Sirius kämparinsats mot Malmö

IK Sirius spelade på bortaplan mot Malmö FF i ett toppmöte i Allsvenskan där Sirius kämpade till sig en poäng mot serieledarna.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.18:05, 15 juli, 2017

Sirius kämparinsats mot Malmö
Philip Haglund. Foto: Bildbyrån

Det var ett fullpackat Swedbank Stadion som toppmötet mellan Malmö FF och Sirius IK spelades.

I första halvlek visade Malmö FF varför man leder serien när de gav Sirius en fotbollslektion. Det var 10-1 i målchanser till skåningarnas favör och det var i praktiken spel mot ett mål. Kingsley Sarfo gjorde sin debut för Malmö och Elias Andersson gjorde sin dito för Sirius.

LÄS MER: KRÖNIKA: Ge Sirius den respekt som laget förtjänar

Redan från start pressade Malmö FF Sirius hårt. De var aggressiva i sin press och Sirius hade svårt att komma över sin egna planhalva.

Läs också: KRÖNIKA: Ge Sirius den respekt som laget förtjänar

I den sjätte minuten satte Jo Inge Berget 1-0 till Malmö när han helt omarkerad kunde nicka in bollen i mål. Förarbetet var ett vackert inlägg från Mattias Svanberg och Berget sprang ifrån sin markering, nicken var otagbar för målvakte, Joshua Wicks.

Sirius hade fullt upp med att försöka spela sig ur Malmös press men de lyckades inte, först efter 23 minuter var det första gången de var på besök i Malmös straffområde.

I 40:e minuten slog Kim Skoglund en slarvig passning, Oscar Lerwicki kunde bryta och Malmö gjorde 2–0 genom Berget som gjorde sitt andra mål för dagen. Några minuter tidigare borde han gjort ytterligare mål.

I andra halvlek fortsatte Malmö sin anstormning men Sirius kom sakta in i matchen. Eikrem var ytterst nära att 3-0 när han gjorde en räd in i Sirius straffområde.

Efter en vass kontring fick Sirius en frispark strax utanför straffområdet och Jesper Arvidsson reducerade med ett tjusigt frisparksmål i Johan Wilands vänstra hörn. Efter målet var Sirius ett annat lag och men när de trodde att de fick vittring gjorde Malmö 3-1 genom den före detta Siriusanfallaren Kingsley Sarfo.

– Jag ville visa respekt för mitt förra lag, jag var glad att få spela och få göra mål men jag hade ingen anledning att fira målet, säger Kingsley Sarfo till Cmore Sport.

Läs också: Lagerlöf inför toppmötet: ”Malmö spelar alltid snabb fotboll”

När allt såg lugnt ut för Malmös del kom Sirius tillbaka ytterligare en gång när Stefano Vecchia gjorde 3-2 med åtta minuter kvar av matchen, och det blev åter nerv i matchen och med en minut kvar av ordinarie matchtid nickade Philip Haglund in kvitteringen.

– Jag vet inte, vid 3-1 är de bättre än oss. Det kändes inte så realistiskt att vända. De bjuder på 3-1, och vi kontrar några gånger och så får vi kvitteringen. Malmö är bättre, vi får vara ödmjuka att vi tar poäng, säger Philip Haglund till Cmore Sport.

Sirius får vara mycket nöjda med att sno en poäng av Malmö. Nästa match är nästa lördag när de spelar hemma mot Häcken.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Sirius motståndare i cupen

Nu är det klart vilka Sirius ställs mot i gruppspelet av Svenska cupen.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.18:00, 20 november, 2017

Här är Sirius motståndare i cupen
Pokalen klubbarna spelar för. Foto: Bildbyrån

32 lag finns kvar efter i Svenska cupen efter omgång 2 och nu väntar gruppspelet. 16 av lagen har rankats efter årets seriespel och placerats ut i åtta grupper, men under måndagskvällen fullbordades grupperna när de övriga 16 lagen lottades in.

Sirius var sedan tidigare placerade i grupp G tillsammans med IFK Göteborg och nu är det klart att Varbergs BoIS och Östers IF gör dem sällskap.

Enligt Svenska Fotbollsförbundet ska gruppspelet avgöras 17/18 februari, 24/25 februari och 3/4 mars.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter den allsvenska succén – nu lämnar flera spelare Sirius

Den allsvenska säsongen är över för Sirius som avslutade med en seger borta mot AFC Eskilstuna. Nu ska ett nytt lag ta form, och redan är det klart att flera spelare väljer att lämna Uppsalaklubben.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:34, 10 november, 2017

Efter den allsvenska succén – nu lämnar flera spelare Sirius
Sirius trŠänare Kim Bergstrand och Thomas Lagerlšöf har all anledning att vara glada efter Sirius allsvenska säsong. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån.

Säsongen är över för Sirius och tränarparet Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf som har påbörjat lagbygget inför nästa säsong. Klart är redan att flera spelare kommer att lämna Uppsalaklubben.

Sedan tidigare är det klart att Niklas Busch Thor, Ante Björkebaum och Ante Eriksson slutar alla tre med fotbollen. För de två sistnämnda blev skadorna till slut för mycket.

Även målvakten Josh Wicks har nobbat Sirius bud och väljer att lämna. Försvinner gör också Diego Montiel, som lånades ut redan tidigare under säsongen, liksom Johan Andersson som också söker sig vidare.

På torsdagen meddelade också Sirius på klubbens egen hemsida att både Jakob Bergman och Gustav Thörn lämnar det allsvenska laget.

– Jakob bad själv om att bli utlånad under hösten, vilket vi accepterade för att ge honom ett miljöombyte. Han kom tillbaka nu på slutet och gjorde en jättebra insats, och det är tråkigt att han inte vill fortsätta, men man får ha förståelse för att han vill ha en ny utmaning om det känns rätt för honom, säger Thomas Lagerlöf.

Jakob Bergman, som var den spelare som nickade Sirius upp i Allsvenskan den där kalla höstkvällen på Örjans Vall i Halmstad för nästan exakt ett år sedan, har ännu inte klar med någon ny klubb.

– Det har varit två fantastiska år, men varje fotbollsspelare vill spela så mycket som möjligt och jag känner att det är dags att testa något annat. Sirius är en klubb jag vuxit upp i och som jag har otroligt mycket att tacka för. Jag vill tacka alla för den här tiden, så får vi se vad som händer i framtiden, säger Jakob Bergman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KRÖNIKA

KRÖNIKA: Ett perfekt slut på en perfekt säsong – och karriär

Säsongen är över för Sirius som slutade på en sjunde plats i den allsvenska tabellen. En tomhet infinner sig genast när säsongen är över, en tomhet som blir än större när lagkaptenen nu har tackat för sig.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.22:13, 5 november, 2017

KRÖNIKA: Ett perfekt slut på en perfekt säsong – och karriär
Lagkaptenen Niklas Busch Thor lämnar Tunavallen och fotbollen efter den avslutande segern. Foto: Bildbyrån.

På söndagskvällen lämnade han Tunavallen som en vinnare efter att ha legat bakom flera av Sirius mål i 3–1 segern mot AFC Eskilstuna – som också innebar en sjunde plats i den allsvenska tabellen. Ett perfekt slut på en perfekt säsong – som är en av de bästa som någon nykomling har presterat tidigare i högsta serien.

Läs också: Lagkaptenens sköna avsked – bäst i segermatchen: ”Det känns perfekt”

LÄS MER: BILDEXTRA: Lagkaptenens avskedsföreställning i bilder

När Niklas Busch Thor lämnade Tunavallen så lämnade han också Allsvenskan och Sirius. Det var sista matchen i karriären – och ett perfekt avslut för lagkaptenen som kommer att lämna ett stort tomrum efter sig.

Lika mycket som jag kommer att minnas den här allsvenska säsongen som en supersuccé kommer jag aldrig att glömma Niklas Busch Thor genombrott på allra högsta nivå. Efter att ha följt hans karriär från ganska anonym i Gusk och division II till att bli en av Allsvenskans bästa spelare. Tack för showen Niklas Busch Thor.

Tack också till Sirius som på riktigt har placerat Uppsala på idrottskartan. Jag vill inte på något sätt förminska våra andra fantastiska elitlag i staden som på många sätt förgyller Uppsala. Men Sirius intåg i Allsvenskan har på något sätt lyft hela staden – plötsligt har vi något att vara stolta över.

Jag tycker att samtliga i Sirius ska sträcka på sig och vara stolta. Inte bara spelare och ledare, utan även ni i organisationen som får föreningen att fungera och matcherna att bli en fest trots de knackiga förutsättningarna med sunkiga Studenternas.

Cilla Fischer, Mats Karlström och Marie ”Mie” Karlström är några av er som jag kommit i kontakt med den här säsongen. Stort tack till er, och alla andra i Sirius, för era insatser som är ovärderliga.

Läs också: BILDEXTRA: Lagkaptenens avskedsföreställning i bilder

Känslan när vi nu gör bokslut för fotbollssäsongen hade varit ännu bättre om jag visste vad det blir av nya Studenternas. Kommunens hantering av denna, för Sirius, helt nödvändiga arena är bara skrattretande – och pinsam.

Och då beskyller jag inte några enskilda partier eller politiker. Sveriges fjärde största stad borde ha byggt en riktig fotbollsarena för många, många år sedan.

Sirius intåg i fotbollens finrum och omedelbara succé blottade Uppsalas katastrofala förutsättningar för elitidrott inför hela svenska folket. Idrotten i Uppsala har misshandlats i årtionden – och förhoppningsvis blev det ett brutalt uppvaknande för våra styrande politiker. För oss Uppsalabor var det tyvärr ingen nyhet, men det sved ändå i Uppsalahjärtat varje gång vi hånades i riksmedia.

Och skämmas får vi fortsätta att göra i ytterligare två säsonger, i alla fall för arenan, och jag blir inte förvånad om det blir fler matcher får spelas i Gävle innan det svindyra skrytbygget mitt i centrala Uppsala ska stå färdigt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA

BILDEXTRA: Lagkaptenens avskedsföreställning i bilder

Lagkaptenen Niklas Busch Thor fick avsluta säsongen och karriären med en seger och låg själv bakom flera av målen i storsegern. Återupplev matchen mellan AFC Eskilstuna och Sirius i bilder.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.19:03, 5 november, 2017

BILDEXTRA: Lagkaptenens avskedsföreställning i bilder
Sirius spelare med Niklas Busch Thor (näŠrmast i bild) tackar supportrarna. Foto: Andreas Sandstršöm / Bildbyrån.

För Sirius var det säsongens sista match som, tack vare 3–1 segern borta mot AFC Eskilstuna, innebar en sjunde plats i tabellen före lag som Elfsborg, Hammarby och IFK Göteborg.

För lagkaptenen Niklas Busch Thor var det karriärens sista match, och kanske en av hans bästa. Här kan du återuppleva Sirius segermatch i bilder.

LÄS MER: Lagkaptenens sköna avsked – bäst i segermatchen: ”Det känns perfekt”

Läs också: Lagkaptenens sköna avsked – bäst i segermatchen

Här nedan kan du se Bildbyråns bilder från matchen i allsvenskan mellan Sirius och Djurgården. Fotograf: Kenta Jönsson. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lagkaptenens sköna avsked – bäst i segermatchen: ”Det känns perfekt”

(Uppdaterad 17.42) Efter en mållös första halvlek fullkomligt rasade det in mål i andra halvleken, de flesta av Sirius, som därmed skaffade sig fördelar inför vårens cupspel.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.17:05, 5 november, 2017

Lagkaptenens sköna avsked – bäst i segermatchen: ”Det känns perfekt”
Sirius Ian Sirelius, Johan Andersson och Niklas Busch Thor jublar efter ledningsmålet. Foto: Andreas Sandstršöm / Bildbyrån.

Mållöst i 55 minuter – sedan kunde lagkaptenen Niklas Busch Thor spela fram till Jesper Arvidssons förlösande 1–0 mål borta mot AFC Eskilstuna som till slut blev 3–1 för Sirius och en sjunde plats i den allsvenska tabellen.

– Det känns perfekt, säger lagkaptenen Niklas Busch Thor som också gjorde sin sista match i karriären.

Vad var det för scener som utspelade sig i omklädningsrummet efter matchen?
– Det var faktiskt ganska lugnt och behagligt. Vi konstaterade att vi hade gjort en bra säsong som slutar sjua, vilket jag tror kan vara det bästa någon nykomling har gjort någonsin.

Inför den avslutande omgången på Tunavallen var det redan klart att Sirius spelar allsvensk fotboll nästa säsong – och att AFC Eskilstuna inte gör det.

Inte mycket att spela för egentligen alltså, men för Sirius fanns ändå chansen att skaffa sig en extra hemmamatch i det kommande cupspelet i vår om laget skulle ordna ett åttonde plats eller bättre.

Och det började också bra för Sirius som var det bättre laget i en mållös första halvlek, men där även hemmalaget skapade en riktigt bra chans när Sasa Matic prickade stolpen

Tio minuter in på andra halvlek fick Sirius en gyllene chans att göra ledningsmålet efter att Philip Haglund dragits ned, och domaren Bojan Pandzic tvekade inte när han pekade på straffpunkten. Men Jesper Arvidsson tvekade länge på straffen och i stället för ett ledningsmål kunde Alireza Haghighi i hemmamålet rädda.

Efter straffmissen var Sirius ändå nära ett ledningsmål när Elias Andersson drog till på volley och tvingade Alireza Haghighi till en jätteräddning.

Men det första målet skulle komma. Med 73 minuter på klockan kunde Niklas Busch Thor spela fram till Jesper Arvidssons ledningsmål som blev starten på ett riktigt målkalas för Sirius som ökade på till både 2–0 (Philip Haglund) och 3–0 av inhopparen Zackarias Faour – innan hemmalagets Chidi Omeje reducerade på stopptid.

För lagkaptenen Niklas Busch Thor blev 3–1 segern på Tunavallen alltså det sista framträdandet i den blåsvarta tröjan, och det inför bara 887 åskådare – årets sämsta publiksiffra i Allsvenskan.

Men det spelade förmodligen ingen som helst roll för lagkaptenen som var en av matchens bästa och också låg bakom flera av Sirius mål.

– Jag är otroligt stolt att få varit med om det här, det är verkligen superhäftigt.

Jag tycker att det var en av dina bättre matcher, håller du med?
– Nja, det vet jag väl inte om jag tycker. Men helt klart en solid insats. Det kändes stabilt, men inte så jättebra, fortsätter Busch Thor.

Du har inte ångrat dig nu då?
– Nej. Fotboll är fortfarande väldigt roligt, men beslutet känns fortfarande helt rätt.

Men du stänger inte dörren helt?
– Det vore väl kanske dumt, ha ha, men chansen är nog ganska liten. Det hade blivit konstigt att ändra mig nu när beslutet är taget.

Fakta



Allsvenskan
AFC Eskilstuna–IK Sirius 1–3
(0–0)
Målen: 0–1 (73) Ian Sirelius, 0–2 (81) Philip Haglund, 0–3 (86) Zackarias Faour, 1–3 (90+1) Chidi Omeje.
Domare: Bojan Pandzic (Göteborg), Niclas Ivarsson (Stockholm), Niklas Nyberg (Torslanda).
Publik: 887 (Tunavallen).

Så startade lagen
Sirius: Lukas Jonsson – Johan Andersson, Jakob Bergman, Oscar Pehrsson, Jesper Arvidsson – Elias Andersson, Philip Haglund, Niklas Busch Thor – Sam Lundholm, Alexander Nilsson, Ian Sirelius.
Avbytare: Oskar Nilsson, Kyria Kambusi, Sherko Faiqi, Zackarias Faour.

AFC Eskilstuna: Alireza Haghighi – Daniel Björnkvist, Robert Åstedt, Alexander Michel, Jernade Meade – Ferid Ali, Mauricio Albornoz, Sharif Muhammad, Farshad Noor – Sasa Matic, Chidi Omeje.
Avbytare: Tim Erlandsson, Gustav Jarl, Wanderson, Andrew Fox, Simon Alexandersson, Taye Teiwo, Zourab Tsiskaridze.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng