Kändiskocken om nya restaurangen

24Uppsala.se var på plats när Melker Andersson öppnade sin nya restaurang ”Bojabäs”.

Anders Nilsson

Kl.19:46, 28 juni, 2017

9 bilder
  • Melker Andersson. Foto: Anders Nilsson
    Melker Andersson. Foto: Anders Nilsson
  • Melker Andersson. Foto: Anders Nilsson
    Melker Andersson. Foto: Anders Nilsson
  • Bojabäs. Foto: Mariann Keserü
    Bojabäs. Foto: Mariann Keserü
  • Melker Andersson. Foto: Anders Nilsson
    Melker Andersson. Foto: Anders Nilsson
  • Bojabäs. Foto: Anders Nilsson
    Bojabäs. Foto: Anders Nilsson
  • Foto: Anders Nilsson
    Foto: Anders Nilsson
  • Bouillabaisse. Foto: Anders Nilsson
    Bouillabaisse. Foto: Anders Nilsson
  • Bojabäs. Foto: Anders Nilsson
    Bojabäs. Foto: Anders Nilsson
  • Foto: Anders Nilsson
    Foto: Anders Nilsson

Doften av tång och salt ligger tung i Öregrund när jag besöker den nyöppnade restaurangen Bojabäs. Det är Melker Andersson, delägare till restaurangen Miss Voon i Uppsala, som ligger bakom projektet. Restaurangen ligger i en av de gamla sjöbodarna i hamnen, själva boden är röd med vita husknutar. Flera andra restauranger ligger bredvid, men just ikväll är det full fokus på Bojbäs och Melker Andersson.

Upplägget på restaurangen är annorlunda jämfört med många av hans restauranger, det ska vara enkelt och småskaligt, samtidigt datoriserat. När man kliver in i lokalen känns det inte som att kliva in på en ”riktig” restaurang, mer av en cafékänsla infinner sig. Serveringen har självfallet servering inomhus men även på framsidan och baksidan. Baksidan har en liten träterrass med utsikt ut över hamnen.

Vill man beställa mat finns det ingen kypare, utan alla beställningar sker via en dator intill ingången från Strandgatan. När beställningen är klar går man till disken bredvid, visar upp kvittot och får sin dricka serverad. Därefter kommer personalen ut med den beställda maten.

TV: Rundvandring hos omtalade restaurangen.

I köket har Melker Andersson fullt upp, bland annat rensar han och filear färsk fisk, steker mat, och häller upp bouillabaisse i mängder. När han kommer ut från köket för en pratstund är han trött men ser glad ut.

– Det är var mycket folk, men det är en bra genomkörare, då vet man hur man ska jobba och hur man lägger upp jobbet, säger Melker Andersson.

Först och främst, hur känns det?
– Det känns ju fantastiskt att vara i Öregrund. Det är första dagen sen jag kom hit i torsdag som det är sol, förutom midsommar. Det var lite tunt i service eftersom att halva Öregrund hängde på låset när vi öppnade men nu känns det fantastiskt att titta ut över hamnen och sitta på terrassen på den här sjöboden, säger Melker Andersson.

Hur har alla förberedelser gått?
– Det har gått bra, vi har varit här och byggt i fem dagar, så jag har varit snickare och använt andra muskler än vad jag brukar göra. Det var hela idén med det här, att det skulle vara ett småskaligt projekt och inte som stora krogar i Stockholm, utan en liten hemsnickrad så kallad restaurang/bar/café, säger Melker Andersson.

Varför valde du just Öregrund?
– Jag har kopplingar hit och hade tänkt vara här på sommaren, så att det blev ganska naturligt.  Jag hade inga planer på att öppna någon restaurang här men jag blev så sugen på sjöbodarna och närheten till havet, fiskare och färsk fisk. Jag blev sugen som jag brukar bli, säger Melker Andersson.

Restaurangen kommer var öppen under sommarsäsongen fram tills i slutet av augusti, eftersom Öregrund är en sommarstad med mycket gäster.

Melker Andersson driver många krogar men Bojabäs har ett annorlunda fokus jämfört med de andra.  

– Det är småskaligt och enkelt och sommar, så det är inga bordsbokningar utan man droppar in, kanske äter vår fantastiska bouillabaisse som är hela grunden till konceptet. Dessutom så finns det alltid ”dagens fångst” också, så att det finns annat, och lite små och gott. Det är fisk och skaldjur som gäller, inge annat, säger Melker Andersson.

Han är övertygad att rutinerna för de sju personerna i personalen sitter efter en utmanande premiärdag.

– Nu var det första kvällen, det finns begränsningar i kök och så. Nu kom alla gäster klockan fem och det blev lång kö, då är det svårt även om man är en stor restaurang att klara av det, men det är bra, det är så man lär sig. Då gör man inte om felen, då vet man vad som gäller nästa dag, i morgon kommer det gå bättre, avslutar Melker Andersson.

Fakta



Faktaruta: Bojabäs serverar lunch och middag, sju dagar i veckan.

Öppettider: mån – tors. sön. 11.30 – 22.00, fre. - lör. 11.30 – 00.00.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Larm om brand i soprum

Enligt uppgifter ska det brinna i ett soprum, på samma gata där ett soprum brann tidigare under söndagskvällen.

Michaela Ekström

Kl.22:36, 25 februari, 2018

JUST NU: Larm om brand i soprum
Arne Forsell/Bildbyrån

Enligt uppgifter till SOS Alarm ska det brinna i ett soprum på Bandstolsvägen i Gottsunda. Samma gata där ett soprum brann tidigare ikväll. Larmet inkom strax innan klockan 22.30.

Övriga omständigheter kring händelsen är för närvarande okända. Räddningstjänst ska vara på plats.

LÄS MER: Flera bränder under söndagskvällen

– Det brinner i två soprum, säger Erik Westring vid Storstockholms Räddningscentral vid klockan 22.45.

Det brann ju i ett soprum tidigare idag, vet du om det är samma som brinner nu?

– Det vet jag faktiskt inte, säger Erik Westring.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Företagsinkubator med universitetskoppling i Uppsala en av de bästa i världen

UppsalaInkubatorn rankad bland de bästa i världen på ekonomisk tillväxt, antal nya arbetstillfällen och överlevnadsgrad.

Hero Amin

Kl.21:14, 25 februari, 2018

Företagsinkubator med universitetskoppling i Uppsala en av de bästa i världen
Vänster: Monica Hedberg, programchef på UIC, tar emot diplom från UBI Global för rankning som världens 4:e bästa företagsinkubator i kategorin World Top Business Incubator – Affiliated with University 17/18 i Toronto. Foto: UBI Global.

Av 259 företagsinkubatorer med universitetskoppling i 53 länder hamnar Uppsala Innovation Centre, UIC på fjärde plats enligt UBI Globals rankning som avgjordes natten mot lördag i samband med World Incubation Summit i Toronto. Det var i kategorin World Top Business Incubator – Affiliated with University 17/18, som Uppsalainkubatorn hamnade på plats fyra, som är en klar förbättring från förgående år då inkubatorn hamnade på plats tio i den globala jämförelsen.

‒ Att återigen rankas högt i UBI Globals internationella jämförelse är fantastiskt roligt och hedrande. Det är särskilt glädjande att överlevnadsgraden hos företag som genomfört UICs affärsutvecklingsprogram ligger högt över medeltalet internationellt. Det visar att vår support till projekt, startups och acceleratorföretag bidrar till en sund tillväxtspiral och minskar risker i tidiga skeden. Det arbetet gör vi tillsammans med våra UIC-partner, vårt breda affärscoachnätverk och hela innovationsstödsystemet som alla gör en otrolig insats för företagens framgångar, säger Per Bengtsson, vd på UIC i ett pressmeddelande.

 

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Föremål kastades mot räddningstjänsten i Gottsunda/Valsätra

I samband med anlagda bilbränder under söndagskvällen ska polisen ha larmats till Gottsunda/Valsätra.

Hero Amin

Kl.20:10, 25 februari, 2018

Föremål kastades mot räddningstjänsten i Gottsunda/Valsätra
Foto: Johanna Lundberg / BildbyråŒn.

Efter att räddningstjänsten ska ha larmats till Gottsunda/Valsätra för att släcka de anlagda bildbränderna i området under söndagskvällen ska bland annat sten, glasflaskor och snöbollar ha kastats mot brandkårspersonalen.

När polisen larmades till platsen ska gängmedlemmar ha flytt från platsen. Polisen meddelar att de äger terrängen just för tillfället.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Hittad gängmedlem ska nu avtjäna fängelsestraff

Den gängmedlem som frihetsberövades igår ska nu få avtjäna sitt fängelsestraff.

Hero Amin

Kl.19:48, 25 februari, 2018

EXTRA: Hittad gängmedlem ska nu avtjäna fängelsestraff
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN.

En gängmedlem som polisen ska ha gripit vid Resecentrum i Uppsala under lördagen, ska enligt uppgifter på polisens Twitterkonto nu avtjäna sitt nio månaders långa fängelsestraff.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flera bränder under söndagskvällen

Räddningstjänsten ryckte ut på flera brandlarm på samma adress under söndagskvällen.

Jesper Norell

Kl.18:34, 25 februari, 2018

Flera bränder under söndagskvällen
Foto: Magnus Jansson Klarin

Räddningstjänsten larmades till Valsätra vid halv sju under söndagskvällen till följd av två bränder. En bilbrand i ett parkeringsgarage vid Bandstolsvägen och en brand i ett soprum på samma adress.

Bilbranden kunde släckas av räddningstjänsten, men när de väl kom till platsen ska okända personer ha kastat glasflaskor eller liknande föremål på dem.

Branden i soprummet ska ha kunnat släckas utan problem av räddningstjänsten, men på grund av attacken ska polisen närvara med för allmänhetens säkerhet.

– Vi är på plats fortfarande. Vi är där med flera resurser för att skydda räddningstjänsten och upprätthålla den allmänna säkerheten, säger Tor Stens, RLC-befäl vid polisens regionledningscentral.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng