Kändiskocken om nya restaurangen | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Kändiskocken om nya restaurangen

24Uppsala.se var på plats när Melker Andersson öppnade sin nya restaurang ”Bojabäs”.

Anders Nilsson

Kl.19:46, 28 juni, 2017

9 bilder
 • Melker Andersson. Foto: Anders Nilsson
  Melker Andersson. Foto: Anders Nilsson
 • Melker Andersson. Foto: Anders Nilsson
  Melker Andersson. Foto: Anders Nilsson
 • Bojabäs. Foto: Mariann Keserü
  Bojabäs. Foto: Mariann Keserü
 • Melker Andersson. Foto: Anders Nilsson
  Melker Andersson. Foto: Anders Nilsson
 • Bojabäs. Foto: Anders Nilsson
  Bojabäs. Foto: Anders Nilsson
 • Foto: Anders Nilsson
  Foto: Anders Nilsson
 • Bouillabaisse. Foto: Anders Nilsson
  Bouillabaisse. Foto: Anders Nilsson
 • Bojabäs. Foto: Anders Nilsson
  Bojabäs. Foto: Anders Nilsson
 • Foto: Anders Nilsson
  Foto: Anders Nilsson

Doften av tång och salt ligger tung i Öregrund när jag besöker den nyöppnade restaurangen Bojabäs. Det är Melker Andersson, delägare till restaurangen Miss Voon i Uppsala, som ligger bakom projektet. Restaurangen ligger i en av de gamla sjöbodarna i hamnen, själva boden är röd med vita husknutar. Flera andra restauranger ligger bredvid, men just ikväll är det full fokus på Bojbäs och Melker Andersson.

Upplägget på restaurangen är annorlunda jämfört med många av hans restauranger, det ska vara enkelt och småskaligt, samtidigt datoriserat. När man kliver in i lokalen känns det inte som att kliva in på en ”riktig” restaurang, mer av en cafékänsla infinner sig. Serveringen har självfallet servering inomhus men även på framsidan och baksidan. Baksidan har en liten träterrass med utsikt ut över hamnen.

Vill man beställa mat finns det ingen kypare, utan alla beställningar sker via en dator intill ingången från Strandgatan. När beställningen är klar går man till disken bredvid, visar upp kvittot och får sin dricka serverad. Därefter kommer personalen ut med den beställda maten.

TV: Rundvandring hos omtalade restaurangen.

I köket har Melker Andersson fullt upp, bland annat rensar han och filear färsk fisk, steker mat, och häller upp bouillabaisse i mängder. När han kommer ut från köket för en pratstund är han trött men ser glad ut.

– Det är var mycket folk, men det är en bra genomkörare, då vet man hur man ska jobba och hur man lägger upp jobbet, säger Melker Andersson.

Först och främst, hur känns det?
– Det känns ju fantastiskt att vara i Öregrund. Det är första dagen sen jag kom hit i torsdag som det är sol, förutom midsommar. Det var lite tunt i service eftersom att halva Öregrund hängde på låset när vi öppnade men nu känns det fantastiskt att titta ut över hamnen och sitta på terrassen på den här sjöboden, säger Melker Andersson.

Hur har alla förberedelser gått?
– Det har gått bra, vi har varit här och byggt i fem dagar, så jag har varit snickare och använt andra muskler än vad jag brukar göra. Det var hela idén med det här, att det skulle vara ett småskaligt projekt och inte som stora krogar i Stockholm, utan en liten hemsnickrad så kallad restaurang/bar/café, säger Melker Andersson.

Varför valde du just Öregrund?
– Jag har kopplingar hit och hade tänkt vara här på sommaren, så att det blev ganska naturligt.  Jag hade inga planer på att öppna någon restaurang här men jag blev så sugen på sjöbodarna och närheten till havet, fiskare och färsk fisk. Jag blev sugen som jag brukar bli, säger Melker Andersson.

Restaurangen kommer var öppen under sommarsäsongen fram tills i slutet av augusti, eftersom Öregrund är en sommarstad med mycket gäster.

Melker Andersson driver många krogar men Bojabäs har ett annorlunda fokus jämfört med de andra.  

– Det är småskaligt och enkelt och sommar, så det är inga bordsbokningar utan man droppar in, kanske äter vår fantastiska bouillabaisse som är hela grunden till konceptet. Dessutom så finns det alltid ”dagens fångst” också, så att det finns annat, och lite små och gott. Det är fisk och skaldjur som gäller, inge annat, säger Melker Andersson.

Han är övertygad att rutinerna för de sju personerna i personalen sitter efter en utmanande premiärdag.

– Nu var det första kvällen, det finns begränsningar i kök och så. Nu kom alla gäster klockan fem och det blev lång kö, då är det svårt även om man är en stor restaurang att klara av det, men det är bra, det är så man lär sig. Då gör man inte om felen, då vet man vad som gäller nästa dag, i morgon kommer det gå bättre, avslutar Melker Andersson.

FaktaFaktaruta: Bojabäs serverar lunch och middag, sju dagar i veckan.

Öppettider: mån – tors. sön. 11.30 – 22.00, fre. - lör. 11.30 – 00.00.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Älg föll ned i pool – fick avlivas

(Uppdaterad 17.41) Räddningstjänsten larmades till platsen för att försöka få upp älgen.

Josefine Göransson

Kl.16:16, 23 maj, 2018

Älg föll ned i pool – fick avlivas
Obs! Älgen på bilden har inget med texten att göra. Foto: Arne Forsell, Bildbyrån

Vid 15-tiden på onsdagen larmades räddningstjänsten till en adress i Uppsala med anledning av att en älg hade fallit ner i en pool. Älgen kunde inte ta sig upp på egen hand och räddningstjänsten arbetade under en längre tid med att försöka få upp djuret.

Enligt polisen ska djuret ha varit både argt och skadat och kontakt togs därför med en jägare. När viltvårdaren kom till platsen togs beslut om avlivning och insatsen har nu avslutats.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Misstänks ha förgripit sig på häst – släpps nu fri

Mannen som greps misstänkt för djurplågeri i Uppsala på tisdagen har nu släppts.

Robin Östberg

Kl.11:17, 23 maj, 2018

Misstänks ha förgripit sig på häst – släpps nu fri
Foto: Polisen, Sebastian Lindberg/Privat.

Under natten mot tisdag fick hästägaren i Uppsala besök av en okänd man som förgrep sig sexuellt på en dräktig häst. Som 24Uppsala tidigare rapporterat fick det inlägg innehållande film och bilder på övergreppet som ägaren Agnes Mårs lade ut på sociala medier en enorm spridning.

SVT Nyheter Uppsala rapporterar på onsdagen att mannen har försatts på fri fot.

– Mannen inte avförd från utredningen, men åklagaren finner inget skäl att hålla mannen frihetsberövad, säger Uppsalapolisens Lisa Sannervik, till sajten.

Efter att polisen fått in flera tips från allmänheten kunde mannen gripas  i samband med en husrannsakan på tisdagseftermiddagen. Polisen meddelar att utredningen går vidare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sponsrat inlägg

Positiv utveckling för bostadsmarknaden i Uppsala

Efter den senaste tidens årets sjunkande prisutveckling har trenden sakta vänt. Köparna och säljarna har börjat hittat tillbaka till varandra.

Filip Beijer

Kl.17:50, 23 maj, 2018

Positiv utveckling för bostadsmarknaden i Uppsala
Ulrika Lööf är VD på Riksmäklarna. Foto: Johanna Nyholm.

Det finns ett stort utbud på bostadsrättsmarknaden i Uppsala. Efter en tyngre period med prisnedgångar fram till årsskiftet och början av året har våren kommit med optimism både för den som vill sälja och för den som står redo med plånboken.

– Köpare och säljare har mötts igen, på den nya prisnivån och det i sig gör att priserna på särkilt lite mindre lägenheter kan komma att höjas en aning. Det tar tid innan alla hinner anpassa sig efter en förändring men nu kan vi se att det har de flesta säljarna gjort. Så fort köpare och säljare möts kan det börja stabiliseras. Särskilt den här tiden på året, säger Ulrika Lööf, vd på Riksmäklaren.

En annan anledning till en mer gynnsam bostadsmarknad är studentföräldrarna som redan nu gett sig in på marknaden för de lite mindre bostäderna. På så sätt bidrar studentlivet till att priset per kvadratmeter stiger.

– Det blir tidigare varje år. Man vill helt enkelt inte vara i den hysteriska stämningen som pågår under några veckor juli. Några är kloka och tänker att de ska undvika det helt enkelt, säger Ulrika Lööf.

Att vi befinner oss i maj månad och slutspurten inför sommaren märker Riksmäklaren både på marknaden och kontoret.

–  Vi är mitt i en tid då det är lite mer rörelse på marknaden. Dels är det fler  inflyttningar, man byter jobb, byter skolor, det kommer nya studenter och det blir en rörelse i livet.

Hur har ni det på jobbet då? 

– Det är högt tryck och vi kommer jobba ända in i kaklet. En ganska trög marknad fram till slutet av april så har det varit ganska kämpigt. Men nu när det känns att det går att sälja och att det finns det stort utbud känns det positivt. Det märks inte minst på vår fotograf som är väldigt inbokad framöver. Vi har jobbat jättehårt hela våren och det märks i våran marknadsandel som börjar gå uppåt. Det visar att hårt slit lönar sig. säger Ulrika Lööf och fortsätter;

– Och så har vi flyttat! Vi trivs jättebra och att ha kontoret i ett bostadsområde passar oss. Nu är vi mitt bland kunderna och det kommer in mycket spontana besök.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man gripen efter polisjakt – körde på motorcyklist

Färden tog slut när föraren körde på en motorcyklist.

Josefine Göransson

Kl.15:11, 23 maj, 2018

Man gripen efter polisjakt – körde på motorcyklist
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivfoto: Thomas Möller / Mostphotos

Vid 12.30-tiden på onsdagen larmades polisen till Tegelgatan i Uppsala med anledning av ett misstänkt pågående stöldförsök. Det var vittnen som hade slagit larm efter att ha sett en man med bultsax stå och bryta på en vattenskoter inne på en villatomt.

När polisen anlände till platsen hoppade den misstänkte in i en bil och lämnade området. Polisen körde efter och ett förföljande inleddes. I höjd med Rotebro körde föraren på en motorcyklist och i samband med trafikolyckan kunde föraren gripas. Vad mannen är misstänkt för är inledningsvis oklart.

Den påkörda motorcyklisten uppges ha varit vid medvetandet och ska ha blivit lindrigt skadad i samband med olyckan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppsalabo nominerad till deckarpris

Författaren Christina Wahldén har chans att vinna pris i kategorin "Årets barndeckare".

Robin Östberg

Kl.10:44, 23 maj, 2018

Uppsalabo nominerad till deckarpris
Foto: Mostphotos.

För fjärde året delar landets största deckarfestival Crimetime ut deckarpriset Crimetime Specsavers Award. En av de nominerade i kategorin ”Årets barndeckare” är Uppsalaförfattaren Christina Wahldén. Nomineringen får hon för sin bok ”Falafelflickorna”.

En nyhet för året är att Crimetime flyttar in in till Bokmässan i Göteborg. Totalt delas fem priser ut: Årets debutant, Årets barnboksförfattare, Läsarnas pris, Årets hederspris, samt Nordic noir thriller of the year. Priset delas ut den 29 september.

– Det här priset har växt från år till år och det är fantastiskt roligt att se vilket genomslag det har haft. Lina Bengtsdotter som vann förra årets debutantpris med sin Annabelle har fått en rivstart i sin författarkarriär, säger Rebecka Edgren Aldén, juryordförande för Crimetime specsavers Award 2018, i ett pressmeddelande.

Bland de övriga nominerade till ”Årets barndeckare” återfinns bland andra Martin Widmark och Helena Willis för serien om LasseMaja detektivbyrå och Karin och Albin Alvtegen för deras serie om Hinsides.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng