KLART: Här är Sirius nyförvärv

Shkodran Maholli är klar för Sirius, han ansluter från BK Häcken.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.16:12, 10 juli, 2017

KLART: Här är Sirius nyförvärv
Foto: IK Sirius FK

Anfallaren Shkodran Maholli har skrivit på ett tre och ett halvt årskontrakt med Sirius. Maholli ansluter från Allsvenska konkurrenten BK Häcken.

Mhaolli började sin seniorkarriär i Halmstad BK men flyttade till Åtvidaberg  för spel i Superettan 2015. Där blev det direkt framgång när han gjorde 15 mål och fem assist, därmed blev han skytte- samt poängligavinnare.

Inför denna säsong värvades Moholli till Häcken BK där han har fått göra inhopp vid nio matcher men inte fått starta någon match.

– Det känns väldigt spännande, det ska bli kul att spela med ett topplag i allsvenskan. Det var snack om Sirius redan inför säsongen, men då hamnade jag i Häcken. Nu har det gått väldigt fort sista veckan, när vi kom överens med Häcken om att jag skulle lämna. Jag har snackat med tränarna och fått ett bra intryck. Jag hoppas att jag kan få mer speltid här och jag tror att fotbollen som Sirius spelar passar mig väldigt bra, säger Shkodran Maholli.

Även assisterande tränare i Sirius, Thomas Lagerlöf är nöjd.

– Vi har tittat efter en anfallare till det här transferfönstret, och med Ante Björkebaums skada ökade behovet av att få in någon som kan leverera direkt. Shkodran visade förra året att han både kan leverera mål och jobba väldigt hårt för laget. Han besitter en enorm vilja att vinna och är väldigt fokuserad på att få in bollen i mål, men kan också kombinera med sina medspelare och stötta upp dem ute i spelet. Han har alla möjligheter att lyckas här, säger Thomas Lagerlöf.

Shkodran Maholli är klar för spel från och med matchen mot Malmö FF på lördag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter den allsvenska succén – nu lämnar flera spelare Sirius

Den allsvenska säsongen är över för Sirius som avslutade med en seger borta mot AFC Eskilstuna. Nu ska ett nytt lag ta form, och redan är det klart att flera spelare väljer att lämna Uppsalaklubben.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:34, 10 november, 2017

Efter den allsvenska succén – nu lämnar flera spelare Sirius
Sirius trŠänare Kim Bergstrand och Thomas Lagerlšöf har all anledning att vara glada efter Sirius allsvenska säsong. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån.

Säsongen är över för Sirius och tränarparet Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf som har påbörjat lagbygget inför nästa säsong. Klart är redan att flera spelare kommer att lämna Uppsalaklubben.

Sedan tidigare är det klart att Niklas Busch Thor, Ante Björkebaum och Ante Eriksson slutar alla tre med fotbollen. För de två sistnämnda blev skadorna till slut för mycket.

Även målvakten Josh Wicks har nobbat Sirius bud och väljer att lämna. Försvinner gör också Diego Montiel, som lånades ut redan tidigare under säsongen, liksom Johan Andersson som också söker sig vidare.

På torsdagen meddelade också Sirius på klubbens egen hemsida att både Jakob Bergman och Gustav Thörn lämnar det allsvenska laget.

– Jakob bad själv om att bli utlånad under hösten, vilket vi accepterade för att ge honom ett miljöombyte. Han kom tillbaka nu på slutet och gjorde en jättebra insats, och det är tråkigt att han inte vill fortsätta, men man får ha förståelse för att han vill ha en ny utmaning om det känns rätt för honom, säger Thomas Lagerlöf.

Jakob Bergman, som var den spelare som nickade Sirius upp i Allsvenskan den där kalla höstkvällen på Örjans Vall i Halmstad för nästan exakt ett år sedan, har ännu inte klar med någon ny klubb.

– Det har varit två fantastiska år, men varje fotbollsspelare vill spela så mycket som möjligt och jag känner att det är dags att testa något annat. Sirius är en klubb jag vuxit upp i och som jag har otroligt mycket att tacka för. Jag vill tacka alla för den här tiden, så får vi se vad som händer i framtiden, säger Jakob Bergman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KRÖNIKA

KRÖNIKA: Ett perfekt slut på en perfekt säsong – och karriär

Säsongen är över för Sirius som slutade på en sjunde plats i den allsvenska tabellen. En tomhet infinner sig genast när säsongen är över, en tomhet som blir än större när lagkaptenen nu har tackat för sig.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.22:13, 5 november, 2017

KRÖNIKA: Ett perfekt slut på en perfekt säsong – och karriär
Lagkaptenen Niklas Busch Thor lämnar Tunavallen och fotbollen efter den avslutande segern. Foto: Bildbyrån.

På söndagskvällen lämnade han Tunavallen som en vinnare efter att ha legat bakom flera av Sirius mål i 3–1 segern mot AFC Eskilstuna – som också innebar en sjunde plats i den allsvenska tabellen. Ett perfekt slut på en perfekt säsong – som är en av de bästa som någon nykomling har presterat tidigare i högsta serien.

Läs också: Lagkaptenens sköna avsked – bäst i segermatchen: ”Det känns perfekt”

LÄS MER: BILDEXTRA: Lagkaptenens avskedsföreställning i bilder

När Niklas Busch Thor lämnade Tunavallen så lämnade han också Allsvenskan och Sirius. Det var sista matchen i karriären – och ett perfekt avslut för lagkaptenen som kommer att lämna ett stort tomrum efter sig.

Lika mycket som jag kommer att minnas den här allsvenska säsongen som en supersuccé kommer jag aldrig att glömma Niklas Busch Thor genombrott på allra högsta nivå. Efter att ha följt hans karriär från ganska anonym i Gusk och division II till att bli en av Allsvenskans bästa spelare. Tack för showen Niklas Busch Thor.

Tack också till Sirius som på riktigt har placerat Uppsala på idrottskartan. Jag vill inte på något sätt förminska våra andra fantastiska elitlag i staden som på många sätt förgyller Uppsala. Men Sirius intåg i Allsvenskan har på något sätt lyft hela staden – plötsligt har vi något att vara stolta över.

Jag tycker att samtliga i Sirius ska sträcka på sig och vara stolta. Inte bara spelare och ledare, utan även ni i organisationen som får föreningen att fungera och matcherna att bli en fest trots de knackiga förutsättningarna med sunkiga Studenternas.

Cilla Fischer, Mats Karlström och Marie ”Mie” Karlström är några av er som jag kommit i kontakt med den här säsongen. Stort tack till er, och alla andra i Sirius, för era insatser som är ovärderliga.

Läs också: BILDEXTRA: Lagkaptenens avskedsföreställning i bilder

Känslan när vi nu gör bokslut för fotbollssäsongen hade varit ännu bättre om jag visste vad det blir av nya Studenternas. Kommunens hantering av denna, för Sirius, helt nödvändiga arena är bara skrattretande – och pinsam.

Och då beskyller jag inte några enskilda partier eller politiker. Sveriges fjärde största stad borde ha byggt en riktig fotbollsarena för många, många år sedan.

Sirius intåg i fotbollens finrum och omedelbara succé blottade Uppsalas katastrofala förutsättningar för elitidrott inför hela svenska folket. Idrotten i Uppsala har misshandlats i årtionden – och förhoppningsvis blev det ett brutalt uppvaknande för våra styrande politiker. För oss Uppsalabor var det tyvärr ingen nyhet, men det sved ändå i Uppsalahjärtat varje gång vi hånades i riksmedia.

Och skämmas får vi fortsätta att göra i ytterligare två säsonger, i alla fall för arenan, och jag blir inte förvånad om det blir fler matcher får spelas i Gävle innan det svindyra skrytbygget mitt i centrala Uppsala ska stå färdigt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA

BILDEXTRA: Lagkaptenens avskedsföreställning i bilder

Lagkaptenen Niklas Busch Thor fick avsluta säsongen och karriären med en seger och låg själv bakom flera av målen i storsegern. Återupplev matchen mellan AFC Eskilstuna och Sirius i bilder.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.19:03, 5 november, 2017

BILDEXTRA: Lagkaptenens avskedsföreställning i bilder
Sirius spelare med Niklas Busch Thor (näŠrmast i bild) tackar supportrarna. Foto: Andreas Sandstršöm / Bildbyrån.

För Sirius var det säsongens sista match som, tack vare 3–1 segern borta mot AFC Eskilstuna, innebar en sjunde plats i tabellen före lag som Elfsborg, Hammarby och IFK Göteborg.

För lagkaptenen Niklas Busch Thor var det karriärens sista match, och kanske en av hans bästa. Här kan du återuppleva Sirius segermatch i bilder.

LÄS MER: Lagkaptenens sköna avsked – bäst i segermatchen: ”Det känns perfekt”

Läs också: Lagkaptenens sköna avsked – bäst i segermatchen

Här nedan kan du se Bildbyråns bilder från matchen i allsvenskan mellan Sirius och Djurgården. Fotograf: Kenta Jönsson. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lagkaptenens sköna avsked – bäst i segermatchen: ”Det känns perfekt”

(Uppdaterad 17.42) Efter en mållös första halvlek fullkomligt rasade det in mål i andra halvleken, de flesta av Sirius, som därmed skaffade sig fördelar inför vårens cupspel.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.17:05, 5 november, 2017

Lagkaptenens sköna avsked – bäst i segermatchen: ”Det känns perfekt”
Sirius Ian Sirelius, Johan Andersson och Niklas Busch Thor jublar efter ledningsmålet. Foto: Andreas Sandstršöm / Bildbyrån.

Mållöst i 55 minuter – sedan kunde lagkaptenen Niklas Busch Thor spela fram till Jesper Arvidssons förlösande 1–0 mål borta mot AFC Eskilstuna som till slut blev 3–1 för Sirius och en sjunde plats i den allsvenska tabellen.

– Det känns perfekt, säger lagkaptenen Niklas Busch Thor som också gjorde sin sista match i karriären.

Vad var det för scener som utspelade sig i omklädningsrummet efter matchen?
– Det var faktiskt ganska lugnt och behagligt. Vi konstaterade att vi hade gjort en bra säsong som slutar sjua, vilket jag tror kan vara det bästa någon nykomling har gjort någonsin.

Inför den avslutande omgången på Tunavallen var det redan klart att Sirius spelar allsvensk fotboll nästa säsong – och att AFC Eskilstuna inte gör det.

Inte mycket att spela för egentligen alltså, men för Sirius fanns ändå chansen att skaffa sig en extra hemmamatch i det kommande cupspelet i vår om laget skulle ordna ett åttonde plats eller bättre.

Och det började också bra för Sirius som var det bättre laget i en mållös första halvlek, men där även hemmalaget skapade en riktigt bra chans när Sasa Matic prickade stolpen

Tio minuter in på andra halvlek fick Sirius en gyllene chans att göra ledningsmålet efter att Philip Haglund dragits ned, och domaren Bojan Pandzic tvekade inte när han pekade på straffpunkten. Men Jesper Arvidsson tvekade länge på straffen och i stället för ett ledningsmål kunde Alireza Haghighi i hemmamålet rädda.

Efter straffmissen var Sirius ändå nära ett ledningsmål när Elias Andersson drog till på volley och tvingade Alireza Haghighi till en jätteräddning.

Men det första målet skulle komma. Med 73 minuter på klockan kunde Niklas Busch Thor spela fram till Jesper Arvidssons ledningsmål som blev starten på ett riktigt målkalas för Sirius som ökade på till både 2–0 (Philip Haglund) och 3–0 av inhopparen Zackarias Faour – innan hemmalagets Chidi Omeje reducerade på stopptid.

För lagkaptenen Niklas Busch Thor blev 3–1 segern på Tunavallen alltså det sista framträdandet i den blåsvarta tröjan, och det inför bara 887 åskådare – årets sämsta publiksiffra i Allsvenskan.

Men det spelade förmodligen ingen som helst roll för lagkaptenen som var en av matchens bästa och också låg bakom flera av Sirius mål.

– Jag är otroligt stolt att få varit med om det här, det är verkligen superhäftigt.

Jag tycker att det var en av dina bättre matcher, håller du med?
– Nja, det vet jag väl inte om jag tycker. Men helt klart en solid insats. Det kändes stabilt, men inte så jättebra, fortsätter Busch Thor.

Du har inte ångrat dig nu då?
– Nej. Fotboll är fortfarande väldigt roligt, men beslutet känns fortfarande helt rätt.

Men du stänger inte dörren helt?
– Det vore väl kanske dumt, ha ha, men chansen är nog ganska liten. Det hade blivit konstigt att ändra mig nu när beslutet är taget.

FaktaAllsvenskan
AFC Eskilstuna–IK Sirius 1–3
(0–0)
Målen: 0–1 (73) Ian Sirelius, 0–2 (81) Philip Haglund, 0–3 (86) Zackarias Faour, 1–3 (90+1) Chidi Omeje.
Domare: Bojan Pandzic (Göteborg), Niclas Ivarsson (Stockholm), Niklas Nyberg (Torslanda).
Publik: 887 (Tunavallen).

Så startade lagen
Sirius: Lukas Jonsson – Johan Andersson, Jakob Bergman, Oscar Pehrsson, Jesper Arvidsson – Elias Andersson, Philip Haglund, Niklas Busch Thor – Sam Lundholm, Alexander Nilsson, Ian Sirelius.
Avbytare: Oskar Nilsson, Kyria Kambusi, Sherko Faiqi, Zackarias Faour.

AFC Eskilstuna: Alireza Haghighi – Daniel Björnkvist, Robert Åstedt, Alexander Michel, Jernade Meade – Ferid Ali, Mauricio Albornoz, Sharif Muhammad, Farshad Noor – Sasa Matic, Chidi Omeje.
Avbytare: Tim Erlandsson, Gustav Jarl, Wanderson, Andrew Fox, Simon Alexandersson, Taye Teiwo, Zourab Tsiskaridze.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Maholli briljerade i målkalaset mot Hammarby

Det blev ett riktigt målkalas på Tele 2 Arena mellan Hammarby och Sirius.

Johan Häll

Kl.20:53, 23 oktober, 2017

Maholli briljerade i målkalaset mot Hammarby
Siriusjubel efter ett av tre mål. Foto: Johan Häll.

Sirius svarade för en makalös vändning på Tele 2 Arena mot Hammarby och var nära att ta tre poäng (3–3). Återigen var Uppsalalaget som bäst i andra halvlek, som så många gånger förr. Laget har gjort sina 35 av totalt 43 mål i den andra halvleken, enligt C More.

LÄS OCKSÅ: Jakten på åttondeplatsen fortsätter inför storpublik

Den första halvleken var en fartfylld historia med många målchanser åt båda håll. Första möjligheten hade Shkodran Maholli med ett skott utanför straffområdet som gick rakt på Hammarbys målvakt Johan Wiland.

I stället var det hemmalaget som strax efter tog ledningen. Jiloan Hamad tog ner bollen på ett inlägg och sköt på halvvolley i mål. Och samme Hamad slog sedan inlägget som föranledde till till Hammarbys ledning när Sander Svendsen ordnade 2–0.

Tungt för Sirius men planens bäste spelare var tveklöst Shkodran Maholli som ordnade showen inför 17 403 åskådare. Före halvtid reducerade han till 2–1 efter en hörna där nickskarven av Christer Gustafsson gav Maholli öppet mål vid bortre stolpen.

– En helt okej första halvlek förutom spelet i eget straffområdet som är väldigt väldigt dåligt. Men ganska mycket är bra. Vi skapar fler målchanser än Hammarby till exempel, sa Sirius assisterande tränare Thomas Lagerlöf till C More efter första halvlek.

I andra halvlek kom målexplosionen och det var just Maholli som var dirigenten.
Först slet han sig loss på vänsterkanten och slog en låg boll mot bortre stolpen där Johan Andersson, som tagit en jätterusch över hela banan, slog in kvitteringen i 55:e matchminuten.

Målskytten tvingades dock utgå tio minuter senare på grund av skada. Men då stod det redan 2–3 sedan Maholli, placerad vid bortre stolpen vid en hörna, fått bollen och slagit in Sirius ledningsmål med vänsterfoten (61:e minuten). Två mål och en assist alltså från Maholli.

Fem minuter från slutet kvitterade Sander Svendsen till 3–3 som även han blev tvåmålsskytt. Hammarby hade några chanser att avgöra men Sirius höll då tätt och tog till slut en poäng på Tele 2 Arena i en underhållande match.

– De fick ner oss i slutet av andra halvlek men samtidigt är vi besvikna då vi leder med 3–2 och har lägen till 4–2 , men en poäng är helt okej, säger Shkodran Maholli.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng