SD:s ordförande om attacken: ”Blixt från klarblå himmel”

I onsdags slogs en SD-medlem ner till marken när några medlemmar delade ut flygblad vid Resecentrum. Simon Alm, ordförande för Sverigedemokraterna i Uppsala, berättar om attacken.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.06:44, 19 maj, 2017

SD:s ordförande om attacken: ”Blixt från klarblå himmel”
Simon Alm berättar om attacken vid Resecentrum. Foto: Montage/Uppsala Kommun

I onsdags kväll samlades sex medlemmar från Sverigedemokraterna i Uppsala för att dela ut flygblad. Men det som till en början var en lugn kampanj, slutade med en våldsam attack mot en av medlemmarna.

– Vi var sex stycken medlemmar som delade ut flygblad i Uppsala vid Resecentrum, säger Simon Alm, ordförande för Sverigedemokraterna i Uppsala och fortsätter:

– Efter ungefär 50 minuter så kom en man fram till en 70-årig medlem, pekade med långfingret och drog en knytnäve i bröstet på honom så han ramlade omkull.

Gärningsmannen som attackerade den 70-åriga SD-medlemmen, gick sedan lugnt ifrån platsen som att ingenting hade hänt.

– Det gick väldigt fort. Jag såg inte vad som hände, men stod bara några meter ifrån. Det kom som en blixt från klarblå himmel, säger Simon Alm.

En SD-medlem följde sedan efter gärningsmannen och fotograferade honom. Foton som polisen nu fått ta del av. Simon Alm hoppas att attacken bara är en engångsföreteelse.

– Jag har varit med sedan förra mandatperioden och då hände det ganska mycket. Men på tre år har vi varit helt fria från den här typen av händelser, så jag hoppas det stannar som en enskild händelse, säger han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

NATTENS HÄNDELSER

Medan du sov: Detta hände i Uppsala

Bil voltade av vägen – två till sjukhus

24sverige.se Nattwebben

24sverige.se Nattwebben

Kl.04:54, 25 juli, 2017

Medan du sov: Detta hände i Uppsala
Det här hände i Uppsala medan du sov. Foto: Arkiv

23:23. En allvarlig trafikolycka inträffade på länsväg 654 i Marielund utanför Uppsala.
– En bil har voltat av vägen 50 meter in i skogen, säger Marcus Svensson, vakthavande befäl vid polisen.

Tre ungdomar färdades i bilen. Två av dem skadades och transporterades med ambulans till Akademiska sjukhuset för vård.
– En är allvarligt skadad, säger Marcus Svensson.

Föraren, en man i 20-årsåldern, är misstänkt för rattfylleri. Han behövde inte uppsöka sjukvård.
Bilen togs i beslag för eventuell teknisk undersökning. Vad som orsakat olyckan är okänt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sommarguiden: Vågar du trots alla spöken på Wenngarns slott?

Är du rädd för spöken? Då är det möjligt att ett besök på Wenngarns slott inte är något för dig. För här finns det nämligen, enligt uppgift, flera stycken.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.22:20, 24 juli, 2017

Sommarguiden: Vågar du trots alla spöken på Wenngarns slott?
På Wenngarns slott sägs det att det spökar. Vågar du dig dit? Foto: Peter Rudin / Creative Commons.

Under hela sommaren kommer 24Uppsala att tipsa om lokala aktiviteter, sevärdheter, mysiga caféer och andra intressanta resmål i och omkring Uppsala som du och din familj kan besöka under semestern.

På Wenngarns slott är det inte fråga OM det finns några spöken, snarare hur många det finns. Det gamla slottet från 1600-talet har en egen flik på sin hemsida om spöken som härjar på både slottet och på anstalten.

Där kan man bland annat läsa att flera olika medium har varit på plats och vittnat om upplevelser, precis som flera besökare. Enligt Wenngarns ska det dock vara snälla spöken, och vill man själv ge sig ut på en liten spökjakt kan man låna utrustning i slottets café för att möta oväntad energi.

Tips på andra aktiviteter:
En tur med klassiska Lennakatten
Här kan du hälsa på skogens konung
Barnens Parksommar
Ett besök för modelljärnvägsentusiasten
Återupplev järnåldern
Återupplev dåtida dissektioner
Det barocka slottet

Har du tips på någon lokal aktivitet som vi borde ta upp i vår sommarguide, skicka oss gärna ett mejl redaktionen@24uppsala.se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Därför växer kycklingar så fort

Forskare vid Uppsala universitet har kommit fram till varför kycklingrasen Gallus gallus växter så snabbt.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.21:35, 24 juli, 2017

Därför växer kycklingar så fort
Foto: Press

Forskare vid Uppsala universitet har genom experiment kommit fram till den genetiska mekanismen bakom snabbväxande kycklingar genom riktad avel.

Örjan Carlborg och hans forskarteam har genom en experimentellt framavlad hönspopulation lyckats studera den genetiken komplexiteten till varför kycklingar som vid åtta veckors ålder ökat i vikt med 15 gånger jämfört med andra kycklingar. Resultaten beskrivs i tidskriften Molecular Biology and Evolution.

I studien har Örjan Carlborgs forskargrupp använt två White Plymouth Rock selektionslinjer, som sedan 1957 avlats för få hög respektive låg kroppsvikt vid åtta veckors ålder. Vid denna tidpunkt vägde linjen med stora hönor i snitt 1,412 g vid åtta veckors ålder, jämfört med genomsnittsvikten 170 gram för de små. För att studera genetiken bakom skillnaderna mellan de båda linjerna, så korsade man de två selekterade linjerna efter 40 generationers separat selektion. Kycklingarna i denna korsningspopulation parades därefter slumpmässigt ihop i ytterligare 15 generationer.

– Våra experiment visar att även små, fenotypiskt homogena populationer, som våra linjer kommer från, kan innehålla många genetiska varianter som inte skapar variation i populationen förrän man börjar selektera dem. Och när man väl gör det kan egenskaperna förändras extremt mycket och snabbt som svar på ett intensivt selektionstryck, säger Örjan Carlborg.

Studien urskilde 22 områden i arvsmassa som tillsammans förklarade mer än 60 procent av den genetiska variationen i kroppsvikt i korsningen mellan de selekterade linjerna.

– Efter snart 20 års studier av genetiken bakom skillnaden mellan de hög- och lågviktsselekterade linjerna börjar vi nu förstå mer om hur komplex genetiken verkligen är, säger Örjan Carlborg.

I Studien fokuserade forskarna på sju områden i arvsmassa som påverkar kroppsviktigen särskilt mycket, så kallade quantitative trait loci (QTL). Det visade sig att endast två av dessa områden innehöll en enda väldefinierad region där en genetisk variant från vardera linjen påverkade kroppsvikten. De andra områdena var komplexa och innehöll flera varianter. I vissa fall låg de bredvid varandra; så kallade kopplade lokus, eller så var det fler än två genvarianter i ett lokus i minst en av linjerna. Vissa varianters effekter varierade också beroende på genuppsättningen i andra ställen i arvsmassan.

Den detaljerade studien av dessa lokus visade experimentellt att genetisk anpassning under selektion ofta beror på många gener men samtidigt att de individuella lokus som bidrar, ofta kommer att vara komplexa. Detta är något som har varit svårt att visa i naturliga populationer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flera kortterminaler låg nere – problemet löst

13 000 kortterminaler runt om i Sverige hade drivstörningar under måndagen, rapporterar bland annat Aftonbladet. Inom flera verksamheter rådde problem med kortbetalningar.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.20:08, 24 juli, 2017

Flera kortterminaler låg nere – problemet löst
Foto: Pixabay

Det är företaget Babs Paylink som har haft akuta driftstörningar. Enligt företagets hemsida började felet vid 12.30-tiden på måndagen.

– Vår leverantör fick en central driftstörning strax efter klockan 13 i dag. Vi har haft löpande kontakt med dem under dagen och de tror sig ha hittat felet, men vågar inte ge någon prognos, sa Babs Paylinks vd Gunnar Wennersten till Aftonbladet på måndagskvällen.

Felet berörde tre typer av kortterminaler som finns inom olika typer av verksamheter över hela landet, vilket har påverkat många kortbetalningar.

Vid 21.00 rapporterade företaget att problemet var löst. 

”Vi beklagar den olägenhet som ovanstående driftstörning medför”, skriver Babs Paylink på sin hemsida.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man gripen för sexuellt ofredande

På måndagseftermiddagen greps en man, misstänkt för sexuellt ofredande mot en kvinna. I samband med gripandet ska mannen ha attackerat polisen. 

Mia Martelleur

Kl.18:00, 24 juli, 2017

Man gripen för sexuellt ofredande
ARKIVFOTO: Casper Johansson

Det var strax efter 13.00 på måndagen som polis grep en man i Stenhagen. Händelsen ska ha börjat med att mannen gått in på en tomt och stått och stirrat på en person.

– Anmälaren låg och solade sig på tomten och det var där det började. Sedan fick vi tag i mannen och då vart han väldigt arg på oss, säger Andrew Tomkinson, regionsvakthavande befäl vid polisen i region mitt.

Mannen ska fortfarande sitta gripen och misstänks bland annat för våld mot tjänsteman och sexuellt ofredande.

– Det kan bli fler brott, säger Andrew Tomkinson.

Mannen har vägrat uppge vem han är och därför kan polisen inte släppa honom.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng