VECKANS IDROTTSPROFIL

TV: Racingstjärnan om drömmen: ”Målet är att bli världsmästare”

I söndags tog han en historisk första seger i långloppet International GT Open, nu siktar racingstjärnan Victor Bouveng ännu högre – mot en världsmästartitel.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.19:05, 18 juni, 2017

Siktet är högt instället för karriären, men redan i söndags stod Victor Bouveng en historisk seger i långloppet International GT Open med sitt BMW Team Teo Martin Motorsport.

– Det känns fantastiskt bra. Kul att få ro hem en så här fin placering. Framförallt att få vinna mot förare med så extremt fina meriter, förare som jag sett själv när jag var liten på tv, och som jag nu får jag köra med, mot – och till och med ifrån. Det är otroligt roligt, säger Victor Bouveng.

Läs också: TV: Victor Bouveng om historiska segern

Hur ser en tävlingshelg ut?
– En tävlingshelg pågår från torsdag till söndag. På torsdag kommer jag dit, går ett varv på banan och förbereder mig och ser till att allt är tipp-topp inför fredagens två träningar. På lördagen är det sedan första kvalet och första racet, på söndagen är det andra kvalet och andra racet. Sedan är det också så att vi är två förare som delar på bilen under en helg. En förare kör första kvalet och sedan kör den andra första tävlingen.

Då är pressen ganska stor att inte krascha bilen med andra ord?
– Det är en fin balans. Vi måste våga tänja på gränserna för att vara med och slåss om placeringarna, vilket gör att det är lätt att göra ett misstag och krascha i ett staket. Men det känns som att vi har hittat en fin balans för att kunna prestera bra resultat, fortsätter Bouveng som kör en BMW M6 GT3 med närmare 600 hästkrafter.

– Bilen är byggd på en vanlig BMW M6. Det som skiljer, för motorn är egentligen en grundmotor, är att man har bantat ned vikten med ungefär 700 kilo. Vilket ger totalt 600 hästkrafter och en topphastighet på drygt 300 kilometer i timmen. Den är grymt snabb, och det roliga är att den faktiskt går nästan lika snabbt i kurvorna som på en rak väg.

När Victor Bouveng inte tävlar eller tränar jobbar han som bilförsäljare på Bavaria, och inte sällan får han både prata bilsport och visa upp någon av de hundratals pokaler som han hittills har vunnit under sin karriär.

– Det är en extremt stor kontrast mot många andra sporter. Det kostar extremt mycket och det krävs bra partners för att ens kunna hoppa in i en bil och trycka på startknappen. Jag är glad att jag har Bavaria som partner, vilket också gör att jag får lära mig mycket om arbetslivet.

Hur mycket hjälp har du runt omkring dig som person?
– Det är ett helt team. Visst är det jag som gör det på banan. Men för att ens komma dit krävs det ett starkt team. Dels ett racingteam på plats, men också ett team på hemmaplan som kan hjälpa mig med olika event och stötta och utveckla mig som person, fortsätter Bouveng som har ödmjukhet som ett ledord i sin karriär.

– Anledningen till att man håller på med motorsport är för att visa att våra bilar är bäst, för att kunna sälja mer bilar i slutändan. Har du en förare som inte kan hantera media, eller är en skitstävel helt enkelt, så spelar det ingen roll hur snabbt man kör, då är du inte bra för varumärket – och då säljer heller inga bilar.

Något annat som är viktigt när man kör en bil med 600 hästkrafter och i hastigheter över 300 kilometer i timmen är fysiken och koncentrationen, något som Victor Bouveng är noga med.

– Det är väldigt många och viktiga förberedelser. Vi sitter kanske i bilen fem procent av karriären, resten är förberedelser och allt runt omkring. Som i söndags när vi körde, då var det 32 grader varmt ute, vilket gav ungefär 50-55 grader inne i kupén. Ska man då köra i strax över 300 kilometer i timmen så krävs det otroligt mycket fokus och förberedelser. Både inför själva tävlingen, men också inför säsongen.

Från början var Victor Bouvengs dröm att bli bonde, men uppväxten på gården i Vassunda utanför Uppsala blev startskottet till något helt annat.

– Intresset för motorer har alltid funnits. Men drömmen var väl egentligen att bli bonde. Morfar hade en bondgård där jag är uppvuxen, där hade vi en åker som jag kunde köra både fyrhjuling och motocross. På den vägen är det, sedan blev det go-cart och när det började gå riktigt bra där så blev det naturligt att fortsätta.

Vad har du för drömmar med din karriär?
– Att bli världsnästare i någon gren, eller kategori, någon gång i framtiden. Det vore bra. Jag har visat att jag kan slå de här förarna, inte minst i söndags.

Hur ser den närmaste framtiden ut?
– Det är fullt fokus på BMW just nu, och förhoppningen är att kunna vinna något stort mästerskap. Sedan vet man inte. Det öppnas hela tiden dörrar, och skulle jag lyckas vinna något mästerskap kan vad som helst hända.

Se hela intervjun med Victor Bouveng i tv-spelaren här ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Berggren derbyhjälte: ”Hade hellre sett att vi gick ifrån tidigare”

Sirius och Storvreta följdes åt under hela SSL-derbyt som fick avgöras med förlängningsspel. Se det avgörande målet här.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.18:34, 14 oktober, 2017

SSL-derbyt mellan Sirius och Storvreta blev minst sagt dramatiskt och fick avgöras först i förlängning. Väl där var Storvreta och Jesper Berggren kyligast och ordnade bonuspoängen.

– Vi är väl inte helt nöjda med hur vi spelar matchen. Vi är visserligen det bättre laget och leder hela tiden, men i stället för att gå ifrån släpper vi in dem i matchen gång på gång. Jag hade hellre sett att vi gick ifrån tidigare, vi blev lite väl försiktiga, säger matchvinnaren Jesper Berggren.

Men skönt med en seger i derbyt till slut?
– Ja, verkligen. När det väl blev förlängning är det alltid skönt att få med sig två poäng. En vinst är alltid en vinst.

Läs också: SSL-derbyt mellan Sirius och Storvreta fick avbrytas

Storvreta fick en drömstart på derbyt redan efter 9.28 kunde Jimmie Pettersson spela fram Mattias Samuelsson som kunde skjuta ledningsmålet för tabelltvåan som kom in till derbyt fulla med sjävförtroende.

I samband med målet tvingades matchen att tillfälligt avbrytas sedan solljus letat sig in via ett av de stora fönstren som störde spelarna på planen. Efter att en gardin hängts upp kunde dock spelet fortsätta och ganska omgående fick Sirius chansen i spel fem mot fyra sedan Nicklaus Paulsson åkt ut två minuter.

Sirius kammade dock noll – den gången. Med klockan på 17.01 fick man dock en chans till i numerärt underläge sedan Robin Nilsberth dragit på sig sin första och Storvretas andra utvisning.

Även den här gången såg Storvreta ut att ha klarat av spel fyra mot fem, men precis innan man blev fulltaliga spelade Joakim Olsson fram till Peter Berlin som skickade in kvitteringen för Sirius.

Den andra perioden blev inledningsvis en kopia av den första sedan Niklas Winroth gett Storvreta ledningen tidigt i perioden, och där sedan Jakob Drews fixat en kvittering. Strax innan pausvilan kunde dock Storvreta ta ledningen på nytt efter Robin Nilsberths 3–2 mål i spel fem mot fyra.

4.19 in på tredje perioden var det kvitterat igen, den här gången efter mål av Henrik Malmgren som spelades fram av matchens gigant – Joakim Olsson. Samme Olsson var också den som till slut fixade en poäng då han sköt 4–4 i spel sex mot fem.

Men väl i förlängningen var det ändå Storvreta som skulle få sista ordet när rutinerade Jesper Berggren, på passning av Mattias Samuelsson, dundrade in segermålet och ordnade bonuspoängen.

– Det är spel fyra mot fyra numera i förlängningen, och när jag fick chansen kunde jag stå där ganska länge och sikta in mig. Den satt bra – stolpe in tror jag, fortsätter Berggren som knappast kan klaga på Storvretas form just nu.

– Vi har vunnit lite matcher nu, det stämmer, men vi har också höga krav och hög press på oss själva. Vi måste fortsätta att träna och höja nivån ytterligare, det finns mer att ta av.

 

FaktaSSL
IK Sirius IBK–Storvreta IBK 4–5 e.fl
(1–1, 1–2, 2–1, 0–1)
Första perioden: 0–1 (9.28) Mattias Samuelsson (Jimmie Pettersson), 1–1 (18.43) Peter Berlin (Joakim Olsson).
Andra perioden: 1–2 (0.42) Niklas Winroth (Albin Sjögren), 2–2 (16.41) Jakob Drews (Mattias Jansson), 2–3 (18.57) Robin Nilsberth (Henrik Stenberg).
Tredje perioden: 3–3 (04.19) Henrik Malmgren (Joakim Olsson), 3–4 (08.47) Tobias Gustafsson (Jimmie Pettersson), 4–4 (18.48) Joakim Olsson (Peter Berlin).
Fjärde perioden: 4–5 Jesper Berggren (Mattias Samuelsson).
Skotten: 31–23 (8–5, 10–9, 11–8, 2–1).
Domare: Björn Hedman (Nacka) och Nicklas Sundgren (Älvsjö).
Publik: 2 006 (IFU Arena)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjefys med Emelie

TV: Tre smoothies som håller dig frisk i höstrusket

24Sveriges träningsskribent Emelie Elmes älskar smoothies. Här bjuder hon på tre av sina personliga favoriter som passar särskilt bra under hösten.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:51, 14 oktober, 2017

Vem älskar inte smoothies? Det är gott och du kan variera i oändlighet. Det är bara fantasin och smaken som begränsar.

Här kommer tre smaskiga, färgglada (okej, den andra blev visst inte så färgglad) smoothies som är fullproppade med nyttigheter och som samtidigt smakar gott.

Det är ett perfekt sätt att få i sig vitaminer och antioxidanter och stärka immunförsvaret. I filmen visar jag även ett näst intill revolutionerande sätt att skala mango på!

1. Morot- och apelsinsmoothie

Du behöver:
2 apelsiner
2 morötter
1 äpple
En bit ingefära
kanel

Gör så här: Kör med fördel morötterna i en råsaftcentrifug, annars kan du som jag skära dem i bitar och koka dem. Kör apelsinerna i en juicepress om du har, annars pressa med handkraft. Riv ingefäran och skär det skalade äpplet i bitar. Kör allt i mixern. OBS. Vänta tills morötterna är kalla om du har kokat dem.

2. Kiwi- och spenatsmoothie

Du behöver:
2 kiwi
1 lime
Ett par skedar turkisk yoghurt
En stor näve spenat
Vatten till önskad konsistens
En näve hallon

Gör så här: Skala och skär kiwin i bitar. Pressa i lime. Blanda allt i en mixer.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

3. Grönkål- och mangosmoothie

Du behöver:
En näve grönkål
1 mango
1 äpple
En bit ingefära
Lite citron

Gör så här: Skala och skär äpplet och mangon i bitar. Hacka grönkålen och riv ingefäran. Pressa i citron. Blanda hela kalaset i en mixer.

Visste du att…
Ingefära sägs minska migrän?
Spenat är bra för hjärnan?
Citron sägs motverka magsjuka?
Kiwi är bra för matsmältningen?
Endast 100 gram grönkål innehåller 160% av dagsbehovet av C-vitamin?

Här hittar Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Emelie Elmes

balans-i-kalmar-24-555x250

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

POLITIK PÅ 60 SEKUNDER

TV: Efter indragna busslinjerna – politikerna om kritiken mot UL

Veckans "Politik på 60 sekunder" handlar om kritiken mot UL efter förändringarna i bussnätet som innebar att flera viktiga hållplatser drogs in. Så här tycker politikerna.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.17:00, 13 oktober, 2017

Kritiken har varit massiv från Uppsalaborna efter att UL gjorde om bussnätet som innebar att flera viktiga hållplatser drogs in.

Läs också: Efter massiva kritiken – nu kan UL backa om hållplatserna

Men vad tycker egentligen våra lokala partier och styrande politiker om de indragna linjerna och det nya linjenätet?

I veckans ”Politik på 60 sekunder” fick partier chansen att tycka till om förändringarna, de indragna linjerna och kritiken från Uppsalaborna.

Klicka på videospelaren här ovan för att se veckans avsnitt av ”Politik på 60 sekunder”.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: 13 rätt senast – här är nya förslaget till miljonerna

Tipsarenan.se ger dig sina bästa förslag till lördagens stryktips.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.13:07, 13 oktober, 2017

Tipshörnan levererar ett nytt gratis stryktipsförslag efter förra veckans supersuccé som slutade med 13 rätt. Som vanligt har Tipsarenan.se försökt skapa det absolut bästa 256 kronors-systemet för stryktipset. Förhoppningsvis fortsätter succén med ytterligare en vecka med 13 rätt.

1. 1,2 Arsenal alltid av eller på.
2. 1,2 Omöjligt svårt, vi chansar utan kryss.
3. X,2 Bombsäker halvgardering.
4. 1 Klasskillnad, kan ej garderas.
5. X,2 Swansea sett svaga ut match efter match.
6. 1 SuperSpurs bara vinner. 3-0?
7. X,2 En halv som bara ska räcka.
8. 1 Säker källa garanterar hemmaseger här.
9. 1,X Känns stabil men inte mer.
10. 1,X Ipswich brukar sabba tipset, men inte igen väl?
11. 1,X Näst svåraste matchen denna omgång.
12. 1 Häcken förlorar inte, AFC måste öppna sig, bör sitta.
13. 1 Tack vare uppehållet vågar vi spika ettan.

tipsarenan-v2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Efter senaste tidens cykelolyckor – här är polisens råd till Uppsalaborna

Så sent som i förmiddags inträffade en cykelolycka i Uppsala. Efter senaste tidens alla cykelolyckor, här är polisens tips till Uppsalaborna.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:08, 11 oktober, 2017

Den senaste tiden har flera trafikolyckor med cyklister inblandade inträffat i Uppsala. I slutet på förra veckan inträffade två olyckor med bara några minuters mellanrum, och så sent som i morse var det dags igen.

Läs också: Cyklist påkörd vid korsning

24Uppsala.se slog en signal till Daniel Larsson, kommisarie vid polisen i Uppsala, för att höra vad som gäller egentligen och vem som ska lämna företräde för vem.

Läs också: Två cykelolyckor på kort tid – en till sjukhus

– Att inte ta sig rätten i trafiken. Ögonkontakt, samspel och var ödmjuk. Hinner den här bilen att stanna, är det jag som har rätt eller inte. Bilisten behöver tänka är det lättare för mig att bromsa eller cyklisten som har fått upp farten. Måste jag hävda min rätt hela tiden. Samspelet helt enkelt. Det är lite snårigt, det kan vara lite svårt att komma ihåg reglerna, säger Daniel Larsson.

Läs också: Här ska de nya cykelöverfarterna anläggas

Se och hör polisen förklara vad som gäller när du ska passera en väg med din cykel i videoklippet här ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng