Lagom till sommaren: Nu blir det prisras på flygbiljetter

Även om den svenska sommaren är fantastisk finns det många som söker sig utomlands. Här kommer en glädjande nyhet för alla som har tänkt ta flyget i sommar.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.14:33, 19 maj, 2017

Lagom till sommaren: Nu blir det prisras på flygbiljetter

Enligt Ticket Privatresor kan vi förvänta oss ett prisras på flygbiljetter lagom till sommaren och semestertider. Därmed är det upplagt för ett litet klipp för alla utlands-törstande Uppsalabor.

Researrangören skriver i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen att prisraset på flygbiljetterna kan bli upp till nio procent billigare.

Allra mest tjänar den som har tänkt ta flyget till USA, men fynd finns även på flygresor till flera europeiska storstäder som Paris, Prag och Milano. Enligt researrangören har snittpriset för alla storstadsresmål i Europa fallit med sju procent till drygt 2 400 kronor, och under samma period har bokningarna ökat med 19 procent.

– Det går att tjäna tusenlappar på att flygpriserna sjunker. Snittpriserna är anmärkningsvärt låga. Titta bara på Berlin, där snittpriset är knappt 1500 kronor i sommar, säger Karin Starkman Ahlstedt, pr- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor.

Orsaken till de fallande biljettpriserna ska, enligt sajten, bero på den allt hårdare konkurrens mellan flygbolagen och ett större utbud av flyglinjer till olika delar av världen.

FaktaDestinationer där biljettpriserna rasar mest:
1. New York, -18,8%
2. Los Angeles, -18,8%
3. San Francisco, -18,2%
4. Paris, -17,1%
5. Prag, -14,9%
6. Milano, -13,1%
7. Miami, -12,9%
8. Nice, -12,7%
9. Cypern, -12,5%
10. Berlin, -11,5%

Källa: Ticket, snittpriset på flygresor bokade till och med 3 maj, avresa 1 juni-30 augusti.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Resmålen som lockar flest över valborg

Här är de tio mest populära resmålen under valborgshelgen.

Mia Martelleur

Kl.13:43, 29 april, 2017

LISTA: Resmålen som lockar flest över valborg
Enligt Tickets statistik är Amsterdam den stad som ökat mest i popularitet jämfört med förra året. Foto: Ekin Yalgin / Mostphotos

Bokningarna av storstadsresor under valborgshelgen har ökat med 15 procent jämfört med i fjol hos Ticket. Det rapporterar bolaget i ett pressmeddelande.

– Många har tröttnat på det ostadiga aprilvädret och vill åka söderut för att få lite sol på näsan under Valborgsmässohelgen, gärna till någon mysig storstad, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig Ticket Privatresor.

Men trots detta toppar Mallorca listan över de mest bokade resmålen inför helgen, och har ökat i popularitet med 46 procent. Störst ökning i antalet bokningar är till Amsterdam, som ökat med 106 procent mot i fjol. Även Berlin har ökat mycket i popularitet med 35 procent.

Se hela listan nedan:

FaktaHit reser felst på valborg: 

1. Mallorca (1)

2. Amsterdam (7)

3. London (2)

4. Paris (10)

5. Cypern (5)

6. Berlin (ny)

7. Prag (6)

8. Rhodos (4)

9. Malaga (ny)

10. Kreta (3)

Källa: Ticket, bokningar fram till 23 april med avresa över Valborgshelgen. Inom parentes är fjolårets placering. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hit reser svenskarna i påsk

Påsken väcker vårkänslor och får många svenskar att längta efter en vårresa. Så reser svenskarna i påsk:

Mia Martelleur

Kl.13:51, 2 april, 2017

Hit reser svenskarna i påsk
London och Amsterdam är de städer som lockar flest i Påsk.

Storstäderna är det som lockar flest svenskar över påsk i år, enligt ny statistik från Ticket privatresor. Enligt dem har storstadsboknignarna ökat med 25 procent jämfört med i fjol, och 6 av 10 bokningar går till en storstad.

– Många svenskar vill åka i väg och möta våren i någon av världens mysiga metropoler, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig för Ticket Privatresor.

I fjol låg påsken tidigare och då lockades resenärerna mer av längtan efter sol, med Gran Canaria som solklart vinnare. Men nu när påsken infaller senare, lockar storstadslivet och vårkänslorna som finns att hämta där mer, vilket gjort att solsemestern halkat ned lite i placeringen.

London är den stad som lockat allra flest bokningar, men Amsterdam har ökat mest i popularitet – med mer än dubbelt så många bokningar som året innan.

Andra storstäder som blivit mer populära är Paris, Prag och Berlin.

FaktaHit har flest bokat resor över påsken:

Siffran inom parantes visar placeringen under påsk i fjol.

1. London (2)

2. Gran Canaria (1)

3. Amsterdam (ny)

4. Paris (10)

5. New York (5)

6. Malaga (6)

7. Prag (ny)

8. Mallorca (ny)

9. Berlin (ny)

10. Teneriffa (4)

Källa: Ticket

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny skatt ger dyrare resor – flygbolagen rasar

Förslaget på den nya flygskatten skapar oro i landet. Skatten skulle göra att priset på biljetter blir dyrare och en tur och returresa inom Sverige skulle kunna öka med 160 kronor. 

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.07:17, 27 februari, 2017

Ny skatt ger dyrare resor – flygbolagen rasar
Flygskatten kan komma att träda i kraft nästa år. Foto: Pexels

Utredningen föreslår en skatt indelad i tre nivåer. För en resa inom Europa ska skatten vara 80 kronor, en resa utanför Europa med max 600 mil från Arlanda 280 kronor och för längre resor än 600 mil utanför Europa 430 kronor.

Flygbolagen kommer betala skatten men i slutändan hamnar den extra kostnaden på resenärernas biljetter.

Tanken med flygskatten är att människor ska välja mer klimatsmarta alternativ när de reser. På så sätt skulle flygens klimatpåverkan minska och förhoppningarna är att flygbolagen ska börja tänka mer klimatsmart än de flesta gör idag.

Enligt utredningen kan den extra skatten inbringa drygt 1,8 miljarder kronor per år till statskassan. Förslaget har legat hos regeringen sedan i november och skatten kan komma att träda i kraft redan 2018.

Flygbolagen rasar nu mot den eventuella skatten och har tydligt visat sin irritation mot regeringen. Norwegians vd Bjørn Kjos sa för några dagar sedan att Skavsta flygplats utanför Nyköping blir tvungna att slå igen om flygskatten blir av, samt att flygbolaget Ryanair skulle få flytta till Arlanda.

– Regionala flygplatser får problem och införs flygskatt tror jag att Skavsta läggs ned. Ryanairs vd Michael O’Leary kommer att flytta sin verksamhet till Arlanda, sa Bjørn Kjos till svenska medier.

Även SAS är tydliga med sin irritation. Styrelseordförande Fritz Schur höll en bostadsstämma i onsdags och pratade då bland annat om Norge. Där har miljöskatten införts och till följd av det har en flygplats samt flyglinjer lagts ner och arbetstillfällen försvunnit, skriver Expressen.

– Det är min förhoppning att politikerna ska inse vilka negativa effekter en flygskatt ska få för Sverige och att flygskatten aldrig når riksdagens bord, sa han.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel