Efter historiska guldmissen: Nu jagar Uppsala bangolf revansch | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
ELITSERIEN I BANGOLF

Efter historiska guldmissen: Nu jagar Uppsala bangolf revansch

Efter elva raka SM-guld tog det plötsligt stopp för Uppsala Bangolf som blev utan guld i elitserien förra säsongen. I helgen spelas den andra omgången av årets elitserie, och nu jagar den framgångsrika klubben revansch.

Magnus Jansson Klarin

Kl.08:00, 10 juni, 2017

Efter historiska guldmissen: Nu jagar Uppsala bangolf revansch
I helgen spelas det full elitserieomgång i bangolf i Uppsala, och arrangerande Uppsala Bangolfklubb har rustat för att klara Även regnoväder. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Uppsala Bangolf lyckades inte vinna klubbens tolfte raka SM-guld förra säsongen, efter en snöplig andra plats blev det därmed en historisk guldmiss efter över ett decennium av guldfester. I helgen jagar klubben revansch – på hemmaplan.

På lördagen och söndagen avgörs den andra omgången av elitserien i bangolf vid anläggningen ute vid Kap (bakom Studenternas), och även efter den första omgången är storklubben i gungning.

– Vi ligger delad tvåa tillsammans med Kungälv. Vi förlorade två matcher i förra omgången, medan serieledaren Skoghall vann sina båda, så vi ligger just nu fyra poäng efter. Men vi har ändå allt i egna händer, säger Carl-Johan Ryner som tror att klubben har en bra chans att återta guldet.

– Det tror jag. Men vi ska vinna matcherna också. Kungälv, som ligger tvåa tillsammans med oss, tror jag inte riktigt håller i längden. Men man kan aldrig vara riktigt säker.

Läs också: Här kan du följa elitserien i bangolf

Väderleksprognosen inför helgen lovar regn både lördag och söndag, men arrangerande Uppsala Bangolfklubb har investerat både tid och pengar på att spelet ändå ska kunna genomföras som planerat.

– Vi har köpt ut 18 tält, och det 18:e och sista kom precis på plats, så det kommer att bli spel. Men det tog sin tid, och det kostade ganska rejält. Trots att vi ändå fick 20 procents rabatt av Jula så gick det på 35 000 kronor. Men det här är tält vi kommer att ha uppsatta under hela säsongen, vilket gör att man kommer att kunna spela hos oss även om det regnar, fortsätter Ryner som poängterar att det handlar om Europabanorna.

– Vi hart inte tält över filtbanorna, utan bara på Europabanorna. Underlaget på dessa blir svårspelat om det kommer regn.

Den andra omgången av elitserien inleds tidigt på lördag morgon då fyra matcher ska spelas, sedan avslutas allt på söndagen med de tre avslutande matcherna. För Uppsalas del finns det en del frågetecken i truppen.

Karin (Olsson) har fått ögoninfektion, men bara det inte påverkar synen så tror jag inte att det ska vara några problem. Anders Olssom hämmades av en operation i första omgången, men han ska vara spelklar i helgen, fortsätter Car-Johan Ryner som själv har haft en del oroande skador.

– Dels opererade jag gallan nyligen, vilket hämmade mig lite i träningen inför första omgången. Jag har även haft problem med nacken, men det ska inte vara någonting som hindrar mig från att spela.

En som dock är både skadefri och i en strålande form är Fredrik Persson som nyligen vann för-VM i Kroatien.

– Nu tror jag nog att han såg tävlingen mer som en träningsturnering, men det är klart att det alltid är roligare att vinna än att komma femma, så visst är han i en bra form.

FaktaElitserien i bangolf
Så spelas den andra omgången:
09.00-16.00

Söndag
09.00-16.00

Matcherna spelas på Uppsala Bangolfklubbs anläggning vid Kap, och sluttiderna kan variera något.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tog klubben ur ekonomisk kris – nytt jobb väntar för eldsjälen

Efter 17 år går hallchefen på Uppsala Tennisklubb vidare till nytt jobb inom Uppsala.

Robin Östberg

Kl.19:28, 22 maj, 2018

Tog klubben ur ekonomisk kris – nytt jobb väntar för eldsjälen
Andreas Bolinder var under 17 år hallchef på Uppsala Tennisklubb och UTK-hallen.

Andreas Bolinder började som hallchef på Uppsala Tennisklubb och UTK-hallen för 17 år sedan. Då befann sig klubben i en ekonomisk kris och anläggningen hade inte rustats upp sedan den byggdes i mitten av 1970-talet. Fram till i dag har mycket förändrats.

– Nu är vi en professionell förening med visioner om att bygga ut anläggningen för 40 miljoner kronor – med egna medel. Det är få föreningar som klarar en sådan sak, säger Andreas Bolinder.

Under åren har Bolinder arbetat på flera olika områden inom verksamheten. Bland annat inom minitennisen, tennisskolan och tennisgymnasiet. Han har också haft det administrativa ansvaret för Uppsala tennisklubb och UTK-hallen.

Men nu går han vidare mot nya utmaningar inom Uppsala kommun, där han kommer arbeta som projektledare på idrotts- och fritidsnämnden med inriktning på nya anläggningar.

– Det känns som ett naturligt steg. Jag ser mest fram emot att kunna skapa idrottsmöjligheter för så många Uppsalabor som möjligt, oavsett om det handlar om vinter- eller sommaridrott, säger han.

Vilket är ditt starkaste minne under åren i tennisklubben?
– Rent sportsligt var det när vi gick upp i Elitserien och vann SM-guld 2014.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sverige försvarade VM-guldet efter straffrysare

VM-finalen mellan Sverige och Schweiz blev en rysare från början till slut. Men i straffläggningen lyckades Tre Kronor vinna och försvara VM-guldet.

Michael Olsson

Kl.23:16, 20 maj, 2018

Sverige försvarade VM-guldet efter straffrysare
Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

2013 vann Tre Kronor med 5–1 mot Schweiz i VM-finalen i ishockey. Men när länderna ställdes mot varandra i en ny VM-final under söndagskvällen blev det betydligt jämnare än så.

Det blev en rivstart på matchen i Royal Arena i Köpenhamn. Redan tidigt skapades chanser åt båda håll och det var en underhållande ishockey som det bjöds på. Med drygt tre minuter kvar av den första perioden kom öppningsmålet – och det var Schweiz som stod för det.

Men den schweiziska glädjen blev kortvarig. Drygt en minut efter målet kom kvitteringen genom NHL-proffset Gustav Nyquist. Forwarden snappade upp en puck i slottet och tryckte in 1–1 bakom storspelande målvakten Leonardo Genoni.

I den andra perioden tog Schweiz återigen ledningen. Skicklige Timo Meier sköt in 2–1 från högerkanten efter en snabb kontring i powerplay, men Tre Kronor skulle komma tillbaka. 14.53 in i andra utnyttjade Mika Zibanejad ett powerplay-läge smällde in 2–2 från blålinjen.

Slutperioden blev en stängd tillställning med få målchanser. Schweiz lät Sverige vara spelförande och försökte förlita sig på snabba omställningar. Men Tre Kronor lyckades inte få hål på Genoni och perioden slutade mållös.

I förlängningen var det en nervös väntan på vem som skulle skjuta hem guldet. Men trots flera stora möjligheter att avgöra finalen blev förlängningen mållös och matchen gick till straffar. Sven Andrighetto satte Schweiz första straff, medan Sverige inledde med två raka missar. Men därefter höll målvakten Anders Nilsson tätt och när Oliver Ekman-Larsson och Filip Forsberg satte sina straffar kunde Sverige bärga VM-titeln i den femte straffomgången.

Segern innebär att Tre Kronor försvarar sitt VM-guld från 2017 när man besegrade Kanada på straffar under mästerskapet i Tyskland/Frankrike.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Sveriges officiella VM-låt 2018

Nu har årets VM-låt släpps. Låten "Bäst när det gäller" är gjord av Gyllene Tider och Linnea Henriksson.

Gabriel Almlöf

Kl.10:10, 15 maj, 2018

Under tisdagsmorgonen släppte Gyllene Tider och Linnea Henriksson Sveriges officiella låt till fotbolls-VM 2018. Låten heter ”Bäst när det gäller”.

– Det har funnits ett enormt intresse från en rad artister att skriva VM-låten – att det blev Gyllene Tider känns helt rätt. För mig är Gyllene Tider synonymt med sommar, glädje och hits som förenar generationer. Nu krävs bara att vi presterar på planen också för att det ska bli en magisk VM-sommar, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Även om bandets frontfigur Per Gessle gjort det mesta i musikväg, säger han att det är speciellt att få göra VM-låten.

– Att skriva den officiella låten är förstås en gigantisk utmaning som man inte kan tacka nej till. Hela Sverige, ja hela världen, är engagerade i fotbolls-VM så vi i Gyllene Tider blev enormt stolta när vi blev tillfrågade, säger Per Gessle.

Hör VM-låten i spelaren ovan. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stora delar av Uppsala stängs av

Helgens cykeltävlingar påverkar framkomligheten i centrala Uppsala.

Robin Östberg

Kl.19:28, 11 maj, 2018

Stora delar av Uppsala stängs av
Foto: Uppsala cykelklubb/Pixabay.

Under de två kommande helgerna kommer elitcyklister och motionärer cykla genom Uppsala. Tävlingarna Scandinavian Race och Skandis GP påverkar trafiksituationen i centrala Uppsala.

– Hänvisningsskyltar kommer att sättas upp där en annan väg rekommenderas, meddelar arrangören Uppsala cykelklubb i ett utskick.

Under lördagen då Skandinavian Race pågår hålls Dag Hammarskjölds väg avstängd för trafik på sträckningen mellan Artillerigatan och Thunbergsvägen, mellan klockan 09-18.00.

På söndagen då Skandis GP pågår är samma gator som ovan avstängda mellan klockan 07.00-17.00. Trafik längs tävlingsbanan är då mycket begränsad.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succé för ny idrottshall – modell för framtida byggen

Nyckeln till framgångsrikt bygge var ett nära samarbetet med skolan och föreningar.

Robin Östberg

Kl.14:19, 10 maj, 2018

Succé för ny idrottshall – modell för framtida byggen
​I februari invigdes Storvretas nya idrottshall. Foto: Forsen.

Bygget av Storvretas nya idrottshall, som invigdes i februari, projektleddes av Forsen. Bolaget lade mycket fokus på att anpassa hallen till de aktörer som skulle nyttja den.

– Vi har haft ett nära samarbete med samtliga föreningar, frikyrkan, skolan och fastighetsägaren. Vi har jobbat i ett större perspektiv än enbart fastigheten för att anpassa hallen efter alla verksamheter, säger Lena Larsson, projektledare på Forsen.

LÄS MER: Efterlängtad idrottshall ska bli mötesplats: ”Har väntat i 20 år”

Forsens sätt att projektleda hallbygget får beröm från Uppsala Sport- och rekreationsfastigheter.

– De har tagit ett stort ansvar för överlämnandet till både hyresgäst och vår egen förvaltning, på ett sätt som få projektledare klarar av, säger Conny Niklasson, projektchef på Uppsala kommun Sport- och rekreationsfastigheter

Trots en fullstor idrottshall med läktare för 284 personer samt café och kansli höll man budget.

– Miljöbyggnad Guld. Forsen och arkitekten Tengbom har gjort ett jättebra jobb – hallen kommer att stå modell för kommande hallar som vi ska bygga i andra delar av Uppsala, säger Conny Niklasson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng