Unga kvinnans sista ord före mordet: ”Vädjade om hjälp” | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
Mordet på Hällbygatan

Unga kvinnans sista ord före mordet: ”Vädjade om hjälp”

Den 19-åriga kvinnan som mördades och sedan hittades i en eldhärjad lägenhet på Hällbygatan i Uppsala - ringde ett telefonsamtal strax före mordet.

Johan Häll

Kl.19:02, 5 juli, 2017

Unga kvinnans sista ord före mordet: ”Vädjade om hjälp”
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll.

Rättegången är avslutad mot den 21-årige man som i december misstänks ha mördat sin flickvän i en lägenhet och sedan satt eld på bostaden. Han ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Mannen greps av polis intill den eldhärjade lägenheten på Hällbygatan. Senare hittade man en person som troligen har mördats före branden anlagts.

LÄS MER: Uppsalabo åtalas för uppmärksammat mord

Förundersökningen har tagit tid och en stor anledning är att NFC som gör DNA-analyser har varit underbemannade och inte lyckats leverera snabbare.

LÄS MER: Uppsalabo åtalas för uppmärksammat mord

Åklagare Anne Sjöblom har varit kritisk då det tagit för lång tid innan man kunnat leverera.

– Är man under 21 år och misstänkt för mord tycker man att det borde gå snabbare, har Anne Sjöblom tidigare sagt till 24Uppsala.

LÄS MER: Misstänkt för mord fortsatt häktad: ”Undersöker dammsugarrör”

Expressen skriver att kvinnans mamma berättat att hon hade planer på att studera juridik, men att hon inte var intresserad av att försvara brottslingar.

– Victoria försvarade och hjälpte ofta de som hade det svårt, mådde dåligt eller var annorlunda. Hon trodde på mänskligheten och att alla skulle ha en andra chans samt att det alltid fanns något gott i alla människor. Det blev tyvärr hennes död, säger mamman i en intervju med Expressen.

I lägenheten hittade man pojkvännens jacka och i fickan låg ett brev från kvinnan.

”Jag vill inte att det ska ta slut pga att du inte kan hantera alkohol men du måste också inse det och vilja göra någonting åt det om det här ska funka. Det som är värst är att du inte minns vad som hänt och att du börjar vända det mot mig i stället för att vara ledsen för det och be om ursäkt”, skrev hon bland annat i brevet.

LÄS MER: Ännu inget åtal mot 20-årig mordmisstänkt

Anne Sjöblom tror att kvinnan vädjade om hjälp före mordet.

– Vi har ett missat samtal klockan 07.25, vilket talar för att hon möjligen ville bli hämtad. Vid 07.30 finns det vittnen som ser henne springa ut på gården med sin ryggsäck och fullt påklädd. Men tyvärr vänder hon tillbaka till lägenheten, säger Anne Sjöblom till Expressen.

Klockan 10 började grannarna känna röklukt.

Mannen står åtalad för mord, brott mot griftefriden och mordbrand men nekar till brott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Populärt fikabröd återkallas

Kan innebära risk för allergiker.

Mia Martelleur

Kl.19:13, 26 april, 2018

EXTRA: Populärt fikabröd återkallas
Montage: Nils Jakobsson, Bildbyrån / Wikimedia commons.

Ica återkallar flera olika fikabröd då det finns riska att de kan innehålla spår av ägg, vilket inte är deklarerat. Det är Ica punchrulle, 210 gram, Ica chokladboll 240 gram, samt Ica arraksboll som återkallas.

Återkallelsen berör endast ICA punchrulle med bäst före-datum 09082018 och 10082018, ICA Chokladboll med bäst före-datum  10082018 och 11082018 samt ICA Arraksboll med bäst före-datum  11082018.

Produkterna stoppas i kassan och är inte möjliga att köpa.

”ICA beklagar det inträffade och uppmanar kunder som har köpt den berörda produkten att lämna tillbaka produkten till den ICA-butik där den köptes”, skriver Ica i ett pressmeddelande.

Det går även att reklamera via Icas hemsida eller kontakta kundtjänst.

Foto: Pressbild, Ica Återkallad

Foto: Pressbild, Ica

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brand i verkstad: ”Kraftig rökutveckling”

(Uppdaterad 08.53) Räddningstjänsten var på plats och jobbade med två stationer.

Magnus Jansson

Kl.08:10, 26 april, 2018

Brand i verkstad: ”Kraftig rökutveckling”
Foto: Arkiv

På torsdagsmorgonen uppstod en brand i en verkstad i Kavelbron i Björklinge. Larmet kom klockan 07.55. Enligt initiala uppgifter var det synliga lågor.

– Det var kraftig rökutveckling när vi anlände och just nu är det två stationer på plats, plus yttre ledningsbefäl. Det är en pelletsbrännare i ett pannrum som brinner på något sätt, säger Johan Winsnäs på Storstockholms räddningscentral vid 08.20-tiden.

Vid 8.30-tiden var branden släckt. Enligt uppgifter ska det ha brunnit i några kablar på brännaren. Räddningstjänsten var kvar en stund efter branden för att hjälpa till med att ventilera lokalen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Offer rånat av flera gärningsmän i centrala Uppsala

Två av de misstänkta har kunnat gripas.

Magnus Jansson

Kl.06:22, 26 april, 2018

Offer rånat av flera gärningsmän i centrala Uppsala
Arkivfoto: Bildbyrån

På onsdagskvällen rånades en man av flera gärningsmän i centrala Uppsala. Det var strax efter klockan 21 som polis larmades till Fyristorg och enligt offret ska det ha varit fem personer som rånade honom.

– Det var en man som blev av med klocka, armband och halsband. Efter lite spaningsarbete hittade vi två av gärningsmännen, säger Henrik Öhman, befäl vid polisregion Mitt till UNT.

Båda männen är i 20-årsåldern och även en del av rånbytet återfanns på de gripna männen.

Strax innan midnatt larmades polis till Forumtorget med anledning av ett bråk. När polis kom till platsen ville dock ingen av de inblandade kännas vid vad som hänt.

– Någon ska ha hotat någon med en glasflaska och tryckt upp en tjej mot en vägg. Det var något internt tjafs. Alla kände alla och ingen ville berätta vad som hänt, säger Henrik Öhman till tidningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rektor varnar: ”Prata med era barn”

Obehagliga uppgifter får rektorn att agera.

Mattis Andersson

Kl.21:06, 25 april, 2018

Rektor varnar: ”Prata med era barn”
Foto: Emma Uddesson

Under tisdagen gick ett brev ut till vårdnadshavare på Sunnerstaskolan. I brevet ska det ha stått: ”Prata med era barn om att inte följa med främmande person varken i bil eller på annat sätt. Det finns tyvärr människor som kan försöka locka med sig barn, som verkar vilja väl och erbjuda skjuts, men som kan ha andra avsikter”, skriver UNT.

Enligt uppgigter till UNT ska det finnas en händelse som är upprinnelse till brevet. En bil ska i början av veckan stannat till vid ett barn i närheten av skolan.

Det ska ha varit en kvinna i bilen som beordrat barnet att hoppa in i bilen. Barnet ska då ha vägrat för att istället gå hem till sina föräldrar för att berätta om händelsen.

– Jag har efter samråd med polisen gått ut med en generell rekommendation, säger Carina Lucas, rektor på Sunnerstaskolan till UNT.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BESKEDET: Peter Madsen döms för mordet på Kim Wall

På onsdagen meddelades straffet i Köpenhamns tingsrätt.

Magnus Jansson

Kl.13:05, 25 april, 2018

BESKEDET: Peter Madsen döms för mordet på Kim Wall
Köpenhamns tingsrätt kom med beskedet vid 13-tiden på onsdagen. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Vid 13-tiden på onsdagen meddelade Köpenhamns tingsrätt att Peter Madsen döms till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Han döms också för brott mot griftefriden och sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter.

Rätten kom däremot fram till att han inte ska dömas för brott mot sjölagen, som han också stod åtalad för. Madsen och hans försvarare kommer att överklaga domen och Madsen kommer vara fortsatt fängslad i väntan på överklagan.

Det var på kvällen den 10 augusti förra året som en ubåt lämnade hamnen i Köpenhamn. Ombord fanns Kim Wall, 30, som skulle göra ett reportage om Peter Madsen. Senare under natten slog Walls partner larm om att ubåten inte återvänt. På förmiddagen, dagen efter, syntes ubåten vid Kögebukten söder om Köpenhamn. Madsen meddelade då via radio att han var på väg tillbaka till hamnen och att alla ombord mådde bra. Helt plötsligt sjönk ubåten och Peter Madsen fick räddas av en privatbåt – men Kim Wall återfanns inte.

Madsen hävdade att han släppt av henne innan, men under kvällen den 11 augusti meddelade Köpenhamnspolisen att han misstänktes för mord alternativt dråp. Den tekniska undersökningen har senare visat att han sänkte ubåten med flit. Den 21 augusti hittades delar av en kvinnokropp  i vattnet utanför Amager, som senare kunde identifieras som Kim Wall. I början av oktober gjordes nya fynd i Kögebukten, då Walls huvud hittades. Under följetongen har det framkommit att Madsen ska ha dödat henne och styckat kroppen på plats i ubåten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng