VECKANS IDROTTSPROFIL

TV: Racingstjärnan om drömmen: ”Målet är att bli världsmästare”

I söndags tog han en historisk första seger i långloppet International GT Open, nu siktar racingstjärnan Victor Bouveng ännu högre – mot en världsmästartitel.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.19:05, 18 juni, 2017

Siktet är högt instället för karriären, men redan i söndags stod Victor Bouveng en historisk seger i långloppet International GT Open med sitt BMW Team Teo Martin Motorsport.

– Det känns fantastiskt bra. Kul att få ro hem en så här fin placering. Framförallt att få vinna mot förare med så extremt fina meriter, förare som jag sett själv när jag var liten på tv, och som jag nu får jag köra med, mot – och till och med ifrån. Det är otroligt roligt, säger Victor Bouveng.

Läs också: TV: Victor Bouveng om historiska segern

Hur ser en tävlingshelg ut?
– En tävlingshelg pågår från torsdag till söndag. På torsdag kommer jag dit, går ett varv på banan och förbereder mig och ser till att allt är tipp-topp inför fredagens två träningar. På lördagen är det sedan första kvalet och första racet, på söndagen är det andra kvalet och andra racet. Sedan är det också så att vi är två förare som delar på bilen under en helg. En förare kör första kvalet och sedan kör den andra första tävlingen.

Då är pressen ganska stor att inte krascha bilen med andra ord?
– Det är en fin balans. Vi måste våga tänja på gränserna för att vara med och slåss om placeringarna, vilket gör att det är lätt att göra ett misstag och krascha i ett staket. Men det känns som att vi har hittat en fin balans för att kunna prestera bra resultat, fortsätter Bouveng som kör en BMW M6 GT3 med närmare 600 hästkrafter.

– Bilen är byggd på en vanlig BMW M6. Det som skiljer, för motorn är egentligen en grundmotor, är att man har bantat ned vikten med ungefär 700 kilo. Vilket ger totalt 600 hästkrafter och en topphastighet på drygt 300 kilometer i timmen. Den är grymt snabb, och det roliga är att den faktiskt går nästan lika snabbt i kurvorna som på en rak väg.

När Victor Bouveng inte tävlar eller tränar jobbar han som bilförsäljare på Bavaria, och inte sällan får han både prata bilsport och visa upp någon av de hundratals pokaler som han hittills har vunnit under sin karriär.

– Det är en extremt stor kontrast mot många andra sporter. Det kostar extremt mycket och det krävs bra partners för att ens kunna hoppa in i en bil och trycka på startknappen. Jag är glad att jag har Bavaria som partner, vilket också gör att jag får lära mig mycket om arbetslivet.

Hur mycket hjälp har du runt omkring dig som person?
– Det är ett helt team. Visst är det jag som gör det på banan. Men för att ens komma dit krävs det ett starkt team. Dels ett racingteam på plats, men också ett team på hemmaplan som kan hjälpa mig med olika event och stötta och utveckla mig som person, fortsätter Bouveng som har ödmjukhet som ett ledord i sin karriär.

– Anledningen till att man håller på med motorsport är för att visa att våra bilar är bäst, för att kunna sälja mer bilar i slutändan. Har du en förare som inte kan hantera media, eller är en skitstävel helt enkelt, så spelar det ingen roll hur snabbt man kör, då är du inte bra för varumärket – och då säljer heller inga bilar.

Något annat som är viktigt när man kör en bil med 600 hästkrafter och i hastigheter över 300 kilometer i timmen är fysiken och koncentrationen, något som Victor Bouveng är noga med.

– Det är väldigt många och viktiga förberedelser. Vi sitter kanske i bilen fem procent av karriären, resten är förberedelser och allt runt omkring. Som i söndags när vi körde, då var det 32 grader varmt ute, vilket gav ungefär 50-55 grader inne i kupén. Ska man då köra i strax över 300 kilometer i timmen så krävs det otroligt mycket fokus och förberedelser. Både inför själva tävlingen, men också inför säsongen.

Från början var Victor Bouvengs dröm att bli bonde, men uppväxten på gården i Vassunda utanför Uppsala blev startskottet till något helt annat.

– Intresset för motorer har alltid funnits. Men drömmen var väl egentligen att bli bonde. Morfar hade en bondgård där jag är uppvuxen, där hade vi en åker som jag kunde köra både fyrhjuling och motocross. På den vägen är det, sedan blev det go-cart och när det började gå riktigt bra där så blev det naturligt att fortsätta.

Vad har du för drömmar med din karriär?
– Att bli världsnästare i någon gren, eller kategori, någon gång i framtiden. Det vore bra. Jag har visat att jag kan slå de här förarna, inte minst i söndags.

Hur ser den närmaste framtiden ut?
– Det är fullt fokus på BMW just nu, och förhoppningen är att kunna vinna något stort mästerskap. Sedan vet man inte. Det öppnas hela tiden dörrar, och skulle jag lyckas vinna något mästerskap kan vad som helst hända.

Se hela intervjun med Victor Bouveng i tv-spelaren här ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SIRIUS–IFK NORRKÖPING 0–1

TV: Andra raka förlusten på hemmaplan för Sirius

Säsongens femte förlust och andra raka på hemmaplan för Sirius som inte hade marginalerna på sin sida mot IFK Norrköping. ”Jag hade gärna sett lite mer tryck framåt”, säger tränaren Thomas Lagerlöf.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:06, 20 augusti, 2017

Sirius kunde inte upprepa den fina insatsen man gjorde borta mot Halmstad senast när IFK Norrköping kom på besök. Gästerna vann toppmötet på Studenternas med matchens enda mål inprickat av Sebastian Andersson efter knappa halvtimmen.

– Grunden i fotboll är att passa bollen. Första halvtimmen såg det ut som spelarna i Sirius hade bakåtvända träskor ungefär, det såg inte alls bra ut. Norrköping tackade och tog emot och gjorde mål, rättvist dessutom. Nej, det var hemskt, säger tränaren Thomas Lagerlöf.

Läs också: Så var matchen mellan Sirius och IFK Norrköping

Sirius imponerade inte under matchen första 30 minuter. Men precis efter gästernas ledningsmål var det som att hemmalaget lade i en extra växel och avslutningen på halvleken bjöd på både bra spel och målchanser av Sirius.

Läs också: Efter målsuccén mot Halmstad – nu laddar Shkodran om

I den andra kom Sirius ut som ett helt nytt lag och tryckte på för en kvittering. Men trots både tre-fyra riktigt bra lägen lyckades man aldrig överlista en storspelande David Mitov Nilsson som sattes på rejäla prov.

– Vi samlade ihop oss, fick ned axlarna, eller bytte skor eller nått, och vi fick bättre tryck i andra. Men det var inte helt bra. Jag hade gärna sett lite mer tryck framåt och mer framåtlutande. Norrköping är ett otroligt bra lag, men vi var riktigt nära vid i alla fall två-tre lägen, fortsätter Lagerlöf.

Läs också: Shkodrans kanon mot Halmstad kan bli månadens snyggaste mål

Sirius bästa chans kom i slutminuterna och efter ett skott av lagkaptenen Niklas Busch Thor som målvakten David Mitov Nilsson styrde i stolpen och som studsade tillbaka i Mitov Nilssons huvud och ut till en hörna.

– Ett bra skott. Vann boll ganska högt och jag trodde verkligen att den skulle gå in, den satt perfekt vid stolproten. Men han räddade den, och den var en sådan dag, säger lagkaptenen Niklas Busch Thor som inte var nöjd med inledningen på halvleken.

Läs också: BILDEXTRA: Matchen mellan Sirius och IFK Norrköping i bilder

– Efter första 30 är vi väl helt okej. Men vi var ursula första 30 och tappade boll så fort vi vann den. Det är jobbigt att spela när man hela tiden får spela utan boll.

Och nu får ni fortsätta att jaga de där sista tre poängen som krävs för att säkra säsongens målsättning på 36 poäng?
– Ja, vi hade ju möjligheten att nå målet i dag. Men vi får hoppas att det kommer mot Kalmar innan uppehållet i stället.

FaktaAllsvenskan
IK Sirius–IFK Norrköping 0–1
(0–1)
Målen: 0–1 (29) Sebastian Andersson.
Gult kort: Philip Haglund (Sirius), Linus Wahlqvist (IFK Norrköping), Niklas Busch Thor (Sirius), Christer Gustafsson (Sirius).
Domare: Jonas Eriksson, Sigtuna. Assisterande: Mathias Klasenius (Örebro) och Daniel Wärnmark (Knivsta).
Publik 6 769 (Studenternas)

Så spelade lagen:
Sirius:
Josh Wicks - Karl Larson, Daniel Jarl, Oscar Pehrsson, Jesper Arvidsson - Christer Gustafsson, Niklas Busch Thor, Philip Haglund - Elias Andersson, Shkodran Maholli, Stefano Vecchia.
Avbytare: Lukas Jonsson (MV), Kim Skoglund, Oscar Kindlund, Ian Sirelius, Johan Andersson, Sam Lundholm, Zackarias Faour.

Norrköping:
David Mitov Nilsson – Nikola Tkalcic, Jón Gudni Fjóluson, Andreas Johansson, Linus Wahlqvist - Eric Smith, Filip Dagerstål, Gudmundur Thórarinsson, Simon Skrabb - Kalle Holmberg, Sebastian Andersson.
Avbytare: Aslak Falch (MV), Johannes Vall, David Moberg Karlsson, Alfons Sampsted, Andreas Hadenius, Arnor Sigurdsson, Alexander Jacobsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SVERIGE–ARMENIEN 93–70

TV: Intervjuer efter Sveriges storseger i VM-kvalet

Det var stora glädjescener på IFU Arenas parkettgolv efter den imponerande segern som tog Sverige vidare i VM-kvalet. ”De här spelarna är fantastiska”, säger förbundskaptenen Vedran Bosnic.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.23:24, 16 augusti, 2017

24Uppsala fick en pratstund med förbundskaptenen Vedran Bosnic och Uppsalasönerna Marcus Eriksson och Jonathan Person efter den imponerande storsegern mot Armenien i IFU Arena.

Klicka på videoklippet här ovan för att se alla intervjuer.

Läs mer om matchen
Läs också: KRÖNIKA: Uppsalapubliken – ni missade showen
Läs också: Så var matchen mellan Sverige och Armenien
Läs också: BILDEXTRA: Matchen mellan Sverige och Armenien i bilder

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

19.00: SVERIGE–ARMENIEN

TV: Förbundskaptenen hoppas mycket på Uppsalapubliken

Om bara några timmar är det uppkast mellan Sverige och Armenien i IFU Arena, och förbundskaptenen Vedran Bosnic hoppas mycket på Uppsalapubliken. ”Vi behöver all stöttning vi kan få”, säger Vedran Bosnic.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.13:03, 16 augusti, 2017

Sveriges förbundskapten Vedran Bosnic hoppas mycket på Uppsalapubliken i IFU Arena när Sverige jagar revansch efter förlusten borta mot Armenien.

– Vi behöver all stöttning vi kan få av Uppsalapubliken, säger Vedran Bosnic som såg avslappnad ut när 24Uppsala träffade honom på tisdagens morgonträning.

Läs också: TV: Viktor Gaddefors tillbaka på hemmaplan: ”Vi kan gå till VM”

Förlusten borta mot Armenien följdes upp av ytterligare en förlust på bortaplan mot Slovakien, men tack vare en imponerande seger mot Bosnien i lördags har Sverige allt i egna händer inför de två avslutande matcherna som spelas i Uppsala.

– Det var första matchen där vi var starka i returtagningen, och det var väldigt avgörande till att vi vann matchen. Vi var fokuserade från första till sista minut. Vi har fina minnen från matchen mot Bosnien, men det gäller att vi släpper det nu och fokuserar på matchen mot Armeninen som också är ett väldigt bra lag, fortsätter Bosnic.

Läs också: Så är biljettläget inför kvällens match

Både ettan och tvåan i Sveriges grupp kommer att få spela vidare i VM-kvalet, och för Vedran Bosnic spelar det ingen roll om det blir en gruppseger eller inte.

– En gruppseger ger ingen VM-plats. Det blir en ny lottning, så det spelar ingen roll om vi blir etta eller tvåa. Vi ligger tvåa just nu, och gör vi det även efter dessa två matcher är jag väldigt glad. Vi har en bra chans och vinner vi de två avslutande matcherna är det hundra procent klart att vi är vidare. Vilket skulle vara fantastiskt för Sverige, den här gruppen och hela teamet bakom.

Läs också: KRÖNIKA: VM-kvalet kan bli en ny Uppsalaklassiker

I de tre bortamatcherna tvingades Sverige spela i extrem hetta, i många fall 40-gradig värme, men det problemet får man inte i kvällens match mot Armenien.

– Både i Armenien och Slovakien var det väldigt varmt, över 40 grader. Det var varmt även i Bosnien, men inte lika jobbigt. Här är det svalt och fräscht med kanske 15-16 grader, så det känns betydligt bättre.

Se hela intervjun med förbundskaptenen Vedran Bosnic i videospelaren här ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

UPPKAST 19.00: SVERIGE–ARMENIEN

TV: Experten inför avgörandet: ”Jag tror Sveriges chanser är goda”

Kevin Gaines, coach för Uppsala Basket och 24Uppsalas kvalexpert, tror på Sverige inför kvällens VM-kvaldramatik i IFU Arena. ”Med hemmaplansfördelen tror jag att det går vägen”, säger Kevin Gaines.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.13:02, 16 augusti, 2017

Förlust på bortaplan i 40-gradig värme, men nu tror Uppsalacoachen och kvalexperten Kevin Gaines att Sverige får revansch mot Armenien.

– Det kommer att bli en tuff match, men jag tror Sveriges chanser är goda. Speciellt med den insatsen de hade borta mot Bosninen senast där jag tycker att de spelade väldigt bra och kontrollerat. Det spelet kommer att krävas även mot Armenien, säger Kevin Gaines.

Läs också: TV: Förbundskaptenen hoppas mycket på Uppsalapubliken

Mycket av Armeniens spel kretsar kring lagets många amerikaner, och framförallt en av dem.

Ryan Boatright som sagt är ju en fantastisk spelare, man kan även diskutera om han är den bästa spelaren i hela gruppen.

Läs också: TV: Viktor Gaddefors tillbaka på hemmaplan: ”Vi kan gå till VM”

Hur ska Sverige vinna mot Armenien?
– Nyckeln kommer att vara Sverige 1–1-försvar – och returerna. Nu kontrollerade dem returerna bra mot Bosnien, vilket jag tror var anledningen till att de vann så komfortabelt.

Många av spelarna är från Uppsala, kan det vara en fördel för det svenska laget?
– En hel del av dem har spelat i Uppsala, och vissa även i den här arenan (IFU Arena). Så visst tror jag att många av dem kommer att känna sig lite extra hemma.

Läs också: Så är biljettläget inför kvällens VM-kvalrysare

Tror du att Sverige grejar det här?
– Ja, det tror jag, det hoppas jag i alla fall. Det blir en tuff match, men med hemmaplansfördelen tror jag att det går vägen.

Strax innan klockan 14.00 på onsdagen hade drygt 1 500 biljetter sålts till matchen i VM-kvalet som blir en historisk tillställning.

– Försäljningen har rullat på väldigt bra. Just nu har jag inga exakta siffror, men när vi gjorde en sammanställning tidigare under morgonen var det drygt 1 500 biljetter sålda. Men ännu finns det biljetter kvar, säger Tomas Grönberg VD för IFU Arena.

Läs också: KRÖNIKA: VM-kvalet kan bli en ny Uppsalaklassiker

24Uppsala kommer att finnas på plats i IFU Arena i kväll och rapportera direkt från VM-kvaldramat mellan Sverige och Armenien som har uppkast klockan 19.00.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VM–KVAL: SVERIGE–ARMENIEN

TV: Viktor Gaddefors tillbaka på hemmaplan: ”Vi kan gå till VM”

Efter två segrar mot gruppfavoriten Bosnien har Sverige allt i egna händer inför VM-kvalets två avslutande matcher som spelas i IFU Arena i Uppsala. ”Skönt att vara tillbaka på hemmaplan”, säger Uppsalasonen Viktor Gaddefors inför onsdagens match mot Armenien.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:06, 15 augusti, 2017

För Barcelona-proffset och Uppsalasonen Marcus Eriksson blir det första riktiga tävlingsmatchen på hög nivå i hemstaden, och för Viktor Gaddefors blir det första matchen i Uppsala på många år.

Läs också: KRÖNIKA: VM-kvalet kan bli en ny Uppsalaklassiker

På onsdag ska duon försöka säkra avancemang för Sverige i det historiska VM-kvalet som avslutas med två matcher i IFU Arena. 24Uppsala var på plats på tisdagens träning och tog pulsen på en av flera Uppsalaspelare i det historiska kval-laget.

– Det blir riktigt roligt. Skönt att vara tillbaka på hemmaplan, och speciellt för mig och ”Mackan” (Marcus Eriksson, red anmärkning) som inte har varit hemma i Uppsala på länge, säger Viktor Gaddefors.

Läs också: Uppsalaspelaren hotad till livet

Vad tror du om avslutningen av kvalet med två matcher på hemmaplan i Uppsala?
– Det är två väldigt tuffa matcher. Jag sa innan att vi skulle vinna sex av sex, vilket vi inte kan göra nu, men jag tror verkligen på oss att vi kan gå till VM. De här två sista matcherna bli väldigt viktiga – och tuffa. Armenien har ett bra lag, så vi måste förbereda oss väl.

Läs också: Uppsalaspelarna bakom Sveriges premiärseger i VM-kvalet

En sak vi måste prata om, dina straffkast?
– Mina straffkast, haha, jag vet inte riktigt vad jag ska säga just nu. De har inte gått i. Inte mina treor heller, jag kan väl inte säga att mina skott har gått i överhuvudtaget – så förhoppningsvis får vi se det i de två sista matcherna, fortsätter Gaddefors som uppmanar Uppsalaborna att köpa biljetter.

– Vi behöver fullsatt arena och hjälp vi kan få.

Se hela intervjun med Viktor Gaddefors i tv-spelaren här ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng