KRÖNIKA

KRÖNIKA: Ge Sirius den respekt som laget förtjänar

Det här är egentligen en vädjan till riksmedia. Det är dags nu, efter 15 omgångar är allsvenska tabelltrean Sirius värda respekt.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:35, 15 juli, 2017

KRÖNIKA: Ge Sirius den respekt som laget förtjänar
Krönika av Magnus Jansson Klarin. Foto:Christian Örnberg / Bildbyrån.

Jag tror inte många av de tippade topplagen som till exempel AIK och IFK Norrköping hade överlevt en toppstrid med de skador och sjukdomar som Sirius fick stå ut med under vårsäsongen. Det borde ju inte gå, men det gjorde det ändå.

Läs också: Sirius kämparinsat mot Malmö

Och starten på ”hösten” har varit magisk. Segrar mot GIF Sundsvall (2–1) borta och AFC Eskilstuna (1–0) på hemmaplan. Båda efter segermål av Philip Haglund i matchminut 93. Mot Malmö FF bröts den sviten två gånger om. Hagunds mål kom redan i matchminut 90 och innebar ”bara” en poäng efter 3–3 borta mot MFF.

Vi lokalreportrar i Uppsala börjar nästan bli vana, konstigt nog, även om det känns helt sjukt att Sirius spelar ett toppmöte borta mot Malmö FF. Daniel Meisels på konkurrerande UNT skriver spaltmeter om detta Sirius som överträffar den bästa saga, med all rätt.

Men på riksnivå verkar inte Sirius gå hem – ännu. Halva serien är spelad, Uppsalalaget har mött alla lag nu, och man ligger fortfarande trea i serien. Respekt någon?

Jag reagerade redan inför matchen. Här har vi en toppmatch mellan serieledande Malmö FF, suveränerna från Skåne, och nykomlingen och tabelltrean Sirius som är en succé av så många olika anledningar. Det vore väl en bra vinkel? Men nej, kvällstidningarna valde i stället att fokusera på Malmös eventuella poängrekord i stället och nämnde knappt Sirius bragd under våren och början på höstsäsongen.

Inte heller efter Philip Haglunds distinkta nick som innebar 3–3 skapade några rubriker för Sirius. I stället valde de stora kvällstidningarna att fokusera på hur MFF inte gjorde jobbet, hur MFF borde ha vunnit. Jag vet inte om det är brist på respekt, eller brist på kunskap? Eller så är man bara insnöade på de förväntade topplagen.

Sirius klagar säkert inte. Klubben och laget kan fortsätta att plocka segrar utan att någon höjer ett varningens finger för nykomlingen som nu dessutom har mer än en startelva tillgänglig. Och nyförvärven Elias Andersson och Shkodran Maholli lovar mer än gott. Det gör också inhoppet av Ante Eriksson och Stefano Vecchia, den sistnämnda dundrade dessutom in 3–2 målet assisterad av just nyförvärvet Shkodran Maholli.

Jag längtar redan till lördag när Sirius ställs mot HäckenStudenternas. Ännu en fotbollsfest i Uppsala. Som vi har längtat efter det här, allsvensk toppfotboll i Sveriges fjärde största stad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Experterna: ”Verkligheten hinner i kapp Sirius”

Sirius succé i allsvenskan har knappast undgått någon, men snart är slut på det roliga – menar experterna.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.19:00, 25 juli, 2017

Experterna: ”Verkligheten hinner i kapp Sirius”
Enligt experterna kommer Sirius och lagkaptenen Niklas Busch Thor att få deppa under hösten. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån.

Nykomlingar i allsvenskan, men det kan man knappast tro efter att ha sett Sirius inledande 16 omgångar som enkelt kan sammanfattas som en braksuccé.

Läs också: KRÖNIKA: ”Ge Sirius den respekt som laget förtjänar”: 

Men att det skulle bli någon fortsättning på succén verkar uteslutet, i alla fall om man ska tro Sportbladets experter som nyligen tippade hur de tror att allsvenskan kommer att sluta.

Sirius, just nu tabellfyra, tippas som bäst på en sjunde plats av Linn Nordström, Fredrik Jönsson och Johan Flick. Den sistnämnda dömer dessutom ut Uppsalalagets fortsatte framgångar.

”Verkligheten hinner i kapp Sirius något och laget kommer inte ha med europaplatserna att göra när vi kommit in i oktober.”

Allra minst tro på Sirius har dock Stefan Alfelt som tippar att Sirius slutar först på en tionde plats.

En sak har nästan alla experter gemensamt, och det är att Malmö FF är storfavoriter till guldet. Bara Fredrik Jönsson tippar AIK före Malmö i tabellen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KRÖNIKA: En match som Sirius borde ha vunnit

Det blev ytterligare en poäng efter 2–2 och två underlägen mot Häcken, ändå kändes det som att det var en match som Sirius borde ha vunnit.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:59, 22 juli, 2017

KRÖNIKA: En match som Sirius borde ha vunnit
Foto: Bildbyrån / Bildmontage.

Det kan vara så att jag har blivit lite för bortskämd av detta fantastiska Sirius. Men känslan är ändå att matchen mot Häcken borde ha slutat med en hemmaseger. Inte minst efter Nasiru Mohammeds utvisning som var solklar. Efter det var det i princip bara blå-svart.

Faktum är att Nasiru Mohammed aldrig borde ha blivit målskytt överhuvudtaget. Hans kapning av Niklas Busch Thor strax innan ledningsmålet var i princip lika ful som den han till slut, efter modigt övervägande av domartrion, fick rött kort för.

Läs också: Nyförvärvet räddade Sirius

Häcken hade kanske fem minuter i den andra halvleken då man fick någon form av press på hemmalaget, då kom också Juhani Ojalas ledningsmål efter slav av hemmaförsvaret.

Därför var det inte mer än rättvist att Sirius till slut fick in en kvittering, och extra kul var det så klart för nyförvärvet Shkodran Maholli som blev målskytt mot sitt gamla lag och därmed fick revansch efter att ha placerat i frysboxen av klubben från Hisingen.

Det saknade verkligen inte chanser till ett segermål för Sirius, och visst väntade jag på att trollgubben Philip Haglund skulle dyka upp där vid någon stolpe och på något sätt få in segermålet.

Men för första första gången den här säsongen var det inte Sirius som fick ut max i en match. Ändå blev det en poäng och två gjorda mål mot en av guldfavoriterna, det är inte så illa pinkat faktiskt, även om tre poäng så klart hade skapat ännu mera nerv där uppe i toppstriden.

Läs också: BILDEXTRA: Sirius match mot Häcken i bilder

Något som kan kosta för Sirius är Moses Ogbus skada efter Nasiru Mohammeds rent ut sagt idiotiska kapning som jag förväntar mig ger många matchers avstängning. Enligt uppgift fördes Ogbu till Akademiska sjukhuset, och det verkar inte se bra ut – tyvärr. Räkna med en lång frånvaro i alla fall. Det är inte vad Sirius behöver efter den här våren som har varit en rent skadehelvete.

Men Sirius har ju visat tidigare den här säsongen att ingenting kan stoppa laget den här säsongen, och som så många gånger tidigare den här säsongen kommer någon annan att kliva fram.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Matchen mellan Sirius och Häcken i bilder

Matchen mellan Sirius och Häcken bjöd på fyra mål, en utvisning och massor av dramatik. Se alla bilder från matchen här.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:32, 22 juli, 2017

BILDEXTRA: Matchen mellan Sirius och Häcken i bilder
Sirius Philip Haglund i matchen mot Häcken. Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrŒån.

24Uppsala var på plats och såg matchen mellan Sirius och Häcken på Studenternas, en match som slutade 2–2 efter stor dramatik.

Läs också: Nyförvärvet räddade Sirius

Här kan du se Bildbyråns bilder från den allsvenska matchen. Fotograf: Andreas L Eriksson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nyförvärvet räddade Sirius

Han gjorde sin debut för Sirius i förra matchen mot Malmö och stod för passningen till 3-3. Idag räddade han poäng för Sirius när han gjorde sitt första mål för klubben. 

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.20:56, 22 juli, 2017

Nyförvärvet räddade Sirius
Shkodran Maholli. Foto: Bildbyrån

Förra helgen ordnade han frisparken som Jesper Arvidsson gjorde 2-1 Malmö FF och låg även bakom passningen till 3-3 målet som Philip Haglund satte. Idag gjorde siriusanfallaren Shkodran Maholli sin hemmadebut tidigare ikväll när han spelade från start mot sin forna klubb BK Häcken.

Läs också: KRÖNIKA: En match som Sirius borde ha vunnit

– Jag tyckte att jag gjorde en ganska bra insats mot senast Malmö och nu får jag förtroendet från start så det är bara att fortsätta jobba, säger Shkodran Maholli.

Läs också: Sirius match mot Häcken är slut

Att han räddade Sirius genom sitt första mål för klubben mot just Häcken gjorde inte debuten sämre.

– Jag fick in den så det är bra för självförtroendet, säger Shkkodran Maholli.

Debuten mot Häcken var ingenting som påverkade anfallaren enligt honom själv.

– Det var roligt faktiskt, det var länge sedan jag spela match på hög nivå, jag blev lite trött på slutet, jag behöver några matcher för att komma igång, fortsätter Shkodran Maholli.

Läs också: BILDEXTRA: Matchen mellan Sirius och Häcken i bilder

Sirius spelade lika mot Häcken, en match som Sirius länge spelade med en man mer efter ett rött kort i 30 minuten, när Nasiru Mohammed blev utvisad, en match som Sirius borde ha vunnit. Shkodran Maholli är positiv trots de tappade poängen.

– Känslan är riktigt bra, surt att få en poäng bara. Hela andra halvlek ägde vi och vi gör tidigt 1-1 och trycker på för 2-1 och istället får de 2-1 och så får vi jobba i uppförsbacke igen men vi får in 2-2 målet ganska tidigt och vi har en ändå tid att göra 3-2 men så är det, så är fotboll, avslutar Skhkodran Maholli.

FaktaAllsvenskan

IK Sirius–BK Häcken 2–2

(0–1)

Målen: 0–1 (26) Nasiru Mohammed, 1–1 (47) Jesper Arvidsson, 1–2 (72) Juhani Ojala, 2–2 (75) Shkodran Maholli.

Varningar: Nasiru Mohammed (Häcken), Christer Gustafsson (Sirius), Alexander Faltsetas (Häcken), Kim Skoglund (Sirius).

Utvisning: Nasiru Mohammed (Häcken).Publik: 5 324 (Studenternas).

Så här startade lagen

Sirius

Josh Wicks - Jesper Arvidsson, Oscar Pehrsson, Kim Skoglund, Karl Larson - Christer Gustafsson, Philip Haglund, Niklas Busch Thor - Moses Ogbu, Shkodran Maholli, Elias Andersson.Avbytare: Lukas Jonsson, Daniel Jarl, Oscar Kindlund, Ian Sirelius, Johan Andersson, Diego Montiel, Stefano Vecchia.

Häcken

Peter Arbrahamsson - Egzon Binaku, Juhani Ojala, Rasmus Lindgren, Kari Arkivou - Daleho Irandust, Mohammed Abubakari, Alexander Falsetas, Nasiru Mohammed - Alexander Farnerud - Chisom Egbuchulam.Avbytare: Jonathan Rasheed, Emil Wahlström, Jakob Lindström, Ahmed Yasin, David Engström, Joel Andersson, Adam Andersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SLUT: Sirius match mot Häcken är slut

Den allsvenska matchen mellan Sirius och Häcken på Studenternas är slut, så här gick det.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.19:57, 22 juli, 2017

SLUT: Sirius match mot Häcken är slut
Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrΌn.

Matchen på Studenternas mellan tabellfyran Sirius och Häcken är slut.

Läs också: Glädjande beskedet: Lagkaptenen tillbaka mot Häcken

Läs också: Nyförvärvet inför mötet med gamla klubben: ”Det ska bli kul att möta dem”

Efter en händelserik första halvlek som bjöd på både ett bortamål och en utvisning kunde Sirius komma tillbaka i den andra. Till slut blev det nyförvärvet från Häcken, Shkodran Maholli, som blev poängräddare för Sirius som fick 2–2 till slut.

FaktaAllsvenskan
IK Sirius–BK Häcken 2–2
(0–1)
Målen: 0–1 (26) Nasiru Mohammed, 1–1 (47) Jesper Arvidsson, 1–2 (72) Juhani Ojala, 2–2 (75) Shkodran Maholli.
Varningar: Nasiru Mohammed (Häcken), Christer Gustafsson (Sirius), Alexander Faltsetas (Häcken), Kim Skoglund (Sirius).
Utvisning: Nasiru Mohammed (Häcken).
Publik: 5 324 (Studenternas).

Så här startade lagen
Sirius
Josh Wicks - Jesper Arvidsson, Oscar Pehrsson, Kim Skoglund, Karl Larson - Christer Gustafsson, Philip Haglund, Niklas Busch Thor - Moses Ogbu, Shkodran Maholli, Elias Andersson.
Avbytare: Lukas Jonsson, Daniel Jarl, Oscar Kindlund, Ian Sirelius, Johan Andersson, Diego Montiel, Stefano Vecchia.

Häcken
Peter Arbrahamsson - Egzon Binaku, Juhani Ojala, Rasmus Lindgren, Kari Arkivou - Daleho Irandust, Mohammed Abubakari, Alexander Falsetas, Nasiru Mohammed - Alexander Farnerud - Chisom Egbuchulam.
Avbytare: Jonathan Rasheed, Emil Wahlström, Jakob Lindström, Ahmed Yasin, David Engström, Joel Andersson, Adam Andersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng