ELITSERIEN I BANGOLF

Efter historiska guldmissen: Nu jagar Uppsala bangolf revansch

Efter elva raka SM-guld tog det plötsligt stopp för Uppsala Bangolf som blev utan guld i elitserien förra säsongen. I helgen spelas den andra omgången av årets elitserie, och nu jagar den framgångsrika klubben revansch.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.08:00, 10 juni, 2017

Efter historiska guldmissen: Nu jagar Uppsala bangolf revansch
I helgen spelas det full elitserieomgång i bangolf i Uppsala, och arrangerande Uppsala Bangolfklubb har rustat för att klara Även regnoväder. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Uppsala Bangolf lyckades inte vinna klubbens tolfte raka SM-guld förra säsongen, efter en snöplig andra plats blev det därmed en historisk guldmiss efter över ett decennium av guldfester. I helgen jagar klubben revansch – på hemmaplan.

På lördagen och söndagen avgörs den andra omgången av elitserien i bangolf vid anläggningen ute vid Kap (bakom Studenternas), och även efter den första omgången är storklubben i gungning.

– Vi ligger delad tvåa tillsammans med Kungälv. Vi förlorade två matcher i förra omgången, medan serieledaren Skoghall vann sina båda, så vi ligger just nu fyra poäng efter. Men vi har ändå allt i egna händer, säger Carl-Johan Ryner som tror att klubben har en bra chans att återta guldet.

– Det tror jag. Men vi ska vinna matcherna också. Kungälv, som ligger tvåa tillsammans med oss, tror jag inte riktigt håller i längden. Men man kan aldrig vara riktigt säker.

Läs också: Här kan du följa elitserien i bangolf

Väderleksprognosen inför helgen lovar regn både lördag och söndag, men arrangerande Uppsala Bangolfklubb har investerat både tid och pengar på att spelet ändå ska kunna genomföras som planerat.

– Vi har köpt ut 18 tält, och det 18:e och sista kom precis på plats, så det kommer att bli spel. Men det tog sin tid, och det kostade ganska rejält. Trots att vi ändå fick 20 procents rabatt av Jula så gick det på 35 000 kronor. Men det här är tält vi kommer att ha uppsatta under hela säsongen, vilket gör att man kommer att kunna spela hos oss även om det regnar, fortsätter Ryner som poängterar att det handlar om Europabanorna.

– Vi hart inte tält över filtbanorna, utan bara på Europabanorna. Underlaget på dessa blir svårspelat om det kommer regn.

Den andra omgången av elitserien inleds tidigt på lördag morgon då fyra matcher ska spelas, sedan avslutas allt på söndagen med de tre avslutande matcherna. För Uppsalas del finns det en del frågetecken i truppen.

Karin (Olsson) har fått ögoninfektion, men bara det inte påverkar synen så tror jag inte att det ska vara några problem. Anders Olssom hämmades av en operation i första omgången, men han ska vara spelklar i helgen, fortsätter Car-Johan Ryner som själv har haft en del oroande skador.

– Dels opererade jag gallan nyligen, vilket hämmade mig lite i träningen inför första omgången. Jag har även haft problem med nacken, men det ska inte vara någonting som hindrar mig från att spela.

En som dock är både skadefri och i en strålande form är Fredrik Persson som nyligen vann för-VM i Kroatien.

– Nu tror jag nog att han såg tävlingen mer som en träningsturnering, men det är klart att det alltid är roligare att vinna än att komma femma, så visst är han i en bra form.

FaktaElitserien i bangolf
Så spelas den andra omgången:
09.00-16.00

Söndag
09.00-16.00

Matcherna spelas på Uppsala Bangolfklubbs anläggning vid Kap, och sluttiderna kan variera något.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BÄLINGE KLARA FÖR DAMETTAN

SEGERFESTEN: Här firar Bälinge seriesegern och avancemanget

Bälinge gör Gusk sällskap i damettan nästa säsong efter seger i det dramatiska avgörandet borta mot Fanna. ”Vi visade att vi är lite bättre”, säger tränaren Kenth Lindeberg.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.18:37, 23 september, 2017

SEGERFESTEN: Här firar Bälinge seriesegern och avancemanget
Bälinge IF damer är klara för spel i division 1 efter att laget vunnit seriefinalen borta mot Fanna. Foto: Kenth Lindeberg.

Det skrevs historia på Fanna IP i Enköping när Bälinge IF damer, efter flera år i lägre serier, nu är tillbaka på en hög nivå i seriesystemet igen. Detta efter en 2–0 seger signerad Alexandra Annerklev Fahlström som blev tvåmålsskytt

– Det var en tuff fight, men vi satte ribban redan första kvarten, säger tränaren Kenth Lindeberg som gladdes lite extra med tvåmålsskytten.

– Riktigt kul att hon får göra båda. En måltjuv är alltid en måltjuv.

Förutsättningar var lika enkla som dramatiken var på topp inför avgörandet i damtvåan. Bälinge toppade serien på 40 poäng, samma som jagande Fanna, men med ett plusmål bättre inför lördagens avslutande omgång.

– Det kunde inte bli en mer spännande avslutning, fortsätter Lindeberg.

Därmed krävdes det bara ett oavgjort resultat för Bälinge i bortamötet mot just Fanna, och  redan tidigt i matchen kunde också Alexandra Annerklev Fahlström ge Bälinge ledningen som därmed kopplade greppet direkt.

Det skulle bli ytterligare ett mål i matchen, och även det kom från gästande Bälinge – och Alexandra Annerklev Fahlström som därmed blev både matchvinnare och tvåmålsskytt.

Hur ska ni fira det här?
– Nu blir det fest i kväll. Jag skulle gissa att det börjar redan på bussen hem, fortsätter Kenth Lindeberg och tvåmålsskytten Alexandra Annerklev Fahlström kunde bara hålla med.

– Vi firar redan för fullt i omklädningsrummet. Det blir direkt hem och sedan lagfest, säger Alexandra Annerklev Fahlström.

Vad säger du om matchen, och att du får göra båda målen?
– Vi kämpade som ett lag och alla var verkligen på gång. Ett grymt försvarspel där vi inte lät dem sätta någon boll i mål. Mitt första mål var en drömträff utanför straffområdet. Andra målet låg Agnes (Björnström) bakom som gjorde allt förarbete och jag behövde bara peta in bollen, fortsätter Annerklev Fahlström som också hyllade målvaktsinsatsen.

– Alla var grymma i dag. Men vår målvakt (Sofie Qvist) gjorde en grym insats och bör verkligen nämnas.

 

FaktaDivison 2 damer Mellersta Svealand
Fanna BK–Bälinge IF 0–2
(0–0)
Målen: Alexandra Annerklev Fahlström 2.

(Bälinge vinner serien och spelar i damettan nästa säsong)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Amerikan med svenskrötter ansluter till Uppsala

Uppsala Basket har gjort klart med ytterligare ett nyförvärv.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.17:12, 23 september, 2017

Amerikan med svenskrötter ansluter till Uppsala
Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån.

I fredags blev Mannos Nakos klar för Uppsala Basket. Under lördagen bekräftade klubben ytterligare ett nyförvärv.

Det är den 23-årige amerikanen Temjae Singelton som nu skrivit kontrakt med Uppsala-klubben.

– Jag var exalterad när jag skrev kontraktet. Jag ville spela i Sverige under mitt år som rookie, men hamnade i Mexico. Så nu är jag glad att jag hamnat här. Jag har alltid älskat staden, säger Temjae i ett pressmeddelande.

Den 23-åringe forwarden är uppvuxen i Los Angeles men har svenska rötter då hans mamma kommer från Sundsvall. Han känner också Lukas Friberg och Axel Nordström sedan tidigare och trivs i laget.

– Den största utmaningen för mig som spelare det här året kommer bli att anpassa mig till spelstilen. Europeisk basket är helt annorlunda än den amerikanska basketen. Vi har inte heller ett jättelångt lag så det blir en utmaning för oss också, säger Temjae.

Singelton kan enligt klubben spela på flera positioner och anser själv att hans skytte är en av hans starkare sidor.

– Med Temjae så blir vi djupare på forward positionen. Han kan både spela 3:a och 4:a, har ett bra skott och är en väldigt aktiv spelare som kommer hjälpa oss i defense, säger Kevin Gaines om nyförvärvet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppsala kan bli bästa idrottskommunen i Sverige

Nu kan Uppsala ta hem prestigepris.

Johan Häll

Kl.14:05, 23 september, 2017

Uppsala kan bli bästa idrottskommunen i Sverige
Ida Danewitz är en del av att Uppsala nominerats till att bli Sveriges elitidrottskommun 2017. Foto: Press.

Uppsala kommun är nominerad till Sveriges främsta idrottskommun och Sveriges främsta elitidrottskommun 2017 i Sport & Affärers årliga kommunranking.

Detta har avgjorts varje år sedan 2007 och verkställs genom en analys av 20 olika faktorer inom spontanbredd- och elitidrott. Man ser också över evenemangsgenomförande.

– Vi är glada och stolta över våra idrottare och att vi är nominerade. Vi satsar stort på både elit- och bredidrott i Uppsala, både med bidrag och med bygge och upprusning av anläggningar, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

Elitlistan lägger fokus vid hur kommunerna använder sina elitlag och enskilda landslagsstjärnor i sin destinationsmarknadsföring.

LÄS OCKSÅ: Uppsala blev Sveriges tredje bästa idrottsstad

Uppsala har haft ett antal framgångar som till exempel Ida Dannewitz, som fick Uppsala kommuns elitidrottsstipendium och som i vintras vann SM-guld i parallellslalom. Sirius herrfotbollslag gick upp i Allsvenskan och Fyrisfjädern tog sitt 16:e guld på 18 år.

– Vår nominering visar att kommunen gör viktiga och bra satsningar för våra duktiga elitidrottare som är stora förebilder för barn och ungdomar när det gäller hälsa och att våga satsa på sin idrottsdröm, säger Josefine Åhrman, avdelningschef för idrott och fritid.

Vid bedömningen lägger man även vikt vid kommunens stöd till elitidrotten och kommunens arenastatus vilket man sätter i relation till kommunens befolkningsmängd.

Vinnarna utses den 2 oktober i Jönköping.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fotbollsguiden: 23 september

Fotbollsguiden – 23 september: 43 lokala seniormatcher

Sugen på att gå på fotboll i dag? I helgen spelas det hundratals matcher både på senior och ungdomsnivå.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.08:56, 23 september, 2017

Fotbollsguiden – 23 september: 43 lokala seniormatcher
Foto: Pixabay.

Div 2 Norra Svealand, herrar
15:00 Gamla Upsala SK – Strömsbergs IF, Gamlis IP
16:00 Håbo FF – Eskilstuna City FK, Björkvallen 1

Divison 2 damer Mellersta Svealand
16:00 Fanna BK – Bälinge IF, Fanna IP A-plan
16:00 Gimo IF FK – IFK Västerås FK, Idrottsgården
16:00 Rimbo IF – Forsby FF IP, Arkadien 2

Div 3 Östra Svealand, herrar
13:00 Heby AIF – Sala FF, Tegelvallen Konstgräs
14:00 Riala GoIF – Täby FK, Lundbyvallen 1

Div 1 Norra Svealand, damer
14:00 Enköpings SK UK – Ornäs BK, Enavallen A-plan

Herr Div 4
13:00 Bälinge IF – Sunnersta AIF, Bälinge IP 2
13:00 IF VP Uppsala – GoIF Kåre, Ekebydalen IP Konstgräs
16:00 FC Arlanda – Fanna BK, Midgårdsvallen Konstgräs

Herr Div 5 Norra
11:30 Östervåla IF – Vattholma IF, Lundavallen 1
12:00 Gimo IF FK – Skuttunge SK, Idrottsgården 1
15:30 IK Hinden – Månkarbo IF, Lännaborg 1
16:00 Hallsta IK – Tierps IF, Sparbankens IP Konstgräs
16:00 Rasbo IK – Börje SK, Rasbo IP 1

Herr Div 6 Västra
15:00 Bälinge IF 2 – Lokomotiv 06 FF, Bälinge IP 2
15:00 Funbo IF – FC Bälinge City, Vargspåret IP 1
15:00 IFK Uppsala 2 – IF Vesta, Österängens IP
15:00 Uppsala Inter FC – Upsala IF 2, Ekebyvallen IP 1

Herr Div 6 Östra
11:30 BKV Norrtälje 2 – Edsbro IF, Norrtälje Sportcentrum Konstgräs
11:30 Frösunda SK – Rö IK, Björkvallen 1
11:30 Rimbo IF 2 – Rånäs IF IP, Arkadien 1
11:30 Upplands-Ekeby IF – Lemlands IF, Björnvallen 1
11:30 Väddö IF – Brottby SK 2, Vikingalunden 1

Herr Div 7 Västra
13:00 Armeniska United FK – Runhällens BoIS, Valsätra Konstgräs
13:00 IK Hinden 2 – Tärnsjö IF 2, Lännaborg 1
13:00 ISUN – Morgongåva SK 2, Stenhagens IP Konstgräs
13:00 Torpedo Kamrat BK – Börje SK 2, Lötens IP Konstgräs

Herr Div 7 Östra
11:30 FC Arlanda 2 – Hammarlands IK, Midgårdsvallen Konstgräs
11:30 Grisslehamns SK – Lohärads IF, Grisslehamns IP 1
11:30 Hallsta IK 2 – Knutby IF, Sparbankens IP 2
11:30 Roslagsbro IF – Frösunda SK 2, Vårlyckan 2
11:30 SK Wigör – Söderfors GoIF, Odensala IP 1

Herr Div 8 Norra
13:00 Gräsö Norrskedika IF 2 – Österlövsta FF 2, Norrskedika IP 1
15:00 IF Ferro – Almo/Upplands-Ekeby IF 2, Malmens IP 1

Dam Div 3
14:00 Danmarks IF – Vaksala SK, Danelid 1
14:00 Knivsta IK – UIF, Engvallen IP 1
14:00 Rimbo IF 2 – Månkarbo IF, IP Arkadien 1
14:00 Östervåla IF – Rosersberg IK, Lundavallen 1
15:00 IFK Mariehamn – Gamla Upsala SK 2, Wiklöf Holding Arena 1

Dam Div 5 Östra
13:30 SK Wigör – Roslagsbro IF, Odensala IP 1

SkojBoll Herr Höst
13:00 Vaksala SK – Tobo/Örbyhus FF, Årsta IP Konstgräs

U19 Div.1 Svealand
14:00 Vaksala SK – Tyresö FF, Årsta IP 1
15:10 IK Sirius FK – IFK Uppsala, Lötens IP Konstgräs

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Inställt fredagsmys i Gränbyhallen

Almtuna vaknade för sent och föll i hemmapremiären mot AIK (2–4).

Johan Häll

Kl.21:17, 22 september, 2017

Inställt fredagsmys i Gränbyhallen
Marcus Ragnarsson, tränare i Almtuna. Foto: Pressbyrån.

Almtuna imponerade i premiären i onsdags och tog tre poäng borta mot Tingryd med 3–0 men i hemmaentrén i Gränbyhallen blev det platt fall mot AIK.

I slutet av första perioden slarvade Almtunas John Dahlström vid offensiva blå och snabbskrinnande Jens Jakobs fångade upp pucken, och fri med Arvid Ljung gav han gästerna ledningen. Ljung, som fick chansen i mål efter att mål Oscar Fröberg spikat igen sin målbur i premiären.

Almtuna var stärkta med två nyförvärv. Lånen från Brynäs, forwarden Daniel Mannberg med mängder av SHL-rutin startade, och backen Marcus Ersson inledde matchen som sjunde back, kunde inte förhindra Uppsalagets första förlust för säsongen.

LÄS OCKSÅ: Dubbla SHL-förstärkningar till Almtuna

Solnalaget, som vann sin premiär, och som också är favorittippat inför säsongen, såg till att hemmasupportrarnas  fredagsmys uteblev.

I andra perioden krävdes videogranskning för att bedöma om Kalle Jellverts puck rakades in med skridskon eller inte. Målet blev godkänt och av bara farten utökade Max Lindholm till 3–0. Då stod matchuret på 8.01 och även om det var mer än halva matchen kvar kändes inte som att Almtuna hade kraft att vända på underläget.

Victor Ekarv slog i inledningen av tredje perioden in sitt första mål för säsongen och även om hemmalaget kom tillbaka så var det något sent.

Fredrik Forsberg skrinnade sig fri och gjorde mål igen, precis som han gjorde i segermatchen i onsdags. Målet betydde 1–4 och det återstod då åtta minuter av tredje perioden – och när samme Forsberg spelade fram till Albin Lundins fullträff var det förvisso 2–4 på resultattavlan men  det var dock endast två minuter kvar och närmare än så kom inte Almtuna.

Det blev förlust mot ett AIK som har full pott efter två omgångar.

Almtuna spelar sin nästa match på tisdag mot Timrå på bortais.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng