Kolla: Här är listan där Uppsala ligger riktigt bra till

Uppsala är ett av landets mest innovativa län. Det visar färska siffror från Patent- och registreringsverket. Så många sökte patent i Uppsala under 2016.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.18:35, 15 juni, 2017

Kolla: Här är listan där Uppsala ligger riktigt bra till
Uppsala ligger bra till när det kommer till antal sökta patent hos PRV. Foto: Wikimedia Commons.

Uppsala län hamnar högt upp på listan i Patent- och registreringsverkets senaste siffror med en fjärde plats efter Stockholm, Jönköping och Skåne.

– Oftast är det de stora företagen som står för de flesta patentansökningarna. Att vi får in många patent och varumärkesansökningar från ett län tyder på god företagaranda och nyskapande i länet, säger Mattias Arvidsson, chefscontroller på PRV.

2016 kom det in 20,8 patentansökningar per 100 000 invånare till PRV, Patent- och registreringsverket, från Uppsala. Något som alltså placerar länet på en fjärde plats i en nationell jämförelse mellan samtliga län i Sverige.

Att Uppsala är ett innovativt län märks även på antalet varumärkesansökningar. 2016 kom det in 65 varumärkesansökningar per 100 000 invånare till PRV från Uppsala, vilket placerar länet på en femte plats.

 

 

FaktaHela listan topp-tio för nationella patentansökningar per 100 000 invånare:
(2015 års siffror inom parentes)

1. Stockholm 37,1 (34,5)
2. Jönköping 27,8 (17,0)
3. Skåne, 23,9 (27,2)
4. Uppsala, 20,8 (21,7)
5. Västernorrland, 20,8 (22,6)
6. Västerbotten, 20,7 (18,2)
7. Östergötland, 16,4 (15,7)
8. Västra Götaland, 14,6 (15,5)
9. Kalmar, 12,1 (15,6)
10. Norrbotten, 11,6 (16,0)

Hela listan, topp-tio nationella varumärkesansökningar per län per 100 000 invånare:
(2015 års siffror inom parentes)

1. Stockholm, 165 (158)
2. Halland, 80 (82)
3. Skåne, 78 (80)
4. Västra Götaland, 77 (76)
5. Uppsala, 65 (73)
6. Jämtland, 62 (64)
7. Gotland, 61 (132)
8. Västmanland, 58 (44)
9. Östergötland, 58 (58)
10. Örebro, 56 (54)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gusk - Djurgården 1-4

Tränaren stolt trots förlusten: ”Killarna gjorde det bra”

Gusk slogs ut ur Svenska Cupen av Djurgården.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.22:03, 23 augusti, 2017

Tränaren stolt trots förlusten: ”Killarna gjorde det bra”
Foto: Bildbyrån

Gusk är utslagna ut ur Svenska Cupen när de besegrades av Djurgården med 1-4.

I början av första halvlek dominerade Djurgården och hade stort bollinnehav halvleken igenom och De kunde indirekt utnyttja detta genom att stressa Gusk till ett snöpligt självmål.

Men ju längre halvleken led, desto mer kom Gusk in i matchen och kunde lite chockartat sätta 1-1 när Henrik Englund kunde nicka in bollen i tom målbur efter ett snyggt inlägg från Ümit Aras.

I slutet av halvleken var Djurgården ytterst nära 2-1 när målvakten Daniel Edlund var tvungen till två riktigt svettiga räddningar. Minuten efter var istället Gusk nära 2-1 när Ahmed Kango var väldigt nära att nicka in bollen men den gick tätt utanför stolpen. Djurgården hade mycket bollinnehav men kunde inte utnyttja detta.

I den andra halvleken började Gusk piggt och hade initialt stor bollinnehav. Djurgården hade faktiskt en boll inne i målet i den 50e minuten men vinkades offside. Stockholmlaget såg riktigt störda ut men allt ändrades i 64:e minuten när Gusk:s Johannes Bohlin fick rött kort efter en riktigt tuff tackling. Därmed fick Gusk spela med en man mindre.

Initialt spelade Gusk bra försvarspel men till slut orkade de inte försvara sig och Aliou Badji kunde sätta 1-2 målet. Tio minuter senare gjorde även Julian Kristoffersen 1-3 och Aliou Badji kunde göra sitt andra mål för kvällen med 1-4 målet i 89:e minuten.

Djurgården är därmed klara för gruppspel i Svenska Cupen men Gusks tränare, Zaine Söderlund, var stolt trots förlusten.

– Vi fick dit dem var ville, vi kunde stänga in dem i central, låt dem spelar runt och sedan vara aggressiva. I början fanns nerverna, sen vågade vi hålla i boll. Killarna gjorde det bra, vi hade ännu bättre ännu bättre kontroll i andra halvlek fram tills det röda kortet, säger Zaine Söderlund.

Vad är det som avgör för Djurgårdens del?
– I andra halvlek står det 1-1 och vi har gjort båda målen. Fram till utvisningen har vi bra kontroll. Sen är de inte jättevassa, vi har kontroll på dem. Det är svårt att säga. Fram till utvisningen är vi med i matchen, säger Zaine Söderlund.

FaktaSvenska Cupen

Gamla Upsala SK - Djurgården 1-4 
(1-1)

Målen: 0-1 (18) Självmål, 1-1 (37) Henrik Englund, 1-2 (75) Aliou Badji, 1-3 (83) Julian Kristoffersen, 1-4 (89) Aliou Badj

Så ställde lagen upp:

Gusk: Daniel Edlund - Johannes Bodin, Patrik Källsten, Umit Aras, Abir Karim - Hampus Lundin, Marcus Lindström, Deniz Yaldir, Patrik S:t Cyr, Ahmed Kanjou - Henrik Englund.
Avbytare: Marcus Felin, Kevin Amin, Jakob Östlund, Mattias Strandin, Daniel Afewerki, Anton Eriksson, Daniel Aramesh.

Djurgården: Tommi Vaiho - Jonathan Augustinsson, Jacob Une Larsson, Niklas Gunnarsson, Elliot Käck - Haris Radetinac, Kevin Walker, Jesper Karlström, Kerim Mrabti -Julian Kristoffersen, Tino Kadewere.
Avbytare: Edvin Holst, Souleymane Kone, Magnus Eriksson, Othman El Kabir, Aliou Badji, Gustav Engvall, Amadou Jawo.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Populära restaurangen har stängt efter brutala misshandeln

Restaurangen är en av de mest omtyckta i Uppsala. Men just nu tvingas man hålla stängt på grund av ett brutalt rån som drabbade en ur personalen sent i söndags natt.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:00, 23 augusti, 2017

Populära restaurangen har stängt efter brutala misshandeln
Stängt var det här. På grund av det brutala rånet natten till måndagen tvingades den populära sushi-restaurangen Raw Like Sush hålla stängt tills vidare. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Den populära sushi-restaurangen Raw Like Sushi, som är belägen på Hjalmar Brantingsgatan i Sala Backe, har tillfälligt fått stänga ned. Anledningen – söndagsnattens brutala rån.

Läs också: Kvinna rånad i Uppsala – gärningsmännen på fri fot

Det var natten mellan söndag och måndag som det brutala rånet ägde rum på Skomakargatan i Uppsala, vilket också 24Uppsala har skrivit om.

På tisdagen gick restaurangen själva ut på deras facebook-sida och berättade om rånet och berättade att man tvingas hålla stängt tills vidare. Restaurangen skriver också på facebook att man hoppas öppna upp under torsdagen igen – och att ondskan inte ska få vinna.

24Uppsala har sökt ansvariga på restaurangen, dock utan att lyckas.

 

Restaurangen meddelade via sin facebook-sida om rånet.

Restaurangen meddelade via sin facebook-sida om rånet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De får kommuns elitidrottsstipendium

Beslutet om vilka som får elitidrottsstipendiumet är nu klart.

Fanny Olsson

Fanny Olsson

Kl.18:32, 23 augusti, 2017

De får kommuns elitidrottsstipendium
Foto:Pressbild

 

Det är nu klart att Ida Dannewitz och Gustaf Lindström får årets elitidrottsstipendium. Det beslutade idrotts- och fritidsnämnden vid sitt möte under onsdagen. I motiveringen står det att båda personerna är målinriktade och tillhör eliten inom respektive idrotter. I stipendiet kommer det att delas ut 40 000 kronor var, skrivs det i ett pressmeddelande från Uppsala kommun.

Gustaf Lindström spelar i Almtuna IS och draftades som nummer 38 i NHL i år. Han är också nominerad till Guldgallet samt engagerad i ett integrationsprojekt där invandrarungdomar lär sig att åka skridskor.

Ida Dannewitz vann SM-guld i parallellslalom, och hon är i dag aktiv i Uppsala Slalomklubb.

– Ida och Gustaf är båda duktiga idrottare och goda förebilder för barn och ungdomar i Uppsala, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden i pressmeddelandet.

Stipendiet är ett stöd för en enskild aktiv idrottsutövares satsning för nya idrottsliga framgångar. Elitidrottsstipendiet kan användas till bland annat tjänarhjälp eller träningsläger.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då invigs bygglovsbilen

Uppsala kommuns bygglovsbil ska underlätta för personer inför Bygglovsansökningar.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.16:59, 23 augusti, 2017

Då invigs bygglovsbilen
Foto: Uppsala kommun.

På söndag invigs Uppsala kommuns bygglovsbil, som är en del av kommunens satsning på landsbyggsutveckling och ska underlätta för Uppsala kommuns medborgare att söka bygglov.

Under hösten kommer bygglovshandläggare turnera med bilen, där personer kan få råd och hjälp inför en bygglovsansökan.

– Vi är glada över att kunna lansera bygglovsbilen. Det kommer underlätta för många och också för oss på bygglovsenheten att kunna se hur det ser ut på plats och ge råd inför bygglovsansökan utifrån det, säger Christian Blomberg, bygglovschef.

Läs också: Pelling om kritiken ”Stefan Hanna gör de lätt för sig”

Bilen ska underlätta för de som bor på landsbygden att ställa frågor, få råd och diskutera handlingar inför en bygglovsansökan på ett smidigt och enkelt sätt. Björklinge, Stavby, Almunge, Vattholma och Ramstalund kommer besökas.

– Med bygglovsbilen kan vi möjliggöra fler bostäder på bra platser på Uppsalas landsbygd. Bygglovsbilen ska öka tillgängligheten och förbättra servicen vilket underlättar för Uppsalabor som vill söka bygglov. Det är viktigt för att landsbygden ska utvecklas, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

FaktaBygglovsrådgivningens turnéplan

Björklinge hembygdsförening: 27 augusti, 12.30–15.00
Stavby bygdegård: 14 september, 16.00–19.00
Vattholma skola: 5 oktober, 16.00–19.00
Almunge skola: 2 november, 16.00–19.00
Ramstalund skola: 9 november, 16.00–19.00

Uppsala konsert och kongress: 30 september.

Källa: Uppsala kommun.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Spädbarn fick traumatisk förlossning

Pojken undersöktes flera gånger av läkare, trots det dröjde det flera dagar innan skadan upptäckes.

Fanny Olsson

Fanny Olsson

Kl.15:59, 23 augusti, 2017

Spädbarn fick traumatisk förlossning
Foto: Privat

Ett spädbarn fick en överarmsfraktur i samband med en traumatisk förlossning.

Händelsen inträffade på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Pojken undersöktes av olika läkare ett flertal gånger, men trots det dröjde det flera dagar innan skadan på pojken upptäcktes. Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg händelsen, skriver Nyhetsbyrån Siren i ett pressmeddelande.

I samband med den första undersökningen noteras det att pojken har minskad rörlighet i ena armen. Läkaren bedömer att pojken har fått en nervskada. Flera läkare tittar sedan på armen och konstaterar att svullnaden beror på en plexusskada.

Pojken skrivs ut från sjukhuset och vid fem dagars ålder sker en läkarkontroll hos barnläkaren. Där noterar man bland annat att pojken nu har fått nedsatt spontan rörlighet i armen. Efter konsultation med ytterligare en läkare genomförs en röntgenundersökning som visar på en överarmsfraktur. Läkningen för barnets arm går bra och pojken återfår full rörlighet.

IVO kritiserar nu händelsen, men beslutar att inte går vidare med ärendet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng