kör ditt eget race hoppas jag att din midsommar blir allt du hoppas på. Trevlig helg!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

GLAD MIDSOMMAR

Mix Megapol-profilens favoritlista till midsommarfesten

Uppsalaprofilen Madeleine Kihlman på Mix Megapol bjuder på sina 15 bästa låttips inför kvällens midsommarfest. Här kan du se hela listan och även ladda ned den via Spotify.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.17:55, 23 juni, 2017

Mix Megapol-profilens favoritlista till midsommarfesten
Uppsalaprofilen Madeleine Kihlman, MIX Megapol, bjuder på sin topplista inför midsommaraftons-festen. Foto: MIX Megapol.

Mix Megapol-profilen Madeleine Kihlman, som tidigare också har sänt radio på City 106,5 i Uppsala, bjuder på sina 15 bästa låttips som är ett måste på kvällens midsommarfest.

– Min absoluta favorit är ”När vi två blir en”. Det är visserligen ingen sommarlåt, men allt med Gyllene tider är ändå sommarlåtar – på något sätt, säger Madeleine Kihlman som själv kommer att fira midsommar hemma i Uppsala.

– Jag ska fira midsommar i en liten by utanför Uppsala med några vänner, det ser jag verkligen fram emot.

Klicka här: För att lyssna på listan via Spotify

Madeleine Kihlmans topp-15-lista:
Gyllene Tider – När vi två blir en
I´m the one – Dj Khaled mfl
The boys of summer – Don Henley
Rytmen av ett regn – Millas Mirakel
Mark Ronson & Amy Winehouse – Valerie
Peps Persson – Oh boy
Ted Gärdestad – Sol, vind och vatten
Luis Fonsi & Justin Bieber – Despacito
Madonna – Holiday
Addis Black Widow – Wait in summer
Håkan Hellström – Visa vid vindens ängar
Nicki Minaj – Starships
Tomas Ledin – En dag på stranden
Macklemore & Ryan Lewis – Can´t hold us Del
Amitri – Roll with me

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Den döda mannen har identifierats

Strax före lunch på midsommarafton hittades en person avliden i Hammarskog söder om Uppsala. Polisen rapporterar att mannen har identifierats och anhöriga underrättats.

Mia Martelleur

Kl.16:56, 23 juni, 2017

Den döda mannen har identifierats
ARKIVFOTO: Casper Johansson

Det var vid 11.44 som polispatruller skickades till Hammarskog och området där kroppen hittats spärrades av. Men vid 15.00-tiden på fredagseftermiddagen lämnade polisen platsen utan misstanke om brott.

Enligt uppgifter från polisen har mannen identifierats som en man i 28-årsåldern och anhöriga har underrättats.

Det finns ingen misstanke om brott bakom dödsfallet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.