Så ska Almtuna ta sig hela vägen till SHL

På onsdagen var det dags för Almtunas årsmöte där bland annat en ny ordförande valdes in för avgående Niklas Sjölund. Klubben presenterade också ett nytt aktiebolag som ska hjälpa klubben att nå SHL.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:27, 15 juni, 2017

Så ska Almtuna ta sig hela vägen till SHL
Almtunas klubbdirektör Andreas Klingberg. Foto: Pressbild.

Målsättningen på sikt är solklar, Almtuna ska spela i SHL. På onsdagens årsmöte presenterade klubben ett nytt bolag, Almtuna Invest AB, som registrerades redan i februari och som ska hjälpa den hockeyallsvenska klubben att nå det högt uppsatta målet.

Tanken med det nya bolaget är att locka investerare till klubben, och redan har man sålt aktier för närmare 1,4 miljoner kronor. Under augusti och september ska A-lagsverksamheten placeras i det nya bolaget, och Almtuna utesluter inte att även damlaget och delar av juniorlagen också kan placeras i det nya bolaget som man hoppas ska få in mellan fyra och sex miljoner.

– Detta är en väldigt intressant lösning som vi tror mycket på. Ett bolag som förhoppningsvis ska hitta projekt som ska finansieras av de som väljer att kliva in, säger klubbdirektören Andreas Klingberg.

På onsdagens årsmöte redovisade klubben en minst sagt blygsam vinst på 2 134 kronor för förra räkenskapsåret. En ny ordförande valdes också efter avgående Niklas Sjölund som lämnar sin post efter bara ett år. Niclas Fröberg, som tidigare bland annat har suttit med i styrelsen för konkurrenten AIK, valdes som ny ordförande.

– Det känns jättekul att få in hans kunskaper i föreningen. Han har gjort mycket i sitt liv, både när det kommer till företag och föreningar, så han blir en viktig pusselbit för oss, fortsätter Klingberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Almtunabacken tvingades avbryta matchen efter skada

Gustav Lindström klev av tisdagens match med en skada.

Sebastian Ahokas

Sebastian Ahokas

Kl.08:01, 16 augusti, 2017

Almtunabacken tvingades avbryta matchen efter skada
Foto: Bildbyrån

I mitten av den andra perioden mellan Almtuna och Västervik fick Almtunas Gustav Lindström en tackling.

Backen tvingades då avbryta matchen, skriver UNT.

– Det känns sådär nu, jag har svårt att röra på axeln, säger Gustav Lindström till UNT.

Enligt Lindström ska lagets lagläkare saft att det troligtvis rör sig om en skada på AC-leden.

LÄS MER: Andra raka förlusten för Almtuna

– Jag ska in och röntga axeln imorn så får vi se. Hoppas att det inte är någon fara och att jag kan vara tillbaka om någon vecka, säger backen till UNT.

Den befarade skadan kan innebära vila och frånvaro mellan ett par veckor till ett par månader.

– Jag och Jacob ska ju på landslagssamling på måndag. Vår läkare sa att det är ungefär 50 procents chans att jag kan åka på det. Det känns väldigt tråkigt om jag skulle missa det…, säger Gustav Lindström till UNT.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Andra raka förlusten för Almtuna

Efter säsongspremiären i fredags mot Djurgården spelade Almtuna nu ikväll mot Västervik.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.22:51, 15 augusti, 2017

Andra raka förlusten för Almtuna
Foto: Anders Nilsson

I fredag gjorde Almtuna säsongspremiär när de spelade sin första försäsongsmatch mot Djurgården där de förlorade med 3-4.

Idag stod Västervik för motståndet i Pinbackshallen och i den första perioden var det många felpassningar med ett böljande spel fram och tillbaka. Den första perioden slutade mållöst.

Desto målrikare var det i den andra perioden och det började redan i den första minuten av den andra när lagkaptenen i Almtuna, Per Svensson, sköt 1-0 för hemmalaget efter en pass från Luke Pither. Redan tre minuter senare kunde Västervik kvittera när Tony Pappila kontrade in 1-1.

I början av den 16:e minuten av den andra perioden kunde Västervik ta ledningen i matchen när det var kaotiskt framför Almtunas mål. Målvakten Oscar Fröberg fick inte kontroll på pucken och Patrik Blomberg kunde peta in den i mål.

I tredje perioden jagade Almtuna en kvittering och och de var ytterst nära två gånger på kort tid. Först sköt John Dahlström i vänsterstolpen, sex minuter senare sköt Victor Rollin-Carlsson klockrent i ribban. Den förlösande kvitteringen kom tio sekunder senare när Victor Rollin-Carlsson fintade bort målvakten och passade till Erik Flood som kunde skjuta pucken i praktiken en tom kasse.

I förlängningen var det tre mot tre spel och Joakim Hedblad avgjorde för Västervik redan efter 40 sekunders spel.

Nästa försäsongsmatch är 30 augusti när Almtuna spelar hemma i Gränbyhallen mot Västerås.

FaktaAlmtuna - Västervik

2-3 (0-0,1-2,1-0,1-0)

Skott: 27 - 24.

Mål Almtuna:
1-0 (21.15) Per Svensson.
2-2 (52.52) Erik Flood.

Mål Västervik:
1-1 (24.23) Tony Pappila.
1-2 (36.09) Patrik Blomberg.
2-3 (60.41) Joakim Hedblad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Timråforward till Almtuna

Almtuna har gjort klart med vad som verkar vara sista nyförvärvet inför säsongen. Nu har Almtuna presenterat lagets nya forward.

Sebastian Ahokas

Sebastian Ahokas

Kl.08:45, 26 juli, 2017

KLART: Timråforward till Almtuna
Foto: PŠär Olert / BILDBYRN

Tidigare under sommaren kom rapporter om att Almtuna jagade Timrås Ludvig Nilsson. Under onsdagen presenterades han av Almtuna.

Nilsson, som förra säsongen stod för elva poäng på 49 matcher i hockeyallsvenskan, är fostrad i tidigare talangfabriken Huddinge.

LÄS MER: Uppgifter: Timråforwarden på väg till Almtuna

–Vi känner att Ludvig är en spelare som vi väldigt gärna ville ha och står för en frän och tuff spelstil! Han är enormt duktig kring sargerna och 1-1 situationer, vinna lösa puckar och bana väg för sina medspelare, säger Martin Gudmundsson i ett pressmeddelande

Ludvig har representerat Sverige J18-, J19- och J20-nivå. Forwarden kommer till Almtuna med en hel del SHL-erfarenhet. I Timrå spelad han tre matcher i högsta serien. 2015/2016 spelade han en hel SHL-säsong för Modo. Han har beskrivits som en tuff spelare som inte är rädd för att stå framför motståndarmålet.

Han skrivit på ett kontrakt över två år. Nilsson ansluter till laget den 1 augusti. Fyra dagar senare går laget på is för första gången i Gränbyhallen.

161205 TimrŒs Ludvig Nilsson under matchen i hockeyallsvenskan mellan TimrŒ och Modo den 5 december 2016 i TimrŒ. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRN / kod NJ / 74193

Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRN

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Från division 4 via Almtuna – nu draftad av Detroit: ”Gått snabbt”

För några år sedan spelade han i division 4. Förra året fick han A-lagskontrakt med Almtuna. I lördags draftades Gustav Lindström av NHL-klubben Detroit Red Wing.
– Sedan jag gick till Almtuna så har det gått ganska snabbt, säger 18-åringen.

Sport Desken

Sport Desken

Kl.10:35, 27 juni, 2017

Från division 4 via Almtuna – nu draftad av Detroit: ”Gått snabbt”
Foto: Bildbyrån.

Vi möts utanför Scandic i centrala Uppsala, Lindström har precis varit och golfat och ser ut att ha njutit av solen, som märkbart har lämnat spår i hans ansikte. Men det är förmodligen inte det enda han njuter av, för i lördags hände det som Lindström tänkte var otänkbart för tre år sedan.

Det var då som NHL-laget Detroit Red Wings draftade Östervålasonen som 38:e man. En dröm – som förmodligen alla unga hockeyspelare någon gång har – gick därmed i uppfyllelse för 18-åringen.

– Jag följde det på TV med kompisar, så var det en svensk som kom upp som 36:a och en till svensk som 37:a och då sa jag ”fan två svenskar i rad”. Då sa min kompis Joel Lundin ”det blir tre nu då”. Tio sekunder senare ringde det i min telefon och det var från Detroit och de sa att de skulle drafta mig, säger Lindström och lägger sedan till:

– Sedan kom mitt namn upp på TV:n.

Samtidigt, inte många hus bort, sitter hans mamma – Johanna Boman (före detta Ragnarsson) – och tittar på samma sändning med sina föräldrar. Gustav Lindströms mormor och morfar och före detta NHL-proffset Markus Ragnarssons mamma och pappa.

– De ringde mig en halvtimme efter ungefär, sedan träffade jag dem lite senare. De hade nog grinat lite där hemma tror jag, säger 18-åringen med ett litet leende som avslöjar att händelsen kan ha varit något känslosam för honom också.

Hur var samtalet med Detroit?

– Jag pratade med tre stycken amerikanare, som hälsade mig välkommen. Alltså, man var beredd ändå på att man kanske skulle bli draftad, men när de ringde och namnet kom upp så vart det en liten chock. Jag fick inte fram så mycket ord och vart lite skakis i kroppen kanske. Det var coolt.

Men Lindström är inte den enda i familjen som har blivit draftad till NHL. För 27 år sedan satt samma familj och väntade på samma besked, fast då åt hans morbror Markus Ragnarsson. Ragnarsson blev draftad av San Jose Sharks och spelade därefter i NHL fram till säsongen 2003-2004.

Men trots att ha följt sin morbror på nära håll så trodde inte riktigt Gustav Lindström på att hans chans fanns där. För bara något år sedan spelade han divison 4-hockey i Östervåla och då var tanken på NHL väldigt långt borta.

Men sedan flyttade han till Uppsala.

– Ja, sedan jag gick till Almtuna så har det gått ganska snabbt. Eller egentligen från förra året. Och nu med draften kanske man fattar att man är en bra bit på vägen. Det kanske man inte riktigt trodde på innan.

Talangen har dock alltid funnits där. Redan när han var 13-åring var han uppe och nosade i A-laget i Östervåla. Dessutom var det uttagningar till TV-pucken som gällde i ung ålder.

Men det var inte förrän flytten till Almtuna som allting började rulla på riktigt ordentligt.

– Jag fick A-lagskontrakt förra året och runt jul så bytte vi tränare och då kände jag att jag fick mer självförtroende och då fick jag även spela mer.

Markus Ragnarsson är en av Gustav Lindströms tränare i A-laget i Almtuna, där han kommer att vara kvar i alla fall en säsong till. Det finns ett kontrakt skrivet så långt, men sedan är framtiden lite oklar för Östervålasonen.

– Jag blir kvar ett år till, så får vi se hur det går nästa säsong och om det blir en säsong till. Annars kanske det blir SHL eller åka över till Detroit. Jag tillhör deras organisation nu och de äger mig de kommande fyra åren.

Och om de ringer och säger att nu är det dags?

– Då lyssnar jag och åker förhoppningsvis dit. NHL är ju drömmen sedan man var liten.

Är det svårt att greppa?

– Ja, det är det. Sedan att det blev just Detroit också. Just deras historik med svenska spelare, det blev lite extra speciellt då.

Framtiden ser onekligen ljus ut för Östervålasonen Gustav Lindström. Med en fot i USA och en i A-laget i Almtuna verkar det bli hockey för hela slanten för honom.

Dessutom väntar en turnering med juniorkronorna i juli – i Detroit.

Sofia Fors

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Almtunaspelaren gick högt i NHL-draften

I den andra rundan av årets NHL-draft valdes Östervålasonen Gustav Lindström. Som nummer 38 hamnade han i det lag som varit känd för sina svenskar – Detroit Red Wings.

Sport Desken

Sport Desken

Kl.18:00, 24 juni, 2017

Almtunaspelaren gick högt i NHL-draften

Under den andra draftdagen väljs rundorna två till sju i ett lite raskare tempo än under den första rundans ceremoniella tillställning.

Nu går en 18-åring från Östervåla samma väg som Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall och Jonathan Ericsson.

Gustav Lindström, uppväxt i Östervåla och som den senaste säsongen spelat för Almtuna IS i Hockeyallsvenskan, valdes som 38:e totalt av Detroit Red Wings under lördagseftermiddagen.

Under förra säsongen gjorde han 9 poäng på 48 matcher för Almtuna. Nästa säsong väntar ytterligare spel i Almtuna för backen, men nog har han planer på att sig till NHL och Detroit trots allt, av hans tweet att döma.

Text: Camilla Westin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng