Polisen om de nya ordningsvakterna: ”Den största vinnaren är näringsidkarna och allmänheten”

24Uppsala var på plats när de kommunala ordningsvakterna startade sitt arbete, detta i ett steg att göra Uppsala tryggare.

Anders Nilsson

Kl.18:15, 7 juli, 2017

3 bilder

I dag klockan 15 började Uppsala kommuns ordningsvakter arbeta i Uppsala. De kommer användas i ett led att göra Uppsala tryggare.

De kommunala trygghetsvakterna ska röra sig fritt från Vaksala torg till Engelska parken, från S:t Olofgatan till Stadsträdgården, mellan kl. 15 och 21. De jobbar två och två. Uppföljningar av deras arbete sker dag- och veckovis. Fram tills 15 november kommer försöksperioden fortlöpa.

Kommunalrådet Erik Pelling är nöjd med att ordningsvakter kommer patrullera i de centrala delarna av Uppsala.

– Vi är jätteglada över att få till det här samarbetet och den här lösningen på så pass kort tid. Vi har ett allvarligt problem att den uppleva otryggheten har ökat, och vi får signaler från både polisen och allmänheten att man känner sig otrygga och det är klart att den utvecklingen måste vi bara vända. Det här är vårt gemensamma vardagsrum, det är en plats som man ska ha roligt på, man ska kunna gå ut och dansa, gå ut på restaurang, kunna ta en glass i solen och man ska inte behöva känna sig otrygg, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

– Vi ersätter inte polisen utan vi förstärker tillsammans resurserna och ser till att det finns fler ögon och öron som finns på plats och kan svara på frågor, och ingjuta trygghet hos Uppsalaborna, fortsätter Erik Pelling.

 Även polisen är nöjd.

– Det är fler ögon och fler öron som är ute. De har dessutom befogenheter att ingripa vid ordningsstörningar, de kan framförallt leda in oss i ett tidigt skede, plus att vi kommer utbyta ganska mycket information, i stort sätt dagligen eftersom att de kommer delta på våra utsändningar varje dag, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef i Uppsala och Knivsta.

Ordningsvakterna har befogenheter att ingripa men ska i första hand arbeta förebyggande och trygghetsskapande genom dialog och kontaktskapande med människor som verkar och rör sig i området. De kommer vara ett komplement till polisen i Centrala Uppsala polisens närvaro i centrala Uppsala.

– I och med att de har möjlighet att ingripa inom den här sektorn, som är ganska stor, så kan de dels själva göra det här att vi kanske inte ens behöver åkta dit eller om de frihetsberövar eller liknande, då tar vi över efteråt givetvis efter det. Men vi kommer kunna utbyta erfarenheter och framförallt få tryggheten, de är synliga, de har uniformer, de märks ut, och den största vinnaren i det här är näringsidkarna och allmänheten, och det är de människorna som inte begår brott, Jale Poljarevius.

På lång sikt så ser dock Poljarevius det inte som ett alternativ att ha ordningsvakter.

Läs också: Då får centrala Uppsala trygghetsvakter

 På lång sikt så måste det bli fler poliser ut i yttre tjänst, vi kan inte fortsätta i det här läget som vi befinner oss nu. På lång sikt kommer det matas in mer resurser, det är inget snack om saken men på kort sikt så kommer vi utvärdera det här och se hur det ser ut, och vi har möjlighet i och med att vi har daglig kontakt med våra ordningsvakter, så vi snabbt kommer kunna påverka om vi ser att det går i en riktning som vi inte har kontroll över, säger Jale Poljarevius.

Efter att försöksperioden är över kommer allting utvärderas.

– Hur stort ska LOV3-området vara, antalet vakter, tiderna som de finns här. Jag tror att det kommer vara ett exempel där andra kommuner kommer ta efter. Med det sagt så går det inte att säga innan vi har försökt och gjort den här utvärderingen, avslutar Erik Pelling.

Uppsala kommun avsätter två miljoner kronor för försöket med trygghetsvakter. Pengarna tas från de medel som återbetalats från kommunens försäkringsbolag för förebyggande arbete.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dags för sommartid – har du ställt om klockan?

Extra trött idag? Det kan bero på att du har förlorat en timme under natten.

Mia Martelleur

Kl.02:00, 25 mars, 2018

Dags för sommartid – har du ställt om klockan?
Foto: Pixabay

I dag, den 25 mars, är det dags att ställa fram klockan en timme. Detta sker klockan 02.00 då klockan ställs fram till 03.00. Vi går därför miste om en timmes sömn.

Sedan 1980 har klockan ställts om till sommartid i Sverige. Detta görs alltid den sista söndagen i mars. Anledningen är att vi ska bättre utnyttja de ljusa nätterna på sommarhalvåret.

Sedan 1996 är sommartiden gemensam för alla länder i Europa utom Ryssland, Vitryssland och Island.

Sommartiden varar fram till den sista söndagen i oktober. I år blir det den 28 oktober som vi åter ställer om klockan till ”normaltid”, även kallad vintertid.

Källa: Fröken ur. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bussförare kräver förändring – utsätts för hot och våld

Bussförare i Uppsala vill slippa behöva utföra biljettkontroller.

Michaela Ekström

Kl.20:39, 24 mars, 2018

Bussförare kräver förändring – utsätts för hot och våld
Foto: Arkiv

Samtliga bussförare vid Uppsala Gamla Buss AB, som kör stadsbussarna i Uppsala, kräver att få slippa utföra biljettkontroller. Detta då det enligt Kommunals skyddsombud är vid just biljettkontroller som det i stor utsträckning förekommer hot och våld mot chaufförerna.

Bussförarna menar också att många av dem inte längre vågar utföra kontroller på grund av hoten. Detta ska i sin tur ha lett till att det blivit ”extra farligt” för de förare som utför dem, då många resenärer vant sig vid att slippa kontroller.

Bussförarna kräver nu att arbetsgivaren GUB AB tar bor kravet på förarna att utföra biljettkontroller.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar: Slug liga i farten – svindlar utsatta åldringar

Så bör man agera för att förhindra fler stölder.

Magnus Jansson

Kl.17:14, 24 mars, 2018

Polisen varnar: Slug liga i farten – svindlar utsatta åldringar
Foto: Arkiv

Polisen CIRCA-grupp, som arbetar nationellt mot åldringsbrott, har gått ut med en varning för en misstänkt liga. Sedan i tisdags har ett tiotal åldringsbrott anmälts i södra, östra och västra Sverige. Tillvägagångssätten är snarlika och polisen misstänker därför att det är samma personer som begått brotten.

Gärningspersonerna tar sig hem till äldre personer, ringer på dörren och utger sig för att samla in pengar och namnunderskrifter eller att man behöver fylla en flaska med vatten. I samband med detta stjäl man smycken och kontanter. Oftast är det kvinnor som ringer på dörren men det har även förekommit att en kvinna och en man ringt på”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Vanligtvis brukar en man vänta kvar i bilen de färdas i till och från brottsplatsen. Gärningspersonerna förflyttar sig snabbt mellan olika orter och enligt uppgifter till polisen färdas de i bilar med tyska registreringsskyltar, säger Håkan Carlsson, chef för polisens CIRCA-grupp, i pressmeddelandet.

Polisen listar en rad olika punkter för att förebygga fler stölder.

* Släpp inte in okända personer i bostaden.

* Om personer ändå kliver in ska man inte lämna någon av dem eller ytterdörren utan uppsikt utan försöka att få dem att lämna bostaden.

* Om man måste lämna ytterdörren utan uppsikt så lås den så att ingen ytterligare person kan ta sig in. Dessa kriminella använder mycket sällan våld och vill inte ha uppmärksamhet kring sitt besök.

* Blir någon utsatt för brott eller att det stannar vid ett försök, gör en polisanmälan. I de fall personer varit inne i bostaden och rört något eller druckit vatten, rör inte föremålen personerna använt och berätta detta vid anmälningstillfället.

– Polisen ber allmänheten om hjälp om iakttagelser av personer och fordon, gärna foton, som kan ha samband med händelserna. Det finns risk att brotten fortsätter tills dessa personer grips eller lämnar landet. Alla iakttagelser kan vara avgörande i det utredningspussel som nu läggs, säger Håkan Carlsson.

Allmänheten ombeds att lämna eventuella uppgifter till polisen på telefon 114 14. Vid pågående brott ska man alltid ringa 112.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brand på demensboende

Händelsen inträffade under lördagseftermiddagen.

Filip Edvardsson

Kl.16:54, 24 mars, 2018

Brand på demensboende
Foto: Arkiv

Vid 16.30 fick räddningstjänsten in ett larm om röklukt vid ett demensboende på Kungsängsgatan i Uppsala.

När Räddningstjänsten kom till platsen visade det sig vara en mindre brand som startat i ett eluttag.

– Vi kunde släcka det snabbt så det var inge större grej, säger Lars Karlborg, på räddningstjänsten.

Vad som orsakade branden finns det inga uppgifter kring.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flerfordonsolycka i Uppsala

Trafikolyckan visade sig vara av det mindre slaget.

Filip Edvardsson

Kl.16:26, 24 mars, 2018

Flerfordonsolycka i Uppsala
Foto: Bildbyrån

Vid 16.12 kom ett larm om en trafikolycka på  Elfrida Andrées väg i Valsätra, där flera bilar var inblandade.

När räddningstjänst, ambulans och polis kom till platsen visade det sig vara en mindre krock mellan två fordon.

Ingen kom till skada av olyckan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng