Ta med djur på bilresan – här är reglerna

Ska du ta med hunden eller katten på bilsemestern? Då bör du ha koll på följande regler för att försäkra att ditt djur får en så behaglig resa som möjligt.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.09:00, 11 juni, 2017

Ta med djur på bilresan – här är reglerna
Foto: Pixabay

Sommaren är här och snart beger sig många svenskar iväg på bilsemester. Ska du ta med ditt djur finns det ett antal förhållningsregler som du bör ha koll på:

Djuret måste sitta säkert: 
Djur får endast transporteras i en personbils bagageutrymme om tillsyn kan ske från personutrymmet. Dessutom måste du som ägare se till att djuret är säkrat vid inbromsning.

Vatten var sjätte timme: 
Enligt Jordbruksverket måste hundar och katter rastas samt erbjudas vatten minst var sjätte timme vid transport. Bäst är såklart om djuren har tillgång till vatten hela tiden.

Förvaring:
Under transporten ska hundar och katter placeras i bur eller i bilens kombiutrymme. Dock får djuren inte befinna sig i bilen i mer än tre timmar när den står stilla.

Djur får inte lämnas ensamma i bil: 
Om temperaturen riskerar att överstiga 25 grader inne i bilen får djuren inte lämnas utan uppsikt. Även om bilen står i skuggan och du har lämnat en del av fönstret öppet kan det snabbt bli varmt i bilen. Även luftfuktigheten har betydelse för hur snabbt ett djur kan överhettas.

Hunden får inte bindas fast vid bilen: 
En hund får inte bindas fast vid ett fordon om inte en speciell uppbindningsanordning används. Den här anordningen ska vara utformad på så sätt att fordonet inte kan lämna platsen utan att anordningen avlägsnas. Varje år rapporteras fall där ägare har kört iväg med bilen när hunden fortfarande är bunden till den, skriver Jordbruksverket.

Djuren ska kunna stå och ligga naturligt:
Hundar och katter ska alltid ha tillräckligt med utrymme för att kunna stå och ligga i naturlig ställning.

Sjuka och dräktiga djur får stanna hemma: 
Om ditt djur är skadat eller inte mår bra bör den endast transporteras till veterinären. Är djuret dräktigt bör du fundera över om det inte är bäst att djuret får stanna hemma. Är det mindre än två veckor till förlossningen är det förbjudet att transportera djuret i bilen.

Källa: Jordbruksverket

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkocks-Emmas nya recept: Saftig fläskkotlett med Chimichurri

"Det enkla är oftast det godaste", menar Emma Håkansson som levererar ett nytt smarrigt recept.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.16:57, 10 december, 2017

Mästerkocks-Emmas nya recept: Saftig fläskkotlett med Chimichurri
Foto: Privat

Chimichurri – En syrlig och het marinad/sås som passar bra till det mesta. Såsen mixas och består oftast av persilja och andra färska örter, vitlök, chili, citron/lime och olivolja. Emma har valt att söta ner såsen med rivet äpple som passar perfekt till fläskkött. Testa!

Saftig fläskkotlett och chimichurri med äpple
– Det enkla är oftast det godaste. Låt fläskkotletten tala för sig själv och servera med en äppelsöt chimichurri.

Du behöver (4 portioner)
4 st fläskkotletter
1 msk mjöl
Salt
Peppar
Olivolja
Smör

Chimichurri
2 st krukor med färska örter (exempelvis mynta, basilika, timjan, persilja, koriander)
6 st vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1,5 tsk salt
Saften från en citron
2 st röda äpplen

Tillbehör
300 g potatis
Smör

Gör så här
Koka upp saltat vatten och koka potatisen mjuk. Under tiden förbereder du chimichurrin. Mixa färska örter, vitlök, salt, citronsaft och olivolja, alt hacka väldigt smått. Riv äpplena på den grövsta sidan och blanda i chimichurrin. Låt dra i rumstemperatur fram till servering.

Torka av fläskkotletterna med hushållspapper. Krydda rikligt med salt och peppar. Klappa även in lite mjöl på köttets ytor och skär några hack i fettkappan. Värm upp olivolja i en stekpanna på medelvärme och stek ca 4 min på varje sida. Ha i en klick smör i slutet och ös köttet. Låt vila i några minuter innan servering.

Servera köttet med chimichurrin, nykokt potatis och en klick smör. Smaklig måltid!

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjefys med Emelie

TV: Så gör du hälsosamt julgodis

Emelie Elmes bjuder på tre nyttiga varianter av julfavoriterna.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:57, 9 december, 2017

Försöker du äta hälsosamt men gärna vill bjuda in till adventsfika? Eller letar du efter goda, nyttigare recept till godisbordet på julafton?

Här är tre godbitar jag verkligen njuter av. Och nej, de söta små bagarhänderna i sista filmen är inte mina. De är vår tvåårings!

LÄS MER: TV: Undvik felen – så gör du en korrekt armhävning

Knäck

Ingredienser (cirka 45 st):
2 dl grädde
0,5-1 dl sötströ (beroende på hur söta knäck du vill ha)
1 dl agavesirap
Hackade mandlar

Såhär gör du: Häll alla ingredienser i en kastrull. Blanda och koka upp. Koka på låg värme i 20-25 min. Rör ofta. Häll i mandlarna i kastrullen och blanda. Häll upp i knäckformar. Konsistensen på dessa blir verkligen perfekt!

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Choklad- och mintfudge

Ingredienser:
1 burk svarta bönor
10 st dadlar
4 msk mandelsmör
några droppar pepparmintsarom
2 msk Kokosolja
1 dl kakao

Såhär gör du:  Mixa alltihop i en mixer. Klä en liten form (beroende på hur tjocka bitar du vill ha) med bakplåtspapper och häll i smeten. Skär i så stora bitar du vill ha. Förvara i kylen.

Detta är något för chokladälskaren. Den blir inte jättesöt. Släng i lite vanilj, sötströ eller annat du gillar om du föredrar en sötare variant.

Personligen älskar jag den tydliga kakaosmaken när jag äter den och touchen av mint i eftersmaken. Våga experimentera fram ditt nya favoritrecept!

Chokladdoppade mandelmassekulor

Ingredienser (cirka 10 st):
2 dl Mandelmjöl
1 msk smält Kokosolja
1 msk Mandelsmör
¼ dl Agavesirap
50 g Mörk choklad med apelsinsmak
Rivet skal från en apelsin

Såhär gör du: Blanda mandelmjöl, kokosolja, mandelsmör och sirap. Rulla till bollar. Smält chokladen över vattenbad. Doppa kulorna till hälften i choklad och lägg på det rivna skalet direkt.

Dessa är mina absoluta favoriter! Så otroligt goda! Gillar du inte apelsin kan du välja choklad med en annan smak. Du kan riva skalet från en lime eller pudra kanel eller något annat på. Låt fantasin flöda!

TÄVLING! Vinn två månaders coachning i kost och träning. Gå in på instagramkontot Familjefys och klicka på inlägget där det står TÄVLING.

Vinnaren kommer att få hjälp med kost och träning under januari och februari genom onlinecoaching och telefonsamtal. Som extra push kommer vinnarens framsteg presenteras på alla 24-sajterna i mars.

Kickstarta ditt 2018 med Familjefys! Tävlingen pågår till 20 dec.

LYCKA TILL!

Här hittar Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Emelie Elmes

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas recept på blodröda soppan: ”Värmande”

Ljuvlig soppa - färgglad och värmande. Så kan man summera Emma Håkanssons senaste recept på den blodröda soppan.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.15:51, 3 december, 2017

Mästerkock-Emmas recept på blodröda soppan: ”Värmande”
Foto: Privat

Rödbetor är en nyttig rotfrukt som finns att tillgå året om. Primören kännetecknas nog mest som ett tillbehör till vår klassiska pyttipanna, men som går att använda i mängder av olika rätter och former. Koka betan mjuk och servera med en klick smör, riv ner till vegetariska biffar, använd i smoothies eller laga Emmas ljuvliga rödbetssoppa!

Rödbetssoppa med chorizokrisp samt en kall chèvresås
– En färgglad och värmande soppa med krispigt chorizofräs som tillför hetta i rätten. Soppan toppas med en kall sås med osten chèvre, som är en klassisk smakkombination tillsammans med rödbetor.

Du behöver (4 portioner)
10 st rödbetor (ca 700 g)
2 st gula lökar
3 st vitlöksklyftor
Olivolja
3 msk kycklingfond
1,4 l vatten
Salt och peppar

Chorizokrisp
2 st chorizokorvar
1,5 dl panko
Några kvistar färsk rosmarin

Kall chèvresås
2 dl lätt créme fraiche
100 g riven hård chèvre
Salt

Gör så här
Skala och dela rödbetorna i mindre bitar, lika så lök och vitlök. Hetta upp olja i kastrull och fräs allt i några minuter. Häll på vatten och fond. Sänk värmen och låt puttra under lock till rödbetorna är mjuka, ca 30-40 min. Mixa soppan slät, smaka av med salt och peppar. Spä ut soppan med ev lite vatten om du önskar en tunnare soppa.

Chorizokrisp
Skär korvarna på mitten och gröp ur innehållet. Mixa i matberedare monterad med kniv alt hacka smått. Fräs på i stekpanna i ca 4 minuter, rör om då och då. Häll i panko, rör om och rosta ytterligare några minuter på medelvärme. Hacka färsk rosmarin och blanda i.

Kall chèvresås
Riv chèvren och blanda med créme fraîche, smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.

Dags att servera! Toppa soppan med såsen, krispet och servera med en bit bröd till. Smaklig måltid!

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjefys med Emelie

TV: Undvik felen – så gör du en korrekt armhävning

24Sveriges Emelie Elmes älskar armhävningar – följ hennes tips för att lyckas med tekniken.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.10:01, 2 december, 2017

Jag älskar armhävningar. Det är en komplett övning där du arbetar med precis hela kroppen. Du behöver ingen utrustning och du kan lätt mäta dina framsteg. De går också att variera i oändlighet beroende på vilken muskelgrupp du vill ska arbeta mest.

Gör du armhävningen med händerna intill kroppen (strax under armhålorna) belastar du baksidan av armen medan den breda armhävningen lägger mer fokus på bröstmuskulaturen.

LÄS MER: TV: Enkla tips – så förhindrar du gamnacken

Har du fel teknik medför övningen istället en stor skaderisk och träningen blir inte lika effektiv.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Så gör du: Ställ dig i plankposition. Hitta anspänning i magen. Håll ryggen i samma position genom hela övningen.

Du ska kunna lägga en pinne på ryggen som ska snudda huvud, bröstrygg och säte. Blicken i golvet. Sänk kroppen lugnt och kontrollerat och tryck dig explosivt upp.

De vanligaste felen:

1. Hängande huvud
Om man inte är tillräckligt stark men ändå vill komma ända ner blir det lätt så att man sträcker fram huvudet och vänder när huvudet når golvet. Detta blir en stor belastning för nacken. Det är istället bröstet som ska nudda golvet.

2. Armbågarna rakt ut
Armbågarna ska inte gå ut från kroppen vilket belastar axlarna onödigt mycket. Ha istället armbågarna riktade snett bakåt.

3. Hängbron
Det är ett tydligt tecken på att du inte är tillräckligt stark. Kroppen ska vara rak som i en planka. Ett tips är att istället göra armhävningen mot något högre, till exempel ett trappsteg.

I takt med att du blir starkare, gå ner ett trappsteg tills du kan göra armhävningen på golvet. Vill du tvärtom göra armhävningen tyngre och lägga mer belastning på axlarna kan du istället ha fötterna på något högre, t.ex. en stol.

4. Axlarna nära öronen
Dra ner axlarna så långt från öronen du kan. Detta skyddar nacken och ryggen.

Nästa vecka bakar jag nyttigt julgodis. Håll utkik!

TÄVLING! Vinn två månaders coachning i kost och träning. Gå in på instagramkontot Familjefys och klicka på inlägget där det står TÄVLING.

Vinnaren kommer att få hjälp med kost och träning under januari och februari genom onlinecoaching och telefonsamtal. Som extra push kommer vinnarens framsteg presenteras på alla 24-sajterna i mars.

Kickstarta ditt 2018 med Familjefys!

LYCKA TILL!

Här hittar Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Emelie Elmes

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas superenkla recept – klart på nolltid

Emmas recept tar inte många minuter att färdigställa.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.17:05, 26 november, 2017

Mästerkock-Emmas superenkla recept – klart på nolltid

Oftast har man begränsad tid till att laga mat, vardagsstressen ökar för många – det är ett faktum. Emma delar med sig av ett recept som passar dig som inte har möjlighet att tillbringa så mycket tid i köket. Snabblagat, superenkelt och väldigt gott!

Lax i jordnötssås
– En utsökt rätt full av smaker från Asien såsom kokosmjölk, röd curry, lime, nötter och koriander. Låter det gott? Byt ut äggnudlarna mot ris om så önskas.

Du behöver (4 portioner)
4 st tinade laxfiléer á 125 g
2 st burkar kokosmjölk
2-3 tsk röd currypasta (beroende på hur starkt du vill att det ska vara)
2 tsk färsk riven ingefära
1 dl jordnötssmör
2 tsk salt
Saften från en halv lime

200-300 g äggnudlar
Salladslök
Färsk röd chili
Sesamfrön
Cashewnötter
Koriander
Lime

Gör så här
Skala och riv ingefära. Koka upp kokosmjölk tillsammans med röd currypasta, jordnötssmör, ingefära, limesaft och salt en större stekpanna på medelvärme. Lägg i laxfiléerna och låt småputtra i ca 6-7 min. Koka nudlar enligt anvisningar.

Dags för uppläggning! Nudlar först, sedan en laxfile och sist sås. Toppa rätten med hackad salladslök, färsk chili, sesamfrön, nötter, koriander och lime.

Lycka till och smaklig måltid!

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng