Polisen om de nya ordningsvakterna: ”Den största vinnaren är näringsidkarna och allmänheten”

24Uppsala var på plats när de kommunala ordningsvakterna startade sitt arbete, detta i ett steg att göra Uppsala tryggare.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.18:15, 7 juli, 2017

3 bilder

I dag klockan 15 började Uppsala kommuns ordningsvakter arbeta i Uppsala. De kommer användas i ett led att göra Uppsala tryggare.

De kommunala trygghetsvakterna ska röra sig fritt från Vaksala torg till Engelska parken, från S:t Olofgatan till Stadsträdgården, mellan kl. 15 och 21. De jobbar två och två. Uppföljningar av deras arbete sker dag- och veckovis. Fram tills 15 november kommer försöksperioden fortlöpa.

Kommunalrådet Erik Pelling är nöjd med att ordningsvakter kommer patrullera i de centrala delarna av Uppsala.

– Vi är jätteglada över att få till det här samarbetet och den här lösningen på så pass kort tid. Vi har ett allvarligt problem att den uppleva otryggheten har ökat, och vi får signaler från både polisen och allmänheten att man känner sig otrygga och det är klart att den utvecklingen måste vi bara vända. Det här är vårt gemensamma vardagsrum, det är en plats som man ska ha roligt på, man ska kunna gå ut och dansa, gå ut på restaurang, kunna ta en glass i solen och man ska inte behöva känna sig otrygg, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

– Vi ersätter inte polisen utan vi förstärker tillsammans resurserna och ser till att det finns fler ögon och öron som finns på plats och kan svara på frågor, och ingjuta trygghet hos Uppsalaborna, fortsätter Erik Pelling.

 Även polisen är nöjd.

– Det är fler ögon och fler öron som är ute. De har dessutom befogenheter att ingripa vid ordningsstörningar, de kan framförallt leda in oss i ett tidigt skede, plus att vi kommer utbyta ganska mycket information, i stort sätt dagligen eftersom att de kommer delta på våra utsändningar varje dag, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef i Uppsala och Knivsta.

Ordningsvakterna har befogenheter att ingripa men ska i första hand arbeta förebyggande och trygghetsskapande genom dialog och kontaktskapande med människor som verkar och rör sig i området. De kommer vara ett komplement till polisen i Centrala Uppsala polisens närvaro i centrala Uppsala.

– I och med att de har möjlighet att ingripa inom den här sektorn, som är ganska stor, så kan de dels själva göra det här att vi kanske inte ens behöver åkta dit eller om de frihetsberövar eller liknande, då tar vi över efteråt givetvis efter det. Men vi kommer kunna utbyta erfarenheter och framförallt få tryggheten, de är synliga, de har uniformer, de märks ut, och den största vinnaren i det här är näringsidkarna och allmänheten, och det är de människorna som inte begår brott, Jale Poljarevius.

På lång sikt så ser dock Poljarevius det inte som ett alternativ att ha ordningsvakter.

Läs också: Då får centrala Uppsala trygghetsvakter

 På lång sikt så måste det bli fler poliser ut i yttre tjänst, vi kan inte fortsätta i det här läget som vi befinner oss nu. På lång sikt kommer det matas in mer resurser, det är inget snack om saken men på kort sikt så kommer vi utvärdera det här och se hur det ser ut, och vi har möjlighet i och med att vi har daglig kontakt med våra ordningsvakter, så vi snabbt kommer kunna påverka om vi ser att det går i en riktning som vi inte har kontroll över, säger Jale Poljarevius.

Efter att försöksperioden är över kommer allting utvärderas.

– Hur stort ska LOV3-området vara, antalet vakter, tiderna som de finns här. Jag tror att det kommer vara ett exempel där andra kommuner kommer ta efter. Med det sagt så går det inte att säga innan vi har försökt och gjort den här utvärderingen, avslutar Erik Pelling.

Uppsala kommun avsätter två miljoner kronor för försöket med trygghetsvakter. Pengarna tas från de medel som återbetalats från kommunens försäkringsbolag för förebyggande arbete.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VECKANS PARTI: MILJÖPARTIET

Miljöpartiet: Ledarskap och partnerskap för klimatet

Uppsala kommunfullmäktige har tagit beslut om klimatmålen att vara fossilfri 2030 och klimatpositiv 2050. Det är tuffa och realistiska mål.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:04, 24 oktober, 2017

Miljöpartiet: Ledarskap och partnerskap för klimatet
Maria Gardfjell (MP, Miljöpartiet. Foto: Uppsala kommun.

Klarar vi våra mål, så finns det också stor möjlighet att världens länder kommer att kunna klara 1.5-gradersmålet som beslutades i Paris 2015.

Uppsala är en ledare. I Uppsala Klimatprotokoll arbetar kommunen tillsammans med Region Uppsala, med flertalet av de stora företagen i Uppsala, stora organisationer, miljörörelsen och den senaste medlemmen är Länsstyrelsen. Tillsammans har våra organisationer och företag mer än en tredjedel av alla anställda i kommunen, geografiskt sett. Tillsammans når vi lägre – klimatutsläpp alltså. Alla olika medlemmar inspireras och lär av varandra.

Klimatprotokollets olika medlemmar arbetar aktivt för att ersätta fossil energi med förnybar, att effektivisera energianvändning, att öka resandet med hållbara transporter, att bygga hus mer klimatsmart, att bedriva klimatdriven affärs- och verksamhetsutveckling, satsa mer på ekologisk och klimatsmart mat mm. Den senaste treårsperioden var målet att minska utsläppen 4,5 procent – vi nådde 11 procents lägre utsläpp.

Det är tydligt – arbete på lokal nivå räcker inte – därför är det nödvändigt med de initiativ som MP-S-regeringen tagit med stöd till lokala klimatinvesteringar – Klimatklivet, samt stöd till miljösmarta industriella processer – Industriklivet. Nu ligger svensk stålindustri i startgroparna tillsammans med Vattenfall att utveckla metoder där de kan producera stål utan kol, och statliga satsningar behövs för att det ska bli möjligt att använda vätgas istället för kol.

När en kommun kan samarbeta med universitet, företag och organisationer finns förutsättningen att nya idéer växer fram och snabbt kommer till nytta. I Klimatprotokollet har vi identifierat några riktigt stora utmaningar. På vissa områden går utvecklingen rakt åt fel håll. Ett sådant är att det långväga flygresandet ökar. Rent allmänt behövs därför ekonomiska styrmedel där utvecklingen går åt fel håll – som en statlig flygskatt. Men även organisationer kan bidra, som Uppsala kommun som lägger en egen intern avgift på varje flygresa och med denna klimatväxling kan satsa pengarna på långsiktiga klimatåtgärder som bättre utrustning till resfria möten och bättre miljöutbildning för framtidens makthavare, barn och unga.

De dolda klimatutsläppen är stora utmaningar. Nu jobbar Uppsala med Akademiska sjukhuset, IKEA, Vattenfall och byggföretagen med Jakten på plasten. Visste du att de små smörpaketen som används i Uppsala kommuns måltidsrestauranger motsvarar utsläppen från fem bensinbilar per år? Visste du att alla plasthandskar som används i kommunen motsvarar utsläpp från 145 bensinbilar per år? De riktigt stora mängderna plast används i byggindustrin samt i möbler och inredning. Här kan vi verkligen göra stor nytta genom att ställa krav i upphandling så att plasten byts ut – mot fossilfria material – eller att plastindustrin använder bioråvara till produkterna – eller att det lätt ska gå att återvinna plasten. Ledarskap och partnerskap behövs i klimatarbetet.

Maria Gardfjell (MP)
Kommunalråd med ansvar för klimat och miljö

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Bilister på E4 varnas – stillastående bil

Bilister på E4 i ritning norrut mot Gävle varnas för en stillastående bil.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:01, 24 oktober, 2017

JUST NU: Bilister på E4 varnas – stillastående bil

Det är P4 Upplands trafikredaktion som varnar för en stillastående bil på E4 norrgående. Bilen ska stå i vänstra filen i riktning mot Gävle i höjd med Mora Stenar.

Stor anledning att se upp alltså.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Oklart varför villa började brinna: ”Det får polisen utreda”

(UPPDATERAD 10:37) På tisdagsmorgonen började det brinna på övervåningen.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.09:47, 24 oktober, 2017

Klockan 09:39 larmades räddningstjänst till Stenvägen i Bälinge med anledning av en misstänkt villabrand. Personen som larmade hade sett rök.

– Vi har haft en brand på övervåningen där rökdykarna fick gå in och släcka. Vi har ingen aning om hur den har startat, det får polisen utreda, säger Ulf Sjöström från räddningstjänsten.

Det blev inga personskador i samband med branden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vägen fortfarande avstängt efter lastbilsolyckan

Strax efter klockan fyra på måndagseftermiddagen fick SOS Alarm om att en lastbil hade vält. Lastbilen bärgades under måndagskvällen, men vägen är fortsatt avstängd.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.08:58, 24 oktober, 2017

Vägen fortfarande avstängt efter lastbilsolyckan
Foto: Magnus Jansson Klarin.

Tankbilen som välte under gårdagen innehöll 16 kubik diesel och ett par kubik läckte ut på platsen.

Läs också: Tankbil välte på väg – läckte flera kubik diesel

Lastbilen är bärgad, men vägen är fortfarande avstängd och förväntas öppnas tidigast under förmiddagen. Något som har skapat en del köer i morgontrafiken.

Det är påfarten från Tycho Hedéns väg till väg 55 som är avspärrad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Varning för blixthalka

De rådande väderförhållandena har resulterat i ett riskfyllt läge i trafiken.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.08:06, 24 oktober, 2017

JUST NU: Varning för blixthalka
Foto: Arkiv

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng