Varning: Så undviker du bostadsbluffen

Han trodde att det var en gratis uthyrningssajt – men sedan kom fakturan på tusentals kronor. Nu vill Jamal varna andra för bluffsajterna och dess metoder.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.19:05, 10 juni, 2017

Varning: Så undviker du bostadsbluffen
Foto: Bildbyrån

Det är till Hem & Hyra som Jamal har berättat om den bostadsbluff han råkade ut för. Han var en av många som trodde att de skulle vara gratis när han fyllde i sitt namn på bostadssajten. Men snart kom fakturan på 495 kronor hem i brevlådan.

– Jag skrev att jag inte hade köpt tjänsten och inte ville betala, men fick inget svar, säger han till Hem & hyra.

Men summan ökade med påminnelseavgifter, inkasso och kronofogdens avgift. Han försökte bestrida kravet, men lyckades inte. Till slut skulle han betala 2 000 kronor.

– Jag känner många som bara betalar och tiger, men jag tycker att man ska protestera och anmäla till polisen och konsumentverket. Deras mål är att lura människor, inte att förmedla lägenheter.

Enligt Hem & Hyras granskning kring de attraktiva bostadserbjudandena på sajterna är många rena påhitt. Det finns flera uthyrningssajter som utger sig för att vara gratis och lockar med att underlätta ditt bostadssökande – men sedan luras du in i avtal då sajterna är väldigt otydliga med vad deras tjänst kostar. Du kan råka ut för fakturor trots att det kanske stod ”Gratis” eller ”Endast 39 kronor” på sajten du var inne på.

Många av sajterna använder sig av annonser från andra hyresvärdar och bostadsförmedlingar, från Blocket och andra sajter, och blandar upp dem med egna andrahandsannonser – och även påhittade annonser.

Konsumentverket får ofta in anmälningar från folk som känner sig lurade in i olika abonnemangsfällor. Även problemen med mellanmän har ökat. Personer som utger sig för att vara mäklare eller förmedlare och erbjuder hjälp med att till exempel fixa bostäder, eller lån.

– I marknadsföringen kan de lova mycket, men villkoren är mycket oklara och om något händer tar de inget ansvar, säger Daniel Gustavsson, jurist på Konsumentverket.

Då det inte är olagligt att ta betalt för dåliga tjänster är det svårt att komma åt dessa sajter och förmedlare. Ytterligare ett problem är att sajterna ofta försvinner lika snabbt som de dykt upp. Hem & hyra beskriver hur flera av sajterna de granskat har försvunnit, och nya liknande sajter dykt upp i dess ställe.

Polisen menar dock att man ändå ska anmäla händelserna.

– Det ska man alltid göra. Annars vet vi inte om det här. Får vi in hundratals anmälningar så ser vi att det är ett problem och kan göra något, säger förundersökningsledare Jan Olsson till Hem & hyra.

Även om polis och konsumentverket inte kan göra särskilt mycket så finns det saker du kan göra själv för att undvika bostadsbluffarna. Innan du skriver upp dina uppgifter, se till att söka information om hemsidan och ta reda på om andra konsumenter har varnat för sidan. Titta även om det finns kontaktuppgifter och organisationsnummer. Är det riktiga uppgifter?

Läs noga vad det står i villkoren för köp/abonnemang och vad det står om uppsägning och ångerrätt. Är det svårt att hitta detta bör du vara tveksam.

Har du bestämt dig för att köpa något: ta skärmdumpar på all information och välj faktura om möjligt. Om något känns fel: Anmäl till din bank att du inte godkänner fler transaktioner från kortet, anmäl till polisen, och bestrid fakturan.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu ska det bryggas öl i de klassiska lokalerna igen

Slottskällans lokaler ute i Boländerna har stått tomma sedan företaget köptes upp och såldes till Västerås. Men nu är det klart med en ny ägare till bryggeriutrustningen som i augusti kommer att börja producera lokala ölsorter igen.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:51, 21 juni, 2017

Nu ska det bryggas öl i de klassiska lokalerna igen
Foto: Mostphotos.

När Coppersmith köpte upp Slottskällans Bryggeri flyttade också verksamheten från sina lokaler i Uppsala till Västerås. Men med start i augusti kommer det åter att börja produceras lokal öl i lokalerna i Boländerna. Det avslöjar sajten beernews.se.

Bakom den nya satsningen, som går under namnet Uppsala Brygghus, ligger bland annat Uppsalaprofilen Conor Freeney som grundade och drev populära krogen O’Connors under många år.

– Vi har flyttat ut allt ur lokalen, lagt nytt golv och ska installera en ny kylutrustning. Men sedan är vi redo att börja brygga, säger Conor Freeney, som blir säljchef för det nya bryggeriet, till beernews.se.

Conor Freeney blir en av de fem som ska driva det nya bryggeriet. De andra fyra är Niklas Pihl, Maarten Vanwildemeersch, Anders Jönsson och Hans Nilsson.

De två förstnämnda jobbade tidigare som bryggmästare och assisterande bryggmästare på Slottskällan och känner alltså till de numera klassiska lokalerna. Vd för Uppsala Brygghus blir Anders Jönsson.

– Det är en ganska stor satsning och vi kommer att kunna brygga mycket öl. Troligen blir det en del kontraktsbryggning också, säger Freeney till sajten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppsalaföretaget knoppar av teknikavdelning

Viva Medias teknikavdelning knoppas av från och med första juli. Ett nytt bolag bildas och ska var självfinansierat inom två år.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.16:07, 21 juni, 2017

Uppsalaföretaget knoppar av teknikavdelning
Arash Gilan och Magnus Hasselteg. Foto: Abraham Engelmark

 

Digitalföretaget Viva Media, som fokuserar på rådgivning inom digital marknadsföring och strategi, med huvudkontor i Uppsala, avknoppar sin teknikavdelning. Ny VD blir Arash Gilan. Nuvarande VD, Magnus Hasselteg kommer fokusera på det nya bolaget, Viva Technologies.

– Vi ser en enorm tillväxtpotential i en bransch som behöver disruptas på en global marknad, därför väljer vi att knoppa av det till ett eget bolag, säger Arash Gilan.

Läs också: Företagsänglarna letar efter Uppsalas bästa affärsidé. 

Planen är att lansera bolaget utomlands i höst nästa år.

– Första steget blir till våra befintliga partners och därefter på en bredare internationell marknad. Vi för redan samtal med flera internationella aktörer och ser samtidigt över möjligheterna att finansiera bolaget om vi bestämmer oss för en snabbare expansionstakt, säger Magnus Hasselteg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisens uppmaning inför semestern

Polisen har gått ut med en uppmaning till alla företag inför semestern. "Sommarens bästa investering är väl kända rutiner".

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.07:11, 21 juni, 2017

Polisens uppmaning inför semestern
Foto: Pixabay

Semesterperioden närmar sig och många verksamheter har inte sina ordinarie funktioner på plats. Under den här tiden finns det en ökad risk för företag att bli utsatta för bedrägerier. Polisen skriver att bedrägerier mot företag oftast är två stycken – vd-bedrägeri eller bluffakturor.

”Vd-bedrägeri innebär att någon vilseleder en person med mandat att göra utbetalningar till att felaktigt auktorisera en större betalning, för det mesta utomlands”, skriver polisen på Facebook.

Bluffakturorna kan exempelvis se ut som vanliga fakturor eller erbjudanden från företag som har en kundrelation till mottagaren.

Med anledning av detta uppmanar polisen företag att ha tydliga och väl kända rutiner för alla utbetalningar som görs.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nytt rekord för Uppsala Innovation Centre

Tillväxtföretagen inom företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centre, UIC, visar nya rekordsiffror med närmare en halv miljard i omsättning. ”Det är ett resultat av att bolagen är drivna och skapar framgång”, säger Per Bengtsson, vd på företagsinkubatorn.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.17:04, 20 juni, 2017

Nytt rekord för Uppsala Innovation Centre
Per Bengtsson, vd på företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centre. Foto: Rikkard Häggbom.

Nära en halv miljard. Det blev resultatet när Uppsala Innovation Centre, UIC, redovisade sina siffror för 2016. Den totala omsättningen i företagen ökade till 473 miljoner kronor jämfört med 356 miljoner kronor året tidigare. En ökning med hela 33 procent.

– Att omsättningen i UIC-bolagen slår nya rekord är mycket imponerande. Det är ett resultat av att bolagen är drivna och skapar framgång. Det visar att vi har förmånen att arbeta med flera av Sveriges mest framgångsrika bolag i tidigt skede. Vi upplever också att intresset från investerare är stort. Över 2,8 miljarder kronor har investerats i UIC-bolag sedan 2004, säger Per Bengtsson, vd på företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centre.

Även när det kommer till investeringar har ökningen fortsatt vara hög. 342 miljoner kronor i ägarkapital och 100 miljoner kronor i bidrag och lån satsades i UIC-bolagen. Även antalet sysselsatta i företagen ökade kraftigt till 731 personer, vilket är en ökning med 25 procent jämfört med 2015.

Siffrorna baseras på 92 projekt och bolag som ingått i något av UIC:s affärsutvecklingsprogram under 2016, samt 30 bolag som ingått i UIC Alumni i högst 10 år.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Resebolaget från Uppsala säljs för 5 miljarder

Ägarbolaget bakom Uppsalaföretaget Seat24, Etraveli, säljs nu för närmare 5 miljarder kronor. Det skriver tech-sajten Breakit.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.13:07, 20 juni, 2017

Resebolaget från Uppsala säljs för 5 miljarder
Foto: Pixabay.

Resesajten Seat24 startades i Uppsala för 17 år sedan och blev ganska snabbt en framgångssaga. 2007 slogs man samman med Svenska Resegruppen och några år senare köpte riskkapitalbolaget Segulah majoriteten av aktierna i bolaget.

Nu är det klart att bolaget som, förutom Seat24, även har starka varumärken som Flygresor.se, Flygvaruhuset och Travelfinder, som nu säljs för nästan 5 miljarder kronor. Det skriver tech-sajten Breakit.

– Jag kan inte kommentera resultatet men verksamheten är mycket lönsam och det avspeglar sig också i priset på bolaget, säger Mathias Hedlund, som värvades från Klarna, till tech-sajten Breakit.

Med de nya ägarna hoppas nu företagsgruppen kunna växa ytterligare utomlands.

– Med våra nya ägare kommer vi att kunna växa ännu snabbare utomlands.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.