TV: Uppsalapolitikern i samtal med statsministern

Uppsalapolitikern Gustaf Lantz (S) tog ett eftersnack med statsminister Stefan Löfven efter onsdagens partiledardebatt i riksdagen.

Johan Häll

Kl.18:58, 14 juni, 2017

Uppsalapolitikern Gustaf Lantz (S), som är statsrådsersättare för Ardalan Shekarabi i riksdagen, tog ett eftersnack med statsminister Stefan Löfven efter onsdagens partiledardebatt i riksdagen.

Statsministern förklarar bland annat varför Socialdemokraterna aldrig kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna men även vad han tror om Sirius i den fortsatta allsvenska säsongen.

Se klippet ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Glad midsommar.

TV: Veckans drinktips: ”Superfräsch och somrig variant på drinkfavoriten Mojito”

I andra delen av Veckans drinktips tipsar Sebastian Jofré Armijo om en passande midsommardrink.

Johan Häll

Kl.11:23, 22 juni, 2017

I den andra delen av  ”Veckans drinktips” kommer dryckesentreprenören Sebastian Jofré Armijo från Colorful Brands att ge dig en Passionsmojito.

Gör så här:
1. Titta på klippet ovan
2. Häll upp 5 cl Havana Club 3 años
3. Blanda i 3 cl limejuice
4. Ta 2 cl sockerlag
5. I med en passionsfrukt
6. Krydda med en näve myntablad

– En superfräsch och somrig variant på drinkfavoriten Mojito. Det går också utmärkt att byta ut passionsfrukt mot annan frukt, typ hallon, jordgubbar och rabarber, säger Sebastian Jofré Armijo.

– För alkoholfritt alternativ är det bara att exkludera romen.

SE OCKSÅ: Gik n Tonic: ”Fruktig, fräsch och svalkande vindrink”

Tack till Radisson Blu Hotel i Uppsala och Colorful Brands.

Picnic har ett annat sortiment av drinkar än vad som visas i ”Veckans drinktips”. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VECKANS IDROTTSPROFIL

TV: Racingstjärnan om drömmen: ”Målet är att bli världsmästare”

I söndags tog han en historisk första seger i långloppet International GT Open, nu siktar racingstjärnan Victor Bouveng ännu högre – mot en världsmästartitel.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.19:05, 18 juni, 2017

Siktet är högt instället för karriären, men redan i söndags stod Victor Bouveng en historisk seger i långloppet International GT Open med sitt BMW Team Teo Martin Motorsport.

– Det känns fantastiskt bra. Kul att få ro hem en så här fin placering. Framförallt att få vinna mot förare med så extremt fina meriter, förare som jag sett själv när jag var liten på tv, och som jag nu får jag köra med, mot – och till och med ifrån. Det är otroligt roligt, säger Victor Bouveng.

Läs också: TV: Victor Bouveng om historiska segern

Hur ser en tävlingshelg ut?
– En tävlingshelg pågår från torsdag till söndag. På torsdag kommer jag dit, går ett varv på banan och förbereder mig och ser till att allt är tipp-topp inför fredagens två träningar. På lördagen är det sedan första kvalet och första racet, på söndagen är det andra kvalet och andra racet. Sedan är det också så att vi är två förare som delar på bilen under en helg. En förare kör första kvalet och sedan kör den andra första tävlingen.

Då är pressen ganska stor att inte krascha bilen med andra ord?
– Det är en fin balans. Vi måste våga tänja på gränserna för att vara med och slåss om placeringarna, vilket gör att det är lätt att göra ett misstag och krascha i ett staket. Men det känns som att vi har hittat en fin balans för att kunna prestera bra resultat, fortsätter Bouveng som kör en BMW M6 GT3 med närmare 600 hästkrafter.

– Bilen är byggd på en vanlig BMW M6. Det som skiljer, för motorn är egentligen en grundmotor, är att man har bantat ned vikten med ungefär 700 kilo. Vilket ger totalt 600 hästkrafter och en topphastighet på drygt 300 kilometer i timmen. Den är grymt snabb, och det roliga är att den faktiskt går nästan lika snabbt i kurvorna som på en rak väg.

När Victor Bouveng inte tävlar eller tränar jobbar han som bilförsäljare på Bavaria, och inte sällan får han både prata bilsport och visa upp någon av de hundratals pokaler som han hittills har vunnit under sin karriär.

– Det är en extremt stor kontrast mot många andra sporter. Det kostar extremt mycket och det krävs bra partners för att ens kunna hoppa in i en bil och trycka på startknappen. Jag är glad att jag har Bavaria som partner, vilket också gör att jag får lära mig mycket om arbetslivet.

Hur mycket hjälp har du runt omkring dig som person?
– Det är ett helt team. Visst är det jag som gör det på banan. Men för att ens komma dit krävs det ett starkt team. Dels ett racingteam på plats, men också ett team på hemmaplan som kan hjälpa mig med olika event och stötta och utveckla mig som person, fortsätter Bouveng som har ödmjukhet som ett ledord i sin karriär.

– Anledningen till att man håller på med motorsport är för att visa att våra bilar är bäst, för att kunna sälja mer bilar i slutändan. Har du en förare som inte kan hantera media, eller är en skitstävel helt enkelt, så spelar det ingen roll hur snabbt man kör, då är du inte bra för varumärket – och då säljer heller inga bilar.

Något annat som är viktigt när man kör en bil med 600 hästkrafter och i hastigheter över 300 kilometer i timmen är fysiken och koncentrationen, något som Victor Bouveng är noga med.

– Det är väldigt många och viktiga förberedelser. Vi sitter kanske i bilen fem procent av karriären, resten är förberedelser och allt runt omkring. Som i söndags när vi körde, då var det 32 grader varmt ute, vilket gav ungefär 50-55 grader inne i kupén. Ska man då köra i strax över 300 kilometer i timmen så krävs det otroligt mycket fokus och förberedelser. Både inför själva tävlingen, men också inför säsongen.

Från början var Victor Bouvengs dröm att bli bonde, men uppväxten på gården i Vassunda utanför Uppsala blev startskottet till något helt annat.

– Intresset för motorer har alltid funnits. Men drömmen var väl egentligen att bli bonde. Morfar hade en bondgård där jag är uppvuxen, där hade vi en åker som jag kunde köra både fyrhjuling och motocross. På den vägen är det, sedan blev det go-cart och när det började gå riktigt bra där så blev det naturligt att fortsätta.

Vad har du för drömmar med din karriär?
– Att bli världsnästare i någon gren, eller kategori, någon gång i framtiden. Det vore bra. Jag har visat att jag kan slå de här förarna, inte minst i söndags.

Hur ser den närmaste framtiden ut?
– Det är fullt fokus på BMW just nu, och förhoppningen är att kunna vinna något stort mästerskap. Sedan vet man inte. Det öppnas hela tiden dörrar, och skulle jag lyckas vinna något mästerskap kan vad som helst hända.

Se hela intervjun med Victor Bouveng i tv-spelaren här ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV-premiär: Veckans drinktips: ”Fruktig, fräsch och svalkande vindrink”

Nu börjar 24Uppsala med det exklusiva programmet ”Veckans drinktips”.

Johan Häll

Kl.19:33, 16 juni, 2017

En gång i veckan under hela 13 veckor framöver kommer dryckesentreprenören Sebastian Jofré Armijo att ge dig ett fint drinktips till helgen.

I premiäravsnittet kommer du få ta del av en variant av Gin och tonic, fast den här kallar Sebastian för Gik n Tonic.

– Det är en fruktig, fräsch och svalkande vindrink att svalka sig med i sommarvärmen, säger Sebastian Jofré Armijo.

Gör så här:
1. Titta på tv-klippet ovan.
2. Fyll ett glas med isbitar
3. Lägg ner delade jordgubbar samt mynta efter smak
4. Fyll glaset till 3/4 med Gïk Live (artikelnummer 71790-01)
5. Toppa med Tonic Water
6. Njut

Nästa veckas drink kommer redan på torsdag så du i god tid hinner förbereda drinken inför midsommarafton.

Picnic har ett annat sortiment av drinkar än vad som visas i ”Veckans drinktips”. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Trots personalbristen – här är polisens superresultat

Trots den akuta personalbristen har Uppsalapolisens resultat kraftigt förbättrats, det stod klart när statistiken för årets fem första månader redovisades i dagarna. ”Jag är oerhört stolt”, säger polischefen Jale Poljarevius.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:29, 15 juni, 2017

Trots personalkrisen går polisen i Uppsala emot strömmen. Under årets fem första månader redovisades 1 012 ärenden vidare till åklagaren, mot 765 ärenden under samma period förra året. En ökning på hela 32 procent jämfört med 2016.

– Vi har tyvärr inte kunnat öka våra resurser, utan vi ligger fortfarande kvar på ganska låga nivåer, vilket vi självklart behöver stärka upp. Men de medarbetare som jobbar med det här jobbar mycket mot färska ärenden, och de jobbar på ett effektivt sätt. De har hittat sina egna arbetsmetoder som de jobbar med, och vi följer hela tiden upp det här och har en dialog tillsammans. Och resultaten stiger uppåt – stadigt, säger Jale Poljarevius som är polischef för Uppsala och Knivsta.

Siffrorna för hela landet visar också det på en ökning, om än inte lika positivt som i Uppsala.

– Jag tror faktiskt att vi ligger på plusnivåer både på regional- och riksnivå, så det ser verkligen ljust ut, fortsätter Poljarevius som också betonar vikten av att vara rädd om personalen.

– Man får inte ha sönder resurserna, det är en arbetsmiljöfråga. Det får inte bli en hetsjakt på de här siffrorna, utan vi ska orka hela året ut – och även året därpå. Det gäller att jobba klokt, smart, och inte förhasta oss.

Hur stolt är du som chef efter att du har fått ta del av de här siffrorna?
– Jag har otroligt duktiga medarbetare, och jag är oerhört stolt att få vara chef för dem.

Se en längre intervju med polischefen Jale Poljarevius i videospelaren här ovan där han pratar om bland annat polisens personalkris, den omtalade omorganisationen, de fina siffrorna – och om terrordådet i Stockholm har inneburit någon förbättring när det kommer till ökade resurser på sikt. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Här utsätts restaurangen i Uppsala för stöld

För andra gången på kort tid har en person tagit sig in i en och samma restaurang på Drottninggatan för att ta pengar ur kassaapparaten.

Johan Häll

Kl.21:01, 12 juni, 2017

För mindre än två månader sedan tog sig en person inrestaurang ZaiDrottninggatanUppsala. Gärningsmannen fick då med sig en kassalåda full med pengar.

Nu har det hänt igen. På måndagsmorgonen tog sig en person återigen sig in på restaurangen för att sedan bryta upp locket på kassaskåpet.

– Man har tydligen tagit sig in via ett fönster på baksidan men vi har ingen misstänkt, säger polisens presstalesperson Christer Nordström.

Enligt en person som jobbar på restaurangen blev kassan stulen, som dock var tom. En flaska sprit av sorten Malibu stals också.

Är det någon som känner igen personen eller har något annat tips bör man kontakta polisen på 114 14.

Se klippet i spelaren ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.