Polisen om de nya ordningsvakterna: ”Den största vinnaren är näringsidkarna och allmänheten”

24Uppsala var på plats när de kommunala ordningsvakterna startade sitt arbete, detta i ett steg att göra Uppsala tryggare.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.18:15, 7 juli, 2017

3 bilder

I dag klockan 15 började Uppsala kommuns ordningsvakter arbeta i Uppsala. De kommer användas i ett led att göra Uppsala tryggare.

De kommunala trygghetsvakterna ska röra sig fritt från Vaksala torg till Engelska parken, från S:t Olofgatan till Stadsträdgården, mellan kl. 15 och 21. De jobbar två och två. Uppföljningar av deras arbete sker dag- och veckovis. Fram tills 15 november kommer försöksperioden fortlöpa.

Kommunalrådet Erik Pelling är nöjd med att ordningsvakter kommer patrullera i de centrala delarna av Uppsala.

– Vi är jätteglada över att få till det här samarbetet och den här lösningen på så pass kort tid. Vi har ett allvarligt problem att den uppleva otryggheten har ökat, och vi får signaler från både polisen och allmänheten att man känner sig otrygga och det är klart att den utvecklingen måste vi bara vända. Det här är vårt gemensamma vardagsrum, det är en plats som man ska ha roligt på, man ska kunna gå ut och dansa, gå ut på restaurang, kunna ta en glass i solen och man ska inte behöva känna sig otrygg, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

– Vi ersätter inte polisen utan vi förstärker tillsammans resurserna och ser till att det finns fler ögon och öron som finns på plats och kan svara på frågor, och ingjuta trygghet hos Uppsalaborna, fortsätter Erik Pelling.

 Även polisen är nöjd.

– Det är fler ögon och fler öron som är ute. De har dessutom befogenheter att ingripa vid ordningsstörningar, de kan framförallt leda in oss i ett tidigt skede, plus att vi kommer utbyta ganska mycket information, i stort sätt dagligen eftersom att de kommer delta på våra utsändningar varje dag, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef i Uppsala och Knivsta.

Ordningsvakterna har befogenheter att ingripa men ska i första hand arbeta förebyggande och trygghetsskapande genom dialog och kontaktskapande med människor som verkar och rör sig i området. De kommer vara ett komplement till polisen i Centrala Uppsala polisens närvaro i centrala Uppsala.

– I och med att de har möjlighet att ingripa inom den här sektorn, som är ganska stor, så kan de dels själva göra det här att vi kanske inte ens behöver åkta dit eller om de frihetsberövar eller liknande, då tar vi över efteråt givetvis efter det. Men vi kommer kunna utbyta erfarenheter och framförallt få tryggheten, de är synliga, de har uniformer, de märks ut, och den största vinnaren i det här är näringsidkarna och allmänheten, och det är de människorna som inte begår brott, Jale Poljarevius.

På lång sikt så ser dock Poljarevius det inte som ett alternativ att ha ordningsvakter.

Läs också: Då får centrala Uppsala trygghetsvakter

 På lång sikt så måste det bli fler poliser ut i yttre tjänst, vi kan inte fortsätta i det här läget som vi befinner oss nu. På lång sikt kommer det matas in mer resurser, det är inget snack om saken men på kort sikt så kommer vi utvärdera det här och se hur det ser ut, och vi har möjlighet i och med att vi har daglig kontakt med våra ordningsvakter, så vi snabbt kommer kunna påverka om vi ser att det går i en riktning som vi inte har kontroll över, säger Jale Poljarevius.

Efter att försöksperioden är över kommer allting utvärderas.

– Hur stort ska LOV3-området vara, antalet vakter, tiderna som de finns här. Jag tror att det kommer vara ett exempel där andra kommuner kommer ta efter. Med det sagt så går det inte att säga innan vi har försökt och gjort den här utvärderingen, avslutar Erik Pelling.

Uppsala kommun avsätter två miljoner kronor för försöket med trygghetsvakter. Pengarna tas från de medel som återbetalats från kommunens försäkringsbolag för förebyggande arbete.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lät person köra påverkad – blev av med sin bil

Ägaren lät person köra påverkad i sin bil. Polisen beslagtog fordonet.

Mia Martelleur

Kl.21:29, 19 januari, 2018

Lät person köra påverkad – blev av med sin bil
ARKIVFOTO: Casper Johansson

Det var strax före 19.00 på fredagskvällen som en personbil stoppades på Fylkinggatan för kontroll. I personbilen sitter två personer som polisen fattar misstankar mot.

Föraren misstänks ha kört narkotikapåverkad. I ena fickan hade föraren dessutom en halvfull kanyl. Passageraren visar sig vara ägaren till bilen och blir även han misstänkt för ringa narkotikabrott samt tillåtande av olovlig körning.

Dessutom förverkas fordonet då det användes vid brottsutövning.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Butiksjätte återkallar matvara efter listerialarm

Produkten stoppas: "Vi beklagar det inträffade".

Mia Martelleur

Kl.20:45, 19 januari, 2018

JUST NU: Butiksjätte återkallar matvara efter listerialarm
Foto: Pixabay

På fredagen meddelade Coop att de återkallar sina frysta majskorn. Enligt butikskedjan görs återkallelsen som en försiktighetsåtgärd då listeria har upptäckts i produkten.

Det rör sig om förpackningar på 450 gram med bäst före datum 2019-06-09.

”Coop tar händelsen på största allvar och undersöker tillsammans med leverantören det inträffade. Därför har Coop som en försiktighetsåtgärd beslutat att stoppa produkten för försäljning tills vidare”, skriver Coop i ett pressmeddelande.

Pressbild majs återkallas av coop

FOTO: Pressbild, Coop

 

 

FaktaListeriabakterier (Listeria monocytogenes) förekommer överallt i naturen och har hittats i de flesta livsmedel. Enligt Folkhälsomyndigheten vanligaste sjukdomsbilden hos en vuxen person är en blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. Symtomgivande infektion hos människor är ovanligt men det kan vara farlig främst för personer med nedsatt immunförsvar, äldre, och gravida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen om Gottsunda Mammorna: ”De spelar en stor roll”

Polischefen Jale Poljarevius övertygad om att Gottsunda Mammorna är anledningen till lugnet i Gottsunda. ”Vi ser för tillfället inga tecken på social oro ”.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.19:52, 19 januari, 2018

Polisen om Gottsunda Mammorna: ”De spelar en stor roll”
Foto: Magnus Jansson Klarin.

På torsdagen invigdes Gottsunda Mammornas nya lokal på Bandstolsvägen, något vi redan har skrivit om. Och Dalila Moghrabi, som är en av grundarna till Gottsunda Mammorna, är övertygad om att den lokalen kommer att skapa ett ännu tryggare och bättre Gottsunda.

– Det innebär förhoppningvis att vi får ett ännu tryggare och ännu bättre område. Integration och ett stöd för både föräldrar och ungdomar, berättade Dalila Moghrabi för 24Uppsala.se.

LÄS MER: BILDEXTRA: Gottsunda Mammornas nya lokal invigd: ”Känns helt fantastiskt”

Men redan nu ser polisen en stor skillnad i Gottsunda.

– De poliser jag har pratat med ser en enorm attitydförändring. Vi har inga upplopp och knappt några bilar som brinner länge. Vi ser för tillfället inga tecken på social oro. Någonting har verkligen hänt i Gottsunda, säger polischefen Jale Poljarevius som menar att Gottsunda Mammorna spelar en stor roll.

– De spelar en stor roll, det är väldigt tydligt. Området känns mycket tryggare i dag.

Tidigare har det, efter att polisen gjort tillslag i området, blivit oroligheter. Men sedan Gottsunda Mammorna startades har polisen kunnat arbeta relativt ostört.

– Vi har ju verkligen inte hållit oss borta från Gottsunda. Vi har gjort flera tillslag i området, vissa av dem väldigt stora, ändå har det varit väldigt lugnt. Vi ser för tillfället inte de motreaktioner som vi möttes av tidigare, fortsätter Jale Poljarevius.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Personbil körde av väg – två till sjukhus

(UPPDATERAD 20.09) Strax efter halv åtta på fredagskvällen larmades SOS.

Mia Martelleur

Kl.19:44, 19 januari, 2018

Personbil körde av väg – två till sjukhus
Foto: Arkiv

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är kafét där precis allt är glutenfritt – nu ska de öppna i Uppsala

Här är den glädjande nyheten för dig som inte tål gluten, eller som bara älskar hälsosam mat och bakverk utan vitt socker. I Falun har det redan blivit en succé – nu ska de öppna i Uppsala.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.18:59, 19 januari, 2018

Här är kafét där precis allt är glutenfritt – nu ska de öppna i Uppsala
Snart öppnar de i Uppsala. Foto: Gott&Reco.

Med visionen att det ska vara enkelt, tidsbesparande och okomplicerat att få njuta av gott färskt glutenfritt bröd och hälsosamma luncher och fika till vardags och helg startades Gott&Reco Stortorget i Falun för snart sju år sedan.

Bakom satsningen som, förutom glutenfritt, också fokusera på bland annat LCHF, paleo, vegan, raw och renodlad mat och bakverk, ligger Anna-Lena Staaf och Catarina Lagerström.

– Det känns väldigt spännande och energifyllt att vi äntligen ska ta det här klivet. Vi har fått otroligt mycket förfrågningar från flera större städer i Sverige, och då bland annat Uppsala, Anna-Lena Staaf som ser fram emot nyöppningen som kommer att ligga vid Strandbokilen nära Vaksala torg och Resecentrum.

I Falun slog man upp portarna 2011, och när det nu är det alltså dags för en expansion där Uppsala blir först ur att få ta del av det efterfrågade konceptet.

Öppningen av det nya glutenfria bageri- och ecokafét i Uppsala blir i april, och nu söker man personal i form av kreativa eldsjälar som har ett brinnande intresse för glutenfria och renodlade mat- och bakverk.

Läs mer om Gott&Reco här

gottreco

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng