Så ska Almtuna ta sig hela vägen till SHL

På onsdagen var det dags för Almtunas årsmöte där bland annat en ny ordförande valdes in för avgående Niklas Sjölund. Klubben presenterade också ett nytt aktiebolag som ska hjälpa klubben att nå SHL.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:27, 15 juni, 2017

Så ska Almtuna ta sig hela vägen till SHL
Almtunas klubbdirektör Andreas Klingberg. Foto: Pressbild.

Målsättningen på sikt är solklar, Almtuna ska spela i SHL. På onsdagens årsmöte presenterade klubben ett nytt bolag, Almtuna Invest AB, som registrerades redan i februari och som ska hjälpa den hockeyallsvenska klubben att nå det högt uppsatta målet.

Tanken med det nya bolaget är att locka investerare till klubben, och redan har man sålt aktier för närmare 1,4 miljoner kronor. Under augusti och september ska A-lagsverksamheten placeras i det nya bolaget, och Almtuna utesluter inte att även damlaget och delar av juniorlagen också kan placeras i det nya bolaget som man hoppas ska få in mellan fyra och sex miljoner.

– Detta är en väldigt intressant lösning som vi tror mycket på. Ett bolag som förhoppningsvis ska hitta projekt som ska finansieras av de som väljer att kliva in, säger klubbdirektören Andreas Klingberg.

På onsdagens årsmöte redovisade klubben en minst sagt blygsam vinst på 2 134 kronor för förra räkenskapsåret. En ny ordförande valdes också efter avgående Niklas Sjölund som lämnar sin post efter bara ett år. Niclas Fröberg, som tidigare bland annat har suttit med i styrelsen för konkurrenten AIK, valdes som ny ordförande.

– Det känns jättekul att få in hans kunskaper i föreningen. Han har gjort mycket i sitt liv, både när det kommer till företag och föreningar, så han blir en viktig pusselbit för oss, fortsätter Klingberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Almtunas supervändning knäckte Modo: ”Vi hade några sköna minuter där”

Åtta och en halv minut. Det var vad Almtuna behövde för att knäcka Modo på hemmaplan och ta klivet upp på samma poäng som serieledande Timrå i hockeyallsvenskan.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:39, 17 oktober, 2017

Almtunas supervändning knäckte Modo: ”Vi hade några sköna minuter där”
Arvid Ljung släppte bara två puckar bakom sig när Almtunas vann mot Modo. Foto: PäŠr Olert / Bildbyrån.

Almtuna är ny tabelltvåa i Hockeyallsvenskan efter femte segern på sex matcher. Detta trots Modos ledningsmål blott 26 sekunder från slutet av den första perioden. En smått galen vändning med tre hemmamål på åtta minuter i mittperioden knäckte sedan gästerna från Ångermanland.

 

– Vi har kommit igång riktigt bra och alla jobbar verkligen stenhårt för varandra. Då kommer också målen, säger John Dahlström som själv fullbordade superväningen i mittperioden.

– Det kändes riktigt gott. Vi hade några sköna minuter där i andra.

Läs också: Så jobbar Almtuna för att fortsätta vinna

Klockan stod på 19.34 i den första perioden och Almtuna hade precis klarat av spel tre mot fem när Sam Marklund till slut kunde hitta luckan bakom Arvid Ljung i hemmamålet. En rejäl kalldusch i en första period som hade mer att önska.

Läs också: Almtuna skrev hockeyhistoria – här är rekordet

I den andra gick det snabbt. Redan efter 1.32 kunde Daniel Ljunggren dundra in kvitteringen i spel fem mot fyra sedan Modo dragit på sig ett onödigt lagstraff. Dryga minuten senare kunde även Ludvig Nilsson fullborda vändningen när han skickade in 2–1 som också blev 3–1 efter John Dahlströms mål med klockan på 8.33 i mittperioden.

Modo skapade lite spänning i slutperioden. Fredrik Forsberg, Almtunas poängkung i de inledande omgångarna, fick lämna matchen efter ett matchstraff (tackling mot huvudet) och strax efter fick Modo även chansen i spel fem mot tre efter en ”puck out” av hemmalaget. Den chansen tog Patrik Karlkvist som pricksköt in reduceringen omgående.

Någon kvittering kom det dock inte, och tacka målvakten Arvid Ljung för det som stod för en nästan omänsklig räddning efter att Modo plockat målvakten.

I stället fick Almtuna och kanadensaren Luke Pither sista ordet när han kunde skjuta 4–2 i tom bur – och därmed kliva upp på samma poäng som serieledande Timrå i den hockeyallsvenska tabellen. Något som experterna knappast hade förutspått inför säsongen.

– Vi har alltid trott på oss själva, vad andra tycker får stå för dem, fortsätter John Dahlström.

Vad säger du om Arvid Ljungs räddning i slutet?
– Makalöst.

 

FaktaHockeyallsvenskan
Almtuna IS–Modo 4–2
(0–1, 3–0, 1–1)
Målen: 0–1 (19.34) Sam Marklund (Marcus Oskarsson), 1–1 (21.32) Daniel Ljunggren (David Vallorani), 2–1 (22.58) Ludvig Nilsson (Albin Carlson), 3–1 (28.33) John Dahlström (Jacob Svensson, Lucas Sandström), 3–2 (52.05) Patrik Karlkvist (Oscar Öhman, Jesper Sellgren), 4–2 (59.) Luke Pither (Daniel Ljunggren, Albin Carlson).
Skotten: 23–20 (6–7, 10–6, 7–7)
Publik: 1 827 (Gränby ishall).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så jobbar Almtuna för att fortsätta vinna

Almtunaforwarden William Quist berättar om hur laget ska fortsätta vinna i Hockeyallsvenskan och på tisdagskvällen väntar klassiska Modo.

Johan Häll

Kl.12:59, 17 oktober, 2017

Så jobbar Almtuna för att fortsätta vinna
William Quist. Foto: Johan Lšöf/Bildbyrån.

Senast i söndags blev det Almtunaseger borta mot Troja/Ljungby med 4–0.
Det var Uppsalalagets fjärde seger på de fem senaste matcherna.

– Det känns bra, känns som vi är inne i ett bra stim just nu. Vi jobbar hårt och spelar enkelt. Förutom att vi bjöd bort oss två gånger mot Björklöven hemma senast (3–4) tycker jag att vi spelat stabilt i slutet, säger Almtunas forward William Quist.

Modo har efter en stark inledning av Hockeyallsvenskan nu tre raka förluster – och om det känns som en måstematch för Övik-laget är Almtuna lite på den andra sidan där man skapat sig andrum.

– Det kan märkas ibland, om det ena laget är lite mer desperata och skulle det vara så och vi märker det får vi försöka spela smart. Möter man ett lag som är lite desperat brukar det öppna upp sig bakom också men det är väldigt olika. Vi får se hur det ser ut när matchen börjar, säger William Quist.

I er sits då med flera segrar i ryggen, är det lätt att bli lite bekväm och omedvetet gå in till matchen och inte ge hundra procent?
– Jag ska mer säga att ibland är det lätt hänt att när man spelar täta matcher, varannan dag, är det viktigt att man hinner nollställa sig. Efter segern mot Troja/Ljungby släppte man och nu är det ny match. Det är viktigt att man inte lever kvar i det som varit och blir bekväm på så sätt.

– Det handlar alltså om att nollställa sig. Och det tycker jag att vi har gjort bra hittills och vi ska försöka fortsätta med det. Det handlar mycket om förberedelser och vad man gör innan match. Sådana saker. Vi pratar mycket om det hur viktigt det är och det är oavsett om vi vunnit eller förlorat med 7–0. Det är bara att släppa och gå vidare, säger William Quist.

Matchen mot Modo startar klockan 19.00.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Almtuna skrev hockeyhistoria – här är rekordet

Almtuna ligger trea i Hockeyallsvenskan och förra veckan slog laget ett rekord – något som huvudpersonen själv inte hade en aning om.

Johan Häll

Kl.18:10, 16 oktober, 2017

Almtuna skrev hockeyhistoria – här är rekordet
Almtuna är historiskt. Foto: Bildbyrån.

Förra veckan vann Almtuna på bortaplan mot Leksand med 1–0 efter ett tidigt mål. Det höll sig alltså hela vägen och faktum är att Almtuna och framför allt målskytten William Quist skrev in sig i historieböckerna när slutsignalen gick i Tegera Arena.

Kan du gissa vad för rekord som slogs?
– Nej, säger William Quist och funderar lite.

– Någonting med det snabbaste målet eller något sådant antar jag?

Målet som kom efter bara 17 sekunder var det snabbaste målet i en 1–0-match i en match som slutat 1–0 eller 0–1, enligt statistikgurun domarna.se. I alla fall så långt den databasen sträcker sig.

– Jaha, vad sjukt. Det hade jag ingen om.

LÄS OCKSÅ: 17 sekunder räckte för Almtuna

– Tanken efter matchen var ”shit det inte varje dag man vinner en hockeymatch med 1–0”, sedan när man tänkte lite mer på det är det inte ofta det bara blir ett mål.

Databasen sträcker sig över 15 000 matcher sedan säsongen 99/00 och gäller både i Hockeyallsvenskan och SHL. 368 matcher har enligt domarna.se slutat 1–0 eller 0–1.

– 368 matcher. Jag blir inte förvånad. Jag kan inte komma på någon annan match i huvudet men 368 matcher på 18 år visar ändå att det inte händer så ofta.

Faktum är att målet likaväl kunde komma ännu tidigare. Just Quist fångade upp sin egen retur efter ett hårt stolpskott sekvensen innan fullträffen som satt högt upp i krysset.

– Det hade förmodligen blivit runt tio-tolv sekunder om den gått in, säger Quist.

LÄS OCKSÅ: Almtunas succé fortsätter – nollade nykomlingen

– När vi väl gjorde målet var det skönt att det just var första bytet och det gick snabbt. Vi fick en bra start på matchen. Sedan när snackade om det efteråt, att det var sjukt att vi vann med 1–0, och med ett mål efter bara 17 sekunder och att det inte blev något mer mål på över 59 minuter var lite komiskt och extremt ovanligt.

Det känns som att det kommer dröja innan det här rekordet slås igen?
– Ja, det gör det säkert, man kan aldrig säga så, säger William Quist.

Almtuna tar emot Modo i Gränbyhallen på tisdag klockan 19.00.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Almtunas succé fortsätter – nollade nykomlingen

Almtunas klättring i tabellen fortsätter efter ännu en imponerande trepoängare på bortaplan.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.18:35, 15 oktober, 2017

Almtunas succé fortsätter – nollade nykomlingen
Almtuna firar efter Daniel Ljunggrens mål. Foto: PäŠr Olert / Bildbyrån.

Almtunas klättring i den hockeyallsvenska tabellen fortsätter efter ännu en imponerande trepoängare, den här gången borta mot Troja/Ljungby efter klara 4–0.

– Det var skönt. Jag tycker att vi kontrollerade dem ganska bra. När de väl hade sin bra period i matchen släckte vi ned dem genom att göra 4–0 målet, säger forwarden Albin Lundin som själv gjorde det så viktiga 2–0 målet i mittperioden.

Tvåmålsskytten Daniel Ljunggren inledde målskyttet efter nästan exakt den halva första perioden, och när sedan Daniel Ljunggren sköt det där 4–0 målet när hemmalaget var på gång så var det definitivt avgjort i Ljungby Arena.

Succé för Daniel Ljunggren och Almtuna, men även för Fredrik Forsberg som fortsätter att producera poäng. Borta mot nykomlingen kom Forsbergs sjätte mål för säsongen – och tionde poängen totalt. Målet kom efter 6.36 i den andra perioden och innebar 3–0 för Almtuna.

För Almtuna väntar närmast ett superintressant toppmöte på hemmaplan mot Modo. En match som kanske kan locka tillbaka storpubliken till Gränbyhallen.

– Det vore trevligt om så många som möjligt ville komma och se oss, speciellt nu när vi spelar så bra, fortsätter Albin Lundin.

Vad tror du om toppmatchen mot Modo?
– Jag tror att det kan bli en riktigt bra match, fartfyllt. Vi kommer till matchen med ett riktigt bra självförtroende.

Ni var faktiskt serietvåa för en stund, innan matchen i Umeå var slut, hur känns det?
– Det är ingenting vi tänker på var i tabellen vi ligger. Självklart är det bra för självförtroendet, men det är många omgångar kvar att spela.

FaktaHockeyallsvenskan
IF Troja/Ljungby–Almtuna IS 0–4
(0–1, 0–3, 0–0)
Målen: 0–1 (10.01) Daniel Ljunggren (John Dahlström, Jonathan Léman), 0–2 (20.54) Albin Lundin (Ludvig Nilsson), 0–3 (26.36) Fredrik Forsberg (Gustav Lindström), 0–4 (37.00) Daniel Ljunggren (Jakob Ragnarsson, Per Svensson).
Skotten: 28–24 (10–8, 6–11, 12–5)
Publik: 1 749 (Ljungby Arena)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Almtunas repris: Snabba mål och ny poäng

Almtuna hade en ny trepoängare inom sikte – men laget tappade och föll efter förlängning hemma mot Björklöven (3–4).

Johan Häll

Kl.21:25, 13 oktober, 2017

Almtunas repris: Snabba mål och ny poäng
Foto: Anders Bjurš/Bildbyrån.

Mot Leksand senast gjort Almtuna mål efter 17 sekunder och vann med 1–0.
Lagets förmåga att sätta tidiga mål fortsatte på fredagskvällen i hemmamötet med Björklöven.

Redan efter 54 sekunder slog David Vallorani till med ett slagskott strax innanför blå. Det väl trafikerat framför Björklövens målvakt Adam Werner som var chanslös på skottet. Målet var kanadensarens allra första mål i Hockeyallsvenskan efter att tidigare under säsongen skrapat ihop tre assist på kontot.

Hemmalaget trummade vidare och hade medvind i jakten på sin fjärde raka fullpoängare, och efter 11.29 var det Jacob Svenssons tur att slå till med sitt första mål för säsongen. Det var ett hårt skott från blålinjen och även vid det här skottögonblicket var det mycket folk framför kassen och Werner hade inte mycket att göra på det målet heller.

Det här med tidiga mål sannerligen ha blivit Almtunas melodi på allvar. Andra perioden var bara 26 sekunder gammal när Ludvig Nilsson slog in 3–1.

Ny seger var i sikte men två utvisningar ställde till det. Björklöven fick chans att spela fem mot tre i 46 sekunder och Austin Farley hann då sätta reduceringen – och för att inte det var nog tryckte han även in kvitteringspucken i inledningen av tredje perioden.

Båda lagen hade chanser att avgöra men matchen gick till förlängning. Där bjöd  Axel Ottosson på ett hårt skott i stolpen, men han fångade upp returen, och bjöd på en soloprestation och avgjorde mötet.

Två poäng till Björklöven.

Almtunas svit på tre raka fullpoängare bröts därmed – men man har trots allt fem raka matcher utan förlust efter 60 minuters spel. Det är så klart mycket starkt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng